A homoktövis 7 egészségre gyakorolt jótékony hatása

A homoktövist már évezredek óta alkalmazzák lehetséges gyógymódként különböző betegségekre. Olaját a növény bogyóiból, leveliből és magjából nyerik ki, leggyakrabban a bőr felületén, illetve szájon át bevéve alkalmazzák. Előfordul, hogy a Himalája szent gyümölcseként is emlegetik, népszerű gyógymód az ájurvédikus és a hagyományos kínai orvoslásban. Cikkünkben most a homoktövis 7 egészségünkre gyakorolt jótékony hatása kerül bemutatásra!

1. Jótékony tápanyagok gazdag forrása

A homoktövis rendkívül gazdag a különböző vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi vegyületekben. Sőt, még az antioxidánsok természetese forrása is, amelyekről már kutatások számtalanszor bebizonyították, hogy segítenek megvédeni szervezetünk a szabad gyökök által okozott károsodásoktól, amik felelősek lehetnek bizonyos krónikus betegségek megjelenéséért, illetve a felgyorsult öregedési folyamatokért.

Bogyói többek között tartalmaznak A, C,K és E-vitaminokat, valamint jelentős mennyiségű vasat, magnéziumot, káliumot és cinket is. Sőt, a homoktövis levelei még gazdagok az úgynevezett fitoszterolokban, amely egy növényi vegyület, ami többek között gátolja az étrendből származó koleszterin felszívódását a szervezetben.

Nem utolsósorban még tartalmaz palmitoleinsavat, amely többek között megtalálható az emberi bőr zsírjában is és a kutatók úgy gondolják róla, hogy felgyorsíthatja a sebek gyógyulását, illetve támogathatja a bőr egészségének megőrzését.

2. Védelmet nyújthat a bőr számára

A homoktövisből kinyert olajat már évszázadok óta alkalmazzák a bőrfelület kezelésénél. Ennek az az oka, hogy a növény gazdag természetes zsírokban, antioxidánsokban, fitoszterolokban, karotinoidokban, valamint E- és K-vitaminokban – ezek mindegyike hozzájárulhatnak a bőr egészségének megőrzéséhez.

Sőt, ahogy már említésre került a homoktövis természetes forrása a palmitoleinsavnak, amely az emberi bőrben előforduló természetes zsírfajta, többek között szerepet játszik az égéséri sérülések kezelésében és elősegíti a sebgyógyulást. Továbbá a benne megtalálható omega-6 a kutatások alapján hozzájárulhat a pattanások megjelenésének mérsékléséhez, valamint védelmet nyújthat a száraz vagy hámló bőrrel szemben.

Végezetül azonban meg kell említeni, hogy a homoktövis emberi bőrrel kapcsolatos jótékony hatásait igen limitált számú kutatás igazolta, így a jövőben mindenképpen további vizsgálatokra lesz szükség ezen a területen.

3. Elősegítheti a szív egészségét

A homoktövis több szempontból is elősegítheti a szív egészségét. Először is a növény gazdag antioxidánsokban, amik olyan krónikus betegségekkel szemben is védelmet nyújthatnak, mint a szívbetegségek. Másodszor, a benne megtalálható növényi vegyületek segíthetnek megakadályozni a koleszterin felszívódását az étrendből, ezáltal pedig segíthet megakadályozni az LDL vagyis a rossz koleszterin felhalmozódását.

A homoktövis 7 egészségre gyakorolt jótékony hatása
1. kép – A homoktövis 7 egészségre gyakorolt jótékony hatása

Nem utolsósorban a homoktövis természetes forrása a kvercetinnek, ami egy olyan antioxidáns, amely közvetlenül kapcsolódik a szívbetegségek alacsonyabb kockázatának a megjelenésével. Ezeket a hatásokat egy 30 napos, embereken végzett megfigyelés is megerősítette, melynek során napi 1 ml homoktövisolaj szignifikánsan csökkentette az érintettek magas vérnyomását, valamint az összkoleszterinszintjüket.

