Alkoholmérgezés tünetei – avagy az alkoholtúladagolás

Sokan próbálnak alkoholt fogyasztani azért, hogy egy nehéz nap után kicsit ellazuljanak. Ezenkívül a társas ivás sem ritka jelenség, hiszen akár pozitív hatással is lehet az egyén számára. Azonban a nagy mennyiségű és rendszeres alkoholfogyasztás súlyos egészségügyi szövődményekhez vezethet, legrosszabb esetben az alkoholmérgezés tünetei is feltűnhetnek.

Az alkoholtúladagolás vagy alkoholmérgezés olyan egészségügyi probléma, amely a túl sok alkoholfogyasztás során alakul ki. Ez akkor fordulhat elő, ha túl sok alkoholt fogyaszt egyszerre. Fontos, hogy azonnal hívjon segítséget, ha az alkoholmérgezés tünetei jelentkeznek.

Mi okozhat alkoholmérgezést?

Az alkohol hatással van a központi idegrendszerre. Hatására a beszéd, a mozgás és a reakcióidő lelassul. Az alkoholfogyasztás minden szervre hatással van, azonban túladagolás akkor következhet be, ha több alkoholt fogyaszt, mint amennyit szervezete biztonságosan feldolgozni képes lenne:

A gyomor és a vékonybél gyorsan felszívja az alkoholt, amely nagy sebességgel kerül a véráramba. Minél több alkohol kerül a szervezetbe, annál nagyobb mennyiség jut a véráramba.

A máj segít az alkohol lebontásában, azonban amit nem tud lebontani, az átkerül a test többi részébe is.

Habár szervezet és szervezet között óriási különbségek lehetnek a lebontást tekintve is, testünk általában körülbelül egy egység tiszta alkoholt képes biztonságosan feldolgozni óránként. Ha a megadott mennyiségnél több alkohol jut a szervezetbe, és ha nem képes ezt feldolgozni, felhalmozódik.

Melyek az alkoholmérgezés kockázati tényezői?

A leggyakoribb tényezők, amelyek növelhetik az alkoholtúladagolás esélyét, az alábbiak lehetnek:

 • kor
 • nem
 • testméret
 • tolerancia mértéke
 • mértéktelen ivás
 • droghasználat
 • egyéb egészségügyi állapotok

Kor

A fiatal felnőttek nagyobb valószínűséggel fogyasztanak nagyobb mennyiségű alkoholt baráti összejövetelek során, ami alkoholtúladagoláshoz vezethet.

Nem

A férfiak nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholos italokat, mint a nők, ami nagyobb kockázatot jelent az alkoholtúladagolásra.

Alkoholmérgezés tünetei – avagy az alkoholtúladagolás
1. kép – Alkoholmérgezés tünetei – avagy az alkoholtúladagolás

Testméret

Az egyén magassága és súlya meghatározhatja, hogy szervezete milyen gyorsan szívja fel az alkoholt. A kisebb testűek gyorsabban tapasztalhatják meg az alkohol hatásait, mint a nagyobb testűek. Ami a kisebb testű egyéneket illeti, valószínűleg hamarabb tapasztalhatnak alkoholtúladagolást, még akkor is, ha ugyanannyi alkoholt fogyaszt, mint amennyit egy nagyobb testű ember biztonságosan el tud fogyasztani.

Tolerancia mértéke

Az alkohollal szembeni magas tolerancia vagy a gyors ivás (például ivójátékok) növelhetik az alkoholtúladagolás kockázatát.

Mértéktelen ivás

Azok a személyek, akik nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt (pl. több mint öt italt fogyasztanak el egy órán belül), szintén ki vannak téve az alkoholmérgezésnek.

Droghasználat

Az alkohol és a kábítószer kombinációja miatt elképzelhető, hogy az érintett személy nem érzi az alkohol hatásait. Emiatt több italt fogyaszthat, növelve az alkoholtúladagolás kockázatát.

