Jobb oldali nyaki fájdalom – Kialakulása és kezelése

A nyak sokat mozog, és nem védik más testrészek, ezért hajlamosak vagyunk megeröltetni, ami miatt pedig az lesérül. A fájdalom a nyak mindkét oldalán jelentkezhet. Lehet jobb oldali nyaki fájdalom és bal oldali. Kialakulásának körülményei között szerepelhet az egyszerű izomhúzódás, vagy súlyosabb állapotok, például idegkárosodás vagy gerincsérülés.

A nyak a test számos más részéhez kapcsolódik. Emiatt a nyaki fájdalom a test más területein is okozhat fájdalmat, beleértve a vállakat, a karokat, a hátat, az állkapcsot vagy a fejet.

A nyakfájás a nyak jobb vagy bal oldalán néhány nap vagy hét múlva magától vagy otthoni kezelésekkel megszűnhet. Orvoshoz kell fordulnia, ha krónikus vagy súlyos nyakfájdalmai vannak.

Jobb oldali nyaki fájdalom – Mi okozza?

A jobb oldali nyaki fájdalom kialakulásának az okai a következők lehetnek:

Izomhúzódás

Előfordulhat, hogy hosszabb ideig tartó számítógép- vagy okostelefon-használat után fáj a nyaka. Az is előfordulhat, hogy a nyak fájdalmat érez, miután hosszú távokat vezetett, vagy olyan munkát, tevékenységet végzett, amely hosszabb ideig korlátozza a fej mozgását.

Ezek a tevékenységek a nyak izmainak gyengülését okozhatják. Ha a nyakizmai gyengék, a nyakízülete merevvé válhat, és nehezen tudja mozgatni a nyakát. A megmerevedett nyakízület forgás közben idegekkel vagy izmokkal érintkezhet, ami fájdalmat okozhat.

jobb oldali nyaki fájdalom
A jobb oldali nyaki fájdalom kialakulhat izomhúzódástól

Rossz alvási pozíció

Fájhat a nyaka, ha szokatlan helyzetben alszik. Nagyobb valószínűséggel tapasztalhat nyakfájást, ha hason alszik. A túl sok párnával való alvás is okozhat nyakfájást, mivel a feje és a nyaka nincs összhangban a teste többi részével.

Az is előfordulhat, hogy a matrac túl puha, és emiatt a feje és a nyaka nem igazodik a test többi részéhez képest.

Rossz testtartás

A testtartás fontos szerepet játszik a nyakfájás megelőzésében, csökkentésében vagy megszüntetésében. A rossz testtartás közvetlenül befolyásolja a nyak és a vállak melletti izmokat, valamint a gerincet.

Minél tovább tartjuk fenn a rossz testtartást, annál gyengébbek lesznek ezek a testrészek, ami még több fájdalomhoz vezet.

Szorongás vagy stressz

A szorongás vagy stressz az izmok megfeszüléséhez vezethet. Ezt különösen a nyak és a vállak környékén érezheti.

„Ostorcsapás”

A nyakat ért sérülés nyakrándulást okozhat, ami fájdalmat okozhat. Az „ostorcsapás” egy másik kifejezés, amelyet a nyakrándulásra használnak. Ez akkor következik be, amikor a nyak szalagjai vagy izmai megsérülnek, mert valami olyan ütés éri a testét, amely miatt a nyaka túlságosan kinyúlik és túl gyorsan visszapattan a helyére.

Ilyen típusú állapotváltozás akkor fordulhat elő, ha autóbalesetet szenved. Más esetekben is előfordulhat, például hullámvasúton való utazáskor vagy sportolás közbeni tompa ütközéskor.

Plexus brachialis sérülés

A plexus brachialis sérülés bekövetkezhet, ha kontakt sportot űz vagy traumás balesetet szenved. Ez károsíthatja a plexus brachialist, a gerincet, a vállakat, a karokat és a kezeket összekötő idegrendszert, ami nyaki fájdalmat okozhat.

