Szója allergia – Tünetek és kezelés

A szójabab a hüvelyesek családjába tartozik, amelybe olyan élelmiszerek is beletartoznak, mint a vesebab, a borsó, a lencse és a földimogyoró. Az egész, éretlen szójababot edamame néven is ismerik. Bár elsősorban a tofuval hozzák összefüggésbe, a szója számos feldolgozott élelmiszerben megtalálható, úgy mint például:

  • fűszerek, mint a Worcestershire szósz és a majonéz
  • természetes és mesterséges aromák
  • növényi húslevesek és keményítők
  • húspótlók
  • a feldolgozott húsok töltőanyagai, mint például a csirkefalatkák
  • fagyasztott ételek
  • a legtöbb ázsiai étel
  • bizonyos gabonapelyhek
  • egyes mogyoróvajak

A szója az egyik legnehezebben elkerülhető termék az allergiások számára.

A szója allergia akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere a szójában található ártalmatlan fehérjéket betolakodóknak hiszi, és ellenanyagokat hoz létre ellenük. A szójatermék következő fogyasztásakor az immunrendszer olyan anyagokat szabadít fel, mint a hisztaminok, hogy “megvédje” a szervezetet. Ezen anyagok felszabadulása allergiás reakciót okoz.

A szója a “nyolc nagy” allergén egyike, a tehéntej, a tojás, a földimogyoró, a diófélék, a búza, a hal és a kagylók mellett. A Cleveland Clinic szerint ezek felelősek az összes ételallergia 90 százalékáért. A szójaallergia egyike azon ételallergiáknak, amelyek korán, általában 3 éves kor előtt kezdődnek, és gyakran 10 éves korig megszűnnek.

szója allergia
A szója elsősorban a tofuban található meg.

Szója allergia tünetei

A szója allergia tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és a következők lehetnek:

  • hasi fájdalom
  • hasmenés
  • hányinger
  • hányás
  • orrfolyás, sípoló légzés vagy légzési nehézségek
  • viszkető száj
  • bőrreakciók, beleértve a csalánkiütést és kiütéseket is
  • viszketés és duzzanat
  • anafilaxiás sokk (nagyon ritkán szójaallergia esetén)

A szójatermékek típusai

Szójalecitin

A szójalecitin nem mérgező élelmiszer-adalékanyag. Olyan élelmiszerekben használják, amelyek természetes emulgeálószert igényelnek. A lecitin segít szabályozni a cukor kikristályosodását a csokoládékban, javítja egyes termékek eltarthatóságát, és csökkenti a fröccsenést bizonyos élelmiszerek sütése során. A legtöbb szójára allergiás ember tolerálhatja a szójalecitint a Nebraskai Egyetem élelmiszer-allergia kutatásai szerint. Ennek oka, hogy a szójalecitin általában nem tartalmaz elég szójafehérjét, amely az allergiás reakciókért felelős.

Szójatej

Becslések szerint a tehéntejre allergiás csecsemők körülbelül tizenöt százaléka a szójára is allergiás. Ha a gyermek tápszert kap, a szülőknek hipoallergén tápszerre kell váltaniuk. A nagymértékben hidrolizált tápszerekben a fehérjéket lebontották, így azok kisebb valószínűséggel váltanak ki allergiás reakciót. Az elemi tápszerekben a fehérjék a legegyszerűbb formában vannak, és nem valószínű, hogy reakciót váltanak ki.

Szójaszósz

A szója mellett a szójaszósz általában búzát is tartalmaz, ami megnehezítheti annak eldöntését, hogy az allergiás tüneteket a szója vagy a búza okozta-e. Ha a búza az allergén, szójaszósz helyett inkább a tamarit vegye figyelembe. Ez hasonló a szójaszószhoz, de általában búzakészítmények hozzáadása nélkül készül. Bőrszúrásos tesztet vagy más allergiavizsgálatot kell alkalmazni annak megállapítására, hogy melyik allergén – ha van ilyen – áll az allergiás tünetek hátterében.

A szójaolaj általában nem tartalmaz szójafehérjét, és általában biztonságosan fogyasztható a szójaallergiások számára. Fogyasztása előtt azonban még mindig beszélje meg orvosával.

A szakértők szerint, szokatlan, hogy a szójaallergiás emberek csak a szójára allergiásak. A szójaallergiás emberek gyakran allergiásak a földimogyoróra, a tehéntejre vagy a nyírfapollenre is.

