Szelén hatása a szervezetre – érdemes fogyasztania?

Habár a szelén nem kifejezetten tartozik az ismert esszenciális ásványi anyagok közé, mégis létfontosságú az ember egészsége szempontjából. Mivel ásványi anyagról beszélünk, az étrendükkel kell bevinni szervezetünkbe, hogy a szelén hatása érvényesülni tudjon.

Csupán kis mennyiségben van rá szükség, azonban ez ne tévessze meg a fogyasztót! Fontos szerepet játszik a szervezetben zajló fontos folyamatokban, beleértve az anyagcserét és a pajzsmirigy működését.

Cikkünkben a szelén 7 egészségügyi előnyét vizsgáltuk.

1. Erős antioxidánsként működik

Az antioxidánsok az élelmiszerekben található vegyületek. Hatásuk egyértelműen elengedhetetlen az egészséges szervezet számára: megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást.

A szabad gyökök olyan folyamatok normális melléktermékei, mint az anyagcsere, amelyek naponta képződnek a szervezetben. Ezek szintén elengedhetetlenek az egészség fenntartásához: fontos funkciókat látnak el, beleértve a test védelmét a különféle betegségektől.

Viszont nem árt vigyázni, hiszen a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz, túl sok szabad gyököt okozhat. Ez oxidatív stresszhez vezet, ami károsítja az egészséges sejteket. Ez pedig szintén összefüggésbe hozható számos krónikus betegséggel, mint például a különféle szívbetegségek, az Alzheimer-kór és a rák, emellett a korai öregedés és a stroke kockázata is növekedhet.

Az antioxidánsok, mint a szelén is, segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt úgy, hogy kordában tarták a szabad gyökök számát: semlegesítik a felesleges szabad gyököket, és megvédik a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól.

2. Csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát

Hogyan lehet képes egy ilyen esszenciális ásványi anyag csökkenteni a rákos megbetegedések kockázatát? Ez a szelén azon képességének tulajdonítható, hogy csökkenti a DNS-károsodást és az oxidatív stresszt, sőt, erősíti az immunrendszert, és elpusztítja a rákos sejteket is.

Számos tanulmány során bebizonyosodott, hogy a vér magas szelénszintje bizonyos ráktípusok, köztük a mell-, tüdő-, vastagbél- és prosztatarák alacsonyabb kockázatával jár, azonban azt is fontos tudni, hogy ezen tanulmányok csak az élelmiszerből kinyert szelént vizsgálták, nem a táplálékkiegészítőket.

Néhány esetben a sugárkezelés mellékhatásait is csökkentette a szelén hatása.

Emellett a szelén tartalmú táplálékkiegészítők szedése javíthatja az általános életminőséget és csökkentheti a sugárzás által kiváltott hasmenést méhnyak- és méhrákban szenvedő nők esetében.

3. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen

Az alacsony szelénszint összefüggésbe hozható a szívbetegségek fokozott kockázatával, így fontos, hogy étrendünk szelénben gazdag legyen.

Megfigyelések során kiderült, hogy a vér szelénszintjének 50%-os növekedése a szívbetegségek kockázatának 24%-os csökkenésével járt. A szelén hatása csökkentheti a gyulladás markereit is a szervezetben, melyek az egyik fő kockázati tényezői a szívbetegségeknek.

Összességében a szelén képes csökkenteni a szívbetegségek kockázatát úgy, hogy csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetben, így az érelmeszesedés kockázata is jelentősen csökkenhet. Az érelmeszesedés veszélyes egészségügyi problémákhoz, például szélütéshez, szívrohamhoz és szívbetegségekhez vezethet.

4. Segít megelőzni a mentális állapot romlását

Az Alzheimer-kór egy olyan állapot, amely memóriavesztést okoz, valamint negatívan befolyásolja a beteg gondolkodását és viselkedését. Sajnos erre az állapotra még nem létezik hatékony gyógymód, ám annak megtalálása elengedhetetlen.

A kutatók úgy gondolják, hogy az oxidatív stressz szerepet játszik az olyan neurológiai betegségek kialakulásában és progressziójában, mint a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex és az Alzheimer-kór.

Kutatások során kiderült, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek vérében alacsonyabb a szelénszint, valamint felfedezték, hogy az élelmiszerekben és a táplálékkiegészítőkben található antioxidánsok javíthatják az Alzheimer-kórban szenvedő betegek memóriáját.

Éppen ezért a szelén hatása a szervezetre mindenképpen előnyös lehet. Fogyasszon magas szeléntartalmú ételeket, például tenger gyümölcseit és diófélékben gazdag mediterrán ételeket.

