7 egészséges élettani hatás, amit a paradicsom biztosíthat

A paradicsom egy igazán finom és tápláló gyümölcs, amit hazánkban is nagyon nagy előszeretettel fogyasztanak a családok. De álljunk meg egy pillanatra, hogy lenne már gyümölcs a paradicsom? Botanikai jellemzői alapján valóban gyümölcsnek minősül, mivel a növény húsos részei körül veszik annak magjait.

Azonban táplálkozási és kulturális okokból és különleges íze miatt a paradicsomot mai napig zöldségnek hiszik a legtöbben. Hívhatjuk zöldségnek, hívhatjuk gyümölcsnek – a lényeg, hogy nagyon egészséges és tápláló, cikkünkben pedig most 7 jótékony élettani hatása kerül bemutatásra.

1. Segíthet megvédeni az agy egészségét

Csak Amerikában a 65 év feletti lakosság közel 10%-a szenved Alzheimer-kórban. Ez a betegség befolyásolja a memóriát, a gondolkodást és a viselkedést is, a demencia egy olyan formája, amely idővel súlyosbodik és egyelőre nem gyógyítható.

A paradicsom agyunkkal kapcsolatos kutatásai még igen korlátozottak, azonban egyre több kutató gondolja úgy, hogy a benne megtalálható likopin nevezetű antioxidáns valóban segítséget nyújthat az olyan neurodegeneratív betegségekkel szemben is, mint az Alzheimer-kór.

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a kognitív funkciók lassabb hanyatlása volt megfigyelhető azoknál a 70 év feletti résztvevőknél, akik rendszeresen, naponta fogyasztottak nagy mennyiségű likopint.

Tehát a kezdeti eredmények valóban ígéretesek ezen a területen, azonban még további kutatásokra lesz szükség.

2. Segíthet a metabolikus szindrómák leküzdésében

A metabolikus szindrómák olyan állapotok, amelyek növelik a szívbetegség, cukorbetegség, stroke és más, egyéb egészségügyi problémák kockázatát. A metabolikus szindrómák jellemzői lehetnek:

  • nagy derékvonal
  • magas vérnyomás
  • magas vércukorszint
  • magas triglicerid vagy vérzsír
  • alacsony jó (HDL) koleszterin szint

Jelen becslések alapján, nagyjából minden 3. embernek metabolikus szindrómája van. Jó hír azonban, hogy egyes tanulmányok azt találták, hogy a paradicsomban megtalálható likopin kedvezően hathat a szindróma különböző tüneteire.

Egy 2018-as megfigyelés során 15 résztvevő 2 hónapon keresztül fogyasztott minden nap paradicsom levet, meghatározott mennyiség nélkül. Annak ellenére, hogy hiányzott a paradicsom húsos része, mégis a kutatásban résztvevők közel 80%-nál jelentősen csökkent a rossz koleszterinszint illetve javult az éhgyomori inzulinszint.

3. Támogathatja a szív egészségét

A paradicsomban gazdag étrendeket gyakran összefüggésbe hozzák a szívbetegségek kockázatának csökkenésével és nem is véletlenül. Több publikált tanulmány is bebizonyította, hogy a paradicsomban megtalálható likopin magas bevitele akár 15%-al csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Érdekességként megemlíthető, hogy a paradicsom leginkább akkor fejtette ki jótékony hatását, amikor olívaolajjal kombinálták, ami valószínűleg annak volt köszönhető, hogy az olaj képes fokozni a likopin felszívódást.

4. Segíthet megelőzni a székrekedést

A nem megfelelő folyadék és rost bevitel nagy valószínűséggel székrekedéshez vezethet. Szerencsére a paradicsom mindkét feltételt biztosítja, így rendszeres fogyasztása igazoltan képes megelőzni a székrekedések gyakoriságát.

7 egészséges élettani hatás, amit a paradicsom biztosíthat
1. kép – A paradicsom akár a székrekedés kezelésében is segítséget nyújthat

A paradicsomban megtalálható víztartalom és élelmi rostok köztudottan támogathatják a hidratációt és a belek egészséges mozgását. Gazdag oldható és oldhatatlan rostokban – az oldható rostok többek között visszatartják a vizet, míg az oldhatatlan rostok ömlesztik a székletet, így elősegítve az egészséges széklet kialakulást miközben támogatják a belek egészségét.

5. Segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget

Korai tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a paradicsomban megtalálható likopin antioxidáns akár a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszhat. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a likopin segíthet megvédeni a sejteket a különböző károsodásoktól, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és felerősítheti a szervezet védekező mechanizmusát is.

Sőt, a paradicsom rostja már rendelkezésre álló kutatásokra hivatkozva, akár a cukorbetegség elleni védekezésben is fontos szerepet játszhat.

6. Javíthatja a regenerációt

Az intenzív edzések károsíthatják a fehérjéket a szervezetben, azonban egyre több kutató véli úgy, hogy a paradicsomban megtalálható antioxidánsok segíthetnek ellensúlyozni a fizikai aktivitások ilyen jellegű hatásait.

Egy 2017-ben sportolókon végzett tanulmány megállapította, hogy a 2 hónapig naponta elfogyasztott 3.5 dl paradicsomlé jelentősen javította a sportolók felépülését az intenzív edzéseket követően. Egy másik megfigyelés pedig azt találta, hogy a paradicsomlé elfogyasztását követően, a károsodást igazoló vérmarkerek szignifikánsan alacsonyabbak voltak, szemben azokkal, akik nem fogyasztottak paradicsomlevet.

7. Támogathatja a férfiak termékenységét

Egy tanulmány során meddőségben szenvedő férfiak 2 dl paradicsomlevet fogyasztottak 12 héten keresztül. A vizsgálat végén bebizonyosodott, hogy a paradicsomlé jelentősen megnövelte a vizsgálatban résztvevők likopinszintjét és a spermiumok mozgását is, ami a termékenység egyik mutatója.

A kezdeti eredmények igen ígéretesek ezen a területen is, azonban még további kutatásokra lesz szükség, hogy jobban megértsük a paradicsom férfi termékenységre gyakorolt pozitív hatását.

Összegzés

A paradicsom egy rendkívül népszerű zöldség, ami a magyar konyhában is számos ételben kap fontos szerepet. Nem csupán íze nagyszerű, de egészségügyi hatásai is – többek között támogathatja agyunk egészségét, szívünk védelmét vagy akár a székrekedés megelőzésében nyújthat segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>Fekete bors – 7 jótékony, tudományosan bizonyított hatása</strong>

sze jan 18 , 2023
A fekete bors az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt fűszer világszerte. Enyhén csípős íze kiválóan illik sok ételhez, a magyar konyha fűszerei között pedig előkelő helyet foglal el. A fekete bors azonban jóval több, mint egyszerű fűszer, ősi természetgyógyászban már […]
Fekete bors – 7 jótékony, tudományosan bizonyított hatása

Ez is érdekelheti