A 8 leggyakoribb ételintolerancia

Egyes allergiákkal ellentétben az ételintolerancia nem életveszélyes. Az érintettek számára azonban nagyon problémásak lehetnek.

Az ételintoleranciák és -érzékenységek rendkívül gyakoriak, és úgy tűnik, hogy egyre gyakoribbak.

Becslések szerint a világ népességének akár 20%-a is szenvedhet ételintoleranciában.

Az ételintoleranciákat és -érzékenységeket a tünetek széles skálája miatt nehéz lehet diagnosztizálni.

A következőkben áttekintjük az ételérzékenységek és -intoleranciák leggyakoribb típusait, a hozzájuk kapcsolódó tüneteket és a kerülendő élelmiszereket.

Mi az ételintolerancia?

Az “élelmiszer-túlérzékenység” kifejezés mind az ételallergiára, mind az ételintoleranciára vonatkozik.

Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, bár a tünetek némelyike hasonló lehet.

Valójában nehéz lehet megkülönböztetni az ételallergiákat és az ételintoleranciákat, ezért fontos, hogy beszéljen orvosával, ha gyanítja, hogy intoleranciája van.

Ha ételintoleranciája van, a tünetek általában az intoleranciát okozó étel elfogyasztását követő néhány órán belül jelentkeznek.

A tünetek azonban akár 48 órát is késhetnek, és órákig vagy akár napokig is eltarthatnak, ami különösen nehézzé teszi a vétkes élelmiszer pontos meghatározását.

Ráadásul, ha gyakran fogyaszt olyan ételeket, amelyekkel szemben intoleranciája van, nehéz lehet a tüneteket egy adott élelmiszerrel összefüggésbe hozni.

Bár az ételintolerancia tünetei eltérőek, leggyakrabban az emésztőrendszert, a bőrt és a légzőrendszert érintik.

A leggyakoribb tünetek a következők:

  • Hasmenés
  • Puffadás
  • Kiütések
  • Fejfájás
  • Hányinger
  • Fáradtság
  • Hasi panaszok
  • fájdalom
  • Orrfolyás
  • Reflux
  • A bőr kipirulása

Az ételintoleranciákat általában a kifejezetten a panaszokat kiváltó élelmiszerek szűkítésére tervezett eliminációs diétával vagy más vizsgálati módszerekkel diagnosztizálják.

Az eliminációs diéták során a tünetek enyhüléséig egy bizonyos időre eltávolítják az intoleranciával leggyakrabban összefüggésbe hozható élelmiszereket. Az élelmiszereket ezután egyesével újra bevezetik, miközben figyelik a tüneteket.

Ez a fajta diéta segít az embereknek azonosítani, hogy melyik étel vagy ételek okozzák a tüneteket.

Íme a 8 leggyakoribb ételintolerancia.

1. Tejtermék ételintolerancia

A laktóz a tejben és a tejtermékekben található cukor.

A szervezetben egy laktáz nevű enzim bontja le, amely szükséges ahhoz, hogy a laktóz megfelelően megemésztődjön és felszívódjon.

A laktózintoleranciát a laktáz enzimek hiánya okozza, ami a laktóz emésztésére való képtelenséget és emésztési tüneteket eredményez.

A laktózintolerancia tünetei a következők:

  • Hasi fájdalom
  • Puffadás
  • Hasmenés
  • Gáz
  • Hányinger

A laktózintolerancia rendkívül gyakori.

Becslések szerint a világ népességének 65%-a nehezen emészti meg a laktózt.

Az intolerancia többféleképpen diagnosztizálható, többek között laktóz-tolerancia teszttel, laktóz kilégzési teszttel vagy széklet PH-teszttel.

Ha úgy gondolja, hogy laktózérzékeny, kerülje a laktóztartalmú tejtermékeket, például a tejet és a fagylaltot.

Az érlelt sajtok és az olyan erjesztett termékek, mint a kefir, könnyebben tolerálhatók a laktózérzékenyek számára, mivel kevesebb laktózt tartalmaznak, mint más tejtermékek.

