Hiperhidrózis rendellenesség (túlzott izzadás)

A hiperhidrózis rendellenesség látható ok nélkül okozhat izzadást. Bizonyos betegségek, például szívbetegség és rák esetén is előfordulhat.

Mi a hiperhidrózis?

A hiperhidrózis rendellenesség olyan állapot, amely túlzott izzadást eredményez. Ez az izzadás szokatlan helyzetekben, például hűvösebb időben, vagy bármilyen kiváltó ok nélkül is jelentkezhet. Okozhatják más egészségügyi állapotok is, mint például a menopauza vagy a pajzsmirigy túlműködés.

A hiperhidrózis kellemetlen lehet. Számos kezelési lehetőség azonban enyhülést hozhat.

Az emberek körülbelül 4,8 százalékának van hiperhidrózisa, de ez a szám lehet, hogy alulbecsült. Sokan azért nem keresnek kezelést, mert nem tudják, hogy kezelhető betegségben szenvednek.

Hogyan kezelik a hiperhidrózist?

A hiperhidrózis típusai és okai

Az izzadás természetes reakció bizonyos körülményekre, például a meleg időjárásra, a fizikai aktivitásra, a stresszre, a félelem vagy a düh érzésére. A hiperhidrózis esetén Ön a szokásosnál többet izzad minden nyilvánvaló ok nélkül. A kiváltó ok attól függ, hogy a hiperhidrózis melyik típusa áll fenn.

Elsődleges fokális hiperhidrózis

Az izzadás elsősorban a lábakon, a kezeken, az arcon, a fejen és a hónaljban jelentkezik. Általában gyermekkorban kezdődik. Körülbelül 30-50 százalékban az ebben a típusban szenvedő embereknél megfigyelhető, hogy a családban szintén jelen van más személynél.

Másodlagos generalizált hiperhidrózis

A másodlagos generalizált hiperhidrózis orvosi állapot vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként fellépő izzadás. Általában felnőttkorban kezdődik és ennél a típusnál előfordulhat, hogy az egész testen izzad, vagy csak egy bizonyos területen, továbbá előfordulhat alvás közbeni izzadás is.

A következő állapotok okozhatják ezt a típust:

Többféle vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszer is okozhat hiperhidrózist. Sok esetben az izzadás ritka mellékhatás, amelyet a legtöbb ember nem tapasztal. A túlzott izzadás azonban gyakori mellékhatása az antidepresszánsoknak is.

Azok, akik szájszárazságra pilokarpint vagy cinket szednek ásványi anyag étrend-kiegészítőként, szintén tapasztalhatnak túlzott izzadást.

A túlzott izzadás tünetei

A túlzott izzadás tünetei a következők:

 • legalább hat hónapja fennálló, nyilvánvaló ok nélküli túlzott verejtékezés
 • a test mindkét oldalán nagyjából azonos mennyiségű izzadás jelentkezik
 • hetente legalább egyszer előforduló túlzott verejtékezés
 • olyan izzadás, amely zavarja a mindennapi tevékenységeit (például a munkában vagy a kapcsolatokban)
 • 25 évesnél fiatalabb korában kezdődött túlzott izzadás
 • nem izzad alvás közben
 • a családban előfordult már hiperhidrózis

Ezek a tényezők azt jelezhetik, hogy Önnek primer fokális hiperhidrózisa van. A pontosabb diagnózis felállításához azonban orvoshoz kell fordulnia.

Ha az egész testén vagy egy területen túlzottan izzad, az azt jelezheti, hogy másodlagos generalizált hiperhidrózisban szenved. Fontos, hogy felkeresse orvosát, hogy kiderítse a kiváltó okot.

A túlzott izzadással járó egyes állapotok súlyosak lehetnek. Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha az izzadással együtt bármilyen más szokatlan tünetet tapasztal.

Hiperhidrózis
Hiperhidrózis során kiváltó ok nélkül történik izzadás

Mikor keressük fel az orvost?

A túlzott izzadás más, nagyon súlyos állapotok tünete is lehet. Azonnal hívja orvosát, ha a következőket tapasztalja:

 • izzadás és fogyás
 • főleg alvás közben jelentkező izzadás
 • lázzal, mellkasi fájdalommal, légszomjjal és szapora szívveréssel együtt jelentkező izzadás
 • izzadás és mellkasi fájdalom vagy nyomás érzése a mellkasban
 • elhúzódó és megmagyarázhatatlan izzadás

Hogyan diagnosztizálják?

