Cikória kávé – a kávé egészséges alternatívája?

A pörkölt cikóriagyökérből készült cikória kávé egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is és sokan úgy gondolják, hogy a kávé egy egészségesebb alternatívája lehet. Fás ízeés diós aromája sok ember reggelét bearanyozza, előszerettel fogyasztják Indiában és Franciországban.

Cikkünkben most részletesen bemutatjuk a cikóriakávét, illetve kitérünk arra is, hogy rendszeres fogyasztása milyen pozitív egészségügyi hatásokat eredményezhet.

Mi az a cikória kávé?

A cikória a pitypang családjába tartozó virágos növény. Erős szára és világoslila virágai szinte vonzzák a tekintetet, gyakran használják salátákban díszitésként. A cikóriakávé a cikórianövény gyökereinek pörkölésével, őrlésével és lefőzésével készül. Íze nagyon hasonlít a kávéhoz, azonban kissé földesebb és diósabb. Fogyasztható önmagában, de gyakran előfordul, hogy kávéval együtt keverik.

Bár a cikóriakávé története nem teljesen ismert, sokan úgy vélik, hogy az 1800-as években Franciaországban lett igen népszerű az akkori kávéhiánynak köszönhetően. Helyettesítőt keresve az emberek cikória gyökereket kevertek a kávéjukba, hogy javítsák annak ízvilágát és hatását.

Évekkel később, a polgárháború alatt New Orleansban is népszerűvé vált, amikor a város kávéhiányt tapasztalt, miután a haditengerészeti blokádok elvágták az egyik kikötőt. A cikóriakávé napjainkban is megtalálható a világ számos részén, és gyakran használják a hagyományos kávé koffeinmentes alternatívájaként.

A cikória kávé pozitív hatásai

Ez a különleges kávéfajta több, jótékony hatást is eredményezhet azok számára, akik rendszeresen fogyasztják. Ezek a jótékony hatások az alábbiak lehetnek:

1. Számos tápanyagot biztosít

A cikóriagyökér a cikóriakávé elsődleges összetevője. Az elkészítéséhez a nyers cikóriagyökeret ledarálják, megpörkölik és kávévá főzik. Bár a mennyiségek változóak, általában körülbelül 2 evőkanál őrölt cikóriagyökér használata javasolt 1 csésze vízhez.

A 60 gramm nyers cikóriagyökér a következő tápanyagokat tartalmazza:

Kalória: 43
Fehérje: 0,8 gramm
szénhidrát: 10,5 gramm
Zsír: 0,1 gramm
Rost: 1 gramm
B6-vitamin: a napi ajánlott bevitel 9%-ka
Mangán: a napi ajánlott bevitel 6%-ka
Folsav: a napi ajánlott bevitel 4%-ka
Kálium: a napi ajánlott bevitel 4%-ka
C-vitamin: a napi ajánlott bevitel 3%-ka
Foszfor: a napi ajánlott bevitel 3%-ka

A cikóriagyökér jó inulinforrás, ami egyfajta prebiotikus rost és képes elősegíteni a fogyást és javíthatja a bélrendszer egészségét is. Tartalmaz továbbá némi mangánt és B6-vitamint, két, az agy egészségéhez szervesen kapcsolódó tápanyagot.

Azonban azzal fontos tiszában lenni, hogy ezeknek a tápanyagoknak a mennyisége a cikóriakávéban meglehetősen alacsony, mivel csak kis mennyiségű cikóriagyökér kerül az italba.

2. Javíthatja az emésztőrendszer egészségét

A cikória gyökér jó rostforrás, amely számos szempontból javíthatja az emésztőrendszer egészségét. Például támogathatja a bélmikrobióma egészségét, amelyről úgy tartják, hogy szorosan összefügg az egészséggel és a betegségekkel.

Ennek az az oka, hogy a cikóriagyökér inulinrostot tartalmaz, egyfajta prebiotikumot, amely elősegíti a jótékony baktériumok növekedését a belekben. Többek között már több tanulmány kimutatta, hogy az inulinnal történő kiegészítés növelheti bizonyos egészséges baktériumtörzsek koncentrációját a vastagbélben.

Cikória kávé - a kávé egészséges alternatívája?
1. kép – Cikória kávé – a kávé egészséges alternatívája?

Sőt, rendelkezésre álló megfigyelések azt is megerősítették, hogy a cikória javíthatja a bélműködést és csökkentheti a székrekedést. Egy 2017-es tanulmányban 44 székrekedésben szenvedő ember alkalmazott cikória inulin-kiegészítőt 4 hétig. A kutatók placebóval összehasonlítva azt találták, hogy a cikória növeli a széklet gyakoriságát és annak lágyságát, ezáltal pedig mérsékelheti a székrekedés tüneteit.

Egy másik kis tanulmányban 300 ml cikóriagyökér-kivonat napi 4 hétig tartó fogyasztása jelentősen javította a bélrendszer rendszerességét a kontrollcsoporthoz képest.

3. Csökkentheti a vércukorszintet

A cikóriagyökér inulint tartalmaz, egy olyan típusú rostot, amelyről kimutatták, hogy segít a vércukorszint szabályozásában.

Egy vizsgálatban cukorbeteg patkányok cikória-inulint kaptak 8 héten keresztül. A vizsgálat végén a kutatók azt találták, hogy az inulin javította a vércukorszint szabályozását, ami a szénhidrát-anyagcsere változásának tulajdonítható.

