A B-vitamin hiány tünetei – Hogyan előzzük meg?

A B-vitaminok egy nyolc tápanyagból álló csoportot alkotnak, amelyek mindegyike egyedülálló szerepet tölt be a szervezet egészségének megőrzésében. Különösen fontosak a sejtek egészségének megőrzésében és az energiaellátásban. Mit okoznak a B-vitamin hiány tünetei?

A B-vitamin hiány tünetei attól függően változnak, hogy melyik B-vitamin hiány alakul ki.

Egyes élelmiszerek számos B-vitamint tartalmaznak, és bizonyos élelmiszerek különösen magasak bizonyos B-vitaminokban. A kiegyensúlyozott étrend kulcsfontosságú ahhoz, hogy szervezete minden tápanyagot megkapjon.

Ez a cikk összefoglalja a B-vitamin leggyakoribb típusait, beleértve azt is, hogy miért van szüksége rájuk. Ezen kívül bemutatja azokat a tüneteket amelyek akkor alakulnak ki ha hiányzik a szervezetből.

Ki van veszélyben?

Bizonyos csoportoknál, például az idősebb felnőtteknél és a terhes nőknél nagyobb a kockázata a B-vitamin hiányának. Ugyanis nekik egyes B-vitaminokból nagyobb mennyiségre van szükségük.

Bizonyos állapotok, például a Crohn-betegség, a cöliákia, a HIV és az alkoholfogyasztási zavarok megakadályozhatják a szervezetben a B-vitaminok hatékony felszívódását, ami növeli a hiányosság kockázatának kaialkulását.

A B-vitamin hiány tünetei attól függően változnak, hogy melyik B-vitamin hiányában szenved.

Ezek a tünetek a fáradtságtól és a zavartságtól a vérszegénységig vagy a károsodott immunrendszerig terjedhetnek. Akár bőrkiütések is előfordulhatnak.

A B-vitamin hiány kezelésére orvosa valószínűleg étrend-kiegészítők szedését vagy a célvitamint tartalmazó élelmiszerek bevitelének növelését fogja javasolni.

B12 Vitamin

A B12-vitamin, más néven kobalamin, segít az idegrendszer szabályozásában. Ezen kívül a növekedésben és a vörösvértestek képződésében is szerepet játszik.

A B12-vitamin hiány tünetei

A B12-vitamin hiánya az idegrendszer és a keringési rendszer megzavarásához vezethet.

Továbbá ennek a vintaminnak a hiánya megaloblasztos vérszegénységhez vezethet, egy olyan állapothoz, amikor a csontvelő nagy, abnormális alakú vörösvértesteket termel, amelyek nem működnek megfelelően.

Pszichés állapotok, például demencia, paranoia, depresszió és viselkedésbeli változások származhatnak a B12-vitamin hiányából. A neurológiai károsodás néha nem fordítható vissza.

A B12-vitamin hiány a következő tüneteket okozhatja:

  • fáradtság vagy kimerültség
  • gyengeség
  • székrekedés
  • étvágytalanság
  • fogyás
  • zsibbadás és bizsergés a kezekben és a lábakban
  • egyensúlyi problémák
  • zavar
  • rossz memória
  • a száj vagy a nyelv fájdalma

Mely élelmiszerek tartalmaznak B12-vitamint?

A B12-vitamin elsősorban a húsban és a tejtermékekben található, így a vegán étrendet folytatóknál fennáll a hiány veszélye. Vannak azonban olyan ételek, amelyek kielégítik a B12 étrendi szükségleteiket.

A vegetáriánus források közé tartozik a tej és a tojás. A vegán B12-források közé tartoznak a dúsított élelmiszerek és a tápláló élesztő.

A B12-vitamin legjobb forrásai a következők:

  • marha máj
  • kagyló
  • hús, beleértve a halat és a baromfit
  • tojás
  • tej
  • sajt
  • dúsított reggeli gabonapelyhek
  • étkezési élesztő
  • egyéb dúsított élelmiszerek, beleértve a növényi tejeket és liszteket

B6 Vitamin

A B6-vitamin, más néven piridoxin, segít a szervezetnek az ételt energiává alakítani. Továbbá segítheti a szervezetet a fertőzések leküzdésében is az immunrendszer támogatásával.

