A B-vitaminok egy nyolc tápanyagból álló csoportot alkotnak, amelyek mindegyike egyedülálló szerepet tölt be a szervezet egészségének megőrzésében. Különösen fontosak a sejtek egészségének megőrzésében és az energiaellátásban. Mit okoznak a B-vitamin hiány tünetei?
A B-vitamin hiány tünetei attól függően változnak, hogy melyik B-vitamin hiány alakul ki.
Egyes élelmiszerek számos B-vitamint tartalmaznak, és bizonyos élelmiszerek különösen magasak bizonyos B-vitaminokban. A kiegyensúlyozott étrend kulcsfontosságú ahhoz, hogy szervezete minden tápanyagot megkapjon.
Ez a cikk összefoglalja a B-vitamin leggyakoribb típusait, beleértve azt is, hogy miért van szüksége rájuk. Ezen kívül bemutatja azokat a tüneteket amelyek akkor alakulnak ki ha hiányzik a szervezetből.
Ki van veszélyben?
Bizonyos csoportoknál, például az idősebb felnőtteknél és a terhes nőknél nagyobb a kockázata a B-vitamin hiányának. Ugyanis nekik egyes B-vitaminokból nagyobb mennyiségre van szükségük.
Bizonyos állapotok, például a Crohn-betegség, a cöliákia, a HIV és az alkoholfogyasztási zavarok megakadályozhatják a szervezetben a B-vitaminok hatékony felszívódását, ami növeli a hiányosság kockázatának kaialkulását.
A B-vitamin hiány tünetei attól függően változnak, hogy melyik B-vitamin hiányában szenved.
Ezek a tünetek a fáradtságtól és a zavartságtól a vérszegénységig vagy a károsodott immunrendszerig terjedhetnek. Akár bőrkiütések is előfordulhatnak.
A B-vitamin hiány kezelésére orvosa valószínűleg étrend-kiegészítők szedését vagy a célvitamint tartalmazó élelmiszerek bevitelének növelését fogja javasolni.
B12 Vitamin
A B12-vitamin, más néven kobalamin, segít az idegrendszer szabályozásában. Ezen kívül a növekedésben és a vörösvértestek képződésében is szerepet játszik.
A B12-vitamin hiány tünetei
A B12-vitamin hiánya az idegrendszer és a keringési rendszer megzavarásához vezethet.
Továbbá ennek a vintaminnak a hiánya megaloblasztos vérszegénységhez vezethet, egy olyan állapothoz, amikor a csontvelő nagy, abnormális alakú vörösvértesteket termel, amelyek nem működnek megfelelően.
Pszichés állapotok, például demencia, paranoia, depresszió és viselkedésbeli változások származhatnak a B12-vitamin hiányából. A neurológiai károsodás néha nem fordítható vissza.
A B12-vitamin hiány a következő tüneteket okozhatja:
- fáradtság vagy kimerültség
- gyengeség
- székrekedés
- étvágytalanság
- fogyás
- zsibbadás és bizsergés a kezekben és a lábakban
- egyensúlyi problémák
- zavar
- rossz memória
- a száj vagy a nyelv fájdalma
Mely élelmiszerek tartalmaznak B12-vitamint?
A B12-vitamin elsősorban a húsban és a tejtermékekben található, így a vegán étrendet folytatóknál fennáll a hiány veszélye. Vannak azonban olyan ételek, amelyek kielégítik a B12 étrendi szükségleteiket.
A vegetáriánus források közé tartozik a tej és a tojás. A vegán B12-források közé tartoznak a dúsított élelmiszerek és a tápláló élesztő.
A B12-vitamin legjobb forrásai a következők:
- marha máj
- kagyló
- hús, beleértve a halat és a baromfit
- tojás
- tej
- sajt
- dúsított reggeli gabonapelyhek
- étkezési élesztő
- egyéb dúsított élelmiszerek, beleértve a növényi tejeket és liszteket
B6 Vitamin
A B6-vitamin, más néven piridoxin, segít a szervezetnek az ételt energiává alakítani. Továbbá segítheti a szervezetet a fertőzések leküzdésében is az immunrendszer támogatásával.
A terhes és szoptató nőknek szükségük van rá, hogy segítsék babáik agyának normális fejlődését.
A B6-vitamin hiány tünetei
A B6 elégtelen mennyisége vérszegénységet, valamint bőrbetegségeket, például viszkető kiütéseket vagy repedéseket okozhat a száj körül.
A B6 vitamin hiánya a következőket is okozhatja:
- depresszió
- zavar
- hányinger
- anémia
- fertőzésekre való fogékonyság
- bőrkiütések vagy dermatitisz
Mely élelmiszerek tartalmaznak B6-vitamint?
A B6-vitaminban gazdag élelmiszerek közé a következők tartoznak:
- baromfi, hal és szervhús
- burgonya és egyéb keményítőtartalmú zöldségek
- gyümölcsök, kivéve a citrusféléket
B1 és B2 vitaminok
A B1-vitamint tiaminnak, a B2-vitamint riboflavinnak is nevezik.
Ezek a vitaminok segítenek az élelmiszerek energiává alakításában. A B1-vitamin neurológiai előnyökkel jár, a B2-vitamin pedig segít fenntartani a megfelelő látást.
A B1- vagy B2-vitamin hiány tünetei
Ennek a két típusú vitaminnak a hiánya kevés embernél fordul elő. Ez annak köszönhető, hogy sok élelmiszer, például a tej és a teljes kiőrlésű gabonafélék nagy mennyiségben rendelkeznek ezekkel a vitaminokkal.
A hiány problémát jelenthet az alkohollal rendszeresen fogyasztó embereknél, mivel olyan tüneteket mutathat, mint a zavartság és a száj szélén repedések.
