Egyes allergiákkal ellentétben az ételintolerancia nem életveszélyes. Az érintettek számára azonban nagyon problémásak lehetnek.
Az ételintoleranciák és -érzékenységek rendkívül gyakoriak, és úgy tűnik, hogy egyre gyakoribbak.
Becslések szerint a világ népességének akár 20%-a is szenvedhet ételintoleranciában.
Az ételintoleranciákat és -érzékenységeket a tünetek széles skálája miatt nehéz lehet diagnosztizálni.
A következőkben áttekintjük az ételérzékenységek és -intoleranciák leggyakoribb típusait, a hozzájuk kapcsolódó tüneteket és a kerülendő élelmiszereket.
Mi az ételintolerancia?
Az „élelmiszer-túlérzékenység” kifejezés mind az ételallergiára, mind az ételintoleranciára vonatkozik.
Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, bár a tünetek némelyike hasonló lehet.
Valójában nehéz lehet megkülönböztetni az ételallergiákat és az ételintoleranciákat, ezért fontos, hogy beszéljen orvosával, ha gyanítja, hogy intoleranciája van.
Ha ételintoleranciája van, a tünetek általában az intoleranciát okozó étel elfogyasztását követő néhány órán belül jelentkeznek.
A tünetek azonban akár 48 órát is késhetnek, és órákig vagy akár napokig is eltarthatnak, ami különösen nehézzé teszi a vétkes élelmiszer pontos meghatározását.
Ráadásul, ha gyakran fogyaszt olyan ételeket, amelyekkel szemben intoleranciája van, nehéz lehet a tüneteket egy adott élelmiszerrel összefüggésbe hozni.
Bár az ételintolerancia tünetei eltérőek, leggyakrabban az emésztőrendszert, a bőrt és a légzőrendszert érintik.
A leggyakoribb tünetek a következők:
- Hasmenés
- Puffadás
- Kiütések
- Fejfájás
- Hányinger
- Fáradtság
- Hasi panaszok
- fájdalom
- Orrfolyás
- Reflux
- A bőr kipirulása
Az ételintoleranciákat általában a kifejezetten a panaszokat kiváltó élelmiszerek szűkítésére tervezett eliminációs diétával vagy más vizsgálati módszerekkel diagnosztizálják.
Az eliminációs diéták során a tünetek enyhüléséig egy bizonyos időre eltávolítják az intoleranciával leggyakrabban összefüggésbe hozható élelmiszereket. Az élelmiszereket ezután egyesével újra bevezetik, miközben figyelik a tüneteket.
Ez a fajta diéta segít az embereknek azonosítani, hogy melyik étel vagy ételek okozzák a tüneteket.
Íme a 8 leggyakoribb ételintolerancia.
1. Tejtermék ételintolerancia
A laktóz a tejben és a tejtermékekben található cukor.
A szervezetben egy laktáz nevű enzim bontja le, amely szükséges ahhoz, hogy a laktóz megfelelően megemésztődjön és felszívódjon.
A laktózintoleranciát a laktáz enzimek hiánya okozza, ami a laktóz emésztésére való képtelenséget és emésztési tüneteket eredményez.
A laktózintolerancia tünetei a következők:
- Hasi fájdalom
- Puffadás
- Hasmenés
- Gáz
- Hányinger
A laktózintolerancia rendkívül gyakori.
Becslések szerint a világ népességének 65%-a nehezen emészti meg a laktózt.
Az intolerancia többféleképpen diagnosztizálható, többek között laktóz-tolerancia teszttel, laktóz kilégzési teszttel vagy széklet PH-teszttel.
Ha úgy gondolja, hogy laktózérzékeny, kerülje a laktóztartalmú tejtermékeket, például a tejet és a fagylaltot.
Az érlelt sajtok és az olyan erjesztett termékek, mint a kefir, könnyebben tolerálhatók a laktózérzékenyek számára, mivel kevesebb laktózt tartalmaznak, mint más tejtermékek.
2. Glutén ételintolerancia
A glutén a búzában, árpában, rozsban és tritikáléban található fehérjék általános elnevezése.
Számos betegség kapcsolódik a gluténhez, többek között a cöliákia, a nem cöliákiás gluténérzékenység és a búzaallergia.
A cöliákia immunreakcióval jár, ezért autoimmun betegségnek minősül.
Amikor a cöliákiában szenvedők gluténnel érintkeznek, az immunrendszer megtámadja a vékonybelet, és súlyos károkat okozhat az emésztőrendszerben.
A búzaallergiát a hasonló tünetek miatt gyakran összekeverik a cöliákiával.