A terhes és szoptató nőknek szükségük van rá, hogy segítsék babáik agyának normális fejlődését.

A B6-vitamin hiány tünetei

A B6 elégtelen mennyisége vérszegénységet, valamint bőrbetegségeket, például viszkető kiütéseket vagy repedéseket okozhat a száj körül.

A B6 vitamin hiánya a következőket is okozhatja:

  • depresszió
  • zavar
  • hányinger
  • anémia
  • fertőzésekre való fogékonyság
  • bőrkiütések vagy dermatitisz

Mely élelmiszerek tartalmaznak B6-vitamint?

A B6-vitaminban gazdag élelmiszerek közé a következők tartoznak:

  • baromfi, hal és szervhús
  • burgonya és egyéb keményítőtartalmú zöldségek
  • gyümölcsök, kivéve a citrusféléket
b-vitamin hiány tünetei
A megfelelő étrend segíthet a szükséges B-vitaminok bevitelében. A zöldségek kifejezetten fontosan ebből a szempontból.

B1 és B2 vitaminok

A B1-vitamint tiaminnak, a B2-vitamint riboflavinnak is nevezik.

Ezek a vitaminok segítenek az élelmiszerek energiává alakításában. A B1-vitamin neurológiai előnyökkel jár, a B2-vitamin pedig segít fenntartani a megfelelő látást.

A B1- vagy B2-vitamin hiány tünetei

Ennek a két típusú vitaminnak a hiánya kevés embernél fordul elő. Ez annak köszönhető, hogy sok élelmiszer, például a tej és a teljes kiőrlésű gabonafélék nagy mennyiségben rendelkeznek ezekkel a vitaminokkal.

A hiány problémát jelenthet az alkohollal rendszeresen fogyasztó embereknél, mivel olyan tüneteket mutathat, mint a zavartság és a száj szélén repedések.

Mely élelmiszerek tartalmaznak B1- és B2-vitamint?

A legtöbb ember B1- és B2 vitamin bevitelt dúsított reggeli gabonapelyhekből és teljes kiőrlésű gabonákból szerzi be.

A B1-vitamin kitűnő forrásai a következők:

  • teljes kiőrlésű gabonák
  • kenyér, gabonapelyhek, tészta és rizs
  • sertéshús
  • hal
  • hüvelyesek, beleértve a feketebabot és a szójababot
  • diófélék és magvak

A B2-vitamin forrásai a következők:

  • tojás
  • szervhúsok, beleértve a vesét és a májat
  • sovány húsok
  • alacsony zsírtartalmú tej
  • zöld zöldségek, beleértve a brokkolit és a spenótot
  • dúsított gabonafélék, gabonafélék és kenyér

B3 vitamin

A B3-vitamin, más néven niacin, segít az élelmiszerek energiává alakításában. Ezenkívül segíti a megfelelő emésztést és az egészséges étvágyat, és fontos a sejtek fejlődéséhez.

A B3-vitamin hiány tünetei

A niacin hiánya emésztési problémákat, például hányingert és hasi görcsöket okozhat. A súlyos hiányosság mentális zavartságot is okozhat.

Súlyos hiány esetén a pellagra nevű állapot alakulhat ki, amelynek tünetei a következők:

  • érdes bőr, amely vörösre vagy barnára válik a napon
  • élénkpiros nyelv
  • hányás
  • székrekedés vagy hasmenés
  • fáradtság
  • agresszív, paranoiás vagy öngyilkos viselkedés
  • hallucinációk

Mely élelmiszerek tartalmaznak B3-vitamint?

A B3-vitamin élelmiszerforrásai a következők:

  • hús, beleértve a baromfit, marhahúst, sertéshúst és halat
  • néhány dió, hüvelyes és gabonafélék
  • kenyér és gabonafélék

B9 vitamin

A B9-vitamint folsavnak is nevezik. A folsav természetesen fordul elő az élelmiszerekben. A folsav szintetikus formája gyakran megtalálható a dúsított, feldolgozott élelmiszerekben.

