Hasnyálmirigy gyulladás tünetei, típusai és diagnózisa

Mi a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás a hasnyálmirigy patológiás gyulladása. A hasnyálmirigy a gyomor mögött helyezkedik el, a vékonybél közelében. Enzimeket szabadít fel, amelyek segítenek az élelmiszerek emésztésében, és szabályozza a szervezet glükóz felhasználását.

A hasnyálmirigy gyulladás gyorsan kialakulhat, vagy akár krónikus probléma lehet a későbbiekben. A kezelés attól függ, hogy a hasnyálmirigy gyulladás akut vagy krónikus.

Hasnyálmirigy gyulladás tünetei

Az akut vagy krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő emberek többségének elsődleges tünete a bal felső felső rész fájdalma. Néhány, krónikus pankreatitiszben szenvedő embernél gyulladást mutathatnak ki a diagnosztikai képalkotó vizsgálatok de egyébként nem mutatnak ki tüneteket.

A hasnyálmirigy gyulladás egyéb tünetei között szerepelhetnek:

 • fájdalom a test felső részén
 • emésztési zavar
 • hányinger vagy hányás
 • hasi érzékenység
 • véletlen fogyás
 • puffadás duzzadt hassal
 • csuklás
 • láz

A krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő embereknél előfordulhat a szteatorrhea, mely során a széklet zsíros, kellemetlenebb szagot bocsát ki.

A szteatorrhea jele lehet a felszívódás zavarnak. Ez azt jelenti, hogy emésztés során a test nem kapja meg az összes nélkülözhetetlen tápanyagot, mert a hasnyálmirigy nem választ ki elegendő emésztő enzimet az étel lebontására.

A hasnyálmirigy gyulladás típusai

A hasnyálmirigy-gyulladás általában akut vagy krónikus. A nekrotizáló pankreatitisz az akut pankreatitisz szélsőséges eseteiből származhat. A hasnyálmirigy-gyulladás minden egyes esetének kezelése a tünetek súlyosságától függ.

hasnyálmirigy gyulladás
Hasnyálmirigy gyulladás többféle lehet és igen fájdalmas (Forrás: Shutterstock.com)

Akut hasnyálmirigy gyulladás

Az akut hasnyálmirigy gyulladás a fő oka az emésztőrendszeri problémával kórházba bekerült betegek között. Az amerikai Nemzeti Cukorbetegség, Emésztőrendszeri és Vese Betegségek Intézete (NIDDK) szerint évente mintegy 275 000 amerikai kerül kórházba pankreatitisz miatt.

Az akut hasnyálmirigy gyulladás gyakran nagyon hirtelen jelentkezik. A gyulladás általában a kezelés megkezdését követő néhány napon belül megszűnik, de bizonyos esetekben kórházi megfigyelést igényelhet.

Az akut pankreatitisz sokkal gyakoribb a felnőttek esetében, mint a gyerekeknél. Az epekövek kialakulása az akut pankreatitisz elsődleges okai a felnőtteknél.

A betegség krónikus pankreatitisszé is átalakulhat, különösen akkor, ha valaki dohányzik, vagy rendszeresen iszik alkoholt.

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

A krónikus pankreatitisz a hasnyálmirigy gyulladás azon formája, amely következetesen visszatér vagy hosszú idő alatt többször is jelentkezik.

A krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő személyeknél a hasnyálmirigy állandó károsodásnak van kitéve, melyből egyéb szövődmények is lehetnek. Ebből a folyamatos gyulladásból hegszövet alakul ki.

A hasnyálmirigy gyulladás károsíthatja az inzulint termelő sejteket és a hasnyálmirigy által felszabadított hormont, amely szabályozza a vér cukormennyiségét. Ez a krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő emberek kb. 45% -ánál okoz cukorbetegséget a későbbiekben.

A tartós alkoholfogyasztás a felelős a krónikus pankreatitisz kb. 70%-nak kialakulásáért. Az autoimmun és genetikai betegségek, például a cisztás fibrózis néhány embernél krónikus pankreatitiszt is kiválthat.

