Királydinnye (Tribulus terrestris) – valóban természetes csodaszer?

Jelen kutatások alapján a királydinnye vagy másnéven tribulus terrestris segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukor- és koleszterinszintjének kezelésében. Őseink már évszázadokkal ezelőtt is alkalmaztak olyan gyógynövényeket, amelyk valós, egészségünkre gyakorolt jótékony hatásokkal rendelkeztek.

Az egyik ilyen növény a királydinnye (tribulus terrestris), amelynek rendszeres alkalmazása olyan jótékony hatásokat hozhat magával mint, a csökkent vércukor– és koleszterinszintet, a megváltozott hormonszint, valamint a szexuális funkció és a libidó növekedése.

Cikkünkben most mindent megvizsgáltunk a királydinnye hatásaival kapcsolatban és megmutatjuk, hogy mik azok a tulajdonságai, amelyeket már a tudomány is altámasztott.

Mi az a királydinnye (Tribulus terrestris)?

A Tribulus terrestris egy kis leveles növény. Puncture vine, Gokshura, caltrop és királydinnye néven is ismert Sok helyen nő, beleértve Európa egyes részein, Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten.

A növény gyökerét és termését egyaránt gyógyászati célra használták a hagyományos kínai orvoslásban és az indiai ájurvédában. Hagyományosan az emberek ezt a növényt különféle lehetséges hatásokra használták, többek között a libidó fokozására, a húgyutak egészségének megőrzésére és a duzzanat csökkentésére.

Manapság a Tribulus terrestrist széles körben alkalmazzák, többek között gyakran megjelenik különböző sporttáplálék kiegészítőkben. Lássuk tehát a hatásokat, amelyeket valóban igazolt a kutatóvilág és térjünk ki azokra is, amelyek még csak felfedezés alatt állnak.

1. Javíthatja a vércukor szabályozást és a szív egészségét

Bár az emberek gyakran szedik a királydinnyét a szexuális funkcióra és a tesztoszteronra gyakorolt ​​potenciális hatása miatt, más fontos hatások miatt is tanulmányozták.

Egy tanulmány 98, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőnél vizsgálta napi 1000 mg Tribulus terrestris bevételének hatásait. 3hónap elteltével a kiegészítőt szedő nők alacsonyabb vércukor- és koleszterinszintet tapasztaltak, mint azok, akik placebót szedtek.

Királydinnye (Tribulus terrestris) - valóban természetes csodaszer?
1. kép – Királydinnye (Tribulus terrestris) – valóban természetes csodaszer?

További állatkísérletek pedig azt mutatták, hogy a Tribulus terrestris csökkentheti a vércukorszintet, segít megvédeni az ereket a különböző károsodásoktól és még a vér koleszterinszintjének megemelkedését is mérsékelheti.

Bár ezek az eredmények ígéretesnek tűnnek, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes magabiztosággal kijelenthessük a leírt, jótékony hatásokat.

2. Nincs befolyással az emberek tesztoszteronszintjére

A királydinnye táplálékkiegészítők előszerettel jelennek meg a sportolók körében. Ezek a termékek azt állítják, hogy a tribulus terrestris rendszeres alkalmazása javíthatja a sportolók teljesítményét, illetve fokozhatja szexuális étvágyukat.

Egy 12 fő bevonásával készült tanulmány 14 és 60 év közötti férfiakra és nőkre gyakorolt hatást vizsgált. A vizsgálatok 2-90 napig tartottak, a résztvevők között egészségesek és szexuális problémákkal küzdők is voltak.

A kutatók a megfigyelés végén azt találták, hogy a királydinnye rendszeres alkalmazása nem volt befolyással a résztvevők tesztoszteronszintjére, függetlenül attól, hogy volt-e szexuális problémájuk vagy sem.

Más kutatások pedig azt találták, hogy a tribulus terrestris egyes állatok esetében valóban növelheti a tesztoszteronszintet, de ez az eredmény általában nem észlelhető embernél.

3. Serkentheti a szexuális étvágyat

Annak ellenére, hogy királydinnye (Tribulus terrestris) nincs hatással a tesztoszteronszintre még képes fokozni a szexuális étvágyat.

Egyes kutatók azt találták, hogy amikor a csökkent nemi vágyú férfiak napi 750–1500 mg Tribulus terrestris-t fogyasztottak 2 hónapon keresztül, szexuális vágyuk 79%-kal nőtt. Ezenkívül a nagyon alacsony libidójú nők 67%-a tapasztalt megnövekedett szexuális vágyat, miután 90 napon keresztül 500–1500 mg tribulus terrestris-t fogyasztottak.