Abban különböznek egymástól, hogy a búzaallergiában a búza fehérjéivel szemben allergiát kiváltó ellenanyag termelődik, míg a cöliákiát különösen a gluténnel szembeni kóros immunreakció okozza.
Sokan azonban még akkor is kellemetlen tüneteket tapasztalnak, ha a cöliákia vagy a búzaallergia tesztje negatív.
Ez az úgynevezett nem cöliákiás gluténérzékenység, a gluténérzékenység enyhébb formája, amely a becslések szerint a lakosság 0,5-13%-át érinti (12Trusted Source).
A nem cöliákiás gluténérzékenység tünetei hasonlóak a cöliákia tüneteihez, és a következőket foglalják magukban:
- Puffadás
- Hasi fájdalom
- Hasmenés vagy székrekedés
- Fejfájás
- Fáradtság
- Ízületi fájdalom
- Csalánkiütés
- Depresszió vagy szorongás
- Vérszegénység
A cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység egyaránt kezelhető gluténmentes diétával.
Ez magában foglalja a gluténtartalmú ételektől és termékektől mentes étrend betartását, beleértve a következőket:
- Kenyér
- Tészta
- Gabonafélék
- Sör
- Pékáru
- Kekszek
- Szószok, öntetek és mártások, különösen szójaszószok
3. Koffein ételintolerancia
A koffein egy keserű vegyi anyag, amely számos italban megtalálható, beleértve a kávét, a szódát, a teát és az energiaitalokat.
Serkentő hatású, ami azt jelenti, hogy fogyasztása csökkenti a fáradtságot és növeli az éberséget.
Ezt úgy éri el, hogy blokkolja az adenozin receptorait, egy olyan neurotranszmittert, amely szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust és álmosságot okoz.
A legtöbb felnőtt biztonságosan, mellékhatások nélkül fogyaszthat naponta akár 400 mg koffeint is. Ez a koffeinmennyiség körülbelül négy csésze kávéban található.
Vannak azonban olyan emberek, akik érzékenyebbek a koffeinre, és már kis mennyiség fogyasztása után is reakciókat tapasztalnak.
A koffeinnel szembeni túlérzékenység genetikai okokkal, valamint a koffein metabolizálásának és kiválasztásának csökkent képességével függ össze.
A koffeinérzékenység különbözik a koffeinallergiától, amely az immunrendszert érinti.
A koffeinre túlérzékeny emberek a következő tüneteket tapasztalhatják már kis mennyiségű koffein fogyasztása után is:
- Gyors szívverés
- Szorongás
- Idegesség
- Álmatlanság
- Idegesség
- Nyugtalanság
A koffeinre érzékeny embereknek minimalizálniuk kell a bevitelüket azáltal, hogy kerülik a koffeintartalmú ételeket és italokat, beleértve a kávét, üdítőket, energiaitalokat, teát és csokoládét.
4. Szalicilátok
A szalicilátok olyan természetes vegyi anyagok, amelyeket a növények a környezeti stresszorok, például a rovarok és a betegségek elleni védekezésként termelnek.
A szalicilátok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Valójában az ilyen vegyületekben gazdag élelmiszerek bizonyítottan védelmet nyújtanak bizonyos betegségekkel, például a vastagbélrákkal szemben.
Ezek a természetes vegyi anyagok számos élelmiszerben megtalálhatók, többek között gyümölcsökben, zöldségekben, teákban, kávéban, fűszerekben, diófélékben és mézben.
Amellett, hogy számos élelmiszer természetes összetevője, a szalicilátokat gyakran használják tartósítószerként, és gyógyszerekben is megtalálhatók.
Míg a szalicilátok túlzott mennyisége egészségügyi problémákat okozhat, a legtöbb embernek nem okoz gondot az élelmiszerekben található szalicilátok normális mennyiségének fogyasztása.
Egyes emberek azonban rendkívül érzékenyek ezekre a vegyületekre, és már kis mennyiség fogyasztása esetén is káros reakciók lépnek fel.
A szalicilát-intolerancia tünetei a következők:
- Eldugult orr
- Sinus fertőzések
- Orr- és arcüreg polipok
- Asztma
- Hasmenés
- Bél gyulladás (vastagbélgyulladás)
- Csalánkiütés
Bár a szalicilátok teljes kiiktatása az étrendből lehetetlen, a szalicilát-intoleranciában szenvedőknek kerülniük kell a magas szaliciláttartalmú élelmiszereket, például a fűszereket, a kávét, a mazsolát és a narancsot, valamint a szalicilátokat tartalmazó kozmetikumokat és gyógyszereket.
5. Aminok
Az aminokat baktériumok termelik az élelmiszerek tárolása és erjedése során, és számos élelmiszerben megtalálhatók.