Nekrotizáló hasnyálmirigy gyulladás

Az akut pankreatitisz súlyos eseteiből nekrotizáló hasnyálmirigy gyulladás lehet, amely a sejtek betegség okozta halálára utal. Ez kb. 10 százalékban fordul elő az akut pankreatitisz betegséget esetében, jellemzően akkor, ha nem kezelik, nem veszik észre időben.

A hasnyálmirigy gyulladás okozhatja az emésztő enzimek beszivárgását a hasnyálmirigybe. Ez a szövet károsodásához és halálához vezethet, és nekrotizáló pankreatitiszhez vezethet. Kezelőorvosa elrendelhet hasi ultrahang vagy CT vizsgálatot az állapot megfelelő diagnosztizálására.

Ha nekrotizáló hasnyálmirigy gyulladása van, orvosa mintát vehet az elhalt szövetekből, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az nem fertőződött. Ha fertőzése van, akkor valószínűleg antibiotikumokat kell szednie, és el kell távolítani a halott szövetet.

A halott szövetek fertőzése növeli a nekrotizáló pankreatitisz okozta haláleset kockázatát, ezért nagyon fontos, hogy a lehető leggyorsabban keressenek kezelést orvosával.

Hasnyálmirigy gyulladás okai

Az akut és a krónikus pankreatitisz kialakulásának okai ugyanazok, ezek pedig a következők:

 • epekő
 • sok alkohol fogyasztása
 • némely gyógyszer mellékhatása
 • hasnyálmirigyrák
 • hasi műtét
 • fertőzések
 • cisztás fibrózis
 • a has sérülése

A vér magas kalcium– vagy triglicerid szintje (egyfajta zsír) krónikus pankreatitiszhez vezethet.

Az akut hasnyálmirigy gyulladás leggyakoribb okaként az epeköveket lehet felelősség tenni. Az epekövek kicsi, szilárd testek, amelyek az epéből képződnek, amely egy emésztést segítő folyadék.

Egy elég nagy epekő elakadhat annál a kereszteződésnél, ahol a hasnyálmirigy főcsatorna és a közös epevezeték találkoznak. Ezek a vezetékek kiürülnek a nyombélbe, a vékonybél első részébe.

A hasnyálmirigy csatorna emésztő enzimeket hordoz a hasnyálmirigyből. A közös epevezeték epét vagy más anyagokat szállít a májból és az epehólyagból. A beragadt epekő ezeknek az anyagoknak az elakadását okozhatja, ami mind a közös epevezetékben, mind a hasnyálmirigyben gyulladást okozhat.

A hasnyálmirigy gyulladás diagnosztizálása

Orvosa vérvizsgálat és képalkotó vizsgálatok kombinációját használja fel valószínűleg a diagnosztizáláshoz. Ha akut hasnyálmirigy gyulladásban szenved, súlyos hasi fájdalma van, és a vérvizsgálatok jelentősen magas a hasnyálmirigy által termelt enzimek szintjét fogják jelezni.

Különböző típusú ultrahang-, MRI- és CT-vizsgálatok megmutathatják a hasnyálmirigy anatómiáját, a gyulladás jeleit és az epe- és hasnyálmirigy-csatornákkal kapcsolatos információkat. A székletzsír-teszt azt is meghatározhatja, hogy a széklet zsírtartalma meghaladja-e a normál értéket.

Hasnyálmirigy funkció vizsgálat

A hasnyálmirigy működési tesztje, más néven a szekretin stimulációs teszt, azt mutatja, hogy a hasnyálmirigy normálisan reagál-e a szekretinre. A szekretin egy olyan hormon, amely miatt a hasnyálmirigy folyadékot szabadít fel, ami az ételek emésztésének elősegítését okozza.

A vizsgálat alatt orvosa csövet vezet az orrán vagy a torkán, majd a vékonybélbe. Szekretint adnak be a vénájába, majd a csövön át folyadékmintákat vesznek.

Orvosa a folyadékot laboratóriumba küldi, hogy segítse a pankreatitisz vagy a hasnyálmirigyet befolyásoló egyéb állapotok diagnosztizálását.

A hasnyálmirigy gyulladás kezelése

Az akut vagy krónikus hasnyálmirigy gyulladás kezelése gyakran kórházi kezelést is foglal magába. A hasnyálmirigy kulcsfontosságú hozzájárul az emésztési folyamatokhoz, és a megfelelő gyógyuláshoz pihennie kell.

