Alacsony vérnyomás tünetei (hipotónia) – Ezeket kell tudnod!

Mik lehetnek alacsony vérnyomás (hipotónia) tünetei?

Az alacsony vérnyomást hivatalos hipotóniának nevezik. A vérünk minden egyes szívverésnél az artériáinkhoz nyomódnak, ezt a nyomódást nevezzük vérnyomásnak. Az alacsony vérnyomás az esetek többségében jót jelent (kevesebb, mint 120/80), azonban a rendeszeresen alacsony vérnyomás akár valamilyen háttérben meghúzódó egészségügyi probléma jele is lehet, amennyiben tünetek is megjelennek mellette.

Mik lehetnek az alacsony vérnyomás (hipotónia) kialakulásának okai?

Minden egyes embernél a vérnyomás leesik időközönként majd visszaemelkedik. A legtöbb esetben ez az állapot nem jár együtt semmilyen tünet megjelenéssel, azonban vannak olyan állapotok és okok, amik tartósan alacsony vérnyomást okozhatnak (bizonyos esetekben életveszélyesek lehetnek, a szükséges orvosi segítség nélkül). Ilyen állapotok lehetnek:

 • terhesség a nőknél. A növekvő magzat vérigénye akár az anyuka vérnyomását is csökkentheti
 • nagy mennyiségű vérveszteség sérülés következtében
 • szívrohamok vagy hibás szívszelepek okozta keringési zavarok
 • anafilaxiás sokk, az allergiás reakciók súlyos formája
 • a véráram fertőzései
 • endokrin rendellenességek, például cukorbetegség, mellékvese-elégtelenség és pajzsmirigy-betegség
 • bizonyos gyógyszerek tartós használata

Vannak olyan emberek, akiknek tartósan alacsony a vérnyomás ismeretlen okokból adódóan. A hipotónia ilyen formáját krónikus, tünetmentes hipotenziónak nevezik.

Mik lehetnek az alacsony vérnyomás tünetei (hipotónia)?

Az alacsony vérnyomás tünetei akkor jelenhetnek meg, amikor az érintettek vérnyomása 90/60 alá esik. A hipotónia tünetei az alábbiak lehetnek:

 • fáradtság
 • szédülés
 • hányinger
 • nyirkos bőr
 • depresszió
 • eszméletvesztés
 • homályos látás
Alacsony vérnyomás tünetei (hipotónia) – ezekre érdemes odafigyelnie!
1. kép – Az alacsony vérnyomás tünetei között megjelenhet fáradtság és szédülés is

A tünetek súlyossága egyénenként igen változó lehet. Vannak akik kizárólag enyhén érzik az említett tüneteket, mások viszont elég rosszul érezhetik magukat.

A hipotónia típusai

Az alacsony vérnyomás tünetei kialakulások szempontjából több csoportba oszthatók. A csoportok osztályozása aszerint történik, hogy mi okozza a vérnyomás csökkenését.

Ortosztatikus

Az ortosztatikus hipotenzió az a vérnyomásesés, amely akkor következik be, amikor ülésből vagy fekvésből álló helyzetbe kerülünk. Az az állapot gyakran eredményezi a „csillagos látást”.

Étkezési utáni vérnyomásesés

Az étkezési utáni vérnyomásesés egyfajta ortosztatikus állapot. Az idősebb korosztálynál gyakrabban előforduló jelenség, illetve a Parkinson-kórban szenvedőknél is.

Idegileg közvetített vérnyomásesés

Az idegileg közvetített vérnyomásesés a hosszan tartó állás után következik be. A gyerekek gyakrabban tapasztalják, mint a felnőttek. Az érzelmileg felkavaró események szintén okozhatnak ilyen típusú vérnyomásesést.

Sokk szerű vérnyomásesés

A sokk szerű vérnyomásesés akkor következik be, amikor a szervek nem kapják meg a szükséges vért és oxigént. Súlyos, életveszélyes állapot lehet, ha nem kezelik azonnal.

Az alacsony vérnyomás tüneteinek kezelése

Az alacsony vérnyomás tünetei különböző kezelési lehetőségeket igényelnek, attól függően, hogy mi áll a probléma hátterében.

A szívbetegségek és cukorbetegségek vagy különböző fertőzések esetében a gyógyszeres kezelések általában igen hatásosak.

A tünetek kezelésnél mindenképpen érdemes megemlíteni a rendszeres, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztást is. Ez különösen hasznos lehet, amennyiben Ön hányt. A hidratált állapot fenntartása nagyon sokat segíthet az idegileg közvetített vérnyomásesés kezelésében.

A stressz, mint tényező, szintén fontos szerepet játszhat. Próbálja kerülni az érzelmileg túltöltött állapotokat és figyeljen, hogy alacsonyan tartsa stresszszintjét is.

Az ortosztatikus vérnyomásesés esetében kerülje a gyors, hirtelen történő mozdulatokat. Ahelyett, hogy gyorsan felpattana az ágyából, inkább a lassú, nyugodt mozdulatokat részesítse előnyben. Először csak üljön fel az ágya szélére, majd pár másodpercet követően álljon fel. Az állapot továbbá azzal is elkerülhető, ha nem keresztezi a lábát ülő helyzet közben.

Kilátások

A legtöbb ember képes megelőzni az alacsony vérnyomás tüneteit a megfelelő ismeretek birtokában. Amennyiben Önnek is alacsony a vérnyomása, úgy javasolt felkeresnie háziorvosát, megérteni a probléma okát és kialakítani a megfelelő kezelési módszert a tünetek kezelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A D-vitamin túladagolás tünetei – 5 lehetséges mellékhatás

csü jún 3 , 2021
Mik lehetnek a D-vitamin túladagolás tünetei? A D-vitamin kifejezetten fontos vitamin szervezetünk számára, több szempontból is fontos szerepet abban, hogy sejtjeink egészségesek maradjanak és megfelelően működjenek. Az emberek többsége sajnos nem figyel a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére, aminek köszönhetően nem […]
A D-vitamin túladagolás tünetei – 5 lehetséges mellékhatás

Ez is érdekelheti