Beágyazódás jele – PMS vagy várandós vagyok?

A spermium és a petesejt összekapcsolódása után a sejtek viszonylag gyorsan szaporodni kezdenek, és az egyik petevezetéken keresztül a méhbe jutnak. Miután a méhbe került, a sejtkötegnek be kell kapcsolódnia, vagy más néven beágyazódnia a méhfalba. Ennek hatására az összes terhességi hormon szintje emelkedni kezd, például az ösztrogén, progeszteron és hCG. A folyamat során észlelhető a beágyazódás jele, ám a nők többsége a tünetek közül szinte semmit sem tapasztal.

Amennyiben a beágyazódás nem történt meg, akkor a méhnyálkahártya a szokásos havi periódusában leválik. Ez valószínűleg egy babát tervező pár számára lesújtó lehet, ám a fogantatás már csak ilyen – nem jöhet össze azonnal, számos próbálkozásra szükség lehet ahhoz, hogy a folyamat sikerrel járjon.

Azonban, ha a beágyazódás sikeres volt, a hormonok a méhlepény és az embrió kialakulását okozzák, ennek hatására pedig a méhlepény nyálkahártyája nem válik le, így a soron következő havi vérzés elmarad.

A beágyazódás az ovuláció utáni 6-12 napon belül bármikor megtörténhet. A leggyakoribb, hogy a fogantatás után 8-9 nappal jelentkezik majd. Ezt figyelembevéve a beágyazódás pontos dátuma attól függhet, hogy mikor volt peteérés, és hogy a fogantatás az ovulációs periódus korai vagy késői szakaszában történt-e.

Gyermekvállalás esetén az ember minden kis jelre figyelmes lehet, azonban a tünetek hiánya nem jelenti azt, hogy az érintett személy nem terhes. A beágyazódás jele nem mindenkinél jelentkezik, illetve nem mindenkinél ugyanaz a tünet áll fenn.

Tekintsük át, hogy mi is lehet a beágyazódás jele.

Pecsételő vérzés

A szakértői vizsgálatok ugyan nem támasztják alá 100%-ban, hogy a pecsételő vérzés a beágyazódás jele lenne, azonban a terhes nők jelentős hányada tapasztalt a beágyazódás során pecsételő vérzést.

Ez a pecsételő vérzés sokszor megtévesztő lehet, mivel a legtöbb esetben akkor fordulhat elő, amikor egyébként a következő menstruáció jelentkezne. Számos esetben ellenben néhány nappal vagy egy héttel a menstruáció várható megjelenése előtt következik be.

Tényezők, amik segíthetnek megkülönböztetni a menstruációs vérzést a beágyazódás jelétől:

  • a beágyazódás során nagy valószínűséggel világos rózsaszín vagy barna vérzés jelentkezhet, ezzel szemben a menstruáció során sötétvörös színt tapasztalhatunk,
  • a beágyazódás során csak pecsételő vérzés jelentkezik.

A pecsételő vérzés eltarthat csupán néhány óráig, de akár 3 napig is elhúzódhat.

Alhasi görcsök

A korai terhesség a hormonok gyors eltolódását okozza. A hormonális változások alhasi görcsöket is eredményezhetnek. Ezenkívül sok minden történik a méhben, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik és növekedni kezd.

Beágyazódás jele – PMS vagy várandós vagyok?
1. kép – Beágyazódás jele – PMS vagy várandós vagyok?

Habár kutatásokkal még nem sikerült teljesen bebizonyítani, hogy az alhasi görcsök összefüggésben állnának a terhességgel, mégis rengeteg terhes nő tapasztalt hasi érzékenységet, derékfájást vagy görcsöket. A tünetek hasonlók lehetnek, mint menstruáció során.

Puffadás

A növekvő progeszteronszintnek köszönhetően az emésztőrendszer lelassul. Ennek hatására jön létre a puffadás érzése. Azonban ez a tünet nagyon hasonlít a menstruáció során jelentkező puffadáshoz, mivel a progeszteron ebben a periódusban is emelkedik.

