Ajakherpesz – Tünetek és Kezelés

Mi az ajakherpesz?

Az ajakherpesz nem más, mint olyan vörös, folyadékkal teli hólyagok, amelyek a száj közelében vagy az arc más területein képződnek. Ritka esetekben ajakherpesz jelenhet meg az ujjakon, az orron vagy a száj belsejében. Általában foltokban vannak összetapadva. A ajakherpesz két hétig vagy tovább is fennállhat.

A herpes simplex nevű vírus gyakori okozója az ajakherpesznek. Emberről emberre terjedhetnek szoros érintkezés, például csókolózás útján. A sebek akkor is fertőzőek, ha nem láthatók.

A ajakherpeszre nincs gyógymód, és minden különösebb előjel nélkül visszatérhetnek. Bizonyos gyógyszerek alkalmazhatók a herpesz kezelésére, amik megakadályozzák azok kiújulását.

Mi okozza a ajakherpeszt?

Az ajakherpeszt a herpes simplex vírus okozza. A herpes simplex vírusnak két típusa van. Az 1-es típusú herpes simplex vírus (HSV-1) általában ajakherpeszt, a 2-es típusú herpes simplex vírus (HSV-2) pedig nemi szervi herpeszt okoz.

A tényleges sebek a vírus mindkét formája esetében hasonló megjelenésűek. Az is előfordulhat, hogy a HSV-1 sebeket okoz a nemi szerveken, a HSV-2 pedig sebeket okoz a szájban.

A látható herpesz fertőző, de akkor is terjedhet, ha nem látható. A herpes simplex vírust akkor kaphatja meg, ha kapcsolatba kerül a herpes simplex vírussal fertőzött emberekkel. Ez történhet csókolózással, kozmetikumok megosztásával vagy étel megosztásával. Az orális szex terjesztheti az ajakherpeszt és a genitális herpeszt is.

ajakherpesz
Az ajakherpesz során hólyagok alakulnak a száj környékén

Újrafertőzés

Ha egyszer elkapja a herpes simplex vírust, az nem gyógyítható, de kezelhető. Miután a sebek begyógyultak, a vírus alvó állapotban marad a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy új sebek bármikor megjelenhetnek, amikor a vírus újraaktiválódik.

Egyes vírusfertőzöttek gyakrabban számolnak be megjelenésekről olyan esetekben, amikor gyenge az immunrendszerük, például betegség vagy stressz idején.

Néhány nappal az ajakherpesz kialakulása előtt bizsergő vagy égő érzést észlelhet az ajkán vagy az arcán. Ez a legjobb idő a kezelés megkezdésére.

Amint a seb kialakul, egy emelkedett, piros hólyag jelenik meg, tele folyadékkal. Általában fájdalmas és érzékeny tapintású. Előfordulhat, hogy egynél több fájdalom is jelen van.

A ajakherpesz legfeljebb két hétig marad fenn, és fertőző lesz, amíg el nem kérgesedik. Előfordulhat, hogy az első ajakherpesz legfeljebb 20 napig jelenik meg a herpes simplex vírus fertőzése után.

A következő tünetek közül egyet vagy többet is tapasztalhat egy az ajakherpesz megjelenése során:

 • láz
 • izomfájdalom
 • duzzadt nyirokcsomók

Azonnal hívja orvosát, ha a herpesz megjelenése során bármilyen szemtünetet észlel. A herpes simplex vírus tartós látásvesztéshez vezethet, ha nem kezelik azonnal.

A ajakherpesz szakaszai

Az ajakherpesz öt szakaszon megy keresztül:

 1. A bizsergés és viszketés körülbelül 24 órával a hólyagok kitörése előtt jelentkezik.
 2. Folyadékkal teli hólyagok jelennek meg.
 3. A hólyagok felszakadnak, kiszivárognak, és fájdalmas sebeket képeznek.
 4. A sebek kiszáradnak, viszketést és repedést okoznak.
 5. A varasodás leesik, és az ajakherpesz meggyógyul.

Az ajakherpesz gyulladásának kockázati tényezői

A Mayo Clinic szerint világszerte a felnőttek 90 százaléka pozitív az 1-es típusú herpes simplex vírusra. Amint a vírus bejut a szervezetbe, bizonyos kockázati tényezők újra aktiválhatják, például:

 • fertőzés, láz vagy megfázás
 • napozás
 • feszültség
 • HIV/AIDS vagy legyengült immunrendszer
 • menstruáció
 • súlyos égési sérülések
 • ekcéma
 • kemoterápia
 • fogászati beavatkozás

Fennáll a herpesz kialakulásának veszélye, ha csókolózás, ételek vagy italok megosztása vagy személyes ápolási cikkek, például fogkefe és borotva megosztása során érintkezik a herpesz folyadékával. Ha kapcsolatba kerül egy vírussal fertőzött személy nyálával, akkor is elkaphatja a vírust, még akkor is, ha nincsenek látható hólyagok.

