A pörkölt cikóriagyökérből készült cikória kávé egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is és sokan úgy gondolják, hogy a kávé egy egészségesebb alternatívája lehet. Fás ízeés diós aromája sok ember reggelét bearanyozza, előszerettel fogyasztják Indiában és Franciországban.
Cikkünkben most részletesen bemutatjuk a cikóriakávét, illetve kitérünk arra is, hogy rendszeres fogyasztása milyen pozitív egészségügyi hatásokat eredményezhet.
Mi az a cikória kávé?
A cikória a pitypang családjába tartozó virágos növény. Erős szára és világoslila virágai szinte vonzzák a tekintetet, gyakran használják salátákban díszitésként. A cikóriakávé a cikórianövény gyökereinek pörkölésével, őrlésével és lefőzésével készül. Íze nagyon hasonlít a kávéhoz, azonban kissé földesebb és diósabb. Fogyasztható önmagában, de gyakran előfordul, hogy kávéval együtt keverik.
Bár a cikóriakávé története nem teljesen ismert, sokan úgy vélik, hogy az 1800-as években Franciaországban lett igen népszerű az akkori kávéhiánynak köszönhetően. Helyettesítőt keresve az emberek cikória gyökereket kevertek a kávéjukba, hogy javítsák annak ízvilágát és hatását.
Évekkel később, a polgárháború alatt New Orleansban is népszerűvé vált, amikor a város kávéhiányt tapasztalt, miután a haditengerészeti blokádok elvágták az egyik kikötőt. A cikóriakávé napjainkban is megtalálható a világ számos részén, és gyakran használják a hagyományos kávé koffeinmentes alternatívájaként.
A cikória kávé pozitív hatásai
Ez a különleges kávéfajta több, jótékony hatást is eredményezhet azok számára, akik rendszeresen fogyasztják. Ezek a jótékony hatások az alábbiak lehetnek:
1. Számos tápanyagot biztosít
A cikóriagyökér a cikóriakávé elsődleges összetevője. Az elkészítéséhez a nyers cikóriagyökeret ledarálják, megpörkölik és kávévá főzik. Bár a mennyiségek változóak, általában körülbelül 2 evőkanál őrölt cikóriagyökér használata javasolt 1 csésze vízhez.
A 60 gramm nyers cikóriagyökér a következő tápanyagokat tartalmazza:
Kalória: 43
Fehérje: 0,8 gramm
szénhidrát: 10,5 gramm
Zsír: 0,1 gramm
Rost: 1 gramm
B6-vitamin: a napi ajánlott bevitel 9%-ka
Mangán: a napi ajánlott bevitel 6%-ka
Folsav: a napi ajánlott bevitel 4%-ka
Kálium: a napi ajánlott bevitel 4%-ka
C-vitamin: a napi ajánlott bevitel 3%-ka
Foszfor: a napi ajánlott bevitel 3%-ka
A cikóriagyökér jó inulinforrás, ami egyfajta prebiotikus rost és képes elősegíteni a fogyást és javíthatja a bélrendszer egészségét is. Tartalmaz továbbá némi mangánt és B6-vitamint, két, az agy egészségéhez szervesen kapcsolódó tápanyagot.
Azonban azzal fontos tiszában lenni, hogy ezeknek a tápanyagoknak a mennyisége a cikóriakávéban meglehetősen alacsony, mivel csak kis mennyiségű cikóriagyökér kerül az italba.
2. Javíthatja az emésztőrendszer egészségét
A cikória gyökér jó rostforrás, amely számos szempontból javíthatja az emésztőrendszer egészségét. Például támogathatja a bélmikrobióma egészségét, amelyről úgy tartják, hogy szorosan összefügg az egészséggel és a betegségekkel.
Ennek az az oka, hogy a cikóriagyökér inulinrostot tartalmaz, egyfajta prebiotikumot, amely elősegíti a jótékony baktériumok növekedését a belekben. Többek között már több tanulmány kimutatta, hogy az inulinnal történő kiegészítés növelheti bizonyos egészséges baktériumtörzsek koncentrációját a vastagbélben.
Sőt, rendelkezésre álló megfigyelések azt is megerősítették, hogy a cikória javíthatja a bélműködést és csökkentheti a székrekedést. Egy 2017-es tanulmányban 44 székrekedésben szenvedő ember alkalmazott cikória inulin-kiegészítőt 4 hétig. A kutatók placebóval összehasonlítva azt találták, hogy a cikória növeli a széklet gyakoriságát és annak lágyságát, ezáltal pedig mérsékelheti a székrekedés tüneteit.
Egy másik kis tanulmányban 300 ml cikóriagyökér-kivonat napi 4 hétig tartó fogyasztása jelentősen javította a bélrendszer rendszerességét a kontrollcsoporthoz képest.
3. Csökkentheti a vércukorszintet
A cikóriagyökér inulint tartalmaz, egy olyan típusú rostot, amelyről kimutatták, hogy segít a vércukorszint szabályozásában.
