Aranyér lelki okai – vajon milyen érzések állhatnak mögötte?

Az aranyér az ér kellemetlen duzzanata a végbélben vagy a végbélnyílásban. Legtöbbször a székrekedés következtében kialakuló erőltetett bélmozgás eredménye, azonban az aranyér lelki okai legalább ugyanennyire hozzájárulhatnak a megjelenéshez.

A férfiak sokkal nagyobb része tapasztalja az aranyér okozta kellemetlenségeket, mint női társaik és az 50 éve felettiek minden több mint fele legalább egyszer megtapasztalja a tüneteket.

Az aranyér kialakulása mögött az alább fizikai jelenségek állhatnak:

 • feszítések és erőlködések a bélmozgások során
 • a nők esetében a terhesség alatt nagyobb valószínűséggel alakul ki aranyér
 • elhízás
 • a rostok hiánya az étrendben
 • túlzott alkoholfogyasztás
 • krónikus hasmenés vagy székrekedés
 • hosszú ideig, kemény felületen történő ülés (pl. biciklizés)

Az aranyér tünetei a következők lehetnek:

 • véres széklet
 • fájdalmas székelés és bélmozgások
 • viszketés a végbél körül
 • széklet szivárgás
 • fájdalmas csomó a végbélnyílás körül
 • fájdalom és irritáció a végbélnyílás körül

Az aranyér kialakulása és tüneteinek megjelenése mögött, azonban nem kizárólag fizikai tényezők húzódhatnak meg. Az aranyér lelki okai legalább olyan fontos jelentőséggel bírnak, mint az említett tényezők.

Igaz, hogy a mai modern orvostudomány az érzelmek és a betegségek kialakulása között még nem tudja kimutatni pontosan a kapcsolat minőségét, azonban az nem kérdés, hogy az érzelmek igen nagy szerepet játszanak egy-egy tünet vagy betegség megjelenésében.

Az aranyér lelki okai között több érzelem is megjelenhet. Egyes spirituális szakértők úgy gondolják, hogy az aranyér kialakulása egyértelműen a harag érzéshez köthető. Az emberek többsége a frusztrációját és dühét nem a lehető legegyszerűbb módon próbálja megoldani, inkább elfojtja magában, ami sokkal később kerül a felszínre (ha egyáltalán valaha is felszínre kerül).

Aranyér lelki okai – vajon milyen érzések állhatnak a probléma mögött?
1. kép – Az aranyér lelki okai között megjelenhet a harag, irányításmánia vagy a frusztráció

A harag az esetek többségében megelőzhető és megoldható, ha őszintén és nyitottan kommunikálunk a probléma forrásáról. Azonban erre nagyon kevesen veszik a fáradtságot, ami végül belső ellentéteket eredmény a szervezetben és a lélekben egyaránt. A felgyülemlő feszültséget a lélek mindig próbálja eltávolítani, végső soron pedig a szervezetre parancsol, hogy a lehető legegyszerűbb módon szabaduljon meg a gondoktól: a végbélnyíláson keresztül, ahol a testünk a salakanyagot eltávolítja.

A harag ugyanolyan salakanyag, mint a megemésztett étel maradéka, csupán azzal a különbséggel, hogy a harag lelki vetülettel bír.

Az aranyér lelki okai mögött továbbá megjelenhet az irányításmánia is. A harag és az irányításmánia gyakran kéz a kézben járnak, hiszen az az ember, aki nem tudja elfogadni a dolgokat a magukat természete szerint igen hamar ideges és haragos lesz.

Minél jobban irányítani szeretnénk a világot és a körülöttünk lévő dolgokat a testünk annál jobban befeszül, végül pedig fizikai jeleket küldhet számunkra, mint az aranyér.

Jól látható, hogy az érzelmek úgy működnek a betegségek hátterében, mint a szépen sorrendbe rakott dominók. Próbáljuk irányítani a világot, de ez nem mindig sikerülhet. Ezt követően haragosak és dühösek leszünk, ami egyre gyakrabban fordul elő, hiszen a probléma csak úgy oldható meg, ha megváltoztatjuk a hozzáállásunkat.

Végső soron kialakulhat a rendszeres szorongás és stressz a felsoroltak miatt. Az utolsó fázisban az aranyér lelki okai mögött, már nem csupán néhány érzelem áll, hanem évek alatt elfojtott és felgyülemlett érzelmek széles tárháza.

Amennyiben szeretné elkerülni az aranyér tüneteit, úgy próbálja meg haragját és dühét megfelelően kezelni. Ha problémája van valakivel, beszélgessen őszintén az illetővel róla. Ha haragszik egy helyzetre, gondolja át még egyszer, hogy mi állhat az érzései hátterében, hogyan változtathatja meg azokat. Végső soron mindig egyszerűbb egyenesen és őszintén kezelni az említett helyzeteket várakozás és önmarcangolás helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

XYY-szindróma - Minden 1000. férfit érinti!

vas aug 8 , 2021
Mi az XYY-szindróma? A legtöbb embernek 46 kromoszómát tartalmaznak a sejtjei. Férfiaknál ez jellemzően egy X és egy Y kromoszómát (XY) tartalmaz. Az XYY-szindróma egy olyan genetikai állapot, amely akkor fordul elő, ha egy hímnek minden sejtjében (XYY) van egy […]
xyy-szindróma

Ez is érdekelheti