Az ajakherpeszhez kapcsolódó szövődmények

A herpes simplex kezdeti összehúzódása súlyosabb tüneteket és szövődményeket okozhat, mivel szervezete még nem épített ki védelmet a vírus ellen. A szövődmények ritkák, de előfordulhatnak, különösen kisgyermekeknél. Azonnal hívja orvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:

 • magas vagy tartós láz
 • légzési vagy nyelési nehézség
 • vörös, irritált szemek váladékozással vagy anélkül

A szövődmények nagyobb valószínűséggel fordulnak elő azoknál az embereknél, akiknek ekcémája van, vagy olyan betegségben szenvednek, amely legyengíti az immunrendszerüket, például rákos vagy AIDS-es. Ha ezen állapotok bármelyike fennáll, forduljon orvosához, ha úgy gondolja, hogy elkapta a herpes simplex vírust.

Az ajakherpesz kezelése

Az ajakherpeszre nincs gyógymód, de néhány herpes simplex vírusban szenvedő embernél ritkán fordul elő járvány. Ha ajakherpesz alakul ki, többféle módon is kezelhetjük őket.

Kenőcsök és krémek

Amikor az ajakherpesz zavaróvá válik, vírusellenes kenőcsökkel, például penciklovirral képes lehet csökkenteni a fájdalmat és elősegíteni a gyógyulást. A kenőcsök általában akkor a leghatékonyabbak, ha azonnal alkalmazzák őket, amint megjelennek a seb első jelei. Naponta négy-öt alkalommal kell alkalmazni őket négy-öt napon keresztül.

A további krémek és kenőcsök fajtáiról érdeklődjön háziorvosánál.

Gyógyszerek

A ajakherpesz szájon át bevehető vírusellenes gyógyszerekkel is kezelhető, mint például az acyclovir, a valacyclovir és a famciclovir. Ezen hatóanyagú gyógyszerek csak receptre kaphatók.

Orvosa utasíthatja Önt, hogy rendszeresen szedjen vírusellenes gyógyszereket, ha ajakherpesz szövődményei vannak, vagy ha gyakoriak a járványok.

Otthoni kezelések

A tünetek enyhíthetők, ha jeget vagy hideg vízzel átitatott törlőkendőt viszünk fel a sebekre. Az ajakherpesz alternatív kezelései közé tartozik a citromkivonatot tartalmazó ajakbalzsam.

A lizin-kiegészítők rendszeres szedése egyes embereknél ritkább járványkitörésekkel jár.

Az aloe vera, az aloe növény leveleiben található hűsítő gél enyhítheti az ajakherpeszt. Naponta háromszor vigyen fel aloe vera gélt vagy aloe vera ajakbalzsamot a herpeszre.

A vazelin nem feltétlenül gyógyítja meg az ajakherpeszt, de enyhítheti a kényelmetlenséget. A zselé segít megelőzni a repedést. Védőgátként is szolgál a külső irritáló hatásokkal szemben.

A varázsmogyoró természetes összehúzó hatású, amely segíthet a kiszáradásban és a ajakherpesz gyógyításában, de felhordva csípő érzést okozhat. A tudósok egy tanulmányban kimutatták, hogy a varázsmogyoró vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek gátolhatják az ajakherpesz terjedését. Ennek ellenére szakvélemény még mindig nem született arról, hogy a ajakherpesz gyorsabban gyógyul-e, ha nedvesen vagy szárazon tartják.

Mindig tiszta vattakoronggal vigyen fel krémeket, zseléket vagy kenőcsöket az ajakherpeszre.

Afta kontra herpesz

Az afta és az ajakherpesz egyaránt fájdalmat és kényelmetlenséget okoznak, de itt véget is ér a hasonlóság. Az afták olyan fekélyek, amelyek a száj belsejében, a nyelvben, a torokban és az arcokon fordulnak elő. Általában lapos elváltozások. Nem fertőzőek, és nem a herpes simplex vírus okozza őket.

A ajakherpesz általában az ajkakon és a szájon kívül található. Nagyon fertőzőek. A ajakherpesz megemelkedett, és „buborékos” megjelenésű.

A ajakherpesz terjedésének megakadályozása

Annak elkerülése érdekében, hogy az ajakherpesz másokra is átterjedjen, gyakran mosson kezet, és kerülje a bőrrel való érintkezést másokkal. Ügyeljen arra, hogy ne ossza meg másokkal a száját érintő tárgyakat, például ajakbalzsamot és evőeszközöket egy esetleges járvány idején.

Segíthet megelőzni az ajakherpesz vírus újbóli aktiválódását, ha megismeri a kiváltó okokat, és lépéseket tesz azok megelőzésére. Íme néhány megelőzési tipp:

 • Ha a napon tartózkodik és ajak herpesze van, vigyen fel cink-oxid ajakápolót, mielőtt napozna
 • Ha minden alkalommal felbukkan egy ajakherpesz, amikor stresszes, gyakoroljon stresszkezelési technikákat, például meditációt és naplóírást.
 • Kerülje a csókolózást bárkivel, akinek ajakherpeszje van, és ne végezzen orális szexet aktív genitális herpeszben szenvedőkkel.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Nemi herpesz - Okok, Tünetek, Kezelések

vas febr 13 , 2022
Mi az a nemi herpesz? A nemi herpesz egy szexuális úton terjedő fertőzés. Ez az nemibetegség herpetikus sebeket okoz, amely során fájdalmas hólyagok (folyadékkal teli dudorok) alakulhatnak ki, amelyek felszakadhatnak és folyadékot szivárogtathatnak ki. A nemi herpesz okai A herpes […]

Ez is érdekelheti