A szójában legalább 28 lehetséges allergiát okozó fehérjét azonosítottak. A legtöbb allergiás reakciót azonban csak néhány okozza. Ellenőrizze a szója minden formájának címkéjét, ha szója allergiája van. A szója több formáját is kiszúrhatja, többek között:

  • szójaliszt
  • szója rost
  • szójafehérje
  • szójadió
  • szójaszósz
  • tempeh
  • tofu

Diagnosztizálás és vizsgálat

Számos teszt áll rendelkezésre a szója és más ételallergiák megerősítésére. Orvosa az alábbiak közül egyet vagy többet is alkalmazhat, ha szója allergiára gyanakszik:

  • Bőrszúrásos teszt. A feltételezett allergénből egy cseppet a bőrre cseppentünk, és egy tűvel megszúrjuk a bőr felső rétegét, hogy az allergén egy kis mennyisége bejusson a bőrbe. Ha Ön allergiás a szójára, a szúnyogcsípéshez hasonló piros dudor jelenik meg a szúrás helyén.
  • Intradermális bőrpróba. Ez a vizsgálat hasonló a bőrszúráshoz, kivéve, hogy az allergénből nagyobb mennyiséget fecskendővel fecskendeznek a bőr alá. Bizonyos allergiák kimutatásában jobb munkát végezhet, mint a bőrszúrásos teszt. Akkor is alkalmazható, ha más tesztek nem adnak egyértelmű választ.
  • Radioallergoszorbens teszt (RAST). A vérvizsgálatot néha egyévesnél fiatalabb csecsemőkön végzik, mert a bőrük nem reagál olyan jól a szúrásos tesztekre. A RAST-teszt az IgE antitest mennyiségét méri a vérben.
  • Élelmiszer-kihívásos teszt. Az ételallergia vizsgálatának egyik legjobb módjának tartják az ételkihívást. A feltételezett allergénből egyre nagyobb mennyiséget adnak Önnek, miközben egy orvos közvetlen megfigyelése alatt áll, aki figyelemmel kíséri a tüneteket, és szükség esetén sürgősségi kezelést biztosít.
  • Eliminációs diéta. Az eliminációs diéta során néhány hétig nem fogyasztja a gyanús élelmiszert, majd lassan visszailleszti azt az étrendjébe, miközben a tüneteket rögzíti.

Szója allergia – Kezelési lehetőségek

A szója allergia egyetlen végleges kezelése a szója és a szójatermékek teljes kerülése. A szója allergiásoknak és a szója allergiás gyermekek szüleinek el kell olvasniuk a címkéket, hogy megismerjék a szóját tartalmazó összetevőket. Az éttermekben felszolgált termékek összetevőiről is érdeklődni kell.

A probiotikumok lehetséges szerepét az allergia, az asztma és az ekcéma megelőzésében jelenleg is kutatják. A laboratóriumi vizsgálatok reménykeltőek, de még nem áll rendelkezésre elegendő tanulmány az embereken ahhoz, hogy a szakértők konkrét ajánlásokat fogalmazzanak meg.

Fontolja meg, hogy beszéljen allergológusával arról, hogy a probiotikumok hasznosak lehetnek-e Önnek vagy gyermekének.

Összefoglaló – Szója allergia

Az American College of Allergy, Asthma and Immunology szerint a szójaallergiás gyermekek 10 éves korukra kinőhetik ezt az állapotot. Fontos, hogy felismerjük a szójaallergia jeleit, és óvintézkedéseket tegyünk a reakció elkerülése érdekében. A szójaallergia gyakran más allergiákkal együtt jelentkezik. Ritka esetekben a szójaallergia anafilaxiát, azaz potenciálisan életveszélyes reakciót okozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Gyomorfekély diéta – mit együnk és mit ne?

ked máj 24 , 2022
A gyomorfekély diéta célja, hogy a gyomor nyálkahártyáján kialakult nyílt sebek, az úgynevezett fekélyek ne okozzanak további problémákat a beteg számára. A jelen cikkben felsorolt, ajánlott ételek többnyire olyanok, amelyek hatékonyan segíthetnek küzdeni a Helicobacter pylori baktériummal szemben, ami a […]
Gyomorfekély diéta – mit együnk és mit ne?