Kanyaró Tünetei – Számít-e az oltás?

A kanyaró, vagy másnéven rubeola, egy olyan vírusos fertőzés, amely a légzőrendszerben alakul ki. Habár van ellene hatékony vakcina, mégis világszerte továbbra is jelentős haláloknak számít. A WHO alapján 2017-ben kb. 110.000 haláleset történt kanyaró miatt az adott évben. A többsége 5 év alatti gyermekeket érintett, így amennyiben a kanyaró tünetei látszanak felbukkanni, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

A kanyaró tünetei

A kanyaró tünetei a vírusnak való kitettség után 10-12 napon belül szoktak jelentkezni. A tünetek közé sorolható:

 • köhögés
 • láz
 • orrfolyás
 • vörös szemek
 • torokfájás
 • fehér foltok a száj belsejében

A kanyaró egyik klasszikus jele a bőrkiütés. A kiütés legfeljebb 7 napig tart, és leggyakrabban a vírusnak való kitettség után 14 napon belül jelentkezik. Elsősorban a fejen jelenhetnek meg a kiütések, majd ez lassan tovább terjedhet a test egyéb részeire is.

Mi okozhatja a kanyarót?

A kanyarót a paramyxovirus családba tartozó vírusos fertőzés okozza. Fertőzést követően a vírus behatol a gazdasejtekbe, és sejtkomponenseket használ az életciklusának befejezéséhez.

Elsőnek a légutak megfertőzése figyelhető meg, végül azonban a test más részeire is átterjed.

A kanyaró állatok esetében nem figyelhető meg.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon a kanyaró terjedhet-e a levegőben? A válasz: igen! A fertőzött személy köhögés vagy tüsszentés esetén felszabadíthatja a vírust a levegőbe. Ezek a részecskék emellett a tárgyakon és egyéb felületeken is megtelepedhetnek. Előfordulhat, hogy úgy fertőződik meg, hogy a szennyezett tárggyal, például egy ajtókilinccsel érintkezik, majd megérinti az orrát, a száját vagy csupán az arcát.

A vírus akár két órán keresztül is fertőző maradhat a levegőben vagy a tárgyak felületén.

A fentebb leírtakból következik, hogy a kanyaró egy rendkívül fertőző betegség, ami azt jelenti, hogy könnyedén átterjedhet emberről emberre.

A vírusnak kitett személynek 90%-os esélye van a fertőzésre. A fertőzött ember pedig tovább terjesztheti a vírust a fogékony egyének között. Ez még azelőtt is megtörténhet, mielőtt a fertőzött személy tudná, hogy ő kanyarós. A fertőzött személy négy napig fertőző még a kiütések megjelenése előtt. A kiütés megjelenése után még négy napig fertőzőek.

Fő kockázati tényezőnek számít, ha nem kapjuk meg a védőoltást. A szövődmények kialakulása sem ritka jelenség, főleg kisgyermekek és legyengült immunrendszerűek körében.

Hogyan történik a diagnózis?

Amennyiben a kanyaró tünetei jelentkeznek Önön vagy más személyen, azonnal forduljon orvoshoz! Orvosa a kiütések alapján megerősítheti, hogy valóban kanyaróval áll-e szemben. Emellett a betegségre jellemző tünetek, mint a fehér foltok a száj belsejében, vagy a láz, köhögés, torokfájás, szintén árulkodó jel lehet.

Ezen megfigyelések alapján fennáll a gyanú, hogy kanyarós, így orvosa akár vérvizsgálatot is elrendelhet, hogy ez a gyanú beigazolódjon.

A kanyaró tüneteinek kezelése, a betegség gyógyítása

Sajnos a betegség ellen nincs konkrét kezelés. A vírusfertőzések nem érzékenyek annyira az antibiotikumokra, mint a bakteriális fertőzések, így a kanyaró tünetei és maga a vírus is nagyjából 2-3 hét alatt eltűnnek.

1. kép – a kanyaró tünetei közül az egyik leggyakoribb a magas láz

Azonban elősegíthető az, hogy a fertőzést megelőzzük, vagy csökkentsük annak súlyosságát. Az alábbi módszerek segíthetnek a megelőzésben:

 • kanyaró vakcina, amelyet az expozíciót követő 72 órán belül adtak be
 • az immunglobulin nevű immunfehérjék adagja, az expozíciót követő hat napon belül

Ezen kívül a következőket is javasolhatja orvosa:

 • lázcsökkentő gyógyszerek szedése
 • megfelelő mennyiségű pihenés az immunrendszer megerősítése érdekében
 • rengeteg folyadék fogyasztása
 • párásító készülék használata a köhögés és a torokfájás enyhítésére
 • A-vitamin-kiegészítők szedése

A kanyaró típusai

A klasszikus fertőzés mellett létezik számos más típusú kanyarófertőzés is.

Az atipikus kanyaró olyan személyek esetében fordulhat elő, akik 1963 és 1967 között kaptak kanyaró elleni vakcinát.