Bár sokféle amin létezik, a hisztamin leggyakrabban az élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciákhoz kapcsolódik.
A hisztamin egy olyan vegyi anyag a szervezetben, amely szerepet játszik az immunrendszerben, az emésztőrendszerben és az idegrendszerben.
Segít megvédeni a szervezetet a fertőzésektől azáltal, hogy azonnali gyulladásos választ hoz létre az allergénekre. Ez tüsszögést, viszketést és könnyező szemeket vált ki, hogy a káros betolakodók potenciálisan kiürüljenek.
Az intolerancia nélküli embereknél a hisztamin könnyen metabolizálódik és kiválasztódik.
Néhány ember azonban nem képes megfelelően lebontani a hisztamint, így az felhalmozódik a szervezetben.
A hisztamin-intolerancia leggyakoribb oka a hisztamin lebontásáért felelős enzimek – a diamin-oxidáz és az N-metil-transzferáz – károsodott működése.
A hisztamin-intolerancia tünetei a következők:
- A bőr kipirulása
- Fejfájás
- Csalánkiütés
- Viszketés
- Szorongás
- Gyomorgörcsök
- Hasmenés
- Alacsony vérnyomás
A hisztamin-intoleranciában szenvedőknek kerülniük kell az olyan élelmiszereket, amelyekben sok ez a természetes vegyi anyag van, többek között:
- Fermentált élelmiszerek
- Pácolt húsok
- Szárított gyümölcsök
- Citrusfélék
- Avokádó
- Érlelt sajtok
- Füstölt hal
- Ecet
- Savanyított élelmiszerek, mint az író
- Erjesztett alkoholos italok, mint a sör és a bor
6. FODMAP-ok
A FODMAP egy rövidítés, amely az erjeszthető oligo-, di-, monoszacharidok és poliolok rövidítése (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols).
Ezek a rövid szénhidrátláncú szénhidrátok egy olyan csoportja, amely természetes módon számos élelmiszerben megtalálható, és emésztési zavarokat okozhat.
A FODMAP-ok rosszul szívódnak fel a vékonybélben, és a vastagbélbe jutnak, ahol a bélbaktériumok üzemanyagként használják fel őket.
A baktériumok lebontják vagy „erjesztik” a FODMAP-okat, ami gázokat termel, puffadást és kellemetlen érzést okoz.
Ezek a szénhidrátok ozmotikus tulajdonságokkal is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy vizet vonzanak az emésztőrendszerbe, ami hasmenést és kellemetlen érzést okoz.
A FODMAP-intolerancia tünetei a következők:
- Puffadás
- Hasmenés
- Gáz
- Hasi fájdalom
- Székrekedés
A FODMAP-intolerancia nagyon gyakori az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél.
Valójában az IBS-szel diagnosztizált emberek 86%-a tapasztalja az emésztési tünetek csökkenését, ha alacsony FODMAP-értékű étrendet követ (27Trusted Source).
Számos magas FODMAP-tartalmú élelmiszer létezik, többek között:
- Alma
- Puha
- Sajtok
- Méz
- Tej
- Articsóka
- Kenyér
- Bab
- Lencse
- Sör
7. Szulfitok
A szulfitok olyan vegyi anyagok, amelyeket elsősorban tartósítószerként használnak élelmiszerekben, italokban és egyes gyógyszerekben.
Természetes módon is megtalálhatóak bizonyos élelmiszerekben, például a szőlőben és az érlelt sajtokban.
A szulfitokat olyan élelmiszerekhez adják, mint a szárított gyümölcsök, hogy késleltessék a barnulást, vagy a bor, hogy megakadályozzák a baktériumok okozta romlást.
A legtöbb ember elviseli az élelmiszerekben és italokban található szulfitokat, de vannak, akik érzékenyek ezekre a vegyi anyagokra.
A szulfitérzékenység leggyakrabban asztmásoknál fordul elő, bár asztma nélküli emberek is lehetnek szulfitérzékenyek.
A szulfitérzékenység gyakori tünetei a következők:
- Kiütések
- A bőr duzzanata
- Dugult orr
- Hipotenzió
- Elpirulás
- Hasmenés
- Zihálás
- Köhögés
A szulfitok szulfitérzékenységben szenvedő asztmás betegeknél akár légúti szűkületet is okozhatnak, súlyos esetben pedig életveszélyes reakciókhoz vezethetnek.
Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) előírja, hogy a szulfitok használatát minden olyan élelmiszer címkéjén fel kell tüntetni, amely szulfitokat tartalmaz, vagy ahol az élelmiszer feldolgozása során szulfitokat használtak.