2. Glutén ételintolerancia

A glutén a búzában, árpában, rozsban és tritikáléban található fehérjék általános elnevezése.

Számos betegség kapcsolódik a gluténhez, többek között a cöliákia, a nem cöliákiás gluténérzékenység és a búzaallergia.

A cöliákia immunreakcióval jár, ezért autoimmun betegségnek minősül.

Amikor a cöliákiában szenvedők gluténnel érintkeznek, az immunrendszer megtámadja a vékonybelet, és súlyos károkat okozhat az emésztőrendszerben.

A búzaallergiát a hasonló tünetek miatt gyakran összekeverik a cöliákiával.

Abban különböznek egymástól, hogy a búzaallergiában a búza fehérjéivel szemben allergiát kiváltó ellenanyag termelődik, míg a cöliákiát különösen a gluténnel szembeni kóros immunreakció okozza.

Sokan azonban még akkor is kellemetlen tüneteket tapasztalnak, ha a cöliákia vagy a búzaallergia tesztje negatív.

Ez az úgynevezett nem cöliákiás gluténérzékenység, a gluténérzékenység enyhébb formája, amely a becslések szerint a lakosság 0,5-13%-át érinti (12Trusted Source).

A nem cöliákiás gluténérzékenység tünetei hasonlóak a cöliákia tüneteihez, és a következőket foglalják magukban:

  • Puffadás
  • Hasi fájdalom
  • Hasmenés vagy székrekedés
  • Fejfájás
  • Fáradtság
  • Ízületi fájdalom
  • Csalánkiütés
  • Depresszió vagy szorongás
  • Vérszegénység

A cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység egyaránt kezelhető gluténmentes diétával.

Ez magában foglalja a gluténtartalmú ételektől és termékektől mentes étrend betartását, beleértve a következőket:

  • Kenyér
  • Tészta
  • Gabonafélék
  • Sör
  • Pékáru
  • Kekszek
  • Szószok, öntetek és mártások, különösen szójaszószok

3. Koffein ételintolerancia

A koffein egy keserű vegyi anyag, amely számos italban megtalálható, beleértve a kávét, a szódát, a teát és az energiaitalokat.

Serkentő hatású, ami azt jelenti, hogy fogyasztása csökkenti a fáradtságot és növeli az éberséget.

Ezt úgy éri el, hogy blokkolja az adenozin receptorait, egy olyan neurotranszmittert, amely szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust és álmosságot okoz.

A legtöbb felnőtt biztonságosan, mellékhatások nélkül fogyaszthat naponta akár 400 mg koffeint is. Ez a koffeinmennyiség körülbelül négy csésze kávéban található.

Vannak azonban olyan emberek, akik érzékenyebbek a koffeinre, és már kis mennyiség fogyasztása után is reakciókat tapasztalnak.

A koofeninre intoleráns emberek esetében már kis mennyiségű kávé fogyasztása során is reakciókat tapasztalhat.

A koffeinnel szembeni túlérzékenység genetikai okokkal, valamint a koffein metabolizálásának és kiválasztásának csökkent képességével függ össze.

A koffeinérzékenység különbözik a koffeinallergiától, amely az immunrendszert érinti.

A koffeinre túlérzékeny emberek a következő tüneteket tapasztalhatják már kis mennyiségű koffein fogyasztása után is:

  • Gyors szívverés
  • Szorongás
  • Idegesség
  • Álmatlanság
  • Idegesség
  • Nyugtalanság

A koffeinre érzékeny embereknek minimalizálniuk kell a bevitelüket azáltal, hogy kerülik a koffeintartalmú ételeket és italokat, beleértve a kávét, üdítőket, energiaitalokat, teát és csokoládét.

4. Szalicilátok

A szalicilátok olyan természetes vegyi anyagok, amelyeket a növények a környezeti stresszorok, például a rovarok és a betegségek elleni védekezésként termelnek.

