A petrezselyem a Földközi-tengeren őshonos növény, két leggyakoribb típusa a francia göndör levelű és az olasz lapos levelű. A történelem során számtalan alkalommal alkalmazták különböző egészségügyi állapotok kezelésére, napjainkban leginkább fűszernövényként használjuk, enyhén kesernyés íze sok recepthez nagyon jól illeszkedik.
Azonban a petrezselyem jóval több, mint egyszerű fűszer. Az egyik legerősebb betegségek elleni növényként van számon tartva és elképesztő egészségügyi hatásokat eredményezhet azoknál, akik rendszeresen fogyasztják.
Cikkünkben, most a petrezselyem 6 lenyűgöző egészségügyi tulajdonsága kerül bemutatásra!
1. Gazdag fontos tápanyagokban
A petrezselyem számos egészséges tápanyagot tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége lehet. 30 gramm frissen, apróra vágott petrezselyem többek között igen gazdag:
- A-vitaminban
- C-vitaminban
- K-vitaminban
- Folsavban
- Káliumban
További előnye, hogy igen alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, mégis gazdag vízben, így számtalan egészséges ételnek lehet tökéletes alkotóeleme.
2. Tele van antioxidánsokkal
A petrezselyem több olyan antioxidánst is tartalmaz, amelyek mindegyike jótékony hatással lehet egészségünkre. Az antioxidánsok olyan vegyületeket, amelyek segítenek megakadályozni a szabad gyökök által okozott molekulák sejtkárosodását.
Pontosan ezért, a szervezetünknek szüksége van az antioxidánsok és a szabad gyökök közötti egészséges egyensúly fenntartására, ellenkező esetben akár különböző krónikus gyulladások alakulhatnak ki, amik hosszútávon maradandó egészségügyi károkat okozhatnak.
A petrezselyem fő antioxidánsai:
- flavonoidok
- karotionidok
- C-vitamin
Rendelkezése álló tanulmányok azt mutatják, hogy a flavonoidokban gazdag étrend csökkentheti az olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, vastagbélrák vagy a különböző szívbetegségek.

A karotinoidokkal kapcsolatban pedig olyan kutatások születtek, hogy rendszeres fogyasztásuk jelentősen csökkentheti a tüdőrák kockázatát.
Nem utolsó sorban a C-vitamin, mint antioxidáns, jelentősen hozzájárulhat immunrendszerünk egészségének fenntartásában és még védelmet nyújthat a krónikus betegségek bizonyos típusaival szemben is.
Érdekességként megemlíthető az is, hogy a szárított petrezselyem 17-szer több antioxidáns mennyiséget tartalmaz, mint a friss ágak, így mindenképpen jobb választás lehet egy-egy étel elkészítése során, ha szeretnénk egészségünket is szem előtt tartani.
3. Támogatja a csontok egészségét
A csontoknak szükségük van bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra ahhoz, hogy egészségesek és erősek maradjanak. A petrezselyem ilyen szempontból is jó választás lehet, hiszen rendkívül gazdag K-vitaminban, ami a csontok egészségéhez elengedhetetlen tápanyag.
A K-vitamin azáltal segítik a csontok erősségét, hogy támogatja az oszteoblasztoknak nevezett csontépítő sejteket, továbbá képes bizonyos fehérjéket aktiválni, amelyek növelik a csontok ásványianyag sűrűségét.
A csontsűrűég különösen idősebb korban játszik fontos szerepet, mivel alacsonyabb csontsűrűég a törések fokozott kockázatával járhat. Egy-egy ilyen törésből pedig jelentősebb nehezebb és lassabb felépülni idősebb korunkban.
Tehát ha Te is szeretnéd megőrizni csontjaid egészségét, úgy a petrezselyemhez hasonló K-vitaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztása az egyik legjobb döntés, amit hozhatsz egészséged érdekében.
4. Biztosítja a szem védelmét
A petrezselyemben megtalálható három típusú karotinoid mindegyike jelentősen hozzájárulhat szemünk egészségének megőrzéséhez. Többek között megelőzhetik az úgynevezett időskori makuladegenerációt, amely egy gyógyíthatatlan szembetegség és a vakság egyik vezető oka világszerte.
Kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy az említett karotinoidokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása akár 26%-al csökkentheti a makuladegenerációt és még szem egészségét is támogathatják.
Ezen kívül fontos szerepet játszhatnak a szaruhártya külső rétegének és kötőhártya védelmében.
5. Javíthatja a szív egészségét
A petrezselyem rendszeres fogyasztása akár a szívünk egészségét is támogathatja, köszönhetően a benne megtalálható folsavnak. Egy 58.000 ember részvételével készült tanulmány azt találta, hogy a folsav megfelelő napi bevitele akár 38%-al csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Ezzel szemben pedig a folsav tartósan fennálló alacsony szintje növelheti a szívvel kapcsolatos egészségügyi problémák kialakulását. Egy közel 2000 férfi bevonásával készült megfigyelés például azt találta, hogy akár 55%-al magasabb lehet a szívbetegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik nem figyelnek a folsav megfelelő szintű bevitelére.
Továbbá a kutatók úgy gondolják, hogy a folsav még a homocisztein aminosav szintjét is képes lehet csökkenteni, ami negatívan befolyásolhatja a szív egészségét azáltal, hogy képes megváltoztatni az artériék szerkezetét és működését.
6. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik
A petrezselyem kivonatként történő alkalmazása antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezhet. Kémcsőben végzett kutatások azt találták, hogy a petrezselyem kivonat erőteljes antibakteriális hatást mutatott az élesztő és penészgombákkal szemben.
Többek között fontos szerepet játszhat az említett baktériumok szaporodásának megakadályozásában és védelmet nyújthat a lehetséges ételmérgezésekkel szemben, mint például a szalmonella.
Összegzés
A petrezselyem egy sokoldalú gyógynövény, ami különösen gazdag A,C és K vitaminokban. A benne megtalálható jótékony vegyületek segíthetnek megőrizni a csontok egészségét és védelmet nyújthatnak a krónikus betegségekkel szemben.
Ha tehát Te is egy egészséges és rendkívül különleges fűszerre vágysz, akkor a petrezselyemnél talán nem is létezhet jobb választás!