Szívizom gyulladás tünetei – ezekre a jelekre figyeljen oda!

A szívizom gyulladás tünetei akkor alakulnak ki, amikor a szív izmai gyulladásos állapotba kerülnek. A gyulladás csökkentheti a szív pumpáló képességét és gyors vagy rendellenes szívritmus zavarokat okozhat.

Súlyosabb esetekben a szívizomgyulladás teljesen legyengítheti a szívet, aminek következtében a test többi része nem fog elegendő vért kapni. Végső soron vérrögök képződhetnek a szívben, ami stroke-ot vagy szívrohamot is okozhat.

A szívizom gyulladás tünetei

Amennyiben Ön a szívizom gyulladás kezdeti fázisában van, úgy a tünetek is enyhébbek lehetnek. Mellkasi fájdalmat, szapora vagy szabálytalan szívverést esetleg légszomjat tapasztalhat. Olyan esetek is előfordulhatnak, hogy a gyulladás korai szakasza teljesen tünetmentes.

A szívizom gyulladás gyakori tünetei az alábbiak lehetnek:

 • mellkasi fájdalom
 • gyors vagy rendszertelen szívverés
 • légszomj, ami akár jelentkezhet nyugalmi állapotban is
 • folyadék felhalmozódás a lábakban, lábfejben és bokákban
 • fáradtság

Amennyiben a szívizom gyulladás tüneteit vírusos fertőzés okozza, úgy az alábbi tünetek is megjelenhetnek az előzőek mellett:

 • fejfájás
 • ízületi fájdalmak
 • láz
 • torokfájás
 • hasmenés

Bizonyos esetekben a szívizom gyulladás tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a szívrohaméhoz. Amennyiben megmagyarázhatatlan, hirtelen mellkasi fájdalmat és légszomjat tapasztal, úgy azonnal hívjon mentőt!

Milyen tényezők állhatnak a tünetek hátterében?

Gyakran előfordul, hogy a szívizom gyulladás kialakulásának okait maguk az orvosok sem tudják megállapítani. Ez az egészségügyi állapot viszonylag ritkán alakul ki és a lehetséges okok az alábbiak lehetnek:

Vírusok

Sok, vírusos fertőzés mellé gyakran szívizomgyulladás is társulhat. Ilyen vírusos fertőzések lehetnek a megfázást okozó vírusok, a COVID-19 illetve a hepatitis B és C. A gyomor és bélrendszeri fertőzések, mint az Epstein-Barr vagy a német kanyaró szintén hasonlóan tüneteket okozhatnak.

Szívizom gyulladás tünetei – ezekre a jelekre figyeljen oda!
1. kép – A szívizom gyulladás tünetei akár gombás vagy bakteriális fertőzések is okozhatják

Baktériumok

A szívizomgyulladást okozó baktériumok közé tartozik a staphylococcus, a streptococcus, a diftériát okozó baktérium és a Lyme-kórért felelős kullancs által terjesztett baktérium is.

Gombák

A gombás fertőzések esetén megjelenhetnek a különböző élesztőfertőzések, mint a candida vagy a penészgombák, mint például az aspergillus. Ritkább esetetekben a tünetek hátterében hisztoplazma is állhat, amelyek gyakran madárürülékekben találhatók és kifejezetten a gyenge immunrendszerű emberekre jelentenek különösen nagy veszélyt.

A szívizom gyulladás tünetei által okozott lehetséges komplikációk

Általában ez az egészségügyi állapot szövődmények nélkül múlik el, azonban tartósan fennálló, súlyos szívizomgyulladás komoly károsodásokat okozhat a szívben. Ilyen károsodások lehetnek:

 • szív elégtelenség
 • szívrohamok
 • krónikus szívritmuszavar
 • hirtelen szívhalál

A szívizom gyulladás kialakulásának megelőzése

A szívizomgyulladással szemben nem létezik specifikus megelőzési módszer, azonban az alábbi tevékenységek csökkenthetik a kialakulását:

 • kerülje azokat az embereket, akik vírusos vagy influenzaszerű betegségekben szenvednek, addig, amíg meg nem gyógyulnak
 • alakítson ki jó higiéniai szokásokat – a rendszeres kézmosás segíthet megelőzni a különböző betegségek terjedését
 • kerülje a kullancsokkal fertőzött területek látogatását
 • vegye fel a szükséges vakcinákat, amelyek bizonyos betegségekkel szemben nyújtanak védelmet

A szívizom gyulladás tüneteinek diagnózisa

A korai diagnózis minden esetben fontos, annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki tartós, visszafordíthatatlan károsodások. A szívizom gyulladás súlyosságának megállapítására orvosa az alábbi vizsgálatok elvégzését javasolhatja:

EKG

Ez a gyors és fájdalommentes teszt megmutatja szívének elektromos mintázatait és képes észlelni a rendellenes szívritmust is.

Mellkasi röntgen

A röntgenfelvétel megmutatja szíve méretét és alakját, valamint azt, hogy van-e folyadék a szívében vagy környékén, ami egy esetleges szívelégtelenséghez vezethet.

MRI

A szív MRI megmutatja a szív méretét, alakját és szerkezetét. AZ MRI a szívizom gyulladásának jeleit is képes kimutatni.

Vérvételi tesztek

A szívizomgyulladás diagnosztizálására vagy megerősítésére használt vérvizsgálatok magukban foglalják a teljes vérképet és a szívizom károsodását jelző bizonyos fehérjék (enzimek) szintjének ellenőrzését.

Más vérvizsgálatok is elvégezhetők annak megállapítására, hogy vannak-e olyan vírusok és más organizmusok elleni antitestek, amelyek szívizomgyulladással összefüggő fertőzést okozhatnak.

A szívizom gyulladás tüneteinek kezelése

A tünetek kezelése minden esetben attól függ, hogy mi okozza ezt az egészségügyi állapotot. Enyhe tüneteknél a kellő pihenés és a megfelelő gyógyszeres kezelés is elegendő lehet, azonban súlyosabb, előrehaladottabb állapotoknál már műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Összegzés

A szívizom gyulladás tünetei korai szakaszban akár meg sem jelennek, éppen ezért fontos, hogy rendszeresen végezze el a szükséges, megelőző kardiológiai vizsgálatokat. A vizsgálatok időben történő elvégzése illetve a kockázati tényezők kerülése gyakran már önmagukban is elegendők lehetnek a tünetek megelőzéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Időszakos böjt kávé bevitel - Lehet-e inni?

szo dec 18 , 2021
Az időszakos böjt egy népszerű diéta, amelynek alapja az evés és a böjt ciklusok felváltva történő alkalmazása. A böjt időszak alatt azonban vannak lehetőségek bizonyos italok bevitelére. Az időszakos böjt alatt a kávé fogyasztása bizonyos jótékony hatásokat tovább erősít fel, […]
időszakos böjt kávé

Ez is érdekelheti