Egyéb egészségügyi állapotok

Néhány egészségügyi állapot, például cukorbetegség esetén nagyobb lehet az alkoholmérgezés kockázata.

Mik lehetnek az alkoholmérgezés tünetei?

Az alkoholmérgezés tünetei a következők lehetnek:

 • mentális állapot változásai, zavartság
 • hányás
 • sápadt vagy kék bőr
 • a testhőmérséklet csökkenése (hipotermia)
 • ájulás (tudattalanság)

Mivel az alkohol hatással van az idegrendszerre, súlyos szövődményeket okozhat, ha olyan ütemben fogyasztják, amely gyorsabb, mint ahogy a máj képes feldolgozni az alkoholt. Ezek a szövődmények az alábbiak:

 • a légzés lelassulása vagy leállása
 • szívmegállás a testhőmérséklet csökkenése után (hipotermia)
 • görcsrohamok az alacsony vércukorszint következtében

Fontos tudni, hogy a fent felsorolt tünetek közül nem feltétlenül kell mindegyiknek jelen lenni ahhoz, hogy megállapítsuk az alkoholmérgezést. Probléma esetén mindenképp hívjon segítséget!

Ne hagyja magára azt a személyt, akin jelentkeznek az alkoholmérgezés tünetei.

Fordítsa az érintettet az oldalára arra az esetre, ha hányna. Mivel az alkohol túladagolása elnyomhatja az ember öklendezési reflexét, megfulladhat, és esetleg meghalhat, ha eszméletlen és hanyatt fekve hány. A hányás belélegzése a tüdőbe légzésmegállást okozhat.

Hogyan diagnosztizálható az alkoholtúladagolás?

Alkoholmérgezés esetén orvosa az ivási szokásairól és egészségügyi előzményeiről érdeklődhet. További vizsgálatokra is szükség lehet, például vérvizsgálatra (a véralkohol- és glükózszint meghatározására) vagy vizeletvizsgálatra.

Az alkoholtúladagolás nagy mértékben károsíthatja a hasnyálmirigyet. A hasnyálmirigy emészti meg az ételt és figyeli a vércukorszintet. Az alacsony vércukorszint az alkoholmérgezés jele lehet.

Hogyan kezelhető az alkoholmérgezés?

Az alkoholmérgezés általában a sürgősségi osztályon kerül kezelésre. A létfontosságú jelek vizsgálatával kezdik, beleértve a pulzusszámot, a vérnyomást és a testhőmérsékletet.

Súlyosabb görcsrohamok esetén további kezelésekre lehet szükség, mint például:

 • folyadékok vagy gyógyszerek juttatása a szervezetbe vénán keresztül (intravénásan)
 • kiegészítő oxigén alkalmazása az orrba helyezett maszkon vagy csövön keresztül
 • tápanyagok adagolása (például tiamin vagy glükóz), hogy megakadályozzák az alkoholmérgezés további szövődményeit, például az agykárosodást
 • gyógyszerek alkalmazása a rohamok leállítására

Hogyan előzhető meg az alkoholtúladagolás?

Természetesen a válasz egyszerű: korlátozza az alkoholfogyasztást. Ivással kapcsolatos problémák esetén kérjen segítséget.

Emellett a szeretteit is óvhatja ettől a káros szenvedélytől: beszéljen gyermekeivel az alkoholfogyasztás veszélyeiről és a lehetséges túladagolásról. A nyílt kommunikáció segíthet csökkenteni az alkoholmérgezés kialakulását a tinédzserek körében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Koleszterin diéta – Így kezdjen hozzá!

ked máj 3 , 2022
A koleszterin diéta az elmúlt években igen nagy figyelmet kapott és ez nem a véletlennek köszönhető. A rendelkezésre állok adatok alapján hazánkban is évről évre nő azok száma, akiknek magas a koleszterinszintje. Mielőtt azonban megértenénk, hogy milyen ételek és italok […]
Koleszterin diéta – Így kezdjen hozzá!

Ez is érdekelheti