Endometriózis jelei, tünetei. Ezekről feltétlen tudnia kell!

Mi az endometriózis?

Az endometriózis olyan rendellenesség, amelyben a méh nyálkahártyáját képező szövethez hasonló szövet a méh üregén kívül nő. A méh nyálkahártyáját endometriumnak nevezzük.

Az endometriózis akkor fordul elő, amikor az endometrium szövete nő a petefészkein, a bélen és a medencét szegélyező szöveteken. Szokatlan, hogy a méhnyálkahártya szövete túlterjed a medence régióján, de ez nem lehetetlen. A méhén kívül növekvő endometrium szövet endometrium implantátumként ismert.

A menstruációs ciklus hormonális változásai befolyásolják a rosszul elhelyezett méhnyálkahártya szövetet, ami a terület gyulladását és fájdalmát okozza. Ez azt jelenti, hogy a szövet növekszik, megvastagszik és lebomlik. Az idő múlásával a lebontott szövetnek nincs hova mennie, és csapdába esnek a medencében.

A medencéjében rekedt szövet a következőket okozhatja:

 • irritáció
 • hegképződés
 • adhéziók, amelyekben a szövet összeköti a kismedencei szerveket
 • súlyos fájdalom a menstruáció során
 • termékenységi problémák

Az endometriózis gyakori nőgyógyászati jelenség, a nők legfeljebb 10 százalékát érinti. Ön nincs egyedül, amennyiben ilyen rendellenessége van.

Endometriózis tünetei

Az endometriózis tünetei változatosak. Néhány nő enyhe tüneteket tapasztal, de másoknak mérsékelt vagy súlyos tünetei lehetnek. A fájdalom súlyossága nem jelzi az állapot mértékét vagy annak állapotát. Lehet, hogy a betegség enyhe formája van, mégis agonizáló fájdalmat tapasztal. Az is lehetséges, hogy súlyos formája van, és nagyon kevés kellemetlenséget okoz.

A medencefájdalom az endometriózis leggyakoribb tünete. A következő tünetek lehetnek viszont szintén jelentkezhetnek:

 • fájdalmas menstruációs időszakok
 • hasi fájdalom a menstruáció előtt és alatt
 • görcsök egy-két héttel a menstruáció körül
 • erős menstruációs vérzés vagy menstruáció közötti vérzés
 • meddőség
 • nemi közösülés utáni fájdalom
 • kellemetlen érzés a székletürítéssel
 • derékfájás, amely a menstruációs ciklus során bármikor előfordulhat

Lehet, hogy nincsenek tünetei sem. Fontos, hogy rendszeresen végezzen nőgyógyászati vizsgálatokat, amelyek lehetővé teszik nőgyógyászának, hogy figyelemmel kísérje az esetleges változásokat. Ez különösen fontos, ha két vagy több tünete van.

Endometriózis
Az endometriózis kellemetlen menstruációs periódusokhoz vezethet.

Endometriózis kezelés

Érthető módon gyorsan enyhíteni szeretne a fájdalmon és az endometriózis egyéb tünetein. Ez az állapot megzavarhatja az életét, ha nem kezelik. Az endometriózisnak nincs gyógyírja, de tünetei kezelhetők.

Orvosi és műtéti lehetőségek állnak rendelkezésre a tünetek csökkentésére és az esetleges szövődmények kezelésére. Orvosa először kipróbálhatja a konzervatív kezeléseket. Ezután műtétet javasolhatnak, ha az állapota nem javul.

Mindenki másképp reagál ezekre a kezelési lehetőségekre. Orvosa segít megtalálni az Ön számára legmegfelelőbbet.

Frusztráló lehet a diagnózis és a kezelési lehetőségek elérése a betegség korai szakaszában. A termékenységi problémák, a fájdalom és a megkönnyebbüléstől való félelem miatt ez a betegség nehezen kezelhető mentálisan. A kezelési lehetőségek a következők:

Fájdalomcsillapítók

Kipróbálhatja a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, de ezek nem minden esetben hatékonyak.

Hormonterápia

A kiegészítő hormonok szedése néha enyhítheti a fájdalmat és megállíthatja az endometriózis progresszióját. A hormonterápia segíti a testet a havi hormonális változások szabályozásában, amelyek elősegítik az endometriózis esetén bekövetkező szövetnövekedést.