5. Fontos a pajzsmirigy egészsége szempontjából

A pajzsmirigyszövet nagyobb mennyiségű szelént tartalmaz, mint az emberi test bármely más szerve, ezért a szelén elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

A szelén nemcsak a pajzsmirigyhormonok termelésében játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem az oxidatív károsodásokkal szemben is védelmet nyújt a pajzsmirigynek.

A pajzsmirigy megfelelő működése elengedhetetlen: szabályozza az anyagcserét, valamint szabályozza a növekedést és fejlődést is.

A szelénhiány olyan betegségekkel állhat kapcsolatban, mint a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, amely a pajzsmirigy alulműködésének egy fajtája. Ebben az esetben az immunrendszer megtámadhatja a pajzsmirigyet.

6. Erősíti az immunrendszert

A szelén fontos szerepet kap az immunrendszer egészségében. Az immunrendszer a szervezet védőpajzsaként funkcionál: felismeri és leküzdi a lehetséges veszélyeket.

A szelén hatása erre, hogy segít csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben, ami csökkenti a gyulladást és erősíti a szervezet immunitását.

Szelén hatása a szervezetre - érdemes fogyasztania?
1. kép – Szelén hatása a szervezetre – érdemes fogyasztania?

A szelén hiánya károsítja az immunsejtek működését, és lassabb immunválaszhoz vezethet, míg a megfelelő szintű szelén fenntartása gyors immunválaszt eredményez.

Sőt, akár az influenzában, tuberkulózisban és hepatitis C-ben szenvedők immunrendszerének erősítésében is segíthet a szelén.

7. Segíthet csökkenteni az asztmás tüneteket

Az asztma egy légutakat érintő krónikus betegség. A betegség során a légutak begyulladnak és szűkülni kezdenek. Ez olyan tünetekhez vezethet, mint:

 • zihálás
 • légszomj
 • mellkasi szorító érzet
 • köhögés

A szelén gyulladáscsökkentő képessége miatt segíthet csökkenteni az asztmával kapcsolatos tüneteket.

Kutatások során kiderült, hogy az asztmában szenvedők vérében alacsonyabb a szelénszint, ezért érdemes lehet ezt az ásványi anyagot pótolni.

Emellett az asztmás betegek tüdőfunkcióját is vizsgálták, melynek során bebizonyosodott, hogy a magasabb vérszelénszinttel rendelkezők tüdőfunkciója jobbnak bizonyult, mint az alacsonyabb szinttel rendelkezőknek.

A legjobb szelénforrások

Szerencsére nem csupán a táplálékkiegészítőkben található meg a szelén, hanem számos étel is tartalmazhatja, mint például:

 • Osztriga
 • Brazil dió
 • Laposhal
 • Sárgaúszójú tonhal
 • Tojás
 • Szardínia
 • Napraforgómag
 • Csirkemell

Azonban fontos figyelni, hiszen a növények szelénkoncentrációja nagymértékben függ a termesztés helyétől. Éppen ezért elengedhetetlen az olyan étrend megtartása, amelyben a szelén több forrásból is bejuttatható a szervezetbe.

A túlzott szelénbevitel veszélyei

Mint minden vitamin vagy ásványi anyag esetén, a szelénre is igaz: a túl sok bevitel veszélyes lehet. Sőt, oly mértékben veszélyes, hogy a nagy dózisú szelén fogyasztása mérgező és akár halálos is lehet.

Habár ez nagyon ritka, mégis fontos, hogy az ajánlott napi 55 mcg mennyiség közelében maradjunk, és soha ne lépjük túl a napi 400 mcg felső határt.

Ritka a természetes ételek során kialakult mérgezés, így nagyobb valószínűséggel fordul elő étrend-kiegészítők fogyasztása miatt

A szelénmérgezés tünetei az alábbiak:

 • hajhullás
 • szédülés
 • hányinger
 • hányás
 • arcpír
 • remegés
 • izomláz

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Hátfájás okai – ezek az okok állhatnak a háttérben!

csü dec 30 , 2021
„Mik lehetnek a hátfájás okai?” Az emberek jóval többször teszik fel ezt a kérdést maguknak, mint elsőre gondolnánk. Hihetetlen, de a hátfájdalom szinte vezető tünetként jelentkezik világszerte és gyakran a későbbi rokkantságok vezető oka is. Ezért is nagyon fontos, hogy […]
Hátfájás okai – ezek az okok állhatnak a háttérben!

Ez is érdekelheti