Hajhullás lelki okai – mi köze az érzelmeknek a hajunkhoz?

A hajhullás lelki okai között olyan érzések húzódnak meg, amelyek szorosan kapcsolódnak a szabadsághoz, az erőhöz és a méltósághoz. Érdekesség, hogy sokan azt hiszik a hadseregbe bevonuló fiatalembereknél kizárólag a hajvágás higiéniai szempontot szolgál, pedig nem így van. Hajuk levágásának spirituális jelentése is van, hiszen megfosztják magukat a szabadságtól a hazájuk érdekében (hasonló a helyzet a kopaszra borotvált foglyok esetében is).

A hajhullás lelki okai mögött túlnyomóan olyan negatív érzések állnak, mint a hosszú ideje fennálló depresszió, mentális stressz, túlzott aggódás és kétségbeesettség vagy ezek kombinációi. Ezek az érzések szorosan összefüggésbe hozhatók az előbb leírtakkal. Például a depressziós emberek úgy érzik, hogy erőtlenek, kevés a méltóságuk és önbecsülésük, életüket korlátjaik között élik minden nap.

Másik gyakori példa lehet a magánéletből eredő folyamatos stressz például egy váratlan szakítás. Ilyen esetben az ember úgy érezheti, hogy tehetetlen és semmi esélye sincs arra, hogy visszaszerezze korábbi párját. A szakítás akár csúnyán is végződhet, ahol a felek úgy érezhetik, hogy teljesen megfosztják egymást méltóságaiktól. Pontosan ezért nem is ritka, hogy a lelki problémákból eredő hajhullások gyakran egy nagyon erős érzelmi töltöttel járó eseményt követően jelentkeznek először.

Még egy nagyon jól ismert példa lehet a munkahely által okozott folyamatos szorongás és stressz következtében kialakuló hajhullás. Sajnos adódnak olyan élethelyzetek, amikor a hajhullástól szenvedők nem szeretnék otthagyni mérgező munkahelyüket. Egy agresszív, kicsit sem emberbarát főnök a beosztottak teljes méltóságát el veheti és nem utolsó sorban szabadságukat is nagy mértékben korlátozhatja (kötelező túlórák, nem mehet el a beosztott szabadságra és így tovább).

Hajhullás lelki okai – mi köze az érzelmeknek a hajunkhoz?
1. kép – Hajhullás lelki okai – mi köze az érzelmeknek a hajunkhoz?

Legutolsó sorban a nagyon alacsony önbecsülés is állhat a hajhullás lelki okai mögött. Azok az emberek, akik nem képesek elfogadni magukat a saját bőrükben előbb-utóbb megbetegednek. A rengeteg, felesleges energiájuk nem produktív és építő tevékenységekre fordítják, hanem saját maguk ostorozására, amikre a testük előbb-utóbb fizikai tünetekkel válaszol.

 Az összes leírt példa esetében jól látható, hogy ugyan azokhoz a tényezőkhöz kapcsolódnak: szabadság, méltóság és önbecsülés. Ha valamelyik megsérül az egyén lelkében, úgy nagyobb valószínűséggel fognak megjelenni a lélek okozta hajhullási tünetek.

Mit tehetünk ez ellen? Az első és legfontosabb, hogy sose azon rágódjunk, miért alakult úgy egy helyzet ahogy, hanem hogyan tudjuk belőle kihozni a legtöbbet. A múltban ragadni felesleges, hiszen azon változtatni már nem lehet, így mindig érdemes inkább előre tekinteni és úgy hozzáállni az élethez, hogy minden egyes megpróbáltatással valamit tanítani szeretne nekünk. Mindenkinek az élete tele van megpróbáltatásokkal a kérdés csak az, hogy ki hogyan birkózik meg ezekkel. Ha folyamatosan hagyjuk, hogy a külső környezeti tényezők felmorzsoljanak minket, akkor valóban olyan erőtlen emberekké vállhatunk, akik úgy érzik, hogy élet teljesen megfosztotta őket a saját önbecsülésüktől, szabadságuktól és méltóságuktól.

Azonban, ha elfogadjuk a dolgokat úgy, ahogy vannak és igyekszünk belőlük a legjobbak kihozni, akkor szép lassan minden a fordítottjára változik – az akadályokon történő felülkerekedés önbizalmat adhat, az önbizalom pedig szabadsághoz vezethet és végezetül, az az ember aki szabad, az egészen biztos, hogy méltóságteljes is.

Összegzésként elmondható, hogy a hajhullás lelki okai szinte minden ember életében megjelennek. Egyeseknél nem jár egyenesen arányosan fizikai tünetekkel, másoknál azonban igen. Ha a hajhullás kellemetlenségétől szenvedünk, úgy minden esetben érdemes lehet körbejárni érzelmi világunkat és végiggondolni, milyen változás történt a közelmúltban, ami a testünket ilyen jellegű reakcióra késztette.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Fogfehérítés otthon - valóban eredményes?

sze jún 22 , 2022
Számos termék közül tud választani manapság a vásárló, ha fehéríteni szeretné a fogát. A legtöbb fogfehérítő azonban tartalmazhat különféle vegyszereket, amely sok ember számára nem túl vonzó. Sokan nem tudják, hogy a fogfehérítés otthon is elvégezhető, hiszen rengeteg természetes és […]
Fogfehérítés otthon - valóban eredményes?

Ez is érdekelheti