C-vitamin hiány tünetei – 10 árulkodó jel, amiről tudnod kell

Vajon mik lehetnek a C-vitamin hiány tünetei? Egyáltalán mire jó a C-vitamin? A C-vitamin vagy másnéven aszkorbinsav egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav. Rendkívül fontos szervezetünk számára, különösen azért is, mert szervezetünk önmagától nem képes előállítani. Talán az egyik legszélesebb körben kutatott vitamin, amelynek jótékony, egészségünkre gyakorolt hatásait már számtalan alkalommal bebizonyították.

Amennyiben nem áll elegendő mennyiségű C-vitamin rendelkezésre a szervezetünkben, úgy megjelenhetnek a C-vitamin hiány tünetei. Ezek a tünetek igen változatosak lehetnek, azonban a megfelelő odafigyeléssel könnyen észrevehetők és gyorsan orvosolhatóak a különböző C-vitamin kiegészítők segítségével.

Cikkünkben most a C-vitamin hiány tüneteinek 10 árulkodó jele kerül bemutatásra.

1. Érdes bőrfelület

A C-vitamin fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben, amelyről már bebizonyították, hogy nagy mennyiségben fordul elő a bőr, haj, ízületek, csontok és erek kötőszöveteiben. Amennyiben a C-vitamin hiánya állapota tartósan fennáll, úgy megjelenhez az úgynevezett grizes bőr. A grizes bőr tünetei közé sorolható a csirkebőr, ami a felkar hátsó részén, a combon vagy a fenék területein jelenhet.

Jellemzően ez az állapot akkor alakul ki, amikor a C-vitamin hiánya nagyjából 3-5 hónapja fennáll. Szerencsére a szükséges C-vitamin mennyiség pótlásával ez a bőrrel kapcsolatos állapot gyorsan kezelhető, így a tünetek hamar orvosolhatóak.

2. Vörös hajhagymák

A bőrünk felszínén megtalálható szőrtüszők sok kis véredényt tartalmaznak, amelyek vérrel és tápanyagokkal látják el a különböző területeket. Amennyiben a szervezetünkben nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű C-vitamin, úgy ezek a véredények megrepedhetnek, aminek következtében élénkvörös foltok jelennek meg a szőrtüszők körül. Ez a jelenség a C-vitamin hiány egyik legismertebb tünete, amit perifollikuláris vérzésnek nevezünk. Hasonlóan az érdes bőrfelülethez gyorsan kezelhető, nagyjából 2 héten belül.

3. Törékeny körmök

A törékeny, vékony körmök megléte szintén utalhat a C-vitamin hiányára, illetve gyakran kapcsolódik a vashiányos vérszegénységhez is. Ez a fajta vizuális megjelenés azonban semmiképpen sem arányos a C-vitamin hiányával, csupán egy lehetőséges forrása lehet.

4. Száraz, töredezett bőr

A C-vitamin hiány tünetei között nem csak az érdes bőrfelület, de a száraz, töredezett bőr is megjelenhet. Alapvetően az egészséges bőr nagy mennyiségű C-vitamin tartalmaz, különösen a bőr külső rétegeiben fordul elő. A C-vitamin segít megőrizni a bőr egészségét azáltal, hogy megvédi a nap által okozott oxidatív károsodásoktól vagy a cigarettafüsttől.

C-vitamin hiány tünetei – 10 árulkodó jel, amiről tudnod kell
1. kép – C-vitamin hiány tünetei – 10 árulkodó jel, amiről tudnod kell

Már több kutatás is kimutatta, hogy a C-vitamin nagyobb mennyiségben történtő fogyasztása jobb bőrminőséggel járhat, míg hiánya, akár 10%-kal növelheti a száraz, ráncos bőr megjelenésének esélyét.

Itt azonban fontos megjegyeznünk, hogy a száraz, töredezett bőr mögött több állapot is meghúzódhat, így a tünet fennállása semmiképpen sem arányos a C-vitamin hiányának meglétével.

5. Lassan gyógyuló sebek

A C-vitamin hiánya kevesebb kollagénképződést eredményez, aminek köszönhetően a sebek gyógyulása lelassul. Ezt megerősítette az a kutatás is, ami azt találta, hogy a lábszárfekélyben szenvedők esetében lényesebben nagyobb valószínűséggel a C-vitamin hiány állapota szemben azokkal, akik nem szenvednek az említett problémától.

