A petrezselyem 6 lenyűgöző egészségügyi tulajdonsága

A petrezselyem a Földközi-tengeren őshonos növény, két leggyakoribb típusa a francia göndör levelű és az olasz lapos levelű. A történelem során számtalan alkalommal alkalmazták különböző egészségügyi állapotok kezelésére, napjainkban leginkább fűszernövényként használjuk, enyhén kesernyés íze sok recepthez nagyon jól illeszkedik.

Azonban a petrezselyem jóval több, mint egyszerű fűszer. Az egyik legerősebb betegségek elleni növényként van számon tartva és elképesztő egészségügyi hatásokat eredményezhet azoknál, akik rendszeresen fogyasztják.

Cikkünkben, most a petrezselyem 6 lenyűgöző egészségügyi tulajdonsága kerül bemutatásra!

1. Gazdag fontos tápanyagokban

A petrezselyem számos egészséges tápanyagot tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége lehet. 30 gramm frissen, apróra vágott petrezselyem többek között igen gazdag:

További előnye, hogy igen alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, mégis gazdag vízben, így számtalan egészséges ételnek lehet tökéletes alkotóeleme.

2. Tele van antioxidánsokkal

A petrezselyem több olyan antioxidánst is tartalmaz, amelyek mindegyike jótékony hatással lehet egészségünkre. Az antioxidánsok olyan vegyületeket, amelyek segítenek megakadályozni a szabad gyökök által okozott molekulák sejtkárosodását.

Pontosan ezért, a szervezetünknek szüksége van az antioxidánsok és a szabad gyökök közötti egészséges egyensúly fenntartására, ellenkező esetben akár különböző krónikus gyulladások alakulhatnak ki, amik hosszútávon maradandó egészségügyi károkat okozhatnak.

A petrezselyem fő antioxidánsai:

  • flavonoidok
  • karotionidok
  • C-vitamin

Rendelkezése álló tanulmányok azt mutatják, hogy a flavonoidokban gazdag étrend csökkentheti az olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, vastagbélrák vagy a különböző szívbetegségek.

A petrezselyem 6 lenyűgöző egészségügyi tulajdonsága
1. kép – A petrezselyem rendkívül gazdag antioxidánsokban

A karotinoidokkal kapcsolatban pedig olyan kutatások születtek, hogy rendszeres fogyasztásuk jelentősen csökkentheti a tüdőrák kockázatát.

Nem utolsó sorban a C-vitamin, mint antioxidáns, jelentősen hozzájárulhat immunrendszerünk egészségének fenntartásában és még védelmet nyújthat a krónikus betegségek bizonyos típusaival szemben is.

Érdekességként megemlíthető az is, hogy a szárított petrezselyem 17-szer több antioxidáns mennyiséget tartalmaz, mint a friss ágak, így mindenképpen jobb választás lehet egy-egy étel elkészítése során, ha szeretnénk egészségünket is szem előtt tartani.

3. Támogatja a csontok egészségét

A csontoknak szükségük van bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra ahhoz, hogy egészségesek és erősek maradjanak. A petrezselyem ilyen szempontból is jó választás lehet, hiszen rendkívül gazdag K-vitaminban, ami a csontok egészségéhez elengedhetetlen tápanyag.

A K-vitamin azáltal segítik a csontok erősségét, hogy támogatja az oszteoblasztoknak nevezett csontépítő sejteket, továbbá képes bizonyos fehérjéket aktiválni, amelyek növelik a csontok ásványianyag sűrűségét.

A csontsűrűég különösen idősebb korban játszik fontos szerepet, mivel alacsonyabb csontsűrűég a törések fokozott kockázatával járhat. Egy-egy ilyen törésből pedig jelentősebb nehezebb és lassabb felépülni idősebb korunkban.

Tehát ha Te is szeretnéd megőrizni csontjaid egészségét, úgy a petrezselyemhez hasonló K-vitaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztása az egyik legjobb döntés, amit hozhatsz egészséged érdekében.

4. Biztosítja a szem védelmét

A petrezselyemben megtalálható három típusú karotinoid mindegyike jelentősen hozzájárulhat szemünk egészségének megőrzéséhez. Többek között megelőzhetik az úgynevezett időskori makuladegenerációt, amely egy gyógyíthatatlan szembetegség és a vakság egyik vezető oka világszerte.

Kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy az említett karotinoidokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása akár 26%-al csökkentheti a makuladegenerációt és még szem egészségét is támogathatják.

Ezen kívül fontos szerepet játszhatnak a szaruhártya külső rétegének és kötőhártya védelmében.

5. Javíthatja a szív egészségét

A petrezselyem rendszeres fogyasztása akár a szívünk egészségét is támogathatja, köszönhetően a benne megtalálható folsavnak. Egy 58.000 ember részvételével készült tanulmány azt találta, hogy a folsav megfelelő napi bevitele akár 38%-al csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Ezzel szemben pedig a folsav tartósan fennálló alacsony szintje növelheti a szívvel kapcsolatos egészségügyi problémák kialakulását. Egy közel 2000 férfi bevonásával készült megfigyelés például azt találta, hogy akár 55%-al magasabb lehet a szívbetegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik nem figyelnek a folsav megfelelő szintű bevitelére.

Továbbá a kutatók úgy gondolják, hogy a folsav még a homocisztein aminosav szintjét is képes lehet csökkenteni, ami negatívan befolyásolhatja a szív egészségét azáltal, hogy képes megváltoztatni az artériék szerkezetét és működését.

6. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

A petrezselyem kivonatként történő alkalmazása antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezhet. Kémcsőben végzett kutatások azt találták, hogy a petrezselyem kivonat erőteljes antibakteriális hatást mutatott az élesztő és penészgombákkal szemben.

Többek között fontos szerepet játszhat az említett baktériumok szaporodásának megakadályozásában és védelmet nyújthat a lehetséges ételmérgezésekkel szemben, mint például a szalmonella.

Összegzés

A petrezselyem egy sokoldalú gyógynövény, ami különösen gazdag A,C és K vitaminokban. A benne megtalálható jótékony vegyületek segíthetnek megőrizni a csontok egészségét és védelmet nyújthatnak a krónikus betegségekkel szemben.

Ha tehát Te is egy egészséges és rendkívül különleges fűszerre vágysz, akkor a petrezselyemnél talán nem is létezhet jobb választás!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>A máriatövis 7 tudományosan bizonyított hatása</strong>

csü jan 5 , 2023
A máriatövis egy tüskés növény, amelynek jellegzetes lila virága van. A máriatövis hatóanyagai a szilimarin néven ismert növényi vegyületek egy csoportja. A máriatövis kivonatot világszerte alkalmazzák: nagy mennyiségű (65-80%) szilimarint tartalmaz, amelyet a máriatövis növényből nyernek ki. A máriatövisből kivont […]
A máriatövis 7 tudományosan bizonyított hatása

Ez is érdekelheti