Más megfigyelések pedig arról is beszámoltak, hogy a gyógynövényt tartalmazó étrend-kiegészítők fokozták a szexuális vágyat, az izgatottságot és az elégedettséget az alacsony libidójú nők esetében. Az erekciós zavarban szenvedő férfiakon végzett vizsgálatok azonban vegyes eredményeket hoztak.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy ennek a gyógynövénynek a napi 800 mg-os alkalmazása nem biztos, hogy hatékonyan kezeli a merevedési zavarokat. Más jelentések azonban jelentős javulást mutattak az erekcióban és a szexuális elégedettségben a napi 1500 mg-os adagnál.

A vegyes eredmények ellenére úgy tünik, hogy a tribulus terrestris javíthatja a libidót nőkben és férfiakban, azonban mindenképpen további kutatásokra van szükség a kiegészítő szexuális hatásainak tisztázásához.

4. Nincs pozitív hatással a fizikai aktivitással kapcsolatos teljesítményre

A sportolók körében szinte futótűzként terjedt el az az állítás, hogy a királydinnye rendszeres alkalmazása javíthatja és fokozhatja edzéseik teljesítményét, sőt, akár izomépítő és zsírégető hatásokat is eredményezhet.

Ez részben a gyógynövény tesztoszteron-fokozó hírnevének köszönhető, bár a kutatások azt mutatják, hogy nem feltétlenül felel meg ezeknek az állításoknak. Valójában nagyon korlátozottak a kutatások arra vonatkozóan, hogy ez a gnövény valóban javítja-e a sportolók teljesítményét.

Egy tanulmány során azt vizsgálták, hogy a tribulus terrestris kiegészítők hogyan befolyásolták egy férfi rögbicsapat teljesítményét. A férfiak 5 hét súlyzós edzés alatt szedték a kiegészítőket. A vizsgálat végére azonban nem volt különbség az erőnlét vagy a testösszetétel javulását, illetően a kiegészítőt és a placebót szedő csoportok között.

Egy másik tanulmány pedig azt találta, hogy a királydinnye egy 8 edzésprogram melletti szedése nem javította jobban a testösszetételt, az erőt vagy az izmok állóképességét, mint a placebo.

A leírtak alapján sajnos nem lehet kijelenteni, hogy a királydinnye valóban jótékonyan befolyásolja a sportolók teljesítményét és tesztoszteronszintjét, ezen a területen mindenképpen további kutatásokra lesz szükség a közeljövőben.

Lehetséges mellékhatások

Alapvetően a királydinnye biztonságosan alkalmazható, állandóan megjelenő mellékhatásai nem ismertek. Ritkább esetében okozhat gyomorgörcsöket, illetve refluxot. A közelmúltban egy-egy kísérlet arra próbálta meg felhívni a figyelmet, a tribulus terrestris akár vesekárosító tulajdonságokkal is rendelkezhet, azonban ezek a tanulmányok igen kezdetlegesek voltak.

Röviden, a királydinnye biztonságosan alkalmazható, azonban rendszeres szedése előtt mindenképpen javasoljuk, hogy konzultálj orvosoddal az optimális mennyiség meghatározásával kapcsolatban.

Összefoglaló

A tribulus terrestris egy kis leveles növény, amelyet évek óta használnak a hagyományos kínai és indiai orvoslásban. Noha a lehetséges egészségügyi hatások hosszú listájával rendelkezik, sajnos sokat csak állatokon tanulmányoztak.

Embereknél bizonyos bizonyítékok támasztják alá, hogy javíthatja a vércukorszint szabályozását és a koleszterinszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Érdekssége még, hogy habár nem növeli a tesztoszteronszintet, a tribulus terrestris javíthatja a libidót férfiaknál és nőknél egyaránt.

Végezetül fontos megemlíteni, hogy bár nagyon sokan úgy gondolják a sportolóvilágban, hogy a királydinnye fokozhatja edzéseik teljesítményét, sajnos ezt jelenleg nem igazolta egyetlen tanulmány sem.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

5 természetes fájdalomcsillapító, amely valóban működik

vas szept 3 , 2023
Eleged van abból, hogy a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókra támaszkodsz, amelyek ráadásul még mellékhatásokat is okozhatnak? Ha a válaszod igen, akkor itt az ideje, hogy a természetes fájdalomcsillapító adha lehetőségeket is megismerd és kipróbáld! Ebben a cikkben 5 olyan természetes […]
5 természetes fájdalomcsillapító, amely valóban működik

Ez is érdekelheti