Példák olyan élelmiszerekre, amelyek szulfitokat tartalmazhatnak:
- Szárított gyümölcs
- Bor
- Alma almabor
- Konzervek zöldség
- Savanyított élelmiszerek
- Fűszerek
- Burgonya chipsek
- Sör
- Tea
- Pékáru
8. Fruktóz ételintolerancia
A fruktóz, amely a FODMAP-ok egyik típusa, egy egyszerű cukor, amely megtalálható a gyümölcsökben és zöldségekben, valamint az olyan édesítőszerekben, mint a méz, az agave és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup.
A fruktóz fogyasztása – különösen a cukorral édesített italokból – drámaian megnőtt az elmúlt negyven évben, és összefüggésbe hozták az elhízás, a máj- és szívbetegségek növekedésével.
A fruktózzal kapcsolatos betegségek növekedése mellett a fruktóz malabszorpció és intolerancia is megugrott.
A fruktóz-intoleranciában szenvedőknél a fruktóz nem szívódik fel hatékonyan a vérben.
Ehelyett a rosszul felszívódott fruktóz a vastagbélbe jut, ahol a bélbaktériumok erjesztik, emésztési zavarokat okozva.
A fruktóz malabszorpció tünetei a következők:
- Reflux
- Gáz
- Hasmenés
- Hányinger
- Hasi fájdalom
- Hányás
- Puffadás
A fruktóz-intoleranciában szenvedő emberek gyakran érzékenyek más FODMAP-okra is, és előnyös lehet számukra az alacsony FODMAP-értékű étrend.
A fruktóz-malabszorpcióval kapcsolatos tünetek kezelése érdekében a következő, magas fruktóztartalmú élelmiszereket kell kerülni:
- Üdítőitalok
- Méz
- Alma, almalé és almaecider
- Agávé nektár
- Magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszerek
- Bizonyos gyümölcsök, mint a görögdinnye, a cseresznye és a körte
- Bizonyos zöldségek, például cukorborsó
Egyéb gyakori ételintolerancia fajták
A fent felsorolt ételintoleranciák a leggyakoribbak közé tartoznak.
Azonban számos más olyan élelmiszer és összetevő is létezik, amelyekkel szemben az emberek intoleránsak lehetnek, többek között:
- Aszpartám: Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amelyet általában cukorként használnak. cukorhelyettesítőként használják. Bár a kutatások ellentmondásosak, egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy mellékhatásokról, például depresszióról és ingerlékenységről számoltak be érzékenyeknél.
- Tojás: Néhány embernek nehézségei vannak a tojásfehérje emésztésével, de nem allergiásak a tojásra. A tojásintolerancia a következőkkel jár hasmenéshez és hasi fájdalomhoz hasonló tünetekkel jár.
- MSG: A mononátrium-glutamátot vagy MSG-t ízfokozó adalékanyagként használják az élelmiszerekben. Több kutatásra van szükség, de néhány tanulmány kimutatta, hogy a nagy mennyiségű mennyiségek fejfájást, csalánkiütést és mellkasi fájdalmat okozhatnak.
- Élelmiszer-színezékek: Az olyan élelmiszer-színezékek, mint a Red 40 és a Yellow 5, bizonyítottan egyes embereknél túlérzékenységi reakciókat okoznak. A tünetek közé tartozik a csalánkiütés, bőrduzzanat és orrdugulás.
- Élesztő: Az élesztőérzékenyek általában kevésbé súlyos tüneteket tapasztalnak, mint az élesztőallergiában szenvedők. A tünetek jellemzően az emésztőrendszerre korlátozódnak.
- Cukoralkoholok: A cukoralkoholokat gyakran használják kalóriamentes alternatívaként. a cukor helyett. Egyeseknél komoly emésztési problémákat okozhatnak, többek között puffadást és hasmenést.
Ételintolerancia – Összefoglaló
Az ételintolerancia különbözik az allergiától. A legtöbbjük nem váltja ki az immunrendszert, és a tüneteik általában kevésbé súlyosak.
Ezek azonban negatívan befolyásolhatják az egészséget, és komolyan kell venni őket.
Sokan intoleránsak vagy túlérzékenyek az olyan élelmiszerekre és adalékanyagokra, mint a tejtermékek, a koffein és a glutén.
Ha azt gyanítja, hogy intoleranciája lehet egy bizonyos élelmiszerrel vagy élelmiszer-adalékanyaggal szemben, beszéljen orvosával vagy dietetikussal a vizsgálatról és a kezelési lehetőségekről.
Bár az ételintoleranciák általában kevésbé súlyosak, mint az ételallergiák, negatívan befolyásolhatják az életminőséget.
Ezért fontos, hogy lépéseket tegyünk az ételintoleranciák azonosítására, hogy megelőzzük a nem kívánt tüneteket és egészségügyi problémákat.