A vajbab a hüvelyesek csoportjába tartozik és enyhe ízéről, krémes állagáról és egyedi színéről ismert, amely a bézstől a zöldig terjedhet. Ismerhetjük limabab, kettős bab vagy viaszbab néven is.
A vajbabot éretlen vagy érett állapotban is fogyaszthatja. Többféle formában kapható – szárítva, fagyasztva vagy konzervben.
Az ízletes és sokoldalúan felhasználható vajbab rendkívül tápláló és számos lehetséges egészségügyi előnnyel is összefüggésbe hozták. E fehérjedús hüvelyese fogyasztása még a következőkhöz is vezethet:
- egészséges fogyás
- fokozott vércukorszint-szabályozás
- jobb szív egészség
Ez a cikk a vajbab néhány fő előnyét és hátrányát mutatja be, valamint azt, hogyan készíthető el otthon.
A vajbab tápanyagtartalma
A vajbab számos fontos tápanyag, köztük rostok, valamint számos vitamin és ásványi anyag nagyszerű forrása.
Egy 170 gramm főtt vajbab a következőket tartalmazza:
- Kalória: 209
- Fehérje: 12 gramm
- Zsír: 0,5 gramm
- Szénhidrát: 40 gramm
- Rost: 9 gramm
- Mangán: a napi érték (NÉ) 92%-a.
- Réz: az ajánlott érték 58%-a
- Magnézium: a NÉ 30%-a
- Vas: az ajánlott érték 23%-a
- Kálium: az ajánlott érték 21%-a
- Tiamin: a NÉ 20%-a
- C-vitamin: a NÉ 19%-a
- B6-vitamin: a NÉ 19%-a
- Foszfor: a teljes érték 18%-a.
A vajbabnak különösen magas a mangántartalma, amely antioxidánsként működik, és kulcsszerepet játszik az anyagcserében.
Emellett adagonként jó mennyiségű rezet is tartalmaznak, ami támogatja az immunrendszer egészségét és elősegíti az agyműködést.
Ráadásul a vajbab gazdag magnéziumban, egy olyan ásványi anyagban, amelyre a szervezetnek szüksége van az energiatermeléshez és a DNS-szintézishez.

A vajbab pozitív hatásai az egészségre
A vajbab fogyasztásának számos pozitív egészségügyi hatása lehet.
Stabilizálhatja a vércukorszintet
Egyes kutatások szerint a vajbab beiktatása az étrendbe hosszú távon elősegítheti az egészségesebb vércukorszintet.
A többi babhoz hasonlóan a vajbabnak is alacsony a glikémiás indexe, amely azt méri, hogy az egyes élelmiszerek mennyire emelik meg a vércukorszintet.
Magas a rosttartalmuk is, ami lassíthatja a cukor felszívódását a véráramban, és így kordában tarthatja a vércukorszintet.
Egy 18 tanulmányt összesítő kutatás szerint a hüvelyesek, mint például a vajbab, segíthetnek csökkenteni az éhgyomri vércukorszintet és javíthatják a vércukorszint szabályozását a 2-es típusú cukorbetegeknél.
Emellett egy 3349 ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a hüvelyesek gyakoribb fogyasztása összefügg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával.
Elősegítheti a szív egészségét
A 170 grammos adagban 9 gramm rostot tartalmazó vajbab kiváló kiegészítője lehet a szívbarát étrendnek.
Különösen magas az oldható rosttartalmuk, amely egy olyan rosttípus, ami vízben feloldódik és gélszerű anyagot képez.
Az oldható rostok bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet, mérséklik a gyulladást és a vérnyomást – mindezek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét.
Ezenkívül a vajbab antioxidánsokban gazdag – véd az oxidatív stressz és a gyulladás ellen -, így segít megőrizni a szív egészségét és erejét.
Támogathatja a fogyást
Mivel minden adagban bőséges mennyiségű fehérje és rost található, a vajbab segíthet a fogyásban, ha beilleszti az étrendjébe.
