Hibiszkusz tea hatása – Ezeket érdemes tudni róla!

A hibiszkusz tea, amelyet a hibiszkusz növény szárított részeiből készítenek, mélyvörös színű. Íze édes és savanykás, az áfonyához hasonló, és forrón vagy jegesen is fogyasztható. De vajon a hibiszkusz tea hatása jár bármilyen egészségügyi előnnyel?

Sokan ismerik a hibiszkusz (Hibiscus Sabdariffa) gyönyörű virágait. Észak-Afrikából és Délkelet-Ázsiából származik, de ma már számos trópusi és szubtrópusi éghajlaton megterem. Az emberek világszerte a növény különböző részeit használják élelmiszerként és gyógyszerként.

A hibiszkusz növénynek azt a részét, amely a virágot védi és támogatja, kehelynek nevezik. A szárított virágkelyhekből pedig készítik a hibiszkusz teát.

A hibiszkusz növényből készült egyéb italok közé a következők tartoznak:

 • vörös sóska
 • agua de Jamaica
 • Lo-Shen
 • Szudáni tea
 • savanyú tea
 • Karkade

A hibiszkusz tea a gyógyteák közé tartozik. A gyógytea különféle növényekből, azon belül gyógynövényekből és fűszerekből készül. Sok országban a gyógyteát nem lehet „teának” nevezni, mivel nem a Camellia sinensis teanövényből származik.

Bár nem olyan népszerűek, mint a fekete és a zöld teák, a gyógyteák értékesítése folyamatosan növekszik, részben a potenciális egészségügyi előnyeik miatt.

Hibiszkusz tea hatása – Előnyök

Történelmileg a hibiszkusz teát az afrikai országokban a testhőmérséklet csökkentésére, szívbetegségek kezelésére és torokfájás csillapítására használták. Iránban a hibiszkuszteát a magas vérnyomás kezelésére használják.

A legújabb tanulmányok a hibiszkusz lehetséges szerepét vizsgálták a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelésében.

Magas vérnyomás

A Journal of Nutrition című folyóiratban 2010-ben közzétett tanulmány szerint a hibiszkusz tea fogyasztása csökkentette a magas vérnyomás kockázatának kitett és az enyhén magas vérnyomásban szenvedő emberek vérnyomását.

A vizsgálatban résztvevők 6 héten keresztül naponta három adag hibiszkusz teát vagy placebo italt fogyasztottak. Azoknál, akik hibiszkusz teát ittak, szignifikánsan csökkent a szisztolés vérnyomás, szemben azokkal, akik a placebo italt fogyasztották.

Egy 2015-ben közzétett tanulmányok metaanalízise szerint a hibiszkusz tea fogyasztása jelentősen csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást. Az eredmények megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség.

hibiszkusz tea hatása
A hibiszkusz (Hibiscus Sabdariffa) gyönyörű virágai

Koleszterin

Egy 2011-ben közzétett kutatás összehasonlította a hibiszkusz és a fekete tea fogyasztásának koleszterinszintre gyakorolt hatását.

Kilencven magas vérnyomásban szenvedő ember 15 napon keresztül naponta kétszer hibiszkusz- vagy fekete teát fogyasztott.

30 nap elteltével egyik csoport LDL- vagy „rossz” koleszterinszintje sem változott számottevően. Mindkét csoportban azonban jelentősen nőtt az össz- és HDL- vagy „jó” koleszterinszint.

Más tanulmányok azonban vegyes eredményeket mutattak. Egy 2013-ban közzétett áttekintés szerint a hibiszkusz tea fogyasztása nem csökkentette jelentősen a koleszterinszintet.

Más tanulmányok, köztük egy 2014-es, számos klinikai vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a hibiszkusz tea vagy kivonat fogyasztása növeli a jó koleszterinszintet és csökkenti a rossz koleszterin valamint a triglicerid szintet.

Hibiszkusz tea hatása – Fogyás

Egyes tanulmányok pozitív hatásokat mutattak ki, amikor a koncentrált hibiszkusz hatását vizsgálták a testsúly kezelésére.

Egy jelentés kimutatta, hogy a hibiszkusz alacsonyabb testtömegindexet (BMI), testsúlyt, testzsírt és csípő- derék arányt eredményezett.

Egy másik tanulmány szerint, a hibiszkusz-kivonat csökkentette a koleszterinszintet és a triglicerideket a mexikói lakosság körében. Ez az elhízás kockázatának csökkenéséhez vezethet.

Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a vizsgálatok koncentrált dózisokat használtak, és további kutatásokra van szükség a hibiszkusz teában lévő előnyeinek teljes megerősítéséhez.

Tápanyagforrás

A hibiszkusz tea természetesen kalória- és koffeinmentes. Forrón vagy jegesen is fogyasztható.

Mivel a hibiszkusz tea természetes módon savanykás, gyakran adnak hozzá cukrot vagy mézet édesítőszerként, ami kalóriát és szénhidrátot ad hozzá.

A hibiszkusz tea szívre gyakorolt jótékony hatásait az antocianinok nevű vegyületeknek tulajdonítják, amelyek ugyanazok a természetben előforduló vegyi anyagok, amelyek a bogyók színét adják.

Típusok

A hibiszkusz a következő formákban kapható:

 • teafilter
 • ivásra kész tea
 • virágszirmok
 • folyékony kivonat
 • kapszula

Hibiszkusz tea hatása – Mellékhatások és kockázatok

Egy tanulmányok arról számolt be, hogy a hibiszkusz-kivonat nagyon nagy dózisai potenciálisan májkárosodást okozhatnak. Ugyanez az áttekintés arról számolt be, hogy a hibiszkusz kivonat kölcsönhatásba lépett a hidroklorotiaziddal (vízhajtó) állatoknál és a paracetamollal embernél.

A gyógyteákat fogyasztó személyeknek tájékoztatniuk kell orvosukat, mivel egyes gyógynövények kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel.

Más források szerint a hibiszkusz fogyasztása nem biztonságos azok számára, akik klorokint, azaz malária elleni gyógyszert szednek, ugyanis a hibiszkusz csökkentheti a gyógyszer hatását a szervezetben.

A cukorbetegeknek vagy a magas vérnyomás-gyógyszereket szedőknek a hibiszkusz fogyasztásakor figyelemmel kell kísérniük vércukor- és vérnyomásszintjüket. Ez azért van így, mert csökkentheti a vércukor- vagy vérnyomásszintet.

Terhes vagy szoptató nők ne fogyasszanak hibiszkuszteát.

A hibiszkusz tea mértékkel történő fogyasztása általában biztonságosnak tekinthető. A hibiszkuszt tartalmazó egyéb termékek azonban nem szabályozottak és/vagy azt tartalmazzák, vagy nem azt, amit állítanak. Ezek közé tartoznak a következők:

 • kiegészítők
 • kapszulák
 • kivonatok

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>Bodza – 7 Egészségünkre Gyakorolt Jótékony Hatása</strong>

ked dec 13 , 2022
A bodza egy igazán különleges és finom gyümölcs, Európában leginkább a fekete bodza a legismertebb fajtája. A történelem során már sokan felismerték gyógyító és egészégünkre gyakorolt pozitív tulajdonságait, mai napi rendszeresen megjelenik a természetgyógyászatban. Cikkünkben, most a bodza 7 jótékony […]
Bodza – 7 Egészségünkre Gyakorolt Jótékony Hatása

Ez is érdekelheti