Kecsketej – ezért lehet jó választás egészségünk megőrzéséhez!

Vajon miért lehet jó választás a kecsketej? A tehéntej nehezen emészthető, magas az allergéntartalma, és tele van laktózzal, ami komoly károsodásokat okozhat a gyomor-bélrendszerben. Pontosan ezért a kecsketej egy tápanyagban gazdag alternatíva lehet, amely ízletes, kíméli a bélrendszert és sokkal kevesebb gyulladást okoz, mint a hagyományos tehéntej. Ezen okok miatt a sok tejterméket tartalmazó diéta, mint például a paleo vagy a keto rendszeresen ajánlja alkalmazását.

Nem csak, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre a szervezetednek szüksége van, de hihetetlenül sokoldalú is. A kecsketejből könnyedén készíthetsz egészséges sajtot, szappant, turmixokat, bőrápoló termékeket vagy különböző desszerteket.

Mi az a kecsketej?

A kecsketej a kecskék által termelt tej egy fajtája. Sok alapvető tápanyagban gazdag, és jó forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a kalcium, foszfor vagy a riboflavin, sőt közepes szénláncú zsírsavakban is gazdag. A közepes szénláncú zsírsavak a szív számára egészséges zsírok egy fajtája, amely számos lenyűgöző egészségügyi hatással járhat.

Merül fel a kérdés, hogy a kecsketej valóban tejtípusnak minősül-e? A tehéntejhez hasonlóan a kecsketejet is egyfajta tejterméknek tekintik, mivel emlősből állítják elő. Valójában azonban nagyszerű alternatívája a tehéntejnek, mert könnyebben emészthető, kevesebb gyulladást okoz, ráadásul allegén anyagokat sem tartalmaz olyan nagy mennyiségben, mint a tehéntej.

Táplálkozási tények

Bár a nyugati világban nem túl népszerű, a kecsketej valójában az egyik legszélesebb körben fogyasztott tejital a világ többi részén, és ennek jó oka van. Remek íze van, és még tápanyagokban is rendkívül gazdag.

Egy csésze (körülbelül 244 gramm) kecsketej olyan tápanyagokkal és értékekkel rendelkezik mint:

 • 168 kalória
 • 10,9 gramm szénhidrát
 • 8,7 gramm fehérje
 • 10,1 gramm zsír
 • 327 milligramm kalcium (napi irányadó bevitel 33%-ka)
 • 271 milligramm (napi irányadó bevitel 27%-ka)
 • 0,3 milligramm riboflavin (napi irányadó bevitel 20%-ka)
 • 498 milligramm kálium (napi irányadó bevitel 14%-ka)
 • 483 nemzetközi egység A-vitamin (napi irányadó bevitel 10%-ka)
 • 34,2 milligramm magnézium (napi irányadó bevitel 9%-ka)
 • 0,1 milligramm tiamin (napi irányadó bevitel 8%-ka)
 • 0,8 milligramm pantoténsav (napi irányadó bevitel 8%-ka)
 • 29,3 nemzetközi egység D-vitamin (napi irányadó bevitel 7%-ka)
 • 0,1 milligramm B6-vitamin (napi irányadó bevitel 6%-ka)

0,1 milligramm réz (napi irányadó bevitel 6%-ka)

3,4 mikrogramm szelén (napi irányadó bevitel 5%-ka)

3,2 milligramm C-vitamin (napi irányadó bevitel 5%-ka)

A fent felsorolt tápanyagokon kívül a kecsketej kis mennyiségű B12-vitamint, niacint és mangánt is tartalmaz.

A kecsketej jótékony hatásai

1. Könnyebben emészthető

Míg a kecske- és tehéntej zsírtartalma hasonló, addig a kecsketej zsírgömbjei kisebbek, ez a tulajdonsága pedig emészthetőbbé teszi. Amint eléri a gyomrot, a kecsketejben lévő fehérje lágyabb túrót képez, mint a tehéntej. A kecsketej mindössze 2 százaléka túró, szemben a tehéntej 10 százalékával. Ennek köszönhetően a szervezet számára a kecsketej megemésztése sokkal kevesebb energiával járhat.

A kecsketej laktóz- vagy tejcukortartalma is alacsonyabb, mint a tehéntejé. Mivel sokan laktózérzékenyek, vagy nehezen emésztik meg a tehéntejben lévő laktózt, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a kecsketej egy kitűnő alternatív megoldás lehet.

2. Kevesebb allergént tartalmaz

A legtöbb tehéntej-érzékeny ember valójában érzékeny a benne található fehérjék egyikére, az A1 kazeinre, és nem tudja megemészteni. Továbbá a tehéntejre történő allergia megjelenése az egyik leggyakrabban felmerülő probléma a gyermekek körében, ami akár a felnőtkorig kísérheti őket. Ennek az az oka, hogy több mint 20 különböző allergént tartalmaz (beleértve az A1 kazeint is), amelyek allergiás reakciókat okozhatnak.

