Epesav diéta: minden, amit tudni kell róla

Az epesav diéta egyre nagyobb figyelmet kapott az elmúlt években. Epesav-felszívódási zavar akkor fordul elő, amikor a belek nem tudják megfelelően felszívni az epesavat. Ez extra epesavakat eredményez a belekben, amely hasmenést okozhat. Ilyen esetben merülhet fel az epesav diéta, mivel az étrend megváltoztatásával a hasmenés csökkenthető.

Az epe egy természetes folyadék, amelyet a szervezet a májban termel. Megléte szükséges a megfelelő emésztéshez. Az epe savakat, fehérjéket, sókat és egyéb termékeket tartalmaz. A közös epevezeték a májból az epehólyagba viszi ezeket, ahol étkezésig tárolódik. Étkezés során az epehólyag összehúzódik, és ezt az epét a gyomrába engedi.

Amint az epe a gyomorba és a vékonybélbe kerül az epében lévő savak segítenek lebontani a táplálékot és a tápanyagokat, hogy a szervezet hatékonyan szívja fel azokat. A vastagbélben az epesavak visszaszívódnak a véráramba, hogy a szervezet újra felhasználja.

Amikor az epesav nem szívódik fel rendesen, epesav-felszívódási zavart okozhat. Akkor tapasztalhat az érintett hasmenést, ha a vastagbélben túl sok epesav marad.

Az epesav-felszívódási zavar tünetei

A legfőbb és legegyértelműbb tünete a felszívódási zavarnak a hasmenés. A vastagbélben lévő epesavból származó só és víz megakadályozza a széklet megfelelő képződését. Ez hasmenéshez vezet, amely mindennap vagy csak alkalmanként fordulhat elő.

Azonban súlyosabb esetekben a hasmenés olyan sürgető lehet, hogy a lehető leghamarabb szükséges a mellékhelyiség használata. Ez a mindennapi életet jelentős mértékben befolyásolhatja.

Mi okozza?

Számos esetben nem találtak magyarázatot arra, hogy a vastagbél miért nem szívja fel teljesen az epesavat.

Epesav diéta minden, amit tudni kell róla
1. kép – Epesav diéta – minden, amit tudni kell róla

A felszívódási zavart általában egy mögöttes állapot okozza, például az irritábilis bélszindrómában és hasmenésben szenvedők körülbelül egyharmadánál alakul ki az említett állapot.

A másodlagos epesav-felszívódási zavarhoz kapcsolódó egyéb feltételek a következők:

Némely gyógyszerek mellékhatásai szintén hozzájárulhatnak az állapot kialakulásához.

Hogyan kezelhető?

Az epesav-felszívódási zavar kezelhető gyógyszerekkel, valamint étrendbeli változtatásokkal. Erre remek példa az epesav diéta, azonban a gyógyszeres kezelést sem szabad elhanyagolni, hiszen a kettő kombinációjával lehet elérni a legjobb eredményeket.

A másodlagos epesav-felszívódási zavar esetében az alapbetegség kezelése is megszüntetheti a kényelmetlen tüneteket.

Gyógyszeres kezelés

A kezelésre használt fő gyógyszer az epesavkötő. Az emésztőrendszerben az epesavakhoz kötődik, ami csökkenti azok hatását a vastagbélre.

Ezek a típusú gyógyszerek az egyik leghatékonyabbak a felszívódási zavar kezelésében.

Epesav diéta

Az étrendbeli változtatások segíthetnek csökkenteni a hasmenéseket. Az epe szükséges a zsírok emésztéséhez, ennek következtében a szervezetének több epe- és epesavat kell felszabadítania, ha sok zsírt tartalmazó ételt fogyaszt.

Az alacsony zsírtartalmú diéta csökkentheti a szervezete által termelt epesav mennyiségét, ezáltal a vastagbélbe is kevesebb jut belőle. Ha a vastagbélben alacsonyabb az epesavszint, kevesebb az esély, hogy hasmenés alakul ki.

A zsírbevitel csökkentése érdekében az alábbi ételek kerülése javasolt:

  • vaj és margarin
  • majonéz
  • sült vagy rántott ételek
  • pékáruk, például croissant, sütemények és péksütemények
  • húsok, virsli, kolbász, szalonna vagy más feldolgozott húsok
  • teljes zsírtartalmú tejtermékek, például tejszínhab vagy tejföl

Azonban arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a szervezet számára elengedhetetlen, hogy valamennyi zsiradékot fogyasszunk. A fentebb említett élelmiszereket felválthatja az alábbiakkal:

  • avokádó
  • zsíros halak, például lazac és szardínia
  • diófélék, beleértve a kesudiót és a mandulát

Habár ezek az ételek jótékony hatású zsiradékokat tartalmaznak, próbálja meg mérsékkel fogyasztani őket. Emellett nem árt egy szakember véleményét is meghallgatni, például egy dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó sokat segíthet a megfelelő epesav diéta kialakításában.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

7 elképesztő tulajdonság, amit a fahéj hatása eredményezhet

ked szept 27 , 2022
A fahéj hatása napjainkban leginkább az ételízesítés területén nyilvánul meg, gyakori alkotóeleme különböző süteményeknek, leveseknek de előfordulhat italokban is. Pedig a fahéj egészségünkre gyakorolt jótékony hatása már évszázadok óta jól ismert és pontosan ezért, nem csupán finom íze miatt érdemes […]
7 elképesztő tulajdonság, amit a fahéj hatása eredményezhet

Ez is érdekelheti