Bár a cikória inulin vércukorszintre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások korlátozottak, számos más tanulmány kimutatta, hogy előnyös lehet a vércukorszintre és az inzulinrezisztenciára.

Az inzulin az a hormon, amely a cukrot a vérből az izmokba és a szövetekbe szállítja, ahol üzemanyagként hasznosítható. Az inzulinrezisztencia hosszú ideig tartó emelkedett inzulinszint esetén csökkentheti az inzulin hatékonyságát és magas vércukorszintet eredményezhet. Egy kis vizsgálatban napi 30 gramm inulin 2 hétig tartó bevétele szignifikánsan csökkentette az inzulinrezisztenciát 40 prediabéteszes embernél a placebóval összehasonlítva.

Ezenkívül további tanulmányok áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy az inulinnal történő kiegészítés segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegeknél, különösen az elhízott egyének esetében.

A legtöbb eddigi tanulmány azonban az inulinra összpontosított, nem pedig a cikóriára. Mindenképpen további kutatásokra van szükség annak tisztázására, hogy konkrétan a cikória kávé hogyan befolyásolja a vércukorszintet és az inzulinszintet.

4. Csökkentheti a gyulladást

Bár a gyulladás az immunrendszer normális válaszreakciója, a krónikus gyulladásról úgy gondolják a kutatók, hogy hozzájárul az olyan állapotok kialakulásához, mint a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rákos megbetegedések.

Néhány állatkísérlet azt találta, hogy a cikóriagyökér gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezhet. Egy 2014-es patkányokon végzett megfigyelés során a cikóriagyökér csökkentette a tumornekrózis faktor alfa, az interleukin-6 és az interleukin-1 szintjét, amelyek mindegyike a gyulladások markereiként ismertek.

Egy másik tanulmány hasonlóképpen kimutatta, hogy a malacok szárított cikóriagyökérrel történő etetése csökkentette a gyulladás mértékét. Sőt, egy megfigyelés azt is megállapította, hogy a cikóriakivonat köszvényes patkányoknak történő beadása blokkolt bizonyos gyulladást szabályozó.

A témával kapcsolatos jelenlegi kutatások többsége azonban állatkísérletekre korlátozódik. További vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy a cikóriagyökér hogyan befolyásolhatja az emberi szervezetben megjelenő gyulladásokat.

5. Természetesen koffeinmentes

A cikória kávé kiváló módszer lehet a koffeinbevitel csökkentésére. A hagyományos kávé pörkölt, őrölt és főzött kávébabból készül. Egy csésze kávé körülbelül 92 mg koffeint tartalmaz, bár ez a mennyiség olyan tényezőktől függ, mint a felhasznált kávébab típusa, az adag mérete és a pörkölt kávé típusa.

A nagy mennyiségű koffein fogyasztása olyan mellékhatásokkal járhat, mint a hányinger, szorongás, szívdobogás, nyugtalanság és álmatlanság. A cikóriagyökér természetesen koffeinmentes, így kiváló kávépótló lehet. Ideális választás ha szeretnéd csökkenteni a koffeinmennyiséged, de továbbra is élveznéd a kávé csodás ízét.

Vannak, akik cikóriagyökeret adnak forró vízhez, hogy teljesen koffeinmentes italt kapjanak, míg mások a megszokott kávéjukat vegyítik vele, ami egy koffeinmentesebb változatot eredményezhet.

Lehetséges mellékhatások és kockázatok

A cikória kávé valóban egy egészségesebb alternatívája lehet a hagyományos kávénak, azonban nem mindenki számára ajánlott fogyasztása. Például egyes embereknél allergiás reakciót válthat ki, olyan tüneteket okozva, mint a fájdalom, a duzzanat vagy a száj bizsergése.

A parlagfű- vagy nyírfapollenre allergiásoknak szintén kerülniük kell a cikóriát a lehetséges negatív mellékhatások miatt. Ha bármilyen negatív tünetet észlelsz a cikóriakávé elfogyasztása után, azonnal hagyd abba a használatát, és fordulj orvoshoz.

Ezenkívül a cikóriagyökér biztonságosságával és lehetséges mellékhatásaival kapcsolatos kutatások korlátozottak a terhes vagy szoptatós nők körében. Ebből kifolyólag nekik semmiképpen sem ajánlott a cikória kávé fogyasztása.

Összefoglaló

A cikória kávé számos egészségügyi előnnyel járhat, többek között jóó kávéhelyettesítő lehet, ha csökkenteni szeretnéd a koffeinbeviteled. A kutatások azonban igen korlátozottak jelenleg, így semmiképpen sem jelenthető ki, hogy a hagyomány kávé egy jobb és egészségesebb alternatívája lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A citromos víz hatása - így támogatja egészségünket!

pén szept 22 , 2023
A citromos víz hatása az elmúlt években óriási figyelmet kapott, szinte minden egészségügyi fórumon megjelent róla egy bejegyzés elképesztő, egészségünkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. De vajon tényleg annyira egészséges, mint ahogyan sokan mondják vagy inkább érdemes lehet fenntartásokkal kezelnünk a vele […]
A citromos víz hatása - így támogatja egészségünket!

Ez is érdekelheti