Degeneratív állapotok

Számos degeneratív állapot áll fenn az ízületekkel, csigolyákkal, izmokkal és a nyak egyéb részeivel kapcsolatban, amelyek fájdalmat okozhatnak. Ezek az állapotok az öregedés vagy más egészségügyi állapotok miatt alakulhatnak ki. Néhány ilyen degeneratív állapot a következő:

 • arthritis
 • becsípődött idegek
 • gyulladás az idegekben vagy az ízületekben
 • nyaki porckorong degeneráció
 • nyaki törések

A jobb oldali nyaki fájdalom egyéb forrásai

A nyakfájás balesethez, magas lázhoz és olyan tünetekhez is társulhat, mint a karok és lábak fájdalma vagy akár fejfájás.

E tünetek okát azonnal orvosnak kell diagnosztizálnia.

Jobb oldali nyaki fájdalom – Hogyan kezelik?

Az enyhe vagy közepes mértékű nyakfájdalom gyakran néhány nap vagy hét múlva gyógyul.

Otthoni kezelések

Számos otthoni kezelés segíthet a nyaki fájdalom idővel történő gyógyulásában. A következőket próbálhatja ki:

 • a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése
 • a sérült terület jegelése
 • a nyak melegítése vagy meleg fürdő alkalmazása
 • a nyak óvatos mozgatása egyik oldalról a másikra
 • az izmok óvatos nyújtása
 • a fájdalom ellenére is aktív maradjon
 • a terület masszíroztatása valakivel
 • megfelelő testtartás gyakorlása
 • a számítógépen való munkavégzés vagy más intenzív feladatok elvégzésének ergonómikus módjainak megtalálása
 • csak egy párnával, kemény matracon történő alvás
 • a stressz csökkentése relaxációs módszerekkel, például jógával vagy meditációval

Orvos által előírt kezelések

Azokat a nyaki fájdalmakat, amelyek néhány nap vagy hét után nem múlnak el maguktól, orvosnak kell kezelnie. Emellett a bénító érzetű nyakfájás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Orvosa első lépése a fizikális vizsgálat és a kórtörténet felvétele lesz. Az állapot diagnosztizálásához azonban egyéb vizsgálatokra is szükség lehet.

A diagnózis felállításában segíthetnek a következő vizsgálatok:

 • MRI
 • myelográfia
 • CT-vizsgálat
 • elektrodiagnosztikai vizsgálatok

Az orvos által irányított nyakfájás kezelései a következők lehetnek:

 • vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszerek
 • injektálható gyógyszerek, például kortikoszteroid, amelyet közvetlenül a nyaki fájdalom helyére alkalmaznak
 • izomlazítók
 • fizikoterápia
 • műtét

A súlyos vagy krónikus nyaki fájdalom kezelése érdekében működjön együtt orvosával. Orvosa otthoni kezeléseket javasolhat más orvosi beavatkozásokkal együtt a tünetek enyhítésére.

Mik a kilátások a nyak jobb oldalán jelentkező fájdalomra?

A nyak jobb oldalán jelentkező fájdalom nem szokatlan, és valószínűleg nem kell aggódnia. A nyakfájás gyakran magától elmúlik néhány nap vagy hét múlva, különösen, ha öngyógyító kezeléseket végez, és nem terheli tovább a nyakát.

A baleset után vagy látszólag a semmiből jelentkező súlyos nyaki fájdalmat, valamint az egyéb súlyos tünetekkel összefüggő nyaki fájdalmat orvosnak kell megvizsgálnia.

Összefoglaló

A jobb oldali nyaki fájdalom, vagy esetleg a bal oldalon jelentkező fájdalom általában nem jelent semmi komolyat. Gyakran izomhúzódás, rossz alvási pozíció vagy rossz testtartás okozza. Ha a fájdalom néhány napnál tovább tart, forduljon orvoshoz, aki ajánlásokat ad az orvosi kezelésekre, valamint az otthoni gyógymódokra vonatkozóan.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Beállt nyak kezelése okai és megelőzés

szo szept 17 , 2022
A nyaki fájdalom gyakori okai A beállt nyak fájdalmas lehet, és akadályozhatja a mindennapi tevékenységeket. A tünetek még azt is megnehezíthetik, hogy jól aludjon. A nyakfájás legtöbbször átmeneti, de megfelelő ellátás nélkül krónikussá válhat. Bár a nyakfájás gyakran sérülésre vagy […]
beállt nyak

Ez is érdekelheti