Menta tea hatása – 10 tudományosan igazolt előny, amiről érdemes tudnia!

A menta tea hatása az elmúlt években igen közismerté vált, hasonlóan a lenmagolaj hatásához. Nem véletlen, hiszen az Európában és Ázsiában őshonos gyógynövényt előszeretettel alkalmazzák egészségügyi előnyei és friss, mentolos íze miatt.

Cikkünkben most összegyűjtöttünk 10 tudományosan igazolt hatást, amit Ön is élvezhet, ha rendszeresen elkezd fogyasztani menta teát!

1. Enyhítheti az emésztési zavarokat

A menta tea hatása megjelenhet az emésztési zavarok esetében is, mivel segíthet megszüntetni a puffadást vagy a különböző emésztési zavarokat. A korábban végzett kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a borsmenta képes ellazítani az emésztőrendszert, ezáltal pedig enyhítheti annak fájdalmát is.

Tovább a menta tea segítségével akár visszaszoríthatók a rendszeres hasgörcsök gyakorisága illetve hosszúsága is. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a kutatások egy része a nyers borsmentával készült, így a tea esetében az eredmények eltérőek lehetnek.

2. Segíthet enyhíteni a fejfájást és a migrént

Ahogyan az emésztési zavarok esetében, úgy a fejfájás és migrén területén is fájdalomcsillapítóként is izomlazítóként jelenhet meg a menta tea hatása. A borsmentában megtalálható mentol továbbá fokozza a véráramlást és hűsítő érzést biztosít, ami a fájdalomra is pozitívan hathat.

3. Frissítheti a leheletet

Nem hiába fordul elő, hogy a rágógumi és fogkrém gyártó cégek gyakran alkalmazzák a borsmentát termékeink ízesítéséhez. A kellemes illata mellett a borsmenta mellett szól az is, hogy antibakteriális hatással bír, amely segíthet elpusztítani a baktériumokat és a lepedékeket.

Természetesen a borsmenta tea fogyasztása esetében az említett eredmények máshogyan alakulhatnak, a kutatások itt is leginkább a nyers borsmentára korlátozódtak.

4. Enyhítheti az arcüreggyulladást is

A borsmenta ahogy már említettük antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással bír, emiatt kiválóan alkalmas lehet az arcot érintő fertőzésekkel szemben. Legyen szó allergiáról vagy megfázásáról a borsmenta tea hatása mindkét esetben igen előnyös lehet.

Menta tea hatása – 10 tudományosan igazolt előny, amiről érdemes tudnia!
1. kép – Menta tea hatása – 10 tudományosan igazolt előny, amiről érdemes tudnia!

További kutatások igazolták azt is, hogy a borsmentában megtalálható mentol javítja a légáramlást is az orrüregben. Ebből kifolyólag a borsmenta tea gőze és annak inhalálása hatékonyan hozzájárulhat a légutak kitisztításához.

5. Javíthatja az energiaszintet

Kevésbé ismert ugyan, de a borsmenta tea akár javíthatja az energiaszintet is, sőt még a napközbeni fáradtság is elkerülhető rendszeres fogyasztásával. Igaz, kifejezetten a borsmenta ezen tulajdonságára irányuló kutatások még nem születtek, de az biztos, hogy a borsmentában is megtalálhatók olyan vegyületek, amelyek jótékony hatással lehetnek az energiaszintre.

6. Segíthet enyhíteni a menstruációs görcsöket

Mivel a borsmenta izomlazítóként működik a szervezetben, így akár természetes megoldást nyújthat a menstruációs görcsökkel szemben is. Egy kutatás során 127 olyan hölgyet választottak ki, akik rendszeresen küzdenek erős menstruációs görcsökkel. A kutatás alatt a csoport egyik fele borsmenta kapszulát fogyasztott folyamatosan, míg a csoport másik fele szteroid alapú gyulladáscsökkentőt kapott.

A kutatás végén arra az eredményre jutottak a részvevők visszajelzései alapján, hogy a borsmenta kapszula hasonlóan eredményesen kezeli a tüneteket, mint a másik készítmény.

7. Segíthet a bakteriális fertőzések leküzdésében

A menta tea hatása antibakteriális jellemzőjével kapcsolatban igen korlátozott, azonban egyre több tudományos fórumon kerül megemlítésre. Egyesek úgy vélik, hogy a menta tea akár hatékony megoldást nyújthat a különböző élelmiszer eredetű baktériumokkal szemben mint például a szalmonella vagy a listeria.

8. Javíthatja az alvás minőségét

A menta tea ideális választás lehet elalvás előtt, hiszen teljesen koffeinmentes. Továbbá izomlazító hatása előnyös lehet azok számára is, akik nehezebben tudnak ellazulni fekvő pozícióban. Jelenleg azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a menta tea alvásra gyakorolt hatása valóban teljes magabiztosággal kijelenthető legyen.

9. Segíthet a súlyvesztésben is

A menta tea természetesen kalóriamentes és kellemesen édes ízű, így ideális választás lehet azok számára, akik éppen szeretnének megszabadulni néhány felesleges kilótól.

10. Javíthatja a koncentrációt

A menta tea rendszeres fogyasztása akár a koncentrációt is javíthatja. Egy 24 főből álló kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy azok az egyének, akik borsmenta kapszulát kaptak jobban teljesítettek a kognitív teszteken azokkal szemben, akik nem.

Egy másik kutatás során azt találták, hogy a menta illóolaj javítja a memóriát és az éberséget, hasonlóan a másik népszerű illóolajhoz, az ilang-ilanghoz.

Összegzés

A menta tea hatása számtalan esetben már bebizonyosodott, azonban még mindig vannak felfedezésre váró területek, amelyek a tea jótékony hatását csak tovább fokozhatják. Bármilyen okból is döntünk a menta tea rendszeres fogyasztás mellett, egy biztos – szervezetünk nagyon hálás lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Fülzúgás lelki okai – ezek a jelek állhatnak a háttérben!

csü márc 3 , 2022
Vajon mik lehetnek a fülzúgás lelki okai? A fülzúgással kapcsolatban számtalan kérdés merülhet fel bennünk, mint például: A fülzúgás szinte bárkit érinthet kortól és nemtől függetlenül. Nagyjából az emberek 10-20%-a tapasztal rendszeres fülzúgást élete során, kialakulásának esélye nagyobb lehet időskorban. […]
Fülzúgás lelki okai – ezek a jelek állhatnak a háttérben!

Ez is érdekelheti