A módosított kanyaró olyan embereknél fordul elő, akiknek expozíció utáni immunglobulint adtak, és olyan csecsemőknél, akik még mindig rendelkeznek bizonyos passzív immunitással. Ez azt jelenti, hogy egy enyhébb változatát kapja meg az illető a betegségnek, melynek segítségével elérhető az immunitás.

A vérzéses kanyaró a legritkább fajtája a kanyarónak. Általában a tünetek közé sorolható a magas láz, görcsrohamok, vérzés a bőrben és a nyálkahártyában.

A kanyaró kialakulásának megelőzése

 • Vakcina: a megelőzés legjobb módja az oltás. A vakcina 2 adagja 97%-os védelmet nyújt a betegség ellen. Kétféle vakcina áll rendelkezésre: az MMR vakcina és az MMRV vakcina. Az MMR vakcina segítségével nem csak a kanyaró, hanem a mumpsz és rubeola ellen is védelmet kap a szervezet. Az MMRV vakcina mindemellett még a bárányhimlő ellen is védelmet nyújt.

A gyermekek az első oltást 12 hónapon belül meg is kaphatják, a második adagot pedig 4 és 6 év kor között javasolt beadatni. Felnőttek számára is kérvényezhető az oltás, akik nem részesültek immunizálásban.

Azonban az oltást nem mindenki kaphatja meg: akiknek életveszélyes reakciót vált ki a szervezetükből az oltás, terhes nők, immunhiányos egyének.

Mellékhatásukat tekintve enyhék, és néhány nap alatt el is tűnnek. A mellékhatások közé sorolható a láz és/vagy az enyhe kiütés.

 • Egyéb megelőzési módszerek: mivel nem mindenki kaphatja meg a kanyaró oltást, sok esetben egyéb módszerek is szóba jöhetnek, ha megelőzésről beszélünk. A megelőző intézkedésekhez tartozik a megfelelő kézhigiénia (rendszeres kézmosás), saját tárgyaink nem megosztása (megelőzhető a felületekről elkapható fertőzés), betegek elkerülése.

Amennyiben kanyarótól szenved, az alábbi teendőket javasoljuk: maradjon otthon, kerülje az érintkezést másokkal, akár maszkkal takarja el az orrát és a száját, vagy tüsszentsen a könyökhajlatába, gyakran fertőtlenítsen.

Kanyaró terhesség ideje alatt

Amennyiben nem rendelkezik kanyaró elleni immunitással, terhes nők esetében ez igen veszélyes lehet. Amennyiben terhesség alatt érintkezik kanyaróval, jelentős negatív egészségügyi hatásai lehetnek mind az anyára, mind a magzatra nézve.

A terhes nők fokozott veszélynek vannak kitéve, főleg a tüdőgyulladás miatt. Ezenkívül az alábbi szövődményekhez is vezethet, ha terhesség alatt kapja el a kanyarót:

 • vetélés
 • koraszülés
 • alacsony születési súly
 • halvaszületés

A kanyaró átterjedhet anyáról gyermekre is. A veleszületett kanyaróban szenvedő csecsemők esetében nem ritka a kiütés. Emellett megnövekedhet a szövődmények kockázata is, melyek akár életveszélyesek is lehetnek.

Prognózis

Egészséges felnőttek és gyermekek körében alacsony a halálozási arány kanyaró esetén. A vírussal fertőzöttek többnyire teljesen egészségesen felépül a betegségből. A szövődmények kockázata magasabb a következő csoportokban:

 • 5 év alatti gyermekek
 • 20 évesnél idősebb felnőttek
 • terhes nők
 • legyengült immunrendszerű emberek
 • alultáplált egyének
 • A-vitamin-hiányos emberek

A fertőzöttek kb. 30%-a egy vagy több szövődménnyel is szembesülhetnek. Fontos tudni, hogy akár életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak. A kanyaróhoz kapcsolódó egyéb szövődmények a következők:

 • fülfertőzés
 • hörghurut
 • súlyos hasmenés
 • vakság
 • terhességi szövődmények, például vetélés vagy koraszülés
 • szubakut szklerotizáló panencephalitis (SSPE), az idegrendszer ritka degeneratív állapota, amely évekkel a fertőzés után alakul ki

Egy dolog bizonyos: amennyiben megkapta már a vírust, egy életre immunis marad.

A kanyaró és annak lehetséges szövődményei azonban oltással megelőzhetők.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Nyugtalan láb szindróma – minden, amit tudnia kell róla!

csü ápr 15 , 2021
Mi az a nyugtalan láb szindróma? A nyugtalan láb szindróma vagy más néven RLS (Restless Leg Syndrome) egy neurológiai rendellenesség, gyakran nevezik Willis-Ekbom betegségnek is. A nyugtalan láb szindróma kellemetlen érzéseket okoz a lábakban, erőteljes késztetetéssel mozgatva őket. A legtöbb […]
Nyugtalan láb szindróma – minden, amit tudnia kell róla!

Ez is érdekelheti