Duane-szindróma – Mit érdemes tudni róla?

A Duane-szindróma egy olyan állapot, amely korlátozza a szem vízszintes mozgását, és már születéskor jelen van.

Az ilyen szindrómában szenvedőknél gyakrabban fordul elő, hogy nem tudják a szemüket a fülük felé mozgatni. De ez hatással lehet arra is, hogy a szemüket befelé, az orruk felé mozgatják. Ahogy megpróbálják befelé mozgatni a szemüket, a szemhéjuk részben lecsukódik, és a szemgolyójuk visszahúzódik a üregbe.

Általában a Duane-szindróma csak az egyik szemét érinti. Egyeseknél az érintett szem látásvesztése is előfordul, ami eltévedt. De a legtöbb esetben semmilyen más tünet nem tapasztalható.

duane-szindróma
A szindróma tünetei már születéskor jelen vannak.

A Duane-szindróma típusai

A Duane-szindróma három típusra osztható:

 1. típus. Korlátozottan tudja a szemét a füle felé mozgatni. Az a képessége, hogy a szemét az orra felé mozgassa, normális vagy majdnem normális.
 2. típus. Korlátozottan tudja a szemét az orra felé mozgatni. Szemét a füle felé tudja mozgatni normálisan, vagy csak enyhe korlátozással.
 3. típus. Korlátozottan tudja mozgatni a szemét vízszintesen bármelyik irányba.

A Duane-szindróma leggyakoribb formája az 1. típusú.

Minden típusnál, amikor megpróbálja befelé mozgatni a szemét, a szemhéja lecsukódik, és az érintett szemgolyó visszahúzódik a üregébe.

Ez az állapot minden típusnál tovább sorolható A, B vagy C kategóriába. Ez a besorolás leírja, hogyan jelennek meg a szemei, amikor megpróbál egyenesen előre nézni:

 • Az A alcsoportban az érintett szem befelé fordul.
 • A B alcsoportban kifelé fordul.
 • A C alcsoportban a szem egyenesnek tűnik.

Ennek a szindrómának a tünetei

Az esetek többségében a Duane-szindrómára csak a fent leírt szem korlátozott mozgása jellemző.

Szokatlan, hogy a Duane-szindrómában szenvedők bármilyen más tünetet tapasztaljanak, de ritka esetekben az állapot összefüggésbe hozható a következőkkel:

 • a csontváz fejlődési rendellenességei
 • veseproblémák
 • halláskárosodás
 • idegrendszeri rendellenességek
 • számos egyéb szindróma

Amikor a tünetek észrevehetővé válnak, általában a következőket lehet megfigyelni:

 • rendellenes fejfordulás az egyik oldalra
 • becsukódik az egyik szem, a jobb látás érdekében
 • a szemek keresztezése vagy eltolódása

Néhány Duane-szindrómás gyermek a következőkre szokott panaszkodni:

 • fejfájás
 • látási nehézségek az érintett szemben
 • nyaki fájdalom
 • kettős látás

A Duane-szindróma okai

A Duane-szindrómát a hatodik agyideg hiánya vagy problémája okozza. Ez egy olyan ideg, amely az agyból származik, és szabályozza az egyik izmot, amely oldalirányban mozgatja a szemet.

Úgy gondolják, hogy a probléma a terhesség korai szakaszában, a harmadik-hatodik héten jelentkezik, amikor a koponyaidegek és a szemizmok fejlődnek. A hatodik agyideg egyáltalán nem fejlődik, vagy nem úgy működik, ahogy kellene. További kutatásokra van szükség annak tisztázására, hogy pontosan mi okozza ezt a fejlődési zavart, de úgy gondolják, hogy ez vagy genetikai vagy környezeti eredetű.

A szembetegség a kockázati tényezői

Ismeretlen okokból úgy tűnik, hogy a nőknél nagyobb a Duane-szindróma kialakulásának kockázata, mint a férfiaknál. A bal szem is gyakrabban érintett, mint a jobb szem. A Duane-szindróma eseteinek csak körülbelül 10 százaléka családi eredetű. Tehát bár örökölhető, általában családon belül új állapotként jelentkezik.

A Duane-szindróma kezelése

A Duane-szindrómában szenvedők gyakran rendellenes fejfordulatot tapasztalnak, hogy alkalmazkodjanak ahhoz a tényhez, hogy nem tudják elfordítani a szemüket. Számos dolgot lehet tenni az állapot kezelésére, hogy ez a fejelfordulás javuljon. Mint például:

 • speciális ülőhelye az iskolában egy ilyen állapotú gyermek számára
 • extra tükrök felszerelése az autókba a vezetés elősegítése érdekében
 • prizma rögzítése a szemüvegre az arc helyes elfordítása érdekében
 • látásterápián való részvétel annak kezelésére, hogy a szemek befordítására legyen képesség
 • tapasz viselése a jó szemen a károsodott látású gyermekek számára

Műtét

A Duane-szindróma nem gyógyítható, de a műtéttel van lehetőség javítani vagy kiküszöbölni a fej elfordításával kapcsolatos problémákat, csökkenteni vagy teljesen megszüntetni a szemek jelentős eltolódását, illetve csökkenteni a szemgolyó súlyos visszahúzódását, és javítani a szem hajlamát a felfelé mozdulásra. vagy lefelé bizonyos szemmozdulatokkal.

Az egyéni műtéti technika sem teljesen sikeres a kóros szemmozgások kiküszöbölésében, mert a problémát okozó agyideg nem javítható vagy cserélhető. Az eljárás megválasztása egyedi esetektől függően változik. A kóros fejhelyzet kijavításában végzett műtét sikerességi aránya 79-100 százalékra becsülhető.

Hosszútávú kilátások

A legtöbb Duane-szindrómás embert nem érinti hátrányosan, és jól alkalmazkodik állapotához. Ezeknek az embereknek nincs szüksége műtétre. A szindróma azonban súlyosan érinti néhány ember mindennapi életét. Az olyan tünetek, mint a kettős látás, fejfájás és rendellenes fejfordítás, amelyet a jobb látás érdekében alkalmaznak, megfelelő kezelés nélkül hosszú távú egészségügyi problémákat okozhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Nyitott harapás – Már Gyerekkorban Figyelni Kell!

ked nov 23 , 2021
Nyitott harapás során az elülső felső és alsó fogak kifelé dőlnek, így nem érnek egymáshoz, amikor a száj csukva van. Ez azt jelenti, hogy a fogak nincsenek egységesen egy vonalban, amikor az állkapocs zárt pozícióban van. A nyitott harapás okai […]
Nyitott harapás – Már Gyerekkorban Figyelni Kell!

Ez is érdekelheti