Nyitott harapás – Már Gyerekkorban Figyelni Kell!

Nyitott harapás során az elülső felső és alsó fogak kifelé dőlnek, így nem érnek egymáshoz, amikor a száj csukva van. Ez azt jelenti, hogy a fogak nincsenek egységesen egy vonalban, amikor az állkapocs zárt pozícióban van.

A nyitott harapás okai

Ezt az állapotot elsősorban négy tényező tudja befolyásolni:

  • Hüvelykujj vagy cumi szopása: gyerekkorban, amikor a kicsi a hüvelykujját vagy a cumit szopja, megerőltetheti a fogak normál helyzetét úgy, hogy nyitott harapás jöhet létre.
  • Nyelvlökés: beszéd vagy nyelés közben előfordulhat, hogy az érintett személy a nyelvét a felső és az alsó elülső fogai közé nyomja. Ez nemcsak nyitott harapást, de hézagokat is okozhat a fogak között.
  • Ízületi rendellenesség: bizonyos rendellenességek okozhatnak krónikus állkapocsfájdalmat, sőt, ennek hatására az érintett akár a nyelvükkel kitolhatja a fogakat, amelyek nyitott harapással végződhetnek.
  • Csontváz probléma: bizonyos problémák örökletesen is kialakulnak, így nyitott harapás akkor is létrejöhet, ha az állkapcsok szétválnak, nem pedig egymással párhuzamosan helyezkednek el.

Kezelési lehetőségei

Szerencsére a probléma kezelésére már számos módszer létezik. Fogorvosa az életkora és a fogak minősége (tejfog vagy felnőtt fog) alapján személyre szabott kezelési módszereket javasolhat. Ezek a módszerek a következők lehetnek:

  • viselkedésmódosítás
  • mechanikai kezelés, például fogszabályzó
  • szájsebészet

Tejfog esetén a problémát az is megoldhatja, ha a nyitott harapást okozó gyermekkori cselekvés leáll, tehát nem szopja tovább az ujját vagy a cumit.

Nyitott harapás – Már Gyerekkorban Figyelni Kell!
1. kép – A nyitott harapás már gyerekkorban is megjelenhet

Amikor már megkezdődött a fogváltás, de még nem nőtt ki az összes felnőtt fog, a viselkedésmódosítás lehet a legjobb megoldás a problémára. Ekkor kezdhetünk foglalkozni a nyelvlökés problémájával, melyek könnyedén korrigálhatunk.

Felnőtt fogak esetén a fogszabályzó jelentheti a megfelelő kezelést, vagy javasolt a fogszabályozó és a viselkedésmódosítás kombinációja. Súlyosabb esetekben állkapocsműtétre is sor kerülhet. (A felső állkapocs lemezekkel és csavarokkal történő áthelyezése.)

Azonban léteznek egyéb kezelési módszerek is, például a görgős készülék használata, amely korlátozza a nyelv azon képességét, hogy az elülső fogakhoz nyúljon. Ezenkívül bevett szokás még az olyan fejfedő használata, amely erőt fejt ki az állkapcsok megfelelő helyzetbe nyomására.

Miért érdemes kezeltetni a problémát?

A nyitott harapás nem csupán esztétikailag nyújt negatív látványt, de a fogak törését is okozhatja.

Esztétikai hatások: a nyitott harapás során a fogak furcsán elállhatnak, melynek során az érintett elégedetlen lehet külső megjelenésével.

Beszédbeli hatások: a normál beszéd és a helyes kiejtés nyitott harapás esetén nehézkesnek bizonyulhat.

Étkezési hatások: a nyitott harapás megakadályozhatja az étel megfelelő rágását, harapását.

Fogkopás: mivel a jelenség miatt a hátsó fogak gyakrabban ütköznek össze, a kopás kényelmetlenséghez és egyéb fogászati problémákhoz vezethet, beleértve a lyukas fogakat.

Amennyiben ezek közül bármelyiket tapasztalja, mindenképp kérjen időpontot fogorvosától, hogy egyeztessék az esetleges kezelési lehetőségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vesebetegségek tünetei – 10 jel, amire érdemes odafigyelnie!

sze nov 24 , 2021
A vesebetegségek tünetei kizárólag Amerikában több mint 37 millió embert érintenek, világszerte azonban ez a szám akár a többszöröse is lehet. A vesebetegségek tünetei kellő odafigyeléssel gyakran időben felismerhetők, azonban nagy sok esetben a tünetek meglétét valamilyen más egészségügyi állapotnak […]
Vesebetegségek tünetei – 10 jel, amire érdemes odafigyelnie!

Ez is érdekelheti