Valóban egészségesek a gyógygombák?

Az a tény, hogy a gombák egyszerre lehetnek mérgezőek és ízletesek, lenyűgöző és összetettségüket jelzi. A gyógygombák pedig képesek azonnali, erőteljes és exponenciálisan előnyös módon megváltoztatni az ember életét.

Az alábbiakban bemutatott gyógygombák kiegyensúlyozzák és helyreállítják az immunrendszert, fokozzák a sejtek oxigénellátását, erősítik a szellemi és kreatív élességet, szabályozzák a vércukorszintet, csökkentik a stressz szintjét, biztosítják a pihentető alvást, valamint számtalan fizikai, érzelmi és mentális gyógyulást ígérnek különböző betegségekre.

Reishi gomba (Ganoderma lucidum)

Ezzel a fajta gyógyombával biztosítható a jobb alvás és a kevesebb stressz, valamint a szezonális allergiák tüneteinek kezelésében is segítséget nyújthat.

A Reishi gyógygombák a hagyományos kínai orvoslásban már legalább 2000 éve használatosak, az első ismert írásos emlékek a Han-dinasztia idejéből származnak. A Reishi gomba képes megerősíteni a szervezet immunrendszerét, hogy megvédje a kórokozóktól, például vírusoktól, baktériumoktól és parazitáktól. Sőt, ha nincsenek jelen kórokozók, az optimálisan működő immunrendszer exponenciálisan javítja általános egészségi állapotát és jólétét. Egyes állítások szerint még az öregedés hatásait is képes megfordítani.

Valóban egészségesek a gyógygombák?
1. kép – A gyógygombák hatása sokféle képpen lehet a segítségünkre

A Reishi gombában található vegyületek képesek csökkenteni a bőr oxidációját, valamint megvédeni a sejt DNS-ét és a mitokondriumait az oxidatív károsodástól, lehetővé téve, hogy energikus és éber maradjon.

Másik nagy előnye, hogy a hormonális egyensúlyra is hatással van. Az optimálisan működő hormonrendszer hatására a test az éjszaka folyamán ellazul, így a stressz negatív hatásaiból újra felépül.

Ezenkívül az egyik leghatékonyabb mód a szezonális allergia enyhítésére is. Ha allergéneknek van kitéve, a szervezet hisztaminokat szabadít fel, amelyek aztán a sejtekhez tapadnak, és megduzzadnak, és folyadékot szivárogtatnak, ennek hatására alakul ki a tüsszögés és az orrfolyás. Sok allergiával küzdő beteg számolt be arról, hogy a Reishi gomba hatására az allergiás tünetei szinte teljesen eltűntek.

Chaga gomba (Inonotus obliquus)

A Chaga gyógygombák főbb pozitív hatásai közé sorolható, hogy megóvja a szervezetet a megfázástól, fényes és dús hajat, valamint bőrt biztosít a fogyasztója számára.

A Chaga első feljegyzett felhasználása a 17. századi Oroszországból származik, ahol a népi gyógyászatban széles körben használták a rákos megbetegedésektől a gyomor-bélrendszeri problémákig.

A Reishi-hez hasonlóan a Chaga is egy erőteljes, immunmoduláló gomba. Képes fokozni a limfociták, vagyis a fehérvérsejtek termelését amellett, hogy gazdag antioxidáns forrás is. Egy adag kettős kivonatú chaga ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint 30 kiló sárgarépa.

Ha úgy érzi, hogy folyamatosan ki van téve különféle kórokozóknak, akkor a Chaga kivonat segíthet megóvni a szervezetet a megfázás ellen.

Cordyceps (Ophiocordyceps sinensis)

A Cordyceps, vagy másnéven kínai hernyógomba segíthet a jobb teljesítmény elérésben, növeli az energiaszintet, valamint képes enyhíteni az asztma és a hörghurut tüneteit.

A kínai hernyógombát főként rendkívüli energianövelő és fáradtságcsökkentő képessége miatt értékelik a természetgyógyászatban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy már 1300 éve a hagyományos kínai orvoslás központi eleme.

Ahogy említettük, leginkább energetizáló hatásairól ismert, amelyet a béta-glükánjainak köszönhet. Ezek sejtszinten juttatják el az oxigént a szervezetbe, ami nemcsak a betegségek előfordulását csökkenti, hanem növeli az energiát és az állóképességet is. A kínai hernyógomba emellett jelentősen növeli az adenozin-trifoszfát szintjét a szervezetben, amely a szervezet fő energiaforrása, és minden sejtfolyamathoz szükséges elem. A sejteknek energiára van szükségük ahhoz, hogy az izmokat aktiválják, így a testmozgásban játszik elengedhetetlen szerepet.