Hormonális fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátlók csökkentik a termékenységet azáltal, hogy megakadályozzák az endometrium szövetének havi növekedését és felhalmozódását. A fogamzásgátló tabletták, tapaszok és hüvelygyűrűk csökkenthetik vagy akár megszüntethetik a fájdalmat kevésbé súlyos endometriózis esetén.

A medroxiprogeszteron (Depo-Provera) injekció szintén hatékonyan enyhíti a menstruációt, megállítja az endometrium implantátumainak növekedését. Fájdalmat csökkent és kezeli a tüneteket. Lehet, hogy ez nem az elsőleges választás, a csonttermelés csökkenésének, a súlygyarapodás és egyes esetekben a depresszió gyakoribb előfordulása miatt.

Gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH) agonisták és antagonisták

A nők úgynevezett gonadotropin-felszabadító hormonokat (GnRH) szednek, hogy blokkolják a petefészket stimuláló ösztrogén termelést. Az ösztrogén az a hormon, amely elsősorban a női nemi jellemzők kialakulásáért felelős. Az ösztrogéntermelés blokkolása megakadályozza a menstruációt és mesterséges menopauzát hoz létre.

A GnRH terápiának vannak mellékhatásai, például hüvelyszárazság és hőhullámok. Kis ösztrogén és progeszteron egyidejű bevétele segíthet korlátozni vagy megelőzni ezeket a tüneteket.

Danazol

A Danazol egy másik gyógyszer, amelyet a menstruáció leállítására és a tünetek csökkentésére használnak. A danazol szedése alatt a betegség tovább haladhat. A Danazolnak lehetnek mellékhatásai, beleértve a pattanásokat és a hirsutizmust. A hirsutizmus rendellenes szőrnövekedés az arcon és a testen.

Más gyógyszereket jelenleg kísérlei stádiumban vannak, olyanok, amelyek enyhíthetik a tüneteket és lassíthatják a betegség előrehaladását.

Konzervatív műtét

A konzervatív műtét azoknak a nőknek szól, akik teherbe akarnak esni, vagy súlyos fájdalmat tapasztalnak, és akik számára a hormonális kezelések nem működnek. A konzervatív műtét célja az endometrium növekedésének eltávolítása vagy elpusztítása a reproduktív szervek károsítása nélkül.

A laparoszkópiát, egy minimálisan invazív műtétet alkalmaznak az endometriózis vizualizálására és diagnosztizálására. Az endometrium szövetének eltávolítására is használják. Egy sebész kis bemetszéseket végez a hasban, hogy műtéti úton eltávolítsa a növekedéseket, vagy megégeti esetleg elpárologtatja őket. A lézereket manapság arra használják, hogy megsemmisítsék ezeket a „helytelen” szöveteket.

Utolsó megoldás műtéte (méheltávolítás)

Ritkán orvosa javasolhatja a teljes méheltávolítást végső megoldásként, ha az állapota más kezelésekkel nem javul.

A teljes méheltávolítás során egy sebész eltávolítja a méhet és a méhnyakot. Eltávolítják a petefészket is, mivel ezek a szervek ösztrogént termelnek, és az ösztrogén az endometrium szövetének növekedését okozza. Ezenkívül a sebész eltávolítja a látható implantátum elváltozásokat.

A méheltávolítást általában nem tekintik az endometriózis kezelésének vagy gyógyításának. A méheltávolítás után képtelen lesz teherbe esni. Kérjen második véleményt, mielőtt beleegyezik a műtétbe, ha családalapításon gondolkodik.

Endometriózis – Mi okozza?

Rendszeres menstruációs ciklus alatt a test leveti a méh nyálkahártyáját. Ez lehetővé teszi a menstruációs vér áramlását a méhből a méhnyak kis nyílásán keresztül és a hüvelyen keresztül.

Az endometriózis pontos oka nem ismert, és számos elmélet létezik az okkal kapcsolatban, bár egyetlen elméletet sem bizonyítottak tudományosan.

