Barátcserje hatása – Mely előnyeit támasztja alá a tudomány?

A barátcserje hatása miatt egy igen népszerű gyógynövény-kiegészítő, amelyet számos egészségügyi probléma kezelésére használnak.

Leggyakrabban a következő problémák kezelésére használják:

 • premenstruációs szindróma (PMS)
 • menstruációs zavarok
 • meddőség
 • akne
 • menopauza
 • szoptatási nehézségek

A rovarcsípések és bizonyos ráktípusok elleni védelemként is emlegetik, és azt állítják, hogy számos más egészségügyi hatással is rendelkezik. Azonban nem minden előnyét támasztja alá a tudomány.

Mi a barátcserje?

A barátcserje (Vitex agnus-castus), melynek nevében a „Vitex” a Verbenaceae növénycsalád legnagyobb nemzetségének neve és világszerte 250 fajt foglal magában.

A barátcserje a leggyakoribb gyógyászati célra használt „Vitex” családba tartozó növény.

A barátcserje gyümölcse, más néven erénybogyó vagy szerzetesbors, körülbelül akkora, mint egy borsszem. Termője a tisztaságfa, amely azért kapta a nevét, mert gyümölcsét a középkorban valószínűleg a férfiak libidójának csökkentésére használták.

Ezt a gyümölcsöt – valamint a növény más részeit – általában gyógynövényként használják különféle betegségek kezelésére.

A barátcserje például a következők kezelésére szolgál:

 • PMS
 • a menopauza tünetei
 • meddőségi problémák
 • a női reproduktív rendszert érintő egyéb állapotok

Valójában már az ókori Görögországban is használták.

A török gyógyászatban emésztésjavító, gombaölő és szorongásoldó szerként is használják.

Javítja a nők reproduktív rendszerét érintő állapotokat

A barátcserje különösen arról ismert, hogy képes javítani a női reproduktív rendszert érintő állapotokat.

Enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit.

A barátcserje egyik legnépszerűbb és legjobban kutatott tulajdonsága, hogy képes csökkenteni a PMS tüneteit.

Ezek közé a tünetek közé a következők tartoznak:

 • székrekedés
 • ingerlékenység
 • depressziós hangulat
 • migrén
 • mellfájdalom és érzékenység

A kutatók úgy vélik, hogy a barátcserje hatással van a prolaktin hormon szintjének csökkentésére. Ez segít helyreállítani más hormonok, köztük az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyát – így csökkentve a PMS tüneteit.

Egy vizsgálatban PMS-ben szenvedő nők három egymást követő menstruációs ciklus alatt barátcserje kivonatot szedtek. Összesen a kiegészítőt kapók 93 százaléka számolt be a PMS-tünetek csökkenéséről. A következő tünetek enyhülést okozta a beszámolók alapján:

 • depresszió
 • szorongás
 • sóvárgás

A vizsgálat azonban nem tartalmazott kontrollcsoportot, és a placebohatás nem zárható ki

Két kisebb vizsgálatban PMS-ben szenvedő nők napi 20 mg barátcserje kivonatot vagy placebót kaptak három menstruációs cikluson keresztül.

A kivonatot szedők csoportjából kétszer annyi nő számolt be a tünetek, köztük az ingerlékenység, a hangulatingadozás, a fejfájás és a mell teltségének csökkenéséről, mint a placebót kapóknál.

Úgy tűnik, hogy a barátcserje hatása segít csökkenteni a ciklikus masztalgiát, a menstruációhoz kapcsolódó mellfájdalmakat. A kutatások szerint ugyanolyan hatékony lehet, mint a szokásos gyógyszeres kezelés – de sokkal kevesebb mellékhatással.

Két nemrégiben készült áttekintés azonban arról számol be, hogy bár a barátcserje hasznosnak tűnik a PMS-tünetek csökkentésében, előnyeit talán túlbecsülik.

A fentieket figyelembe véve elmondható, hogy további vizsgálatokra lehet szükség, mielőtt határozott következtetéseket lehetne levonni.

Csökkentheti a menopauza tüneteit

A barátcserje hatása a hormonkiegyenlítés szempontjából segíthet a menopauza tüneteinek enyhítésében is.

Egy vizsgálatban 23 menopauzában lévő nőnek adtak barátcserjéből származó olajat. A nők a menopauza tüneteinek javulásáról, többek között jobb hangulatról és alvásról számoltak be. Néhányuknak még a menstruációjuk is visszatért (14Trusted Source).