Ezért kaphat speciálisan testre szabott folyadékokat és a táplálkozást intravénásán (IV) vagy egy cső segítségével, amely az orrából közvetlenül a gyomorba juttatja a táplálékot. Ezt nazogasztrikus etetőcsőnek hívják.

A gyógyszeres kezelés segíthet a fájdalom kezelésében. A krónikus hasnyálmirigy gyulladás kezelésére mesterséges emésztő enzimeket is kaphat, ha a hasnyálmirigy önmagában nem termel elegendő mennyiséget ezekből.

A megszokott, szájon át történő táplálékbevitel újraindítása az éppen aktuális egészségügyi állapottól függ. Néhány ember jobban érzi magát néhány nap múlva, másoknak egy vagy két hétre van szükségük a megfelelő gyógyuláshoz.

Műtét

Szüksége lehet műtétre, ha más kezelések nem bizonyulnak hasznosnak. Ha orvosa epeköveket diagnosztizál, segíthet az epehólyag eltávolítása. A műtét során a hasnyálmirigy beteg részeit is eltávolíthatják.

Pankreatitisz diéta

Az alacsony zsírtartalmú, egészséges táplálkozás nagy szerepet játszik a hasnyálmirigy gyulladásból való sikeres felépüléshez. Különösen a krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő embereknek kell odafigyelni az általuk fogyasztott zsírmennyiségre, mivel a hasnyálmirigy működése veszélybe kerül. Próbálja meg korlátozni vagy elkerülni a következő ételeket:

 • vörös hús
 • sült étel
 • teljes zsírtartalmú tejtermék
 • cukros desszertek
 • édesített italok
 • koffein
 • alkohol

Egyen kisebb adagokban egész nap, ezzel enyhítve az emésztőrendszer megterhelését. Ragaszkodjon azokhoz az élelmiszerekhez, amelyek magas fehérje- és antioxidánsokat tartalmaznak, és igyon sok folyadékot, hogy hidratált maradjon.

Orvosa vitaminokat javasolhat táplálék kiegészítők formájában Önnek annak érdekében, hogy megkapja a szükséges tápanyagokat, nyomelemeket.

Otthoni gyógymódok a hasnyálmirigy gyulladásra

Fontos, hogy keresse fel orvosát, ha úgy gondolja, hogy hasnyálmirigy gyulladása van, különösen akkor, ha állandó fájdalmat érez hasi tájékékon. Van néhány olyan lehetőség, amelyet otthon is végezhet a kezelés kiegészítéseként és a pankreatitisz megelőzésében.

Életmód változtatás

Hagyja abba a dohányzást és korlátozza az alkoholfogyasztást, hogy gyorsabban és teljesebben gyógyulhasson. Beszélje meg ezeket a kérdéseket orvosával, ha segítségre van szüksége ezen cselekvések elhagyásában.

Az egészséges testsúly fenntartása segít elkerülni az epeköveket, amelyek a hasnyálmirigy gyulladás elsődleges okai. A kiegyensúlyozott étkezés és hidratált állapot fenntartása is segíthet a gyógyulásban és a pankreatitisz megelőzésében.

Alternatív technikák a fájdalom kezelésére

Valószínűleg erősebb fájdalomcsillapítót kap a kórházban. Az alternatív terápiák csökkenthetik a pankreatitisz fájdalmát is.

Kipróbálhatja a jógát, relaxációs gyakorlatokat, például mély légzést és meditációt, ha a hagyományos kezelések nem csökkentik a fájdalmat. Ezek az alternatív kezelések a lassú, kimért mozgásokra összpontosítanak, amelyek elhomályosítják az elmét a kellemetlenségektől.

Egy 2017. évi tanulmány szerint az akupunktúra rövid távú fájdalomcsillapítást nyújthat a krónikus pankreatitiszben szenvedő emberek számára. Bár további vizsgálatokra van szükség ennek teljes bebizonyításában, néhány kutatás azt is sugallja, hogy az antioxidáns kiegészítők szedése segíthet enyhíteni a pankreatitisz által okozott fájdalmát.