A szalicilátok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Valójában az ilyen vegyületekben gazdag élelmiszerek bizonyítottan védelmet nyújtanak bizonyos betegségekkel, például a vastagbélrákkal szemben.

Ezek a természetes vegyi anyagok számos élelmiszerben megtalálhatók, többek között gyümölcsökben, zöldségekben, teákban, kávéban, fűszerekben, diófélékben és mézben.

Amellett, hogy számos élelmiszer természetes összetevője, a szalicilátokat gyakran használják tartósítószerként, és gyógyszerekben is megtalálhatók.

Míg a szalicilátok túlzott mennyisége egészségügyi problémákat okozhat, a legtöbb embernek nem okoz gondot az élelmiszerekben található szalicilátok normális mennyiségének fogyasztása.

Egyes emberek azonban rendkívül érzékenyek ezekre a vegyületekre, és már kis mennyiség fogyasztása esetén is káros reakciók lépnek fel.

A szalicilát-intolerancia tünetei a következők:

  • Eldugult orr
  • Sinus fertőzések
  • Orr- és arcüreg polipok
  • Asztma
  • Hasmenés
  • Bél gyulladás (vastagbélgyulladás)
  • Csalánkiütés

Bár a szalicilátok teljes kiiktatása az étrendből lehetetlen, a szalicilát-intoleranciában szenvedőknek kerülniük kell a magas szaliciláttartalmú élelmiszereket, például a fűszereket, a kávét, a mazsolát és a narancsot, valamint a szalicilátokat tartalmazó kozmetikumokat és gyógyszereket.

5. Aminok

Az aminokat baktériumok termelik az élelmiszerek tárolása és erjedése során, és számos élelmiszerben megtalálhatók.

Bár sokféle amin létezik, a hisztamin leggyakrabban az élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciákhoz kapcsolódik.

A hisztamin egy olyan vegyi anyag a szervezetben, amely szerepet játszik az immunrendszerben, az emésztőrendszerben és az idegrendszerben.

Segít megvédeni a szervezetet a fertőzésektől azáltal, hogy azonnali gyulladásos választ hoz létre az allergénekre. Ez tüsszögést, viszketést és könnyező szemeket vált ki, hogy a káros betolakodók potenciálisan kiürüljenek.

Az intolerancia nélküli embereknél a hisztamin könnyen metabolizálódik és kiválasztódik.

Néhány ember azonban nem képes megfelelően lebontani a hisztamint, így az felhalmozódik a szervezetben.

A hisztamin-intolerancia leggyakoribb oka a hisztamin lebontásáért felelős enzimek – a diamin-oxidáz és az N-metil-transzferáz – károsodott működése.

A hisztamin-intolerancia tünetei a következők:

A hisztamin-intoleranciában szenvedőknek kerülniük kell az olyan élelmiszereket, amelyekben sok ez a természetes vegyi anyag van, többek között:

  • Fermentált élelmiszerek
  • Pácolt húsok
  • Szárított gyümölcsök
  • Citrusfélék
  • Avokádó
  • Érlelt sajtok
  • Füstölt hal
  • Ecet
  • Savanyított élelmiszerek, mint az író
  • Erjesztett alkoholos italok, mint a sör és a bor

6. FODMAP-ok

A FODMAP egy rövidítés, amely az erjeszthető oligo-, di-, monoszacharidok és poliolok rövidítése (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols).

Ezek a rövid szénhidrátláncú szénhidrátok egy olyan csoportja, amely természetes módon számos élelmiszerben megtalálható, és emésztési zavarokat okozhat.

A FODMAP-ok rosszul szívódnak fel a vékonybélben, és a vastagbélbe jutnak, ahol a bélbaktériumok üzemanyagként használják fel őket.