Egy ezt követő vizsgálatban további 52, menopauza előtti és utáni nőnek adtak barátcserjekivonat tartalmú krémet. A vizsgálatban résztvevők 33 százaléka tapasztalt jelentős javulást, további 36 százalékuk pedig mérsékelt javulásról számolt be a tünetekben, beleértve az éjszakai izzadást és a hőhullámokat.

Azonban nem minden tanulmányban figyeltek meg előnyöket. Egy nemrégiben végzett, nagyobb, kettős vak, randomizált és kontrollált vizsgálatban – amely a kutatás arany standardja – a nők placebót vagy naponta egy barátcserje és orbáncfű kombinációját tartalmazó tablettát kaptak.

16 hét elteltével a barátcserje-kiegészítő nem volt hatékonyabb a hőhullámok, a depresszió vagy bármely más klimaxos tünet csökkentésében, mint a placebo.

Ne feledje, hogy számos, az előnyökről beszámoló tanulmányban a nők olyan étrend-kiegészítőket kaptak, amelyekben a barátcserjét más gyógynövényekkel keverték. Ezért nehéz elkülöníteni a barátcserje önmagában kifejtett hatását.

barátcserje hatása
A barátcserje hatása csökkentheti a menopauza tüneteit.

Fokozhatja a termékenységet

A barátcserje hatása javíthatja a női termékenységet a prolaktinszintre gyakorolt lehetséges hatása miatt.

Ez különösen igaz lehet azoknál a nőknél, akiknek luteális fázishibájuk van, vagy a menstruációs ciklus második fele megrövidült. Ez a rendellenesség a kórosan magas prolaktinszinthez kapcsolódik és megnehezíti a nők teherbeesését.

Egy vizsgálatban 40 abnormálisan magas prolaktinszintű nőnek 40 mg barátcserje-kivonatot vagy egy kifejezetten erre készített gyógyszert adtak. A barátcserje ugyanolyan hatékony volt a prolaktinszint csökkentésében, mint a gyógyszer.

Egy másik vizsgálatban 52 luteális fázisban szenvedő nőnél 20 mg barátcserje alacsonyabb prolaktinszintet és meghosszabbodott menstruációs fázisokat eredményezett, míg a placebót kapó résztvevők nem tapasztaltak előnyöket.

Egy másik vizsgálatban 93 nőnek – akik az elmúlt 6-36 hónapban sikertelenül próbáltak teherbe esni – adtak barátcserjét tartalmazó étrend-kiegészítőt vagy placebót.

Három hónap elteltével a kiegészítőt szedő nőknél javult a hormonháztartás – és 26 százalékuk teherbe esett. Ehhez képest a placebocsoportban csak 10 százalékuk esett teherbe.

Ne feledje, hogy a kiegészítőben volt más összetevő is belekeverve, így a barátcserje hatása önnmagában még továbbra is vitatható lehet.

A rendszertelen menstruáció a terhesség tervezésében is akadályozhatja a nőket. Három további tanulmány arról számol be, hogy a barátcserje hatékonyabb, mint a placebo a menstruációs ciklus javításában a szabálytalan menstruációval küzdő nőknél.

Segít megelőzni a rovarcsípéseket

A barátcserje segíthet a különböző rovarok távoltartásában is.

Egy vizsgálatban a növény magjaiból készült kivonat hat órán keresztül segítette a szúnyogok, legyek, kullancsok és bolhák visszaszorítását.

Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a barátcserjét és más növényi kivonatokat tartalmazó spray legalább hét órán át véd a fejtetvekkel szemben.

A kutatások továbbá azt mutatják, hogy a barátcserje elpusztíthatja a tetűlárvákat és akadályozhatja a kifejlett tetvek szaporodását.

Egyéb lehetséges előnyök

A barátcserje hatása megmutatkozhat még a következőkben:

 • Csökkentett fejfájás. Egy vizsgálatban a migrénre hajlamos nők három hónapon át naponta barátcserjét kaptak, ami 66 százalékkal csökkentette a menstruációs ciklusuk alatt tapasztalt fejfájások számát. A vizsgálat azonban nem tartalmazott kontrollcsoportot, így nem lehet tudni, hogy a barátcserje felelős-e ezekért az előnyökért.
 • Antibakteriális és gombaellenes hatás: A kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy a barátcserjéből készült illóolajok felvehetik a harcot a káros gombákkal és baktériumokkal, köztük a Staphylococcus és a Salmonella baktériumokkal. Ne feledje, hogy az illóolajokat nem szabad fogyasztani, és a barátcserje-kiegészítők valószínűleg nem csökkentik a fertőzések kockázatát.
 • Csökkentett gyulladás. A kémcsöves és állatkísérletek arra utalnak, hogy a barátcserjében lévő vegyületek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Hatásuk azonban nem erősebb, mint az aszpiriné.
 • Csontok helyreállítása. Egy vizsgálatban a barátcserje és magnézium kombinációját kapó csonttörésben szenvedő nőknél a csontok helyreállításának markerei kissé megnövekedtek szemben a placebót kapóknál (35Trusted Source).
 • Epilepszia megelőzése. Állatkísérletek arra utalnak, hogy a barátcserje csökkentheti az epilepsziás rohamok valószínűségét.