4. Csökkentheti a vércukorszintet

A homoktövis olajának rendszeres alkalmazása segíthet megelőzni a cukorbetegséget, valamint támogathatja az egészséges vércukorszintet. Állatokon végzett megfigyelések azt mutatják, hogy a növény segíthet csökkenteni a vércukorszintet az inzulinszekréció és az inzulinérzékenység növelésével. Ez azért is nagyon fontos, mert minél jobban képes egy szervezet kiválasztani az inzulint, annál kisebb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Ezt igazolta az a kutatás is, amelyben cukorbetegségre hajlamos emberek fogyasztottak 5 héten át napi szinten 90 ml homoktövispürét. A vizsgálat végén a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy az érintett személyek éhgyomri vércukorszintje jelentősen alacsonyabb volt.

Összességében ezek az eredmények nagyon ígéretesek, azonban mindenképpen további kutatásra lesz még szükség a jövőben.

5. Erősítheti az immunrendszert

A homoktövis bizonyítottan segítheti megvédeni immunrendszerünket a különböző fertőzésekkel szemben. A kutatók ezt a hatását leginkább a benne megtalálható magas flavonoidtartalomnak tulajdonítják. A flavonoid egy igen hasznos növényi vegyület, amely segíthet növelni a szervezet immunitását és a betegségekkel szembeni ellenállást, egy kémcsöves vizsgálat például azt találta, hogy a homoktövis kivonat védelmet nyújthat az influenza és a herpesz vírusokkal szemben.

6. Támogathatja a máj egészségét

A homoktövis hozzájárulhat a májunk egészségének megőrzéséhez, amit leginkább annak köszönhet, hogy gazdag egészséges zsírokban, E-vitaminban, illetve karotinoidokban – ezke mindegyike fontos szerepet játszhat a májsejtek védelmében.

Egy egereken végzett kutatás azt találta, hogy a homoktövis olaja szignifikánsan javította a májfunkciókat azoknál az egereknél, akik valamilyen májkárosodásban szenvedtek. Egy másik 6 hónapos vizsgálat során májzsugorodásban érintett egyének naponta fogyasztottak 15 ml homoktövis olajat, aminek köszönhetően a májfunkciókat jelző értékeik sokkal jobbak lettek.

7. Rákellenes hatással rendelkezhet

A homoktövisben megtalálható jótékony vegyületek, mint a flavonoidok vagy az antioxidánsok mind-mind rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Sőt, a növény még gazdag kvercetinben is, amelyről egyre többen gondolják úgy a kutatóvilágban, hogy hatékonyan pusztíthatja el a rákos sejteket. Nem utolsósorban a karotinoidok, illetve az E-vitamin szintén védelmet nyújthatnak a rákos bizonyos típusaival szemben.

Végezetül érdemes megemlíteni azt a kutatást is, ami arra lett figyelmes, hogy a homoktövis akár megóvhatja az egészséges sejteket a sugárterápia hatásaitól, ami gyakori kezeléstípus a rákos megbetegedéseknél.

Összefoglalás

A homoktövis rendszeres alkalmazása alternatív gyógymódként jelenhet meg számos betegség esetében, hiszen rendkívül gazdag tápanyagokban, elősegítheti a szív és az immunrendszer egészségét és még a májunk egészségét is támogathatja, valamint rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek után kicsit sem meglepő, hogy már őseink is előszeretettel alkalmazták, hiszen rendkívül sokoldalú gyógynövény, aminek szinte semmilyen mellékhatása nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Elképesztő!- Így támogatja az irringó (Eryngium) az egészségünket

hét jan 1 , 2024
Az irringó, más néven Eryngium, olyan növény, melyet sok kultúra évezredek óta használ különböző célokra. Különleges megjelenésével és gazdag történelmi hátterével a mediterrán térségben és más trópusi és mérsékelt égövi területeken honos. A növénynek számos faja létezik, amelyeknek közös jellemzője […]
Elképesztő!- Így támogatja az irringó (Eryngium) az egészségünket

Ez is érdekelheti