Az egyik legrégebbi elmélet szerint az endometriózis a retrográd menstruációnak nevezett folyamatnak köszönhető. Ez akkor történik, amikor a menstruációs vér a petevezetékein keresztül a medenceüregébe áramlik vissza, ahelyett, hogy testét a hüvelyen keresztül hagyná.

Egy másik elmélet szerint a hormonok a méhen kívüli sejteket olyan sejtekké alakítják át, amelyek hasonlítanak a méh belsejét bélelő sejtekhez, ami a méhnyálkahártya.

Mások úgy gondolják, hogy ez az állapot akkor fordulhat elő, ha a has kis területei endometrium szövetekké alakulnak át. Ez azért fordulhat elő, mert a hasi sejtek embrionális sejtekből nőnek ki, megváltoztathatják alakjukat és úgy viselkedhetnek, mint az endometrium sejtjei. Nem tudni, miért fordul elő ez.

Ezek az elmozdult méhsejtek a kismedencei falakon és a kismedencei szervek, például a hólyag, a petefészkek és a végbél felszínén lehetnek. A menstruációs ciklus során folyamatosan növekednek, sűrűsödnek és véreznek, reagálva a ciklus hormonjaira.

Az is lehetséges, hogy a menstruációs vér egy műtéti heg révén a medenceüregbe szivároghat, például császármetszés után.

Egy másik elmélet szerint az endometrium sejtjeit a nyirokrendszeren keresztül szállítják ki a méhből. De lehet a hibás immunrendszernek lehet az oka, amely nem rombolja le a nem megfelelő méhsejteket.

Egyesek úgy vélik, hogy az endometriózis a magzati periódusban rosszul elhelyezkedő sejtszövetekkel kezdődhet, amelyek reagálni kezdenek a pubertás hormonjaira. Ezt gyakran Muller-elméletnek hívják. Az endometriózis kialakulása genetikához vagy akár környezeti toxinokhoz is kapcsolódhat.

Endometriózis stádiumok

Az endometriózisnak négy szakasza vagy típusa van. Ez lehet az alábbiak bármelyike:

 • minimális
 • enyhe
 • mérsékelt
 • szigorú

Különböző tényezők határozzák meg a rendellenesség stádiumát. Ezek a tényezők magukban foglalhatják az endometrium implantátumainak helyét, számát, méretét és mélységét.

1. szakasz: Minimális

Minimális endometriózis esetén apró elváltozások vagy sebek és sekély endometrium implantátumok vannak a petefészkén. Gyulladás lehet a medenceüregében vagy annak környékén is.

2. szakasz: Enyhe

Az enyhe endometriózis könnyű elváltozásokat és sekély implantátumokat tartalmaz a petefészeken és a medence bélésén.

3. szakasz: Mérsékelt

A mérsékelt endometriózis mély implantátumokat tartalmaz a petefészkén és a medence bélésén. Több elváltozás is lehet.

4. szakasz: súlyos

Az endometriózis legsúlyosabb stádiuma mély implantátumokat foglal magában a medence bélésén és a petefészkeken. A petevezetékeken és a belekben is lehetnek elváltozások.

Endometriózis diagnózisa

Az endometriózis tünetei hasonlóak lehetnek más állapotok – például petefészek-ciszták és kismedencei gyulladás – tüneteihez. A fájdalom kezelése pontos diagnózist igényel.

Orvosa a következő vizsgálatok közül egyet vagy többet fog elvégezni:

Részletes kortörténelem

Orvosa ellenőrzi az endometriózis tüneteit és a személyes vagy családi kórtörténetét. Általános állapotfelmérés is elvégezhető annak megállapítására, hogy vannak-e egyéb tünetei a tartós rendellenességnek.

Fizikai vizsgálat

A kismedencei vizsgálat során orvosa manuálisan ellenőrzi a hasi részt ciszták vagy hegek miatt a méh mögött.

Ultrahang

Orvosa transzvaginális vagy hasi ultrahangot használhat. Transzvaginális ultrahang esetén egy jelátalakítót helyeznek a hüvelybe.

Mindkét típusú ultrahang képeket szolgáltat a reproduktív szerveiről. Segíthetnek orvosának az endometriózissal összefüggő ciszták azonosításában, de nem hatékonyak a betegség kizárásában.