A baktériumok lebontják vagy “erjesztik” a FODMAP-okat, ami gázokat termel, puffadást és kellemetlen érzést okoz.

fodmap
A FODMAP egy rövidítés, amely az erjeszthető oligo-, di-, monoszacharidok és poliolok rövidítése

Ezek a szénhidrátok ozmotikus tulajdonságokkal is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy vizet vonzanak az emésztőrendszerbe, ami hasmenést és kellemetlen érzést okoz.

A FODMAP-intolerancia tünetei a következők:

  • Puffadás
  • Hasmenés
  • Gáz
  • Hasi fájdalom
  • Székrekedés

A FODMAP-intolerancia nagyon gyakori az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél.

Valójában az IBS-szel diagnosztizált emberek 86%-a tapasztalja az emésztési tünetek csökkenését, ha alacsony FODMAP-értékű étrendet követ (27Trusted Source).

Számos magas FODMAP-tartalmú élelmiszer létezik, többek között:

  • Alma
  • Puha
  • sajtok
  • Méz
  • Tej
  • Articsóka
  • Kenyér
  • Bab
  • Lencse
  • Sör

7. Szulfitok

A szulfitok olyan vegyi anyagok, amelyeket elsősorban tartósítószerként használnak élelmiszerekben, italokban és egyes gyógyszerekben.

Természetes módon is megtalálhatóak bizonyos élelmiszerekben, például a szőlőben és az érlelt sajtokban.

A szulfitokat olyan élelmiszerekhez adják, mint a szárított gyümölcsök, hogy késleltessék a barnulást, vagy a bor, hogy megakadályozzák a baktériumok okozta romlást.

A legtöbb ember elviseli az élelmiszerekben és italokban található szulfitokat, de vannak, akik érzékenyek ezekre a vegyi anyagokra.

A szulfitérzékenység leggyakrabban asztmásoknál fordul elő, bár asztma nélküli emberek is lehetnek szulfitérzékenyek.

A szulfitérzékenység gyakori tünetei a következők:

  • Kiütések
  • A bőr duzzanata
  • Dugult orr
  • Hipotenzió
  • Elpirulás
  • Hasmenés
  • Zihálás
  • Köhögés

A szulfitok szulfitérzékenységben szenvedő asztmás betegeknél akár légúti szűkületet is okozhatnak, súlyos esetben pedig életveszélyes reakciókhoz vezethetnek.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) előírja, hogy a szulfitok használatát minden olyan élelmiszer címkéjén fel kell tüntetni, amely szulfitokat tartalmaz, vagy ahol az élelmiszer feldolgozása során szulfitokat használtak.

Példák olyan élelmiszerekre, amelyek szulfitokat tartalmazhatnak:

  • Szárított gyümölcs
  • Bor
  • Alma almabor
  • Konzervek zöldség
  • Savanyított élelmiszerek
  • Fűszerek
  • Burgonya chipsek
  • Sör
  • Tea
  • Pékáru

8. Fruktóz ételintolerancia

A fruktóz, amely a FODMAP-ok egyik típusa, egy egyszerű cukor, amely megtalálható a gyümölcsökben és zöldségekben, valamint az olyan édesítőszerekben, mint a méz, az agave és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup.

A fruktóz fogyasztása – különösen a cukorral édesített italokból – drámaian megnőtt az elmúlt negyven évben, és összefüggésbe hozták az elhízás, a máj- és szívbetegségek növekedésével.

A fruktózzal kapcsolatos betegségek növekedése mellett a fruktóz malabszorpció és intolerancia is megugrott.

A fruktóz-intoleranciában szenvedőknél a fruktóz nem szívódik fel hatékonyan a vérben.

Ehelyett a rosszul felszívódott fruktóz a vastagbélbe jut, ahol a bélbaktériumok erjesztik, emésztési zavarokat okozva.

A fruktóz malabszorpció tünetei a következők:

  • Reflux
  • Gáz
  • Hasmenés
  • Hányinger
  • Hasi fájdalom
  • Hányás
  • Puffadás

A fruktóz-intoleranciában szenvedő emberek gyakran érzékenyek más FODMAP-okra is, és előnyös lehet számukra az alacsony FODMAP-értékű étrend.