A tehéntejallergia tüneteit gyakran összekeverik a szezonális allergiás tünetekkel. Könnyű belátni, hogy miért. A tehéntejallergia tünetei a csalánkiütéstől és az orrfolyástól a csecsemőknél jelentkező hasi görcsökig és kólikáig terjedhetnek.

Sőt, az A1 kazein egyes emberek számára erős gyulladásokat is okozhat és hozzájárulhat olyan gyomor-bélrendszeri problémákhoz, mint az irritábilis bél szindróma, a Crohn-kór vagy a vastagbélgyulladás. Nem utolsósorban olyan problémákhoz is vezethet rendszeres fogyasztása, mint például az akne, autoimmun betegségek és bőrproblémák, például az ekcéma.

Kecsketej – ezért lehet jó választás egészségünk megőrzéséhez!
1. kép – Kecsketej – ezért lehet jó választás egészségünk megőrzéséhez!

Míg vannak olyan tehenek, amelyek nem termelnek A1-es kazeint, nevezetesen a jersey-i és guernseyi tehenek, az Egyesült Államokban, addig Nyugat-Európában és Ausztráliában a szarvasmarhák többsége holsteini és fresniai típusnak tekinthetők és mindkettő A1-es kazeintermelő.

A kecsketej viszont csak A2 kazeint tartalmaz, ami miatt rendkívül közel áll az emberi anyatejhez. Ebből kifolyólag egyre több tanulmány azt sugallja, hogy a szoptatás utáni első fehérjeként használt kecsketej kevésbé allergén a csecsemők számára, mint a tehéntej.

3. Magas a kalciumtartalommal rendelkezik

A tehéntejet gyakran az egyik fő kalciumforrásként emlegetik, azonban ez a kecsketej esetében ugyanúgy elmondható, sőt még ásványi anyagokban is gazdagabb. A kecsketej a napi ajánlott tápanyagbevitelek körülbelül 33%-kát tartalmazza egy csészében, szemben a tehéntej 28%-val.

A kalcium egészségünk szempontjából számos területén nélkülözhetetlen, különösen fontos, ha a csontok egészségéről van szó. Valójában a szervezetben lévő kalcium több mint 99%-ka a csontokban és a fogakban található, továbbá segít növelni a csonttömeget, illetve a csontok szilárdtságát.

4. Segít csökkenteni a koleszterinszintet

A kecsketej egyik legfontosabb előnye a férfiak és a nők számára a szív egészségére gyakorolt ​​hatása. Ennek az az oka, hogy a kecsketej magas közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz.

Ahelyett, hogy testzsírként raktározódnának, ezek a zsírsavak energiaforrásként szolgálnak, és csökkentik a koleszterinszintet. Még olyan állapotok kezelésében is segíthetnek, mint a szívkoszorúér-betegség és a bélrendszeri rendellenességek.

Röviden, a kecsketej segít növelni a „jó” koleszterinszintet, miközben csökkenti a rossz koleszterinszintet. Ezt már egyre több kutatás is altámasztotta, ahol gyakran az olívaolajhoz hasonló jótékony tulajdonságokat fedeztek fel.

5. Elősegíti a bőr egészségét

A kecsketejben található zsírsavak és trigliceridek nemcsak a belső működést biztosítják, hanem a bőrünkre is jótékonyan hathatnak, többek között hidratáló tulajdonságaik segítenek megőrizni a bőr puhaságát.

Ez annak köszönhető, hogy a kecsketejben magas az A-vitamin szintje. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az A-vitamin javíthatja az arcszínt, leküzdheti a pattanásokat és javíthatja a bőr általános egészségi állapotát. Eközben a kecsketejben található tejsav segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, és elősegíti a bőr simaságát és vastagságát.

Mivel a kecsketej pH-értéke hasonló az emberéhez, a bőrt kevésbé irritálja, és segít távol tartani a baktériumokat is. Emiatt sokan gyakran adnak hozzá kecsketejes krémet és kecsketejes szappant a természetes bőrápolási rutinjukhoz.

6. Fokozza a tápanyagok felszívódását

Míg a kecske- és tehéntej hasonlóképpen rangsorolható ásványianyag-tartalom tekintetében, a kecsketej további előnyökkel járhat a tehéntejjel szemben. Ennek az az oka, hogy a korai tanulmányok azt találták, hogy az olyan tápanyagok, mint a vas, a kalcium, a magnézium és a foszfor, könnyebben emésztődnek meg és hasznosulnak a szervezetünkben, ha kecsketejből kerülnek bevitelre.

Ezen ásványi anyagok biológiai hozzáférhetősége miatt a kecsketej olyan egészségügyi problémák kezelésére is ígéretesnek tűnik, mint a vérszegénység vagy a csontok demineralizációja. Egyre többen gondolják úgy a kutatóvilágban, hogy a vérszegénységgel, csontritkulással vagy hosszan tartó vas-kiegészítőkkel kezelt egyéneknek rendszeresen kecsketejet kellene fogyasztaniuk az elmondott jótékony hatások miatt.