A vajbabban található fehérje különösen előnyös lehet. Egyes kutatások szerint a fehérjebevitel növelése segíthet az étvágy szabályozásában, a teltségérzet fokozásában és az étel utáni sóvárgás csökkentésében.
Hasonlóképpen, a rostok lassíthatják a gyomor kiürülését, teltségérzetet biztosítanak, és elősegítik a fogyást.
Bár kifejezetten a vajbabbal kapcsolatos kutatások hiányoznak, egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a több bab és hüvelyes fogyasztása összefüggésbe hozható a fokozott fogyással és a testzsír csökkenésével.
A vajbab fogyasztásának lehetséges hátrányai
Bár ez nem gyakori, egyesek allergiásak a hüvelyesekre, és előfordulhat, hogy teljesen el kell kerülniük a vajbabot.
Emellett más babfajtákhoz hasonlóan a vajbab is tartalmaz antinutrienseket, azaz olyan vegyületeket, amelyek károsíthatják az ásványi anyagok felszívódását a szervezetben.
A nyers vajbab linamarin nevű cianogén vegyületet is tartalmaz, amelyet egyesek mérgezőnek tartanak az emberre.
Szerencsére a bab főzésével, áztatásával és feldolgozásával jelentősen csökkenthető ezeknek a vegyületeknek a tartalma, így megelőzhetők az egészségre gyakorolt káros hatások.
Ne feledje, hogy a vajbabnak magas a rosttartalma is. A rostbevitelt folyamatosan növelni kell. A rostbevitel nagyon gyors növelése emésztési problémákat okozhat, többek között:
- gázok
- puffadás
- gyomorfájdalom
Ezért a legjobb, ha fokozatosan növeli a rostban gazdag ételek fogyasztását, és sok vizet iszik. Ez ugyanis segíthet megelőzni a negatív mellékhatásokat.
Hogyan kell főzni a vajbabot?
A vajbab könnyen elkészíthető, és széles körben kapható szárítva vagy konzervben.
A konzerv vajbab már meg van főzve, és így már fogyasztható is. A szárított vajbabot viszont fogyasztás előtt meg kell főzni.
A szárított vajbab főzése előtt a babot egy éjszakán át vízben kell áztatni. Ez segít csökkenteni a főzési időt és a tápanyagellenes anyagok összmennyiségét.
Amikor készen áll a vajbab főzésére, kövesse az alábbi lépéseket:
- Öblítse le a babot.
- Egy edényben keverjen össze 1 csésze (170 gramm) vajbabot 4 csésze (945 ml) vízzel és egy kevés sóval.
- Forralja fel a vizet, majd csökkentse a hőfokot, és hagyja a vajbabot 45-60 percig főni, vagy amíg puha nem lesz.
- Egyszerűen csak csepegtesse le a babot, mielőtt felhasználja kedvenc receptjeiben.
A séfek gyakran készítenek vajbabot húslevessel, fűszerekkel és sonkával ízletes köretként.
A vajbabot levesekbe, pörköltekbe, salátákba és succotashba is beépítheti – ez egy népszerű étel, amelyet hagyományosan csemegekukoricából és vajbabból készítenek.
Vajbab – Összefoglaló
A vajbab a hüvelyesek egyik fajtája, amelynek enyhe, krémes íze számos ételben jól használható.
Számos fontos tápanyagot tartalmaznak, és hozzájárulhatnak a fogyás fokozásához, a vércukorszint stabilizálásához és a szív egészségének elősegítéséhez.
Azonban olyan káros vegyületeket tartalmazhatnak, mint az anti-tápanyagok és a linamarin, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva emésztési problémákat okozhatnak.
A nyers vagy szárított vajbabot mindig áztassa be, mielőtt megfőzné. A többi hüvelyeshez hasonlóan a vajbab is fogyasztható mértékkel, egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként.