Paradicsom allergia – Receptek a paradicsom helyettesítéséhez

Mi a paradicsom allergia?

A paradicsom allergia a paradicsommal szembeni 1. típusú túlérzékenység. Az 1. típusú allergiát általában kontaktallergiaként ismerik. Amikor az ilyen típusú allergiás személy érintkezésbe kerül egy allergénnel, például paradicsommal, hisztaminok szabadulnak fel az olyan veszélyeztetett területeken, mint a bőr, az orr, a légző- és emésztőrendszer. Ez viszont allergiás reakciót vált ki.

Annak ellenére, hogy a paradicsom és a paradicsomalapú termékek a nyugati étrendben a legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszerek közé tartoznak, a paradicsomallergia rendkívül ritka. A paradicsomallergiás egyén hajlamos más nadragulyásfélékkel, köztük a burgonyával, dohánnyal és padlizsánnal szembeni allergiás reakciókra is. Gyakran előfordul, hogy a paradicsomallergiás emberek keresztreakciót mutatnak a latexre is (latex-gyümölcs szindróma).

A paradicsom allergia tünetei

A paradicsomallergia tünetei általában röviddel az allergén elfogyasztása után jelentkeznek. Ezek a következők:

  • bőrkiütés, ekcéma vagy csalánkiütés
  • hasi görcsök, hányinger, hányás vagy hasmenés
  • viszkető érzés a torokban
  • köhögés, tüsszögés, sípoló légzés vagy orrfolyás
  • az arc, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata (angioödéma)
  • anafilaxia (nagyon ritkán)
paradicsom allergia
A paradicsom allergia esetében bőrkiütés is jelentkezhet az érintkezés után.

Paradicsom allergia ekcéma

Az ekcéma csak az ételallergiások körülbelül 10 százalékánál fordul elő. A paradicsom azonban (a diófélékkel együtt) irritálónak számít az ekcémás betegek számára. Az allergiával összefüggő ekcéma tünetei általában közvetlenül az allergénnel való érintkezést követően jelentkeznek, és visszatérő kiütések, erős viszketés, duzzanat és bőrpír lehetnek.

Vizsgálatok és kezelés

A paradicsomallergiát bőrpróbával vagy az immunglobulin E-t (IgE) kimutató vérvizsgálattal lehet igazolni. A legjobb megoldás a kerülés, de a paradicsomallergia általában sikeresen kezelhető antihisztaminokkal, és a helyi szteroidos kenőcs hasznos lehet az allergiás kiütések kezelésében.

Paradicsom allergia ellen receptek

Mivel a paradicsom sok olyan étel alapanyaga, amelyet a nyugati emberek szívesen fogyasztanak, a paradicsomallergiás személyek számára frusztráló lehet, ha el kell kerülniük az általuk kedvelt ételeket, például a pizzát és a tésztát. Egy kis leleményességgel és felkészültséggel azonban az allergiás személy is találhat módot arra, hogy túljárjon a paradicsom eszén. Vegyük fontolóra a következő helyettesítő termékeket:

Alfredo szósz

2 adag elkészítése.

Hozzávalók:

  • 230g folyékony tejszínhab
  • 1 tojássárgája
  • 3 evőkanál vaj
  • 1/4 csésze reszelt parmezán sajt
  • 1/4 csésze reszelt Romano sajt
  • 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • só ízlés szerint

Elkészítési utasítás

Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük bele a parmezán és a Romano sajtot, a sót és a szerecsendiót. Folyamatosan kevergetve, amíg megolvad, keverjük bele a tojássárgáját. Közepesen alacsony hőfokon 3-5 percig pároljuk. A tetejére reszelt parmezán sajtot szórunk. Kívánság szerint más típusú sajtok is használhatók.

Besamel mártás (pizzákhoz vagy tésztákhoz)

Hozzávalók:

  • 1 csésze csirke- vagy zöldségleves
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 csésze fél és fél
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál reszelt hagyma
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt fehér bors
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • 1 csipet őrölt cayenne-i bors

Elkészítési utasítás

In a small saucepan, melt the butter and then stir in the flour, salt, and white pepper. Add cold half and half and cold stock together. Stir well. Cook on medium heat and stir frequently until thick. Remove from heat and stir in the other seasonings.

Egy kis serpenyőben olvassza meg a vajat, majd keverje bele a lisztet, a sót és a fehér borsot. Adjuk hozzá a hideg fél és fél és a hideg húslevest együtt. Keverjük jól össze. Főzzük közepes lángon, és gyakran kevergetve sűrűre. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a többi fűszert.

Japán stílusú paradicsommentes tészta szósz

8 adag elkészítéséhez.

Hozzávalók:

  • 3 csésze víz
  • 1 1/2 font sárgarépa, nagy darabokra vágva
  • 3 nagy cékla, kockára vágva
  • 3 szár zeller, nagy darabokra vágva
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál vörös kome miso
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1/2 teáskanál bazsalikom
  • 2 evőkanál nyílgyökér (vagy kuzu), 1/4 csésze vízben feloldva

Elkészítési utasítás

In a pan, add water, vegetables, bay leaves, and miso. Cover and boil until very soft (15 to 20 minutes). Puree vegetables, using leftover broth as needed. Return to pot. Sauté garlic and add the sauce along with olive oil, basil, oregano, and arrowroot. Simmer for an additional 15 to 20 minutes. Season to taste.

Egy serpenyőbe tegyünk vizet, zöldségeket, babérlevelet és a misót. Fedjük le, és főzzük, amíg nagyon puha nem lesz (15-20 perc). Pürésítsük a zöldségeket, szükség szerint használjuk fel a maradék húslevest. Tegyük vissza a fazékba. Pirítsuk meg a fokhagymát, és adjuk hozzá a szószt az olívaolajjal, a bazsalikommal, az oregánóval és a nyílgyökérrel együtt. Pároljuk további 15-20 percig. Ízlés szerint fűszerezzük.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Magnézium túladagolás – vajon valóban létezik vagy csak mese?

ked máj 10 , 2022
A magnézium túladagolás sok ember számára kizárólag mítoszként létezik. A magnézium alapvetően fontos ásványi anyag, amely természetesen is megtalálható számos élelmiszerben és a szervezetben is. Azonban sok ember rendszeresen egészíti ki étrendjét magnézium kiegészítőkkel és így megnő a magnézium túladagolás […]
Magnézium túladagolás – vajon valóban létezik vagy csak mese?