Kevés gyomorsav tünetei – vajon mi okozhatja a problémát?

A kevés gyomorsav tünetei nemtől és kortól függetlenül szinte bárkinél előfordulhat. A gyomorban sósav található, amelynek célja, hogy segítse megemészteni az ételeket. Bizonyos esetekben a szervezet nem képes elegendő gyomorsavat előállítani, ami végül a kevés gyomorsav tüneteit eredményezheti.

A kevés gyomorsav állapotát orvosilag hipoklórhidria-nak nevezik. A gyomorsav fontos szerepet játszhat továbbá a tápanyagok felszívódásában, illetve megvédi a gyomrot a különböző baktériumoktól és vírusoktól is, ezért is fontos, hogy megfelelő szintű mennyiség álljon rendelkezésre a szervezetben.

A kevés gyomorsav tüneteinek kialakulásának okai

Az alábbi kockázati tényezők mind befolyásolhatják a hipoklórhidria megjelenését:

Életkor

A gyomor az idő előre haladtával egyre kevesebb gyomorsavat képes termelni. A tünetek gyakrabban jelentkeznek a 65 év feletti férfiak esetében.

Dohányzás és alkoholfogyasztás

A rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás jelentősen csökkentheti a szervezet tápanyagszintjeit, ami akár kevés gyomorsavat is eredményezhet.

Vitaminhiány

Az olyan tápanyagok és vitaminok, mint a vas, cink vagy B-vitamin nélkülözhetetlenek a gyomorsav fenntartásához. A helytelen táplálkozás a dohányzáshoz és alkoholfogyasztáshoz hasonlóan akár felelős lehet a hipokórhidria megjelenéséért is.

Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése

A gyomorfekély vagy gyomorégés kezelésre használt gyógyszerek mellékhatásaként megjelenhet a kevesebb gyomorsav is. Amennyiben a probléma hátterében egyértelműen az említett gyógyszerek állnak, úgy mindenképpen beszéljen kezelőorvosával, egy esetleges váltással kapcsolatban.

Helicobacter pylori fertőzés

A helicobacter pylori egyfajta baktérium, amely gyakran gyomorfekélyt okoz. A H. pylori fertőzés az alacsony gyomorsav fő kockázati tényezője lehet, ha nem kezelik időben.

Gyomorral kapcsolatos műtéti beavatkozások

Bizonyos esetekben a különböző gyomorműtétek mellékhatásaként akár a csökkent gyomorsav mennyiség is megjelenhet.

A kevés gyomorsav tünetei

A hipoklórhidria tünetei az alábbiak lehetnek:

 • teltség érzet étkezést követően
 • sóvárgás ételek iránt, még akkor is, ha nem érzi magát éhesnek
 • emésztési zavarok
 • puffadás
 • székrekedés
 • hasmenés
 • fájdalom vagy égő érzés a szájban
 • gyomorpanaszok és görcsök
 • emésztetlen étel a székletben
 • hányinger
Kevés gyomorsav tünetei – vajon mi okozhatja a problémát?
1. kép – A kevés gyomorsav tünetei szinte bármelyik korosztálynál jelentkezhetnek

A tünetek diagnosztizálása

A gyomorban megtalálható sósav ph értéke igen alacsony, nagyjából 1 és 2 közé tehető. Kezelő orvosa a ph-teszt segítségével gyorsan ellenőrízheti, ha Önnek nem megfelelő a gyomorsav szintje. A vizsgálati eredmények a következők lehetnek:

 • amennyiben a ph érték kisebb mint 3, úgy Önnek normális szintű a gyomorsav értéke
 • amennyiben a ph érték 3 és 5 közé tehető, úgy Önnek kevés gyomorsava van
 • amennyiben a ph értéke nagyobb mint 5, úgy Önnek kórosan kevés gyomorsava van, a szervezete szinte leállította a gyomorsav termelést

A diagnózis felállítását még segíthetik különböző vértesztek is, amelyek során orvosa ellenőrízheti vas, cink vagy B-vitamin szintjét.

A hipoklórhidria kezelési lehetőségei

A kevés gyomorsav tüneteinek kezelésére az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

Antibiotikumok

Bizonyos bakteriális fertőzések esetében kezelőorvosa antibiotikumokat írhat fel, amelyek segíthetnek a fertőzés leküzdésében.

Enzimek vagy sósav kiegészítők

A gyomor ph értékének visszaállítására orvosa különböző enzimek vagy sósav kiegészítők használatát javasolhatja, mint például a betain-hidroklorid.

Étrendbeli változások

Orvosa javasolhatja, hogy próbáljon meg több, könnyen emészthető, rostban gazdag ételt fogyasztani. Továbbá étrendjét kiegészítheti vitaminkészítményekkel is, mint vas, cink, kalcium vagy B-vitamin.

Gyógyszeres kezelések változtatása

Bizonyos gyógyszerek elhagyása vagy alternatív helyettesítőjének alkalmazása nagyban segítheti a gyomorsav megfelelő állapotra történő visszaállítását.

Összegzés

A kevés gyomorsav tünetei nemtől és kortól függetlenül szinte bárkinél kialakulhatnak. A diagnózis felállítása gyorsan és egyszerűen megtörténhet, a tünetek kezelése pedig gyakran, igen hatékonyan kezelhető néhány egyszerűbb változtatást követően.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Talp fájdalom – amikor minden lépés számít...

csü dec 2 , 2021
A láb szenvedi el az állás és a séta terheit, ezért a talp fájdalom nem egy ritka jelenség. Lábfájdalom jelentkezhet az alábbi testrészeken: lábujj sarok ív talp A fájdalom az enyhétől a súlyosig terjedhet, illetve tarthat csupán rövid ideig, vagy […]
Talp fájdalom – amikor minden lépés számít...

Ez is érdekelheti