A fruktóz-malabszorpcióval kapcsolatos tünetek kezelése érdekében a következő, magas fruktóztartalmú élelmiszereket kell kerülni:

  • Üdítőitalok
  • Méz
  • Alma, almalé és almaecider
  • Agávé nektár
  • Magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszerek
  • Bizonyos gyümölcsök, mint a görögdinnye, a cseresznye és a körte
  • Bizonyos zöldségek, például cukorborsó

Egyéb gyakori ételintolerancia fajták

A fent felsorolt ételintoleranciák a leggyakoribbak közé tartoznak.

Azonban számos más olyan élelmiszer és összetevő is létezik, amelyekkel szemben az emberek intoleránsak lehetnek, többek között:

  • Aszpartám: Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amelyet általában cukorként használnak. cukorhelyettesítőként használják. Bár a kutatások ellentmondásosak, egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy mellékhatásokról, például depresszióról és ingerlékenységről számoltak be érzékenyeknél.
  • Tojás: Néhány embernek nehézségei vannak a tojásfehérje emésztésével, de nem allergiásak a tojásra. A tojásintolerancia a következőkkel jár hasmenéshez és hasi fájdalomhoz hasonló tünetekkel jár.
  • MSG: A mononátrium-glutamátot vagy MSG-t ízfokozó adalékanyagként használják az élelmiszerekben. Több kutatásra van szükség, de néhány tanulmány kimutatta, hogy a nagy mennyiségű mennyiségek fejfájást, csalánkiütést és mellkasi fájdalmat okozhatnak.
  • Élelmiszer-színezékek: Az olyan élelmiszer-színezékek, mint a Red 40 és a Yellow 5, bizonyítottan egyes embereknél túlérzékenységi reakciókat okoznak. A tünetek közé tartozik a csalánkiütés, bőrduzzanat és orrdugulás.
  • Élesztő: Az élesztőérzékenyek általában kevésbé súlyos tüneteket tapasztalnak, mint az élesztőallergiában szenvedők. A tünetek jellemzően az emésztőrendszerre korlátozódnak.
  • Cukoralkoholok: A cukoralkoholokat gyakran használják kalóriamentes alternatívaként. a cukor helyett. Egyeseknél komoly emésztési problémákat okozhatnak, többek között puffadást és hasmenést.

Ételintolerancia – Összefoglaló

Az ételintolerancia különbözik az allergiától. A legtöbbjük nem váltja ki az immunrendszert, és a tüneteik általában kevésbé súlyosak.

Ezek azonban negatívan befolyásolhatják az egészséget, és komolyan kell venni őket.

Sokan intoleránsak vagy túlérzékenyek az olyan élelmiszerekre és adalékanyagokra, mint a tejtermékek, a koffein és a glutén.

Ha azt gyanítja, hogy intoleranciája lehet egy bizonyos élelmiszerrel vagy élelmiszer-adalékanyaggal szemben, beszéljen orvosával vagy dietetikussal a vizsgálatról és a kezelési lehetőségekről.

Bár az ételintoleranciák általában kevésbé súlyosak, mint az ételallergiák, negatívan befolyásolhatják az életminőséget.

Ezért fontos, hogy lépéseket tegyünk az ételintoleranciák azonosítására, hogy megelőzzük a nem kívánt tüneteket és egészségügyi problémákat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Prick teszt - Mi az a bőrszúrásos teszt?

vas szept 4 , 2022
Hogyan működik a Prick teszt (bőrszúrásos teszt)? Az allergiatesztek alapvető sztenderdje az, hogy egyszerűen megszúrják a bőrünket, kis mennyiségű anyagot juttatnak be, és várakozás után ellenőrzik, hogy mi is történik pontosan rekacióként. Ha allergiás az anyagra, akkor egy vöröses, emelkedett […]
prick teszt 1