Az olívaolaj hatás: 7 egészséges tulajdonsága

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán kultúra fontos szereplője, az ókori görögöktől kedve a rómaiakon át a mai napig az egyik legnépszerűbb egészséges olaj Európában. Bizonyított tény, hogy a Földközi-tenger medencéjében lakó népek a leghosszabb életű ember csoportnak számítanak és sok kutató úgy gondolja, hogy ebben az olívaolaj hatása is fontos szerepet játszhat.

Egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, elképesztőn egészséges és rendkívül finom, ami egy igen ritka kombináció az élelmiszerek piacán. Cikkünkben, most az olívaolaj hatása kerül bemutatása 7 egészségünkre gyakorolt tulajdonságát keresztül!

1. Gazdag telítetlen zsírsavakban

Az olívaolaj az olajbogyóból kivont természetes olaj, aminek körülbelül 14%-a telített zsír, míg 11%-a többszörösen telítetlen, ebből kifolyólag pedig igen gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban. A olívaolaj nagy részét azonban az egyszeresen telítetlen zsír teszi ki, több mint 70%-át.

Már rendelkezésre álló kutatások azt sugallják, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkenthetik a gyulladásokat és jótékonyan hozzájárulhatnak a rákos betegségek megelőzéséhez is. Az ilyen típusú zsírsavak meglehetősen jól állnak ellen a magas hőnek, ezért is tökéletes választás az olívaolaj főzéseink során.

2. Nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz

Az olívaolaj igen nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, illetve kis mennyiségben K és E-vitaminokat. Az antioxidánsokkal kapcsolatban már számtalan kutatások megerősítette, hogy kiemelkedő szerepet játszanak a gyulladásos állapotok megelőzésében azáltal, hogy semlegesítik a szervezetben felgyülemlő szabad gyököket. Nem utolsó sorban az antioxidáns ételek rendszeres fogyasztása, még a vérnyomás és a koleszterin szabályozásában is segítséget nyújthat.

3. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A gyulladások rövid távon hasznosak a szervezetünk számára, azonban a hosszú ideig fennálló gyulladások olyan betegségek kialakulásához vezethetnek, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy a rák bizonyos típusai.

Az olívaolaj hatás: 7 egészséges tulajdonsága
1. kép – Az olívaolaj hatása akár a gyulladáscsökkentés területén is megnyilvánulhat

Az olívaolaj fő gyulladáscsökkentő hatását a magas antioxidáns mennyisége adja. Ezek közül a legfontosabb az oleokantál, amelyről kimutatták, hogy az ibuprofén gyulladáscsökkentő gyógyszer hasonlóan működik. Továbbá egyes kutatások azt is megerősítették, hogy az olívaolaj rendszeres fogyasztása segíthet gátolni bizonyos géneket és fehérjéket, amelyek gyulladásokat okozhatnak.

4. Segíthet a stroke megelőzésében

A stroke kialakulásának hátterében az agy véráramlásának zavar áll, amely kialakulhat vérzés vagy vérrög miatt. Világszerte a stroke a második leggyakoribb halálozási ok, így mindenképpen érdemes figyelmet fordítani kialakulásának megelőzésére.

Jó hír azonban, hogy az olívaolaj hatása és a stroke közötti kapcsolatot igen alaposan tanulmányozták már a kutatóvilágban. Egy közel 841.000 ember bevonásával készült felmérés során a kutatók azt találták, hogy az olívaolaj rendszeres fogyasztása akár 23%-al csökkentheti a stroke kialakulásának esélyét.

5. Védelmet nyújt szívünk számára

A különböző szívbetegségek a világ vezető halálozási okai között vannak. Néhány évtizeddel ezelőtt néhány tanulmány arra lett figyelmes, hogy a mediterrán régiókban azonban ez az arány jóval kisebb. Ezt követően egy átfogó kutatás indult a mediterrán étrenddel kapcsolatban, ahol az is kiderült, hogy ez az étrend jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A mediterrán étrend fontos szereplő az olívaolaj, amely többek között csökkentheti a szív gyulladásának kockázatát, megvédi a szervezetet az LDL vagyis a rossz koleszterinszint oxidációjától illetve megelőzheti a túlzott véralvadást.

Egy másik kutatás pedig azt is megerősítette, hogy az olívaolaj hatása akár 48%-al csökkentheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek használatát azoknál, akik a magas vérnyomás tüneteitől szenvednek.

6. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

Az olívaolaj számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek gátolhatják vagy elpusztíthatják a káros baktériumokat. Különösen hatékony lehet az olyan gyomorban élő baktériumokkal szemben, amelyek többek között gyomorfekélyt vagy gyomorrákot is okozhatnak.

Egy 2016-ban végzett vizsgálat például azt találta, hogy napi 30 gramm extra szűz olívaolaj az emberek 40%-nál már 2 hét leforgása alatt megszűnteti az említett káros baktériumok okozta fertőzéseket.

7. Javíthatja a hangulatot

Biztos neked is feltűnt már, hogy a mediterrán ország lakói mennyivel felszabadultabbak és vidámabbak. Közérzetükben azonban nem csupán a napsütés és a kellemes időjárás játszik fontos szerepet, de étrendjük is, amely gazdag olívaolajban.

Egy 2019-es kutatás során arra derült fény, hogy a mediterrán étrend követése akár a hangulatot is pozitívan befolyásolhatja és segíthet az enyhe depresszió okozta tünetek kezelésében. További tanulmányok pedig azt erősítették meg, hogy az olívaolaj jótékony zsírjai még a központ idegrendszert is támogathatják, sőt segítik az idegek megfelelő működését és növelik a szerotonin szintet is, amely többek között felelős a hangulatunkért.

Összegzés

Az olívaolaj hatás már számtalan rendelkezésre álló kutatás során bizonyosságot nyert, így kétség sem fér hozzá, hogy muszáj, hogy étrendünk részét képezze, ha szeretnénk megőrizni egészségünket hosszútávon.

Szerencsére jól tolerálja a magas hőmérsékletet, így csupán annyi dolgunk van, hogy kezdjük el használni rendszeresen főzéseink során és élvezettük jótékony hatását!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Sárgarépa - Táplálkozási tények és jótékony hatások

szo dec 24 , 2022
A sárgarépa (Daucus carota) egy olyan gyökérzöldség, amelyről gyakran állítják azt, hogy ez a tökéletesen egészséges táplálék. Ropogós, ízletes és rendkívül tápláló és különösen jó béta-karotin-, rost-, K1-vitamin-, kálium– és antioxidánsforrás. Számos egészségügyi előnye is van a fogyasztásának. Fogyókúrabarát élelmiszer […]
sárgarépa

Ez is érdekelheti