Orvosa kérdéseket fog feltenni az izzadással kapcsolatban, például arról, hogy mikor és hol jelentkezik. Bizonyos vizsgálatokat, például vér- és vizeletvizsgálatokat is el fog végezni annak megállapítására, hogy Önnél hiperhidrózis van-e. A legtöbb orvos a kórtörténet és a fizikális vizsgálat alapján diagnosztizálja az elsődleges hiperhidrózist. Vannak más vizsgálatok is, amelyek megerősíthetik a diagnózist, de ezeket nem rutinszerűen végzik a mindennapi gyakorlatban.

A keményítő-jód-teszt során jódot juttatnak az izzadt területre. Amikor a jód megszárad, keményítőt szórnak erre a területre. Ha a keményítő sötétkékre színeződik, akkor túlzott izzadásról van szó.

A papírteszt során egy speciális papírt helyeznek az izzadt területre. A papírt megmérik, miután felszívta az izzadságot. A nagyobb súly azt jelenti, hogy túlzottan izzadt.

Orvosa hőszabályozási vizsgálatot is előírhat. A keményítő-jód teszthez hasonlóan ez a teszt egy speciális port használ, amely érzékeny a nedvességre. A por színe megváltozik azokon a területeken, ahol túlzottan izzad.

A teszt során esetleg egy szaunában vagy izzasztószekrényben ülhet. Ha Önnek hiperhidrózisa van, akkor valószínű, hogy a tenyere a vártnál jobban fog izzadni az izzasztószekrényben.

A túlzott izzadás kezelési lehetőségei

A túlzott izzadás kezelésére számos lehetőség van.

Speciális izzadásgátló

Lehet, hogy orvosa alumínium-kloridot tartalmazó izzadásgátlót ír fel. Ez az izzadásgátló erősebb, mint a recept nélkül kaphatók, és gyakran használják a hiperhidrózis enyhe eseteinek kezelésére.

Iontoferezis

Ez az eljárás olyan készüléket használ, amely alacsony szintű elektromos áramot bocsát ki, miközben Ön vízbe merül. Az áramot gyakran a kezére, a lábára vagy a hónaljába juttatják, hogy ideiglenesen blokkolják a verejtékmirigyeket.

Antikolinerg gyógyszerek

Az antikolinerg gyógyszerek enyhíthetik az általános izzadást. Ezek a gyógyszerek megakadályozzák az acetilkolin működését. Az acetilkolin egy olyan vegyi anyag, amelyet a szervezet termel, és amely segít stimulálni a verejtékmirigyeket.

Ezeknek a gyógyszereknek körülbelül két hétig tart a hatásuk, és olyan mellékhatásokat okozhatnak, mint a székrekedés és a szédülés.

Botox (botulinum toxin)

A botoxinjekciókat súlyos hiperhidrózis kezelésére lehet használni. Ezek blokkolják a verejtékmirigyeket stimuláló idegeket. Általában több injekcióra van szükség, mielőtt ez a kezelés hatékonnyá válik.

Műtét

Ha csak a hónaljában izzad, akkor műtéttel kezelhető az állapota. Az egyik eljárás a hónaljban lévő verejtékmirigyek eltávolításával jár. Egy másik lehetőség az endoszkópos mellkasi szimpatektómia. Ennek során elvágják az izzadságmirigyekhez üzeneteket továbbító idegeket.

Otthoni kezelés

Megpróbálhatja csökkenteni az izzadást a következőkkel is:

 • a vény nélkül kapható izzadásgátlók használata az érintett területen
 • napi fürdés a baktériumok eltávolítása érdekében
 • természetes anyagokból készült cipő és zokni viselése
 • hagyja lélegezni a lábát
 • gyakori zoknicsere

Mik a kilátások hiperhidrózis esetén?

Az elsődleges fokális hiperhidrózis kezelhető állapot. Kezelőorvosa segíteni fog Önnek egy kezelési terv kidolgozásában, hogy kezelni tudja a tüneteit.

Az alapbetegség okozta túlzott izzadás megszűnhet, ha az adott betegséget kezelik. A másodlagos generalizált hiperhidrózis kezelése az izzadást okozó alapbetegségtől függ. Beszéljen kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy az izzadás egy gyógyszer mellékhatása. Meg fogja állapítani, hogy lehetséges-e a gyógyszerváltás vagy az adagolás csökkentése.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>Hideg zuhany – valóban egészséges?</strong>

ked márc 7 , 2023
A hideg zuhany az elmúlt években óriási figyelmet kapott, köszönhetően többek között a Wim Hof módszernek, aki emberfeletti képességekre és lenyűgöző egészégre tett szert életen át tartó hidegvizes terápiájának köszönhetően. Hideg zuhanynak tekinthető minden olyan zuhanyzás, ahol a víz hőmérséklet […]
Hideg zuhany – valóban egészséges?

Ez is érdekelheti