Sőt, a súlyos C-vitamin hiány esetén akár a sebek gyakrabban fel is szakadhatnak, ami tovább növelheti a lehetséges fertőzések számát. Sajnos a lassú sebgyógyulás nem egy könnyen észrevehető jelenség, így nem mindenki tudja a C-vitamin hiány lehetséges tüneteként felismerni.

6. Duzzadt és fájdalmas ízületek

Az ízületek rengeteg kollagénben gazdag kötőszövetet tartalmaznak és több esetben is arról számoltak be a C-vitamin hiány tünetben érintettet egyének, hogy az ízületeik fájdalmasok és duzzadtak lettek. Ez a fájdalom akár annyira súlyossá válhat, hogy jelentősen korlátozhatja az egyén járási lehetőségeit. Sőt, a C-vitamin hiány tünetei között megjelenhet az ízületi vérzés is, ami duzzanatot és további fájdalmat okozhat.

Szerencsére a felsorolt tünetek akár 1 hét után is kezelhetőek a szükséges C-vitamin mennyiség pótlásával.

7. Gyenge csontok

Csontjaink egészségével kapcsolatban nagyon kevés információval rendelkezünk, így ez egy olyan tünet lehet, amiről nagy valószínűséggel sosem fogunk tudni. Kutatások igazolták, hogy a C-vitamin hiánya jelentősen befolyásolhatja csontjaink egészségét, illetve növelheti a csontritkulás és kialakulásának a kockázatát is.

A C-vitamin hiány ilyen eseteben a gyerekeknél még veszélyesebb lehet, mivel ők még folyamatosan fejlődnek és növekednek, így számukra a C-vitamin pótlása különösen fontos lehet.

8. Vérző fogíny

A vérző, gyulladt fogíny a C-vitamin hiány egyik jól ismert tünete lehet. A C-vitamin hiányának köszönhetően az ínyszöveteink meggyengülhetnek és begyulladhatnak, az erek pedig könnyebben véreznek. Előrehaladott stádiumban akár az íny lilássá válhat, illetve foghullás is kialakulhat, azonban az ilyen mértékű C-vitamin hiány nagyon ritkán fordul elő.

9. Gyenge immunrendszer

A gyakori megfázások és betegeskedések talán az egyik legárulkodóbb jelei a C-vitamin hiányának. Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin különféle immunsejtekben halmozódik fel annak érdekében, hogy segítse ezeket a sejteket a különböző fertőzéseket és betegségeket okozó kórokozók elpusztításában.

Ebből egyenesen következik, hogy a C-vitamin tartós hiánya gyenge immunitással és nagyobb fertőzési kockázattal jár, beleértve olyan betegségeket, mint a tüdőgyulladás.

10. Fáradtság és rossz hangulat

Jellemzően a fáradtság és a rossz hangulat tünetegyüttese nem egyszerre jelentkezik a C-vitamin hiányának megléténél. Az első tünetek között többnyire ingerlékenység és fáradtság jelenhet meg, míg az állandó rossz kedv később alakulhat ki. Jó hír, hogy ezek a tünetek rendkívül gyorsan orvosolhatóak, a C-vitamin pótlása után már 24 óra elteltével drasztikus javulásokról számoltak be a problémában érintettek.

Összefoglalás

A C-vitamin hiány még mindig gyakran előfordul az embereknél, azonban nem kritikus szinten, így a legtöbb ember szinte észre sem veszi, hogy érintett a problémában. Pedig a C-vitamin pótlása rendkívül fontos feladat, hiszen szervezetünkben önmagában nem képes előállítani, így nekünk kell gondoskodni hiányának megelőzésében.

Szerencsére számtalan olyan gyümölcs és zöldség létezik, ami természetes módon is rendkívül gazdag C-vitaminban, illetve több táplálékkiegészítő is rendelkezésre áll a piacon, amelyek segítségével könnyedén pótolhatjuk a szervezetünk számára szükséges C-vitamin mennyiséget.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Szegfűszeg olaj – így támogatja az egészségünket!

hét márc 18 , 2024
Az aromaterápia és a természetes gyógymódok iránti növekvő érdeklődés a szegfűszeg olajat kiemelkedővé teszi a gyógyító és jóléti körökben. A szegfűszeg olaj olyan természetes esszenciális olaj, amelyet a szegfűszegfa (Syzygium aromaticum) rügyeiből nyernek ki. Ezen ősi fűszer nemcsak kulináris élményt […]
Szegfűszeg olaj – így támogatja az egészségünket!

Ez is érdekelheti