Mely élelmiszerek tartalmaznak B1- és B2-vitamint?
A legtöbb ember B1- és B2 vitamin bevitelt dúsított reggeli gabonapelyhekből és teljes kiőrlésű gabonákból szerzi be.
A B1-vitamin kitűnő forrásai a következők:
- teljes kiőrlésű gabonák
- kenyér, gabonapelyhek, tészta és rizs
- sertéshús
- hal
- hüvelyesek, beleértve a feketebabot és a szójababot
- diófélék és magvak
A B2-vitamin forrásai a következők:
- tojás
- szervhúsok, beleértve a vesét és a májat
- sovány húsok
- alacsony zsírtartalmú tej
- zöld zöldségek, beleértve a brokkolit és a spenótot
- dúsított gabonafélék, gabonafélék és kenyér
B3 vitamin
A B3-vitamin, más néven niacin, segít az élelmiszerek energiává alakításában. Ezenkívül segíti a megfelelő emésztést és az egészséges étvágyat, és fontos a sejtek fejlődéséhez.
A B3-vitamin hiány tünetei
A niacin hiánya emésztési problémákat, például hányingert és hasi görcsöket okozhat. A súlyos hiányosság mentális zavartságot is okozhat.
Súlyos hiány esetén a pellagra nevű állapot alakulhat ki, amelynek tünetei a következők:
- érdes bőr, amely vörösre vagy barnára válik a napon
- élénkpiros nyelv
- hányás
- székrekedés vagy hasmenés
- fáradtság
- agresszív, paranoiás vagy öngyilkos viselkedés
- hallucinációk
Mely élelmiszerek tartalmaznak B3-vitamint?
A B3-vitamin élelmiszerforrásai a következők:
- hús, beleértve a baromfit, marhahúst, sertéshúst és halat
- néhány dió, hüvelyes és gabonafélék
- kenyér és gabonafélék
B9 vitamin
A B9-vitamint folsavnak is nevezik. A folsav természetesen fordul elő az élelmiszerekben. A folsav szintetikus formája gyakran megtalálható a dúsított, feldolgozott élelmiszerekben.
A legtöbb B-vitaminhoz hasonlóan a B9 is elősegíti a vörösvértestek növekedését. Csökkenti a születési rendellenességek kockázatát is, amennyiben azt terhes nők fogyasztják.
A B9-vitamin hiány tünetei
A B9-vitamin alacsony szintje a következő tüneteket okozhatja:
- megaloblasztos vérszegénység, ami gyengeséget okoz
- fáradtság
- koncentrálási nehézség
- ingerlékenység
- fejfájás
- szívdobogás
- légszomj
- nyílt sebek a szájban
- a bőr, a haj vagy a köröm színének megváltozása
A folsavhiányban szenvedő terhes nők csecsemőik idegcső-rendellenességekkel, például spina bifidával születhetnek.
A terhesség alatti túlzott folsav-kiegészítés azonban neurológiai problémákat is okozhat a babánál.
Mely élelmiszerek tartalmaznak B9-vitamint?
A folsav leggyakrabban a következő élelmiszerekben fordul elő:
- marha máj
- spárga
- kelbimbó
- sötétzöld leveles zöldségek, beleértve a spenótot és a mustár zöldjét
- narancs és narancslé
- egyéb gyümölcsök és gyümölcslevek
- földimogyoró és egyéb diófélék
- bab, beleértve a vesebabot is
- borsó, beleértve a fekete szemű borsót is
A folsavval dúsított élelmiszerek a következők:
- dúsított kenyér, liszt, tészta és rizs
- reggeli gabonapelyhek
- dúsított lisztből készült kukorica tortillák és tamalék
Hogyan lehet megelőzni a hiányt?
Az egészség megőrzése érdekében a legtöbb embernek nincs szüksége kiegészítőre, hogy elegendő B-vitaminhoz jusson.
Rengeteg finom étel áll rendelkezésre, hogy minden szükséges tápanyagot természetes úton megkaphasson. Próbáljon teljes értékű étrenden élni, mely a következőket feltétlenül tartalmazza:
- húsok
- gabonafélék
- gyümölcsök
- zöldségek
Ha nem eszik húst, tojást vagy tejterméket, akkor is kaphat B12-vitamint dúsított élelmiszerekből vagy élesztőből, hogy megelőzze a hiány kialakulását.
A táplálék-kiegészítés csak a végső megoldás, ha nem tud B-vitaminhoz jutni étrenddel, vagy ha bizonyos egészségügyi állapotai miatt étrend-kiegészítők használata szükséges.
A vény nélkül kapható kiegészítők gyakran kezelhetik vagy megelőzhetik a hiányt. A vitamin kiegészítők szedése előtt a legjobb, ha konzultál orvosával.
Ha terhes vagy 50 évesnél idősebb, nagyobb valószínűséggel lesz szüksége ezekre kiegészítőkre.
A túladagolás kockázata kisebb, mint más tápanyagoké, mivel a B-vitaminok vízben oldódnak. A kiegészítők azonban továbbra is okozhatják a következőket:
- mellékhatások
- hosszú távú egészségügyi hatások
- kölcsönhatások az Ön által szedett gyógyszerekkel
Ha azt gyanítja, hogy B-vitamin hiányban szenved, forduljon orvosához. Fizikai vizsgálatot végezhetnek, és vérvizsgálatot is elrendelhetnek.
Összefoglaló – B-vitamin hiány tünetei
Nyolcféle B-vitamin létezik, amelyek mindegyike egyedi funkciót tölt be a szervezetben. Az egyes vitaminok hiánya különböző tüneteket okoz.
A legtöbb ember minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthat, beleértve a B-vitaminokat is, ha változatos, sovány húst, gabonát, gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt.