A kakukkfű 6 csodálatos hatása

A kakukkfű a mentafélék családjába tartozó gyógynövény, aminek a jelen kutatások alapján több mint 400 alfaja létezik. A történelem során több népcsoport is felfigyelt elképesztő hatásaira, az egyiptomiak például a balzsamozás során alkalmazták, míg a görögök esetében tömjénként használták. De vajon milyen egészségügyi hatásokat eredményezhet a kakukkfű azoknál, akik beépítik az életükbe ezt a csodálatos gyógynövényt? Cikkünk most részletesen bemutatjuk a kakukkfű elképesztő hatásait, amik garantáltan Téged is meggyőznek rendszeres fogyasztásával kapcsolatban!

1. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

A kakukkfű antibakteriális hatásai több területen is segítségedre lehetnek. Ha Te is belefáradtál a pattanások kezelésébe és úgy érzed, hogy inkább egy természetes lehetőséget próbálnál ki, akkor a kakukkfű az egyik legjobb választás lehet. Ez a gyógynövény bizonyítottan antibakteriális hatással rendelkezik, amit egy 2010-ben nyilvánosságra hozott kutatás is megerősített, miszerint hatékonyan veheti fel a küzdelmet a pattanásokat okozó Propionibacterium acnes baktériumokkal szemben.

Sőt, a kakukkfű akár a korpásodás esetében is hasznosnak bizonyulhat, amennyiben azt baktériumok okozzák. A korpásodás kezelése pedig bizonyítottan javíthatja hajunk egészségét is, ami ennek köszönhetően még erősebb és fényesebb lehet.

Nem utolsósorban a gyógynövény még alkalmazható helyileg bizonyos sérülések esetében, hiszen antibakteriális tulajdonságai segíthetnek megtisztítani finoman és kíméletesen a különböző sebeket.

2. Támogatja az immunrendszert

Manapság egyre nehezebbé válik minden olyan tápanyagot és vitamint bevinni a szervezetünkbe, amik erősíthetik az immunrendszerünket. Jó hír, hogy az Egyesült Állom Mezőgazdasági Minisztériuma megbízható forrásokból számolt be arról, hogy a kakukkfű gazdag olyan tápanyagokban, mint az A-vitamin, C-vitamin, réz, rostok, vas és mangán.

A kakukkfű 6 csodálatos hatása
1. kép – A kakukkfű 6 csodálatos hatása

Ezek közül is a C-vitamin az, ami a legjobban hozzájárulhat immunrendszerünk egészségéhez, többek között csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát, segíthet a magas vérnyomás kezelésében, illetve hozzájárulhat agyunk egészségéhez is.

Végezetül azonban fontos megemlítenünk, hogy a kakukkfű a felsorolt tápanyagokat kis mennyiségben tartalmazza, így önmagában történő fogyasztása nem elegendő immunrendszerünk hatékony támogatásához.

3. Javíthatja a hangulatot

A kakukkfű illóolaját gyakran használják aromaterápiás célokra. A gyógynövény ilyen jellegű hatását egy 2013-as állatokon végzett megfigyelés is megerősítette, miszerint kivonata képes lehet növelni szerotonint és a dopamint, amely két olyan hormon, ami felelős a hangulatszabályozásért. Az elmondottak alapján úgy tűnik, hogy kiegészítő terápiaként segíthet kezelni a szorongást, a stresszt és az enyhe depresszió tüneteit.

A növény ilyen jellegű hatásáról már többen is beszámoltak, azonban jelenleg nagyon kevés emberekkel kapcsolatos kutatás áll rendelkezésre, ami megerősítené, hogy a növény valóban rendelkezik hangulatjavító tulajdonságokkal.

4. Segítheti a tüdő egészségét

A kakukkfüvet már őseink is rendszeresen használták a tüdő különböző problémáira, hiszen természetes köhögéscsillapító, illetve mérsékelheti a hörghurut tüneteit is. Egy 2015-ös tanulmány során arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a kakukkfű és a borostyánlevél kombinációja segített enyhíteni a hörghurut tüneteit, beleértve a köhögést is. Hasonlóképpen egy egereken végzett 2018-es megfigyelés pedig azt találta, hogy kakukkfű és a primula kivonatok kombinációja csökkentette a gyulladást a nyálkahártyában.

5. Védelmet nyújthat a bélrendszer számára

A kakukkfű jótékony hatása még a bélrendszer egészségének támogatásában is megnyilvánulhat, köszönhetően a benne megtalálható timol és karvakrol vegyületeknek. Ezt az a 2017-es megfigyelés is megerősítette, amelynek során csirkéknek magas timol és karvakrol illóolajakat adagoltak. 21 nap elteltével a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a vizsgálatban résztvevő csirkék esetében sokkal kevesebb káros bélbaktérium fejlődött ki, szemben azokkal a társaikkal, akik nem kaptak illóolajokat.

Sajnos az emberek esetében egyelőre nem született ilyen lenyűgöző eredményű kutatás, azonban a kakukkfű követői több alkalommal is beszámoltak arról, hogy hasonlóan jótékony változásokat tapasztaltak bélrendszerük egészségében.

6. Enyhítheti a menstruációs görcsöket

Manapság számtalan gyógyszer létezik a menstruációs görcsök csillapítására, azonban egyes hölgyek, inkább az olyan természetes megoldásokat preferálják, mint a kakukkfű. Jó hír, hogy egy 2017-es kutatás alapján a gyógynövény menstruációs görcsöknél történő alkalmazása legalább annyira hatékony volt, mint az ibuprofén, ami az eredmények alapján a hölgyek számára egy természetes, alternatív lehetőséget biztosíthat menstruációs görcseik enyhítésére.

Összefoglalás

A kakukkfű egy rendkívül sokoldalú gyógynövény, amely több felhasználási lehetőséget kínál. Többek között antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően segíthet a pattanások kezelésében, sebek fertőtlenítésében és akár a korpásodást is megszűntetheti. Továbbá támogathatja az immunrendszerünket, illióolaja javíthatja a hangulatot és nem utolsósorban védelmet nyújthat a tüdőnk és bélrendszerünk számára.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A homoktövis 7 egészségre gyakorolt jótékony hatása

vas dec 31 , 2023
A homoktövist már évezredek óta alkalmazzák lehetséges gyógymódként különböző betegségekre. Olaját a növény bogyóiból, leveliből és magjából nyerik ki, leggyakrabban a bőr felületén, illetve szájon át bevéve alkalmazzák. Előfordul, hogy a Himalája szent gyümölcseként is emlegetik, népszerű gyógymód az ájurvédikus […]
A homoktövis 7 egészségre gyakorolt jótékony hatása

Ez is érdekelheti