Az már bizonyításra került, hogy a kecsketej rendszeres fogyasztása fokozza a szervezet vasfelhasználó képességét, illetve serkenti a hemoglobin regenerációját. Ezzel együtt a kecsketej biztonságos és természetes módja a csontritkulás kezelésének és a vérszegénység leküzdésének.

Kecsketej vs. Tehéntej

A legnagyobb különbség a kecsketej és a tehéntej között az emészthetőségben rejlik. A kecsketej könnyebben emészthető, ebből kifolyólag remek választás azoknak, akik gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdenek.

A kecsketejet a laktózproblémákkal küzdők is jobban tolerálják, és nem okoz gyulladást, mint a tehéntej. Ez egy nagyszerű lehetőség a gyermekek számára is, ha már túl vannak a szoptatáson, mivel kevesebb allergént tartalmaz, mint a tehéntej.

Kecsketej vs. Juhtej

A juhtej egy másik tápláló alternatíva lehet, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Valójában egy csésze juhtej több kalciumot, szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, mint a kecsketej. Sőt, a juhtej több vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz szemben a kecsketejjel, beleértve B12-vitamint, C-vitamint, folsavat és magnéziumot.

A kecsketejhez hasonlóan a juhtej is könnyen emészthető a szervezetben. Ez a kis zsírgömböknek köszönhető, amelyek megkönnyítik az emésztőrendszeren történő áthaladását. Hasonló mennyiségű rövid és közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, mint a kecsketej, így kevésbé irritáló. Aki nem tudja megszokni a kecsketej ízét, az a juhtejet bátran kipróbálhatja.

Jogosan merül fel a kérdés, ha a juhtej ennyire tápláló, akkor miért nem fogyasztja mindenki? Röviden, magas zsírtartalma sokak számára nem szimpatikus. Bár a zsírok főként egyszeresen telítetlen zsírok és többszörösen telítetlen zsírok (jótékony zsírok), egy csésze majdnem kétszer annyit tartalmaz, mint a tehén- és kecsketej. Ez aggodalomra adhat okot azok számára, akik szigorúan figyelik zsírbevitelüket.

Kockázatok és mellékhatások

Bár a kecsketej rendkívül egészséges és tápláló lehet, azonban lehetnek olyan negatív hatásai, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Valójában a kecsketej leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik az emésztési problémák megjelenése, mint például a gázképződés vagy a puffadás. Ennek az az oka, hogy a kecsketej kis mennyiségű laktózt tartalmaz. Bár alacsonyabb, mint a tehéntejben vagy más tejtermékekben, mégis problémákat okozhat azoknak, akiknek súlyos laktóz intoleranciájuk van.

Mint mindig, a legjobb, ha alacsony mennyiséggel próbálkozol és lassan növeled a bevitelt, hogy felmérd a toleranciaszinted. Ha bármilyen negatív mellékhatást tapasztalsz a kecsketej elfogyasztása után, fontold meg a mennyiség csökkentését, hogy a tünetek enyhüljenek.

Ne feledd, hogy a kecsketej nem megfelelő azok számára sem, akik meghatározott diétát követnek, például tejmentes vagy vegán étrendet. Az ilyen étrendet követők számára a legjobb, ha olyan tejtermékeket választanak, mint például mandulatej vagy zabtej.

Összegzés

A kecsketej a kecskéből előállított tej egy fajtája és sok fontos mikrotápanyagot tartalmaz. Ezek közé tartozik a kalcium, a foszfor és a riboflavin, valamint a szív számára egészséges zsírok és fehérjék.

Az egyik legnagyobb különbség a kecsketej és a tehéntej között az emészthetősége. A kecsketej könnyebben emészthető, kevesebb gyulladást okoz, és alacsonyabb a potenciális allergéntartalma. Ráadásul a kecsketej még a bőrünk egészségéhez és a rossz koleszterinszint csökkenéséhez is hozzájárulhat.

Amennyiben úgy gondolod, hogy szeretnéd kipróbálni a kecsketejet, úgy mindenképpen azt javasoljuk, hogy olyan megbízható forrásokból próbáld beszerezni, mint a termelői piacok vagy bioboltok.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Jobb oldali alhasi fájdalom - ezek az állapotok okozhatják!

vas okt 15 , 2023
A jobb oldali alhasi fájdalom egy nagyon kellemetlen érzés lehet, aminek több oka is lehet. A legtöbb esetben a probléma kizárólag átmeneti és 1-2 nap alatt teljesen megszűnik a fájdalom. Ha azonban tartós fájdalmat tapasztalsz, akkor orvoshoz kell fordulnod azonnal. […]
Jobb oldali alhasi fájdalom - ezek az állapotok okozhatják!

Ez is érdekelheti