Érzékeny mellek

Beágyazódás után a hCG, az ösztrogén és a progeszteron szintje gyorsan növekszik. Ennek következménye lehet a mellek érzékenysége. Ezt a tünetet szintén észrevehetjük a menstruációs ciklus során is: mellduzzanat, érzékenység érintésre. Viszont ezt az érzékenységet a terhesség nagyon korai szakaszában valószínűleg jobban érzékelheti a szokásosnál.

Hányinger

A terhesség korai jele közé tartozik, mely az egyik legklasszikusabb is, a hányinger, vagy ismertebb nevén a reggeli rosszullét (egyébként a nap bármely szakaszában jelentkezhet).

Ez szintén a megemelkedett progeszteronszint egyik következménye, viszont a terhesség 4. vagy 5. hetében fordul elő leggyakrabban, amikor már a kimaradó menstruáció is árulkodik a terhesség meglétéről.

Mivel a progeszteron lelassítja az emésztést, ezért is jelentkezhet hányinger. Ezt erősítheti még az emelkedő hCG-szint és az érzékenyebb szaglás.

Fejfájás

Habár fejfájás szinte bármikor, bárkinél jelentkezhet, mégis összeköthető a terhességhez: a vadul emelkedő hormonszintek fejfájást is okozhatnak beágyazódás során.

Hangulatingadozás

Terhesség során előfordulhat, hogy egyik percben felhőtlenül boldog, azonban a másik percben sírva fakad egy egyszerű reklámon. Nem ritka az izgatottság érzése, amely átfordul haragba. Ha ilyen, vagy ehhez hasonló hangulatingadozást tapasztal nincs kizárva, hogy a beágyazódás sikerrel lezajlott.

Ez szintén az ösztrogén és a progeszteron, valamint a hCG gyors megemelkedésének köszönhető.

Testhőmérséklet változása

Sokan gyermekvállalás előtt még az alaptesthőmérsékletet is nyomon követik, hiszen ez is lehet a beágyazódás jele. A nők hőmérséklete jellemzően alacsonyabb az ovuláció előtt, majd emelkedik, majd ismét leesik a menstruáció kezdete előtt.

Azonban ha Ön terhes, a hőmérséklete emelkedett marad.

Viszont ez nem ennyire egyszerű!

Számos esetben a nők egy része egynapos hőmérséklet-csökkenést tapasztalnak a beágyazódás körül. Ez különbözik a hőmérséklet-csökkenéstől, ami azt jelenti, hogy közeleg a menstruációja.

Terhesség esetén azonban a testhőmérséklete csupán egyetlen napra csökken, majd visszamegy.

Összegzés

A teherbeesés egy izgalmas, ám sokszor idegőrlő kísérlet: a ciklus napjait számolgatva az ember szinte bele tud őrülni a várakozásba, ha babát szeretne. Ilyenkor még hajlamosabbak vagyunk arra, hogy minden apró, szinte jelentéktelen változást észre vegyünk a testünkön. A beágyazódás jele azonban nem minden esetben egyértelmű, sőt, nem minden esetben jelentkezik.

Néhány nő felfigyel az apróbb jelekre is, mások viszont semmit sem tapasztalnak a folyamat során. A beágyazódás jele lehet az enyhe, pecsételő vérzés, alhasi görcsök, hányinger, puffadás, érzékeny mellek, fejfájás, hangulatingadozás és az alaptesthőmérséklet változása.

Azonban ezek közül mind nagyon hasonlít a menstruáció előtti napokon jelentkező tünetekhez.

A legbiztosabb módja annak, hogy meggyőződjön arról, hogy terhes, ha otthoni terhességi tesztet végez, vagy felhívja orvosát. Általában 2 hetet várni kell, mire a terhességi teszt is pozitív eredményt mutat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vérhas – Hogyan történik a kezelése és a diagnózisa?

csü jan 20 , 2022
Mi az a vérhas? A vérhas egy bélfertőzés, amely súlyos véres hasmenést okoz. Egyes esetekben akár váladék is megtalálható lesz a székletben. Általában a tünetek 3-7 napig tartanak. További tünetek lehetnek még: A vérhas általában a rossz higiéniai szokások következtében […]
Vérhas – Hogyan történik a kezelése és a diagnózisa?

Ez is érdekelheti