Ahogyan fentebb is látható, hogy ezeket az előnyöket alátámasztó kutatások azonban korlátozottak. Több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni.

Általános mítoszok

A barátcserjét hagyományosan sokféle betegség kezelésére használják. Számos felhasználási módját azonban jelenleg nem támasztják alá tudományos bizonyítékok.

A legnépszerűbb megalapozatlan felhasználások közé tartoznak a következők:

 • Szoptatás. Bár egy régi tanulmány szerint a barátcserje növelheti a szoptató nők tejellátását, a bizonyítékok összességében gyengék és ellentmondásosak.
 • Fájdalomcsillapítás. Bár a kutatások a barátcserjét patkányoknál a fájdalomreceptorok elzsibbasztásával hozzák összefüggésbe, embereken azonban nem végeztek vizsgálatokat.
 • Az endometriózis kezelése. A barátcserje normalizálhatja a hormonális egyensúlyhiányt, ami elméletileg csökkentheti az endometriózis, egy női nőgyógyászati rendellenesség tüneteit. Ezt azonban semmilyen vizsgálat nem erősíti meg.
 • Kopaszság megelőzése. A hormonkiegyenlítő hatásairól néha azt állítják, hogy a férfiaknál fokozza a hajnövekedést. Ezt az állítást azonban semmilyen kutatás nem támasztja alá.
 • Pattanások kezelése. Három tanulmány állítja, hogy a barátcserje gyorsabban csökkentheti a pattanásokat, mint a hagyományos kezelések. Ezek a tanulmányok azonban évtizedes múltra tekintenek vissza. Az újabb kutatások nem erősítették meg ezeket a hatásokat.

Lehetséges mellékhatások

A barátcserje általában biztonságosnak tekinthető.

A kutatók szerint napi 30-40 mg szárított gyümölcskivonat, 3-6 gramm szárított gyógynövény vagy 1 gramm szárított gyümölcs biztonságosnak tűnik.

A bejelentett mellékhatások általában csupán kisebbek mértékűek. Ezek a mellékhatások a következők:

 • hányinger
 • gyomorpanaszok
 • enyhe bőrkiütés
 • fokozott pattanások
 • fejfájás
 • erős menstruációs vérzés

A terhes és szoptató nőknek azonban kerülniük kell a barátcserjét, mivel a csecsemőkre gyakorolt hatásait nem vizsgálták meg alaposan.

A kutatók úgy vélik, hogy a barátcserje kölcsönhatásba léphet a következőkkel:

 • antipszichotikus gyógyszerek
 • fogamzásgátló tabletták
 • hormonpótló kezelések

Ezért szedése előtt érdemes konzultálni a kezelőorvosával.

Barátcserje hatása – Összefoglaló

A Vitex agnus-castus, vagyis a barátcserje fokozhatja a termékenységet és csökkentheti a PMS és a menopauza tüneteit, valamint bizonyos rovarokat is elriaszthat.

A legtöbb egyéb felhasználási módot jelenleg nem támasztja alá a tudomány.

Gyomorpanaszokat és egyéb enyhe mellékhatásokat okozhat, de a legtöbb ember számára biztonságosnak mondható.

Ha szeretné kipróbálni a különböző barátcserje kivonatokat, a legjobb, ha először megbeszéli orvosával a használatát – különösen, ha Ön:

 • terhes
 • szoptat
 • bizonyos vényköteles gyógyszereket szed

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Eper – 8 meglepő tulajdonsága, ami támogatja egészségünket

hét nov 21 , 2022
Az eper az egyik legízletesebb gyümölcs, amit fogyaszthatunk fagyasztott illetve friss formájában is. Szerencsére hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend, a nyári időszakban előszeretettel kerül a családok asztalára, mint egészséges desszert vagy nassolni való. Azonban az eper nem csak hogy […]
Eper – 8 meglepő tulajdonsága, ami támogatja egészségünket

Ez is érdekelheti