Laparoszkópia

Az endometriózis azonosításának egyetlen módszere az, ha közvetlenül megnézzük. Ezt laparoszkópiának nevezett kisebb műtéti eljárással hajtják végre. Miután diagnosztizálták, a szövet eltávolítható ugyanazon eljárással.

Endometriózis szövődmények

A termékenységgel kapcsolatos problémák az endometriózis súlyos szövődményei. Az enyhébb fázissal rendelkező nők képesek lesznek teherbe esni és babát szülni. A Mayo Klinika szerint az endometriózisban szenvedő nők körülbelül 30-40% -ának van problémája a teherbe eséssel.

A gyógyszerek nem javítják a termékenységet. Néhány nő képes volt teherbe esni, miután műtéti úton eltávolították az endometrium szövetét. Ha ez az Ön esetében nem működik, érdemes megfontolni a termékenységi kezeléseket vagy az in vitro megtermékenyítést, hogy segítsen javítani a gyermekvállalás esélyén.

Érdemes fontolóra venni a gyermekvállalást előbb, mint később, ha endometriózist diagnosztizáltak, és gyermekeket szeretne. Tünetei idővel súlyosbodhatnak, ami megnehezítheti a saját teherbe esését. A terhesség előtt és alatt orvosának értékelnie kell lehetőségeket. Beszéljen orvosával, hogy megértse ezeket.

Még akkor is, ha a termékenység nem okoz gondot, a krónikus fájdalom kezelése nehéz lehet. A depresszió, a szorongás és más mentális problémák nem ritkák. Beszéljen orvosával arról, hogyan kezelheti ezeket a mellékhatásokat. Segíthet a csatlakozás egy támogató csoporthoz is.

Endometriózis kockázati tényezői

A Johns Hopkins Medicine szerint az Egyesült Államokban a 25-40 év közötti gyermekvállalási nők körülbelül 2-10 százaléka endometriózisban szenved. Általában évekkel a menstruációs ciklus kezdete után alakul ki. Ez az állapot fájdalmas lehet, de a kockázati tényezők megértése segíthet meghatározni, hogy hajlamos-e erre az állapotra, és mikor kell beszélnie orvosával.

Kor

Minden életkorú nőt veszélyeztet az endometriózis. Általában a 25 és 40 év közötti nőket érinti, de a tünetek pubertáskor kezdődhetnek.

Családi kortörténet

Beszéljen orvosával, ha van családtagja, aki endometriózisban szenved. Nagyobb kockázata lehet a betegség kialakulásának.

Terhesség története

A terhesség ideiglenesen csökkentheti az endometriózis tüneteit. Azoknak a nőknek, akiknek még nem volt gyermekük, nagyobb a kockázat a kialakulásra. Azonban az endometriózis még mindig előfordulhat olyan nőknél, akiknek gyermekük volt. Ez alátámasztja, hogy a hormonok befolyásolják az állapot kialakulását és előrehaladását.

Menstruációs történelem

Beszéljen orvosával, ha problémái vannak a menstruációval kapcsolatban. Ezek a kérdések magukban foglalhatják a rövidebb ciklusokat, a nehezebb és hosszabb időszakokat, vagy a fiatalon kezdődő menstruációt. Ezek a tényezők nagyobb kockázatot jelenthetnek Önnek.

Endometriózis prognózis (kilátások)

Az endometriózis krónikus állapot, gyógyítás nélkül. Még nem értjük, mi okozza.

De ez nem azt jelenti, hogy az állapotnak befolyásolnia kell mindennapjait. Hatékony kezelések állnak rendelkezésre a fájdalom és a termékenységi problémák kezelésére, például gyógyszerek, hormonterápia és műtétek. Az endometriózis tünetei általában menopauza után javulnak.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Klausztrofóbia - talán Ön is érintett?

ked nov 10 , 2020
A klausztrofóbia egy irracionális, ám intenzív félelmet kiváltó fóbia, amely szűk vagy zsúfolt terektől alakul ki. Egy olyan egyszerű, mindennapi dolog is kiválthatja, mint például, ha egy helységben nincs ablak, liftbeszorulás vagy vezetés dugóban, nagy forgalomban. A klausztrofóbia az egyik […]
Klausztrofóbia

Ez is érdekelheti