Idősek számára hatékony táplálékkiegészítő lehet, hiszen az öregedéssel gyakran együtt jár a fáradtság és az általános energia hiánya, ezzel pedig ellensúlyozni lehet az említett negatív hatásokat. Sőt, sportolók számára is közkedvelt lehet annak érdekében, hogy fokozza a teljesítményt.

Végül, de nem utolsósorban a kínai hernyógomba gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően biztosítható a jobb véráramlás, a szív általános egészsége, valamint a koleszterinszint csökkentése.

Lion’s Mane gomba (Hericium erinaceus)

A gyógygombák közül szintén kiemelkedő a Lion’s Mane, azaz a süngomba, mivel segít javítani a memóriát, növeli a koncentrációt, és védi az idegrendszert.

Egyedi megjelenése miatt oroszlánsörény gombának is nevezik, mivel a legtöbb gomba termőtestének tipikus alakjától nagyban eltér: ez a gomba lépcsőzetes fehér szálak halmaza.

A történelem során a hagyományos kínai orvoslásban kifejezetten gyomor- és emésztési problémák, köztük rák kezelésére használták. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és immunmoduláló tulajdonságai miatt általános helyreállítóként is gyakran alkalmazták, azonban az agyra gyakorolt hatásai valóban megkülönböztetik a többi gyógygombától.

Rengetegen gondolják úgy, hogy ez a gyógygomba képes helyreállítani és regenerálni a neuronokat, ami javítja a kognitív funkciókat. Emellett ismert, hogy ez a típusú gomba képes enyhíteni, sőt visszafordítani az olyan neurológiai betegségek hatásait, mint például a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a demencia.

Ezt úgy éri el, hogy serkenti a szervezet idegnövekedési faktorainak szintézisét. A szervezet idegnövekedési faktorokat tartalmaz. Olyan fehérjéket, amelyek védik a meglévő idegsejteket és serkentik az új neuronok növekedését. Ezek a fehérjék döntő szerepet játszanak az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges neuronok életképességének fenntartásában.

Azonban ez a fajta stimuláció potenciálisan visszafordíthatja azt a kognitív hanyatlást, amely az életkor előrehaladtával megjelenhet. Ezenkívül rendkívül fontos előnye még, hogy a legtöbb kognitív funkcióra használt gyógyszerészeti gyógyszerrel szemben a süngomba mellékhatásai nem ismertek.

Turkey Tail gomba (Trametes versicolor)

A Turkey Tail, azaz a lepketapló gomba, a gyógygombák között szintén kiemelkedő, hiszen képes kezelni a megfázás és az influenza tüneteit, segíti az emésztést, valamint segít a fertőzések gyógyításában.

A lepketapló gomba legyező alakja miatt kapta a nevét. Latinul azt jelenti „több szín”, ami szintén helytálló, hiszen a testén megjelenő, változó színű koncentrikus körökről lehet azonosítani ezt a fajta gombát.

Sok más gombához hasonlóan a lepketapló gomba is tele van poliszacharidokkal és triterpénekkel, amelyek immunmoduláló tulajdonságait adják, általános immuntámogatást és szabályozást biztosítva. Azonban ezt a gombát két egyedi béta-glükán különbözteti meg: a PSK és a PSP.

A PSK óriási médiafigyelmet kapott rákellenes tulajdonságai miatt. A lepketapló gombában található PSK és PSP képes a fehérvérsejtek regenerálására, valamint serkentik a T-sejtek, makrofágok és természetes gyilkos sejtek aktivitását és képződését, lehetővé téve az immunrendszer számára, hogy kivédi és elpusztítja a kórokozókat. A PSK a legkelendőbb rákellenes gyógyszer Japánban, és műtéttel, kemoterápiával és sugárterápiával kombinálva alkalmazzák.

Összegzésként elmondható, hogy a gyógygombák igen jelentős hatással bírhatnak a szervezetre, azonban alkalmazásuk semmiképp sem helyettesítheti az orvosa által előírt kezelési módszereket. Emellett használatuk előtt mindenképp értekezzen háziorvosával vagy kezelőorvosával.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Napraforgómag olaj – érdemes fogyasztani?

csü jún 8 , 2023
A napraforgómag olaj egy nem illékony olaj, amelyet a napraforgó magjából vonnak ki. Ami tápértékét és egészségügyi előnyeit illeti, számos előnnyel rendelkezik, ami okot adhat arra, hogy a mindennapok során fogyasszuk. Cikkünkben bemutatjuk a napraforgómag olaj egészségügyi előnyeit, valamint azt […]
Napraforgómag olaj – érdemes fogyasztani?

Ez is érdekelheti