A rizs 7 lenyűgöző egészségünkre gyakorolt hatása

Legtöbben tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a rizs az egyik legegészségesebb köret, amit fogyaszthatunk. Szinte bármivel tökéletesen fogyasztható, kiváló kiegészítője lehet húsoknak vagy zöldségeknek.

További nagy előnye, hogy szinte bárhol elérhető manapság és ára is igen kedvező, pedig egészségünkre gyakorolt hatásai miatt sokkal többet is megérne!

Cikkünkben, most a rizs 7 lenyűgöző egészségünkre gyakorolt hatása kerül bemutatásra.

1. Természetes gyulladáscsökkentő

A glutén érzékenység vagy másnéven cöliákia egyre több embernél alakul ki napjainkban, amelynek során az érintettek emésztőrendszere abnormális immunreakciót ad a glutén fogyasztásának esetében.

Jó hír azonban, hogy a rizs, az egyik legjobb természetes gyulladáscsökkentő élelmiszer, amit akár glutén érzékenyek is bátran fogyaszthatnak. Sőt, a rizs nem csak ilyen esetekben lehet nagyon hasznos, hiszen tulajdonságaiból fakadóan szinte bármilyen gyulladásos állapot mérséklésében segítséget nyújthat.

2. Javítja az idegrendszer egészségét

Szervezetünk idegrendszerének állapotát jelentősen befolyásolhatja a rendelkezésre álló B-vitaminok mennyisége. A B-vitamin többek között szükséges az idegrendszer zavartalan és megfelelő működéséhez, illetve segítik a különböző neurotranszmitterek termelését is. Ezek a neurotranszmitterek pedig felelősek számtalan biológiai folyamat szabályozásáért.

A rizs rendkívül gazdag B-vitaminban ez által pedig rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az idegrendszerünk egészségének megőrzéséhez.

3. Tökéletes energiaforrás

Amennyiben fáradtnak vagy lemerültnek érzed magad, úgy a rizs beiktatása étrendedbe akár rövid időn belül mérsékelheti az említett problémákat.  Testünknek jó minőségű szénhidrátokra van szüksége, ami üzemanyagként szolgálhat, hogy megfelelő lendülettel tudjuk elvégezni a napjaink során felmerülő feladatokat.

Amikor ezek a szénhidrátok belépnek a szervezetünkbe, úgy azonnal megkezdődik energiává történő átalakításuk. Azonban a rizsben megtalálható növényi vegyületek nem csak energiát szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szervezet összes szervének metabolikus aktivitásának fokozásához.

Végső soron pedig nem csak energikusabbak leszünk a rizs fogyasztásának köszönhetően, de jóval egészségesebbek is. Hidd el, tényleg igaz a mondás, hogy az vagy, amit megeszel.

4. Javíthatja az emésztést

A rizs rendkívül gazdag növényi rostokban, ennek köszönhetően pedig hatékonyan enyhítheti a székrekedés okozta kellemetlen tüneteket illetve támogathatja emésztőrendszerünket. Továbbá természetes vízhajtóként is működik, ami segítséget nyújthat a felesleges vízmennyiség eltávolításában.

A rizs 7 lenyűgöző egészségünkre gyakorolt hatása
1. kép – A rizs nem csupán tápláló, de természetes emésztésjavító is

A vízhajtás különösen azok számára lehet hasznos, akik például magas vérnyomástól vagy más betegségektől szenvednek. A rizshez hasonló vízhajtok élelmiszerek rendszeres fogyasztása többszöri vizelést eredményez, ami segíthet megszabadulni az olyan káros anyagoktól, mint a húgysav.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a rizs rendszeres fogyasztása mellett mindenképpen érdemes nagyobb figyelmet fordítani a hidratációra, annak érdekében, hogy elkerüljük a kiszáradás lehetséges veszélyét.

5. Meggátolhatja az elhízást

A rizs kevés nátriumot, zsírt és koleszterint tartalmaz – ezen tulajdonságainak köszönhetően pedig segíthet megakadályozni az elhízást illetve megszabadulni a felesleges túlsúlytól. Ezen felül rendkívül gazdag tápanyagokban és nem rendelkezik semmilyen negatív hatással az emberi szervezetre nézve.

Elmondott tulajdonságainak köszönhetően így már nem is meglepő, hogy miért fogyasztják a hivatásos sportolók a rizst napi rendszerességgel – hiszen tápláló, egészséges és minden benne van, amire egy erős szervezetnek szüksége lehet!

6. Támogathatja a szív egészségét

Ahogyan már említésre került, a rizs természetes gyulladáscsökkentőként szolgálhat szervezetünkben. Ennek köszönhetően pedig a szívünk egészségét is támogathatja, azáltal, hogy csökkenti a különböző plakkok lerakódásának kockázatát az érfalakon belül.

Sőt, a rizs még rendkívül gazdag antioxidánsokban is. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek a szervezetben termelődnek, de megtalálhatóak bizonyos élelmiszerekben is. Segítenek megvédeni testünk sejtjeit az úgynevezett szabad gyököktől, amelyek különböző károsodásokat végső soron pedig egészségügyi problémákat okozhatnak.,

Az olyan antioxidánsokban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása mint a rizs, nemcsak hogy a szívünk egészségét támogathatják, de az egész testünknek védelmet nyújthatnak a krónikus gyulladásokkal szemben.

7. Bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik

Meglepően hathat, de a rizs valóban egy rendkívül jótékony és természetes bőrápoló élelmiszer. Porrá alakított helyi alkalmazása például hatékonyan enyhítheti a különböző bőrgyulladásokat, illetve a rizs vizet rendszeresen használják a gyulladt bőr nyugtatására és fehérítésére. Továbbá eltávolíthatja a bőrön megjelenő foltokat és ráncokat vagy a szarkalábakat.

Nem utolsó sorban pedig a rizsben megtalálható antioxidánsok még az öregedési folyamatokat is lassíthatják, így késlelthetik az életkor előre haladtával összefüggő ráncok megjelenését.

Összegzés

A rizs rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott mindenkinek, aki szeretné hosszútávon megőrizni egészségét. Többek között támogathatja idegrendszerünket és szívünket, javíthatja az emésztésünket és természetes gyulladáscsökkentőként megelőzheti a különböző krónikus állapotok megjelenését.

Nem utolsó sorban pedig rendkívül finom és állagának köszönhetően szinte bármilyen fő fogás egészséges körete lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

6 májkárosító élelmiszerek – ezeket kerüld el mindenképpen!

pén febr 17 , 2023
Neked milyen gyakran jut eszedbe májad egészsége? A májkárosító élelmiszerek fogyasztása szinte naponta történik meg az emberek életében. Hacsak kezelőorvosunk nem hívta fel májunk egészségére a figyelmünket, úgy nem igazán foglalkozunk vele. Pedig a májunk valóban egy nagyon fontos szerv. […]
6 májkárosító élelmiszer – ezeket kerüld el mindenképpen!

Ez is érdekelheti