Hasnyálmirigy gyulladás fájdalom

A hasnyálmirigy gyulladással kapcsolatos fájdalom néhány perctől néhány óráig tarthat. Súlyos esetekben a krónikus pankreatitisz okozta kellemetlenség állandóvá válhat.

Fájdalma valószínűleg erősebb étkezés után vagy fekve. Próbáljon ülni vagy előre hajolni, hogy kényelmesebbé váljon a testhelyzete.

Az olyan tevékenységek, mint a jóga, a meditáció és az akupunktúra segíthetnek a pankreatitisz fájdalmainak enyhítésében. Kipróbálhatja a fájdalomcsillapító meditációt, étrend-kiegészítőket vagy antioxidáns-kiegészítőket is.

A műtét jelenleg a hasnyálmirigy gyulladás kezelésének utolsó lehetősége, de a 2013-as kutatások rámutattak, hogy a kezelés során korábban végzett műtét segíthet a fájdalom enyhítésében.

A hasnyálmirigy gyulladás szövődményei

Néhány embernél komplikációk alakulhatnak ki. Ezek a szövődmények ritkák, de gyakoribbak a krónikus pankreatitiszben szenvedő embereknél:

 • vesekárosodás
 • hasnyálmirigyrák
 • cukorbetegség
 • alultápláltság
 • hasnyálmirigy-fertőzések

Az akut hasnyálmirigy gyulladás növeli a légzési nehézségek kialakulásának kockázatát. Pszeudociszták kialakulását is okozhatja, amikor a hasnyálmirigyen szövet és egyéb törmelék összegyűlik és cisztává formálódik. Ezek azonban akár maguktól is elmúlhatnak, viszont ha elrepednek, fertőzést és vérzést okozhatnak, amely kezelés nélkül halálos kimenetelű lehet.

Hasnyálmirigy gyulladás kockázati tényezői

Számos tényező növeli a pankreatitisz kialakulásának kockázatát. Ezek a következők:

 • súlyos alkoholfogyasztás (naponta több mint két ital)
 • elhízottság
 • dohányzás
 • genetika

A férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus pankreatitisz, mint a nőknél.

A kockázati tényezők kombinációja, például a dohányzás és a családban előforduló pankreatitisz, növeli a hasnyálmirigy gyulladás kialakulásának esélyét. Az alkohol fogyasztása vagy dohányzás növelheti az akut hasnyálmirigy gyulladás krónikus pankreatitisszé alakulásának kockázatát is.

A gyulladás megelőzése

Az okoktól függően előfordulhat, hogy nem lehetséges megelőzni a hasnyálmirigy gyulladást. Ennek ellenére számos dolgot megtehet a kockázat csökkentésének érdekében:

 • Korlátozza az alkoholtartalmú italok fogyasztását
 • Ne cigarettázzon
 • Tartson fent egy egészséges testsúlyt
 • Étkezzen kiegyensúlyozottan

A magas rosttartalmú ételek fogyasztása és a cukor elkerülése segíthet megakadályozni az epekövek kialakulását, amelyek az akut hasnyálmirigy gyulladás fő oka.

Összefoglaló

Egészséges életmóddal és szükség esetén orvosi kezeléssel ellenőrizheti, hogy Önnél fennáll-e a pankreatitisz. Különösen fontos a dohányzás és sok alkoholfogyasztás elkerülése, hisz így csökkentjük a kialakulásának kockázatát és segít a gyógyulásban.

Ha a tünetei időről időre újra megjelennek, konzultáljon orvosával, és beszéljék, meg, hogy szükség lehet-e további vizsgálatokra.

Tudjon meg többet a hasnyálmirigyről és az inzulinrezisztenciáról ebben a cikkben

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Sípcsont fájdalom lehetséges okai – mire érdemes figyelnünk?

szo máj 2 , 2020
A sípcsont fájdalom leginkább a sportolók körében közismert probléma, de nagyon sok embert érinthet egyéb, hirtelen megterhelés esetében is. A fájdalom okozta tünet általában nem jár semmilyen komolyabb komplikációval, egyfajta koncentrált „stressz hatás”, ami a lábra nehezedik. Lássuk tehát, hogyan […]
Sípcsont fájdalom lehetséges okai – mire figyeljünk a sípcsont fájdalomnál?

Ez is érdekelheti