A D-vitamin túladagolás tünetei – 5 lehetséges mellékhatás

Mik lehetnek a D-vitamin túladagolás tünetei?

A D-vitamin kifejezetten fontos vitamin szervezetünk számára, több szempontból is fontos szerepet abban, hogy sejtjeink egészségesek maradjanak és megfelelően működjenek. Az emberek többsége sajnos nem figyel a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére, aminek köszönhetően nem ritkák a D-vitamin hiány tünetei.

Azonban nem csak a hiány okozhat problémákat: ritkább esetekben a D-vitamin hiány felhalmozódhat a szervezetben, ami szintén tünetekkel járhat az érintettek számára.

A D-vitamin hiánya és túladagolása

A D-vitamin részt vesz a kalcium felszívódásban, az immunműködésben, védi a csontokat, izmokat és a szív egészségét is. Természetes módon az ételekben is előfordul, illetve testünk is képes önmagától előállítani, amennyiben napfény éri a bőrfelszínt.

Sajnos az egészséges zsírokban gazdag halak mellett nem sok étel van, ami természetes módon gazdag D-vitaminban, ezért is fordulnak elő gyakran a D-vitamin hiány okozta tünetek. Becslések szerint világszerte körülbelül 1 milliárd ember nem kap elegendő mennyiségű D-vitamint.

Azonban a rendkívüli nagy mennyiségben fogyasztott D-vitamin hosszú távon károsodásokat okozhat a szervezetben. A D-vitamin mérgezés akkor következik be, amikor a vér szintje 150 ng / ml (375 nmol / l ) fölé emelkedik. Mivel a vitamin a testzsírban tárolódik és lassan szabadul fel a véráramba, így a toxikus határ akár még hónapokig fennállhat, függetlenül attól, hogy abbahagyta a D-vitamin kiegészítők szedését.

Fontos megjegyezni, hogy az említett toxikus hatás igen ritka, kizárólag azoknál fordul elő, akik hosszú időn keresztül fogyasztanak túl sok D-vitamint, anélkül, hogy ellenőriznék rendszeresen szervezetük vérszintjét.

A D-vitamin túladagolás tünetei az alábbiak lehetnek:

1. Megemelkedett vér kalcium szint

A D-vitamin segít a szervezetnek felszívni a kalciumot, ami az egyik legnagyobb előnye. Azonban a túlzott D-vitamin bevitel megemelheti a vér kalcium szintjét, ami akár kellemetlen tüneteket is okozhat.

A hiperkalcémia vagy magas vér kalcium szint tünetei a következők:

  • emésztési problémák például hányás, hányinger, hasmenés
  • gyomorfájdalom
  • fáradtság és szédülés
  • túlzott szomjúság
  • gyakori vizelés

A túlzott D-vitamin bevitel okozta magas vér kalcium szinttel kapcsolatban csak nagyon kevés eset áll rendelkezésére.

2. Hányinger, hányás és rossz étvágy

A túl sok D-vitamin akár hányingert, hányást és rossz étvágyat is okozhat. Ezek a tünetek szorosan összefüggésben állhatnak a magas kalcium szinttel.

1. kép – A D-vitamin túladagolás tünetei között megjelenhet a hányinger is

Egy tanulmány 10 embert követett, akiknél túlzott kalcium szint alakult ki, miután nagy dózisú D-vitamint szedtek. A kutatásban részvevő 10 emberből 4 tapasztalt hányingert és hányást, míg 3 ember rossz étvágyról számolt be.

3. Gyomorfájás, székrekedés vagy hasmenés

A gyomorfájás, székrekedés és a hasmenés gyakori emésztési problémák, amik gyakran bizonyos ételek intoleranciájához kapcsolódnak. Ugyanakkor akár a D-vitamin túladagolás tünetei is lehetnek. A tünetek kialakulása azonban egyénenként nagyon eltérő, még akkor is, ha minden esetben megállítható, hogy valóban túlzott D-vitamin áll rendelkezésre a szervezetben. Egyesek emésztőrendszere igen jól tolerálja a D-vitamin túladagolás okozta tüneteket, míg mások kevésbé.

4. Csontvesztés

A D-vitamin nélkülözhetetlen szerepet játszik a kalcium felszívódásban, a csontanyagcserében és az erős csontok megszerzésében és fenntartásában. Azonban a D-vitamin túladagolás tünetei között éppen az ellenkezője fordulhat elő: a túlzott D-vitamin bevitel akár károsíthatja a csontokat is.

5. Veseelégtelenség

A túlzott D-vitamin bevitel gyakran eredményezhet vesekárosodást is. A legtöbb tanulmány általában közepesen súlyos vagy súlyos vesekárosodást jelentett olyanoknál, akik túl magas mennyiségű D-vitamint fogyasztottak.

A D-vitamin túladagolás tünetei igen ritkán fordulnak elő és hosszú, túlzott mértékű, ellenőrízetlen D-vitamin fogyasztás esetében jelentkeheznek. Amennyiben Ön rendszeresen fogyaszt D-vitamint úgy a biztonság érdekében érdemes rendszeresen ellenőriztetnie szervezet vérszintjét.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Kompartment szindróma - Ekkor ne mozduljunk semmiképp!

vas jún 6 , 2021
Mi a kompartment szindróma? A kompartment szindróma egy súlyos állapot, amely akkor fordul elő, amikor az izmokban a nyomás nagy. A rekeszek (kompartmentek) nem mások, mint az izomszövet, az erek és az idegek csoportja a karokban és a lábakban, amelyeket […]
kompartment szindróma

Ez is érdekelheti