Herpesz lelki okai – mit üzen a testünk?

A herpesz lelki okai mögött több, különböző érzés is meghúzódhat. A lelki okok megértése és feltárása előtt azonban érdemes megtudni, hogy pontosan mi is az a herpesz.

A herpesz közvetlen kiváltója a herpes simplex vírus, más néven HSV, egy vírusfertőzés, amely nemi szervi és ajakherpeszt okoz.

Sokan tünetmentes HSV-vel élnek, ami azt jelenti, hogy a vírust anélkül hordozzák, hogy valaha is kitörne vagy aktív herpeszes epizódjuk lenne.

Másoknál időnként apró, folyadékkal teli hólyagok vagy sebek jelentkezhetnek. Ezek a hólyagok leggyakrabban a nemi szerveken vagy a szájban és az ajkakon jelennek meg, de megjelenhetnek a kezeken vagy az ujjakon és a test más részein is.

A HSV szexuális úton terjedhet, de a vírus más módon is átvihető. A herpesz körül sok a megbélyegzés, de a vírus valójában nagyon gyakori – és nincs mit szégyellni rajta.

A herpesz lelki okainak kialakulása

A herpesz lelki okai mögött sokszor olyan múltbeli események állnak, amelyekről tudatos énünk szinte tudomást se vesz. Olyan érzésekről beszélünk, amelyek mélyen, a tudatalattinkban húzódnak meg. A mindennapjainkban már nem jutnak eszünkbe ezek az élmények, de mégis a szervezetünk és a tudatunk emlékszik rájuk. Olyan csalódások, negatív gondolatok ezek, amelyeket nem sikerült megemésztenünk megfelelően.

Amikor ilyen megemésztetlen érzések gyűlnek fel szervezetünkben, úgy ezek előbb-utóbb fizikai, testi fájdalmakként csapódnak ki. A herpesz lelki okai mögött pontosan ugyanez a folyamat írható le. A herpesz esetében olyan érzések váltják ki a tünetek, amelyek az ellenkező nem egy bizonyos tagjára irányulnak. Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy egy „taszító” érzés alakul ki bennünk a másik nemmel kapcsolatban az említett múltbeli esemény miatt.

Herpesz lelki okai – mit üzen a testünk?
1. kép – Herpesz lelki okai – mit üzen a testünk?

Gyakran a herpesz egy párkapcsolatban jó ürügyet adhat arra, hogy elkerülje az intim kapcsolatot a párjával. Egy ilyen helyzet kialakulásának vizsgálata igen komplex – ki nem mondott érzések, harag és düh, kommunikáció teljes hiánya vagy múltbeli csalódások. Szinte bármi kiválthatja a herpesz tüneteit, ami párunkkal vagy az ellenkező nemmel kapcsolatos lehet.

A herpesz lelki okai mögött egyértelműen az húzódik meg, hogy haragosak vagyunk. Haragszunk, mert nem megfelelően bántak velünk. Haragszunk, mert nem tudtuk elmondani azt, amit igazán szerettünk volna. Haragszunk, mert kapcsolatunk nem olyan irányba halad, ahogy azt elképzeltük. Tehetetlennek érezzük magunkat és ez a harag szép lassan kicsapódik a testünkön.

Az ismétlődő herpeszek pontosan ennek a haragnak a hosszabb ideje létező meglétét igazolják. Arról árulkodhatnak, hogy teljesen elhatárolódott az ellenkező nemtől, miközben pont az ellenkezőjét szeretné elérni. Szeretne közel kerülni a másikhoz, odafigyelést és tiszteletet kapni. Kialakítani egy egészséges kapcsolatot, amelyben a bizalom adja az alapot.

Amennyiben ez az érzés túl nő az ésszerűségen, úgy Ön megpróbálhatja megbüntetni azokat, akikre haragszik. Ez a megközelítés azonban csak rontani fog a helyzetén és a végén saját magát fogja még rosszabbul érezni.

Összegzés

Amennyiben Ön szeretné a herpesz lelki okai mögött meghúzódó érzéseket megérteni, úgy érdemes lehet őszintén kérdéseket feltennie magának. Ilyen kérdések lehetnek:

  • Milyen a jelenlegi párkapcsolatom?
  • Miért nem tudok megfelelő kapcsolatokat kialakítani az ellenkező nemmel?
  • Haragszok-e azokra, akikkel korábban párkapcsolatom volt?

A kérdések őszinte megválaszolása segíthet megértenie a tudat alatt meghúzódó haragját. Amennyiben végre megérti, hogy miért is érez, úgy ahogy utána máris sokkal könnyebb lesz megoldási lehetőségeket kidolgoznia a meglévő keserű gondolatok és érzések feldolgozására.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Máj betegség jelei - a sárgulás árulkodó lehet?

sze ápr 13 , 2022
A máj a test egyik legkeményebben dolgozó szerve, amely segít az ételemésztésben, melyet később energiává alakít, sőt, ezt az energiát későbbi felhasználásra eltárolja. Emellett a mérgező anyagokat is kiszűri a vérből, így a máj betegség jelei szinte azonnal jelentkezhetnek. Máj […]
Máj betegség jelei - a sárgulás árulkodó lehet?

Ez is érdekelheti