Anafilaxia tünetei, okai és diagnózisa

Mi az anafilaxia?

Egyes súlyos allergiások esetében az allergénnek való kitettség életveszélyes reakciót, úgynevezett anafilaxiát eredményezhet. Az anafilaxia egy súlyos allergiás reakció méregre, ételre vagy gyógyszerre. A legtöbb esetet méhcsípés vagy olyan ételek fogyasztása okozza, amelyekről ismert, hogy allergiát okoznak, mint például a földimogyoró vagy a diófélék.

Az anafilaxia egy sor tünetet okoz, beleértve a kiütést, az alacsony pulzust és a sokkot, amelyet anafilaxiás sokknak nevezünk. Ez végzetes lehet, ha nem kezelik azonnal.

Miután diagnosztizálták, kezelőorvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy mindig legyen Önnél egy adrenalin nevű gyógyszer. Ez a gyógyszer megakadályozhatja, hogy a jövőbeli reakciók életveszélyessé váljanak.

anafilaxia
Az anafilaxia fulladáshoz is vezethet, ami végzetes lehet!

Az anafilaxia jeleinek felismerése

A tünetek általában azonnal jelentkeznek, miután Ön kapcsolatba került az allergénnel, és a következők lehetnek:

 • hasi fájdalom
 • szorongás
 • zavarodottság
 • köhögés
 • kiütés
 • elmosódott beszéd
 • arcduzzanat
 • légzési nehézségek
 • alacsony pulzus
 • zihálás
 • nyelési nehézség
 • viszkető bőr
 • duzzanat a szájban és a torokban
 • hányinger
 • sokk

Mi okoz anafilaxiát?

Az emberi test állandóan idegen anyagokkal érintkezik. Antitesteket termel, hogy megvédje magát ezekkel az anyagokkal szemben. A legtöbb esetben a szervezet nem reagál a felszabaduló antitestekre. Anafilaxia esetén azonban az immunrendszer túlreagál oly módon, hogy az egész testet érintő allergiás reakciót okoz.

Az anafilaxia gyakori okai közé tartoznak a gyógyszerek, a földimogyoró, a diófélék, a rovarcsípések, a halak, a kagylók és a tej fogyasztása vagy ez ezzel való rintkezés. Egyéb ok lehet a testmozgás és a latexre való érzékenység vagy az erre adott allergia.

Hogyan diagnosztizálják az anafilaxiát?

Valószínűleg anafilaxiát diagnosztizálnak Önnél, ha a következő tünetek jelentkeznek:

Amíg Ön a sürgősségi osztályon tartózkodik, az orvos sztetoszkóppal hallgatja meg a légzés közbeni recsegő hangokat. A recsegő hangok folyadékot jelezhetnek a tüdőben.

A kezelés beadása után a kezelőorvos kérdéseket fog feltenni annak érdekében, hogy megállapítsa, volt-e már korábban allergiája.

Hogyan kezelik az anafilaxiát?

Ha Önnél vagy az Ön közelében lévő személynél az anafilaxia tünetei jelentkeznek, azonnal hívja a sürgősségi mentőszolgálatot!

Ha korábban már volt ilyen jellegű rohama, a tünetek megjelenésekor használja az epinefrin gyógyszert, majd hívja a mentőket.

Ha segít valakinek, akinek rohama van, nyugtassa meg, hogy a segítség már úton van. Fektesse a személyt a hátára. Emelje fel a lábát 30cm-el, és burkolja be egy takaróval.

Ha a személyt megcsípték, egy műanyag kártya segítségével gyakoroljon nyomást a bőrre egy másfél cm-el a fullánk alatt. Lassan csúsztassa a kártyát a fullánk felé. Amint a kártya a fullánk alá került, pattintsa felfelé a kártyát, hogy a fullánkot kiszabadítsa a bőrből. Kerülje a csipesz használatát. A fullánk összenyomásával több mérget fecskendezhet be. Ha a személynek van sürgősségi allergiagyógyszere, adja be neki. Ne próbáljon szájon át szedhető gyógyszert adni a személynek, ha légzési nehézségei vannak.

Ha a személynek leállt a légzése vagy a szíve megállt, újraélesztésre lesz szükség.

A kórházban az anafilaxiás betegek adrenalin gyógyszert kapnak a reakció minimalizálása érdekében. Ha már beadta magának ezt a gyógyszert, vagy beadatta valakivel, értesítse a kezelőorvost!

Ezenkívül kaphat oxigént, kortizont, antihisztamint vagy gyorsan ható béta-agonista inhalálót.

Mik az anafilaxia szövődményei?

Egyesek anafilaxiás sokkot kaphatnak. Az is előfordulhat, hogy a légutak gyulladása miatt leáll a légzés vagy elzáródnak a légutak. Néha szívrohamot is okozhat. Mindezek a szövődmények potenciálisan halálosak.

Hogyan előzheti meg az anafilaxiát?

Kerülje azt az allergént, amely reakciót válthat ki. Ha Önnél azt állapítják meg, hogy anafilaxia kockázata alatt áll, akkor kezelőorvosa azt fogja javasolni, hogy a reakció ellensúlyozására hordjon magánál adrenalin-gyógyszert, például adrenalin-injektort.

Ennek a gyógyszernek az injektálható változatát általában egy autoinjektornak nevezett eszközben tárolják. Az autoinjektor egy kis eszköz, amely egy fecskendőt hordoz, amely a gyógyszer egyetlen adagjával van töltve. Amint az anafilaxia tünetei jelentkeznek, nyomja az autoinjektort a combjához. Rendszeresen ellenőrizze a lejárati dátumot, és cserélje ki a lejáró autoinjektort.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz) – Tünetek és kezelésük

hét júl 18 , 2022
Az orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz) az orrmelléküreg fertőzését jelenti, ami akkor jelentkezik amikor orrüreg megfertőződik, megduzzad és begyullad. A folyamat során az orrmelléküregben felgyülemlett baktériumok szaporodása végül szinuszitisz fertőzéshez vezethet. A szinusz fájdalmak kialakulása mögött bizonyos esetben olyan állapotok is állhatnak, […]
Orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz)

Ez is érdekelheti