A legtöbb B-vitaminhoz hasonlóan a B9 is elősegíti a vörösvértestek növekedését. Csökkenti a születési rendellenességek kockázatát is, amennyiben azt terhes nők fogyasztják.

A B9-vitamin hiány tünetei

A B9-vitamin alacsony szintje a következő tüneteket okozhatja:

  • megaloblasztos vérszegénység, ami gyengeséget okoz
  • fáradtság
  • koncentrálási nehézség
  • ingerlékenység
  • fejfájás
  • szívdobogás
  • légszomj
  • nyílt sebek a szájban
  • a bőr, a haj vagy a köröm színének megváltozása

A folsavhiányban szenvedő terhes nők csecsemőik idegcső-rendellenességekkel, például spina bifidával születhetnek.

A terhesség alatti túlzott folsav-kiegészítés azonban neurológiai problémákat is okozhat a babánál.

Mely élelmiszerek tartalmaznak B9-vitamint?

A folsav leggyakrabban a következő élelmiszerekben fordul elő:

  • marha máj
  • spárga
  • kelbimbó
  • sötétzöld leveles zöldségek, beleértve a spenótot és a mustár zöldjét
  • narancs és narancslé
  • egyéb gyümölcsök és gyümölcslevek
  • földimogyoró és egyéb diófélék
  • bab, beleértve a vesebabot is
  • borsó, beleértve a fekete szemű borsót is

A folsavval dúsított élelmiszerek a következők:

  • dúsított kenyér, liszt, tészta és rizs
  • reggeli gabonapelyhek
  • dúsított lisztből készült kukorica tortillák és tamalék

Hogyan lehet megelőzni a hiányt?

Az egészség megőrzése érdekében a legtöbb embernek nincs szüksége kiegészítőre, hogy elegendő B-vitaminhoz jusson.

Rengeteg finom étel áll rendelkezésre, hogy minden szükséges tápanyagot természetes úton megkaphasson. Próbáljon teljes értékű étrenden élni, mely a következőket feltétlenül tartalmazza:

  • húsok
  • gabonafélék
  • gyümölcsök
  • zöldségek

Ha nem eszik húst, tojást vagy tejterméket, akkor is kaphat B12-vitamint dúsított élelmiszerekből vagy élesztőből, hogy megelőzze a hiány kialakulását.

A táplálék-kiegészítés csak a végső megoldás, ha nem tud B-vitaminhoz jutni étrenddel, vagy ha bizonyos egészségügyi állapotai miatt étrend-kiegészítők használata szükséges.

A vény nélkül kapható kiegészítők gyakran kezelhetik vagy megelőzhetik a hiányt. A vitamin kiegészítők szedése előtt a legjobb, ha konzultál orvosával.

Ha terhes vagy 50 évesnél idősebb, nagyobb valószínűséggel lesz szüksége ezekre kiegészítőkre.

A túladagolás kockázata kisebb, mint más tápanyagoké, mivel a B-vitaminok vízben oldódnak. A kiegészítők azonban továbbra is okozhatják a következőket:

  • mellékhatások
  • hosszú távú egészségügyi hatások
  • kölcsönhatások az Ön által szedett gyógyszerekkel

Ha azt gyanítja, hogy B-vitamin hiányban szenved, forduljon orvosához. Fizikai vizsgálatot végezhetnek, és vérvizsgálatot is elrendelhetnek.

Összefoglaló – B-vitamin hiány tünetei

Nyolcféle B-vitamin létezik, amelyek mindegyike egyedi funkciót tölt be a szervezetben. Az egyes vitaminok hiánya különböző tüneteket okoz.

A legtöbb ember minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthat, beleértve a B-vitaminokat is, ha változatos, sovány húst, gabonát, gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Szelén hatása a szervezetre - érdemes fogyasztania?

ked dec 28 , 2021
Habár a szelén nem kifejezetten tartozik az ismert esszenciális ásványi anyagok közé, mégis létfontosságú az ember egészsége szempontjából. Mivel ásványi anyagról beszélünk, az étrendükkel kell bevinni szervezetünkbe, hogy a szelén hatása érvényesülni tudjon. Csupán kis mennyiségben van rá szükség, azonban […]
Szelén hatása a szervezetre - érdemes fogyasztania?