Egy vizsgálatban cukorbeteg patkányok cikória-inulint kaptak 8 héten keresztül. A vizsgálat végén a kutatók azt találták, hogy az inulin javította a vércukorszint szabályozását, ami a szénhidrát-anyagcsere változásának tulajdonítható.
Bár a cikória inulin vércukorszintre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások korlátozottak, számos más tanulmány kimutatta, hogy előnyös lehet a vércukorszintre és az inzulinrezisztenciára.
Az inzulin az a hormon, amely a cukrot a vérből az izmokba és a szövetekbe szállítja, ahol üzemanyagként hasznosítható. Az inzulinrezisztencia hosszú ideig tartó emelkedett inzulinszint esetén csökkentheti az inzulin hatékonyságát és magas vércukorszintet eredményezhet. Egy kis vizsgálatban napi 30 gramm inulin 2 hétig tartó bevétele szignifikánsan csökkentette az inzulinrezisztenciát 40 prediabéteszes embernél a placebóval összehasonlítva.
Ezenkívül további tanulmányok áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy az inulinnal történő kiegészítés segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegeknél, különösen az elhízott egyének esetében.
A legtöbb eddigi tanulmány azonban az inulinra összpontosított, nem pedig a cikóriára. Mindenképpen további kutatásokra van szükség annak tisztázására, hogy konkrétan a cikória kávé hogyan befolyásolja a vércukorszintet és az inzulinszintet.
4. Csökkentheti a gyulladást
Bár a gyulladás az immunrendszer normális válaszreakciója, a krónikus gyulladásról úgy gondolják a kutatók, hogy hozzájárul az olyan állapotok kialakulásához, mint a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rákos megbetegedések.
Néhány állatkísérlet azt találta, hogy a cikóriagyökér gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezhet. Egy 2014-es patkányokon végzett megfigyelés során a cikóriagyökér csökkentette a tumornekrózis faktor alfa, az interleukin-6 és az interleukin-1 szintjét, amelyek mindegyike a gyulladások markereiként ismertek.
Egy másik tanulmány hasonlóképpen kimutatta, hogy a malacok szárított cikóriagyökérrel történő etetése csökkentette a gyulladás mértékét. Sőt, egy megfigyelés azt is megállapította, hogy a cikóriakivonat köszvényes patkányoknak történő beadása blokkolt bizonyos gyulladást szabályozó.
A témával kapcsolatos jelenlegi kutatások többsége azonban állatkísérletekre korlátozódik. További vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy a cikóriagyökér hogyan befolyásolhatja az emberi szervezetben megjelenő gyulladásokat.
5. Természetesen koffeinmentes
A cikória kávé kiváló módszer lehet a koffeinbevitel csökkentésére. A hagyományos kávé pörkölt, őrölt és főzött kávébabból készül. Egy csésze kávé körülbelül 92 mg koffeint tartalmaz, bár ez a mennyiség olyan tényezőktől függ, mint a felhasznált kávébab típusa, az adag mérete és a pörkölt kávé típusa.
A nagy mennyiségű koffein fogyasztása olyan mellékhatásokkal járhat, mint a hányinger, szorongás, szívdobogás, nyugtalanság és álmatlanság. A cikóriagyökér természetesen koffeinmentes, így kiváló kávépótló lehet. Ideális választás ha szeretnéd csökkenteni a koffeinmennyiséged, de továbbra is élveznéd a kávé csodás ízét.
Vannak, akik cikóriagyökeret adnak forró vízhez, hogy teljesen koffeinmentes italt kapjanak, míg mások a megszokott kávéjukat vegyítik vele, ami egy koffeinmentesebb változatot eredményezhet.
Lehetséges mellékhatások és kockázatok
A cikória kávé valóban egy egészségesebb alternatívája lehet a hagyományos kávénak, azonban nem mindenki számára ajánlott fogyasztása. Például egyes embereknél allergiás reakciót válthat ki, olyan tüneteket okozva, mint a fájdalom, a duzzanat vagy a száj bizsergése.
A parlagfű- vagy nyírfapollenre allergiásoknak szintén kerülniük kell a cikóriát a lehetséges negatív mellékhatások miatt. Ha bármilyen negatív tünetet észlelsz a cikóriakávé elfogyasztása után, azonnal hagyd abba a használatát, és fordulj orvoshoz.
Ezenkívül a cikóriagyökér biztonságosságával és lehetséges mellékhatásaival kapcsolatos kutatások korlátozottak a terhes vagy szoptatós nők körében. Ebből kifolyólag nekik semmiképpen sem ajánlott a cikória kávé fogyasztása.
Összefoglaló
A cikória kávé számos egészségügyi előnnyel járhat, többek között jóó kávéhelyettesítő lehet, ha csökkenteni szeretnéd a koffeinbeviteled. A kutatások azonban igen korlátozottak jelenleg, így semmiképpen sem jelenthető ki, hogy a hagyomány kávé egy jobb és egészségesebb alternatívája lenne.