A hibiszkusz tea, amelyet a hibiszkusz növény szárított részeiből készítenek, mélyvörös színű. Íze édes és savanykás, az áfonyához hasonló, és forrón vagy jegesen is fogyasztható. De vajon a hibiszkusz tea hatása jár bármilyen egészségügyi előnnyel?
Sokan ismerik a hibiszkusz (Hibiscus Sabdariffa) gyönyörű virágait. Észak-Afrikából és Délkelet-Ázsiából származik, de ma már számos trópusi és szubtrópusi éghajlaton megterem. Az emberek világszerte a növény különböző részeit használják élelmiszerként és gyógyszerként.
A hibiszkusz növénynek azt a részét, amely a virágot védi és támogatja, kehelynek nevezik. A szárított virágkelyhekből pedig készítik a hibiszkusz teát.
A hibiszkusz növényből készült egyéb italok közé a következők tartoznak:
- vörös sóska
- agua de Jamaica
- Lo-Shen
- Szudáni tea
- savanyú tea
- Karkade
A hibiszkusz tea a gyógyteák közé tartozik. A gyógytea különféle növényekből, azon belül gyógynövényekből és fűszerekből készül. Sok országban a gyógyteát nem lehet „teának” nevezni, mivel nem a Camellia sinensis teanövényből származik.
Bár nem olyan népszerűek, mint a fekete és a zöld teák, a gyógyteák értékesítése folyamatosan növekszik, részben a potenciális egészségügyi előnyeik miatt.
Hibiszkusz tea hatása – Előnyök
Történelmileg a hibiszkusz teát az afrikai országokban a testhőmérséklet csökkentésére, szívbetegségek kezelésére és torokfájás csillapítására használták. Iránban a hibiszkuszteát a magas vérnyomás kezelésére használják.
A legújabb tanulmányok a hibiszkusz lehetséges szerepét vizsgálták a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelésében.
Magas vérnyomás
A Journal of Nutrition című folyóiratban 2010-ben közzétett tanulmány szerint a hibiszkusz tea fogyasztása csökkentette a magas vérnyomás kockázatának kitett és az enyhén magas vérnyomásban szenvedő emberek vérnyomását.
A vizsgálatban résztvevők 6 héten keresztül naponta három adag hibiszkusz teát vagy placebo italt fogyasztottak. Azoknál, akik hibiszkusz teát ittak, szignifikánsan csökkent a szisztolés vérnyomás, szemben azokkal, akik a placebo italt fogyasztották.
Egy 2015-ben közzétett tanulmányok metaanalízise szerint a hibiszkusz tea fogyasztása jelentősen csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást. Az eredmények megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség.
Koleszterin
Egy 2011-ben közzétett kutatás összehasonlította a hibiszkusz és a fekete tea fogyasztásának koleszterinszintre gyakorolt hatását.
Kilencven magas vérnyomásban szenvedő ember 15 napon keresztül naponta kétszer hibiszkusz- vagy fekete teát fogyasztott.
30 nap elteltével egyik csoport LDL- vagy „rossz” koleszterinszintje sem változott számottevően. Mindkét csoportban azonban jelentősen nőtt az össz- és HDL- vagy „jó” koleszterinszint.
Más tanulmányok azonban vegyes eredményeket mutattak. Egy 2013-ban közzétett áttekintés szerint a hibiszkusz tea fogyasztása nem csökkentette jelentősen a koleszterinszintet.
Más tanulmányok, köztük egy 2014-es, számos klinikai vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a hibiszkusz tea vagy kivonat fogyasztása növeli a jó koleszterinszintet és csökkenti a rossz koleszterin valamint a triglicerid szintet.
Hibiszkusz tea hatása – Fogyás
Egyes tanulmányok pozitív hatásokat mutattak ki, amikor a koncentrált hibiszkusz hatását vizsgálták a testsúly kezelésére.
Egy jelentés kimutatta, hogy a hibiszkusz alacsonyabb testtömegindexet (BMI), testsúlyt, testzsírt és csípő- derék arányt eredményezett.
Egy másik tanulmány szerint, a hibiszkusz-kivonat csökkentette a koleszterinszintet és a triglicerideket a mexikói lakosság körében. Ez az elhízás kockázatának csökkenéséhez vezethet.
Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a vizsgálatok koncentrált dózisokat használtak, és további kutatásokra van szükség a hibiszkusz teában lévő előnyeinek teljes megerősítéséhez.
Tápanyagforrás
A hibiszkusz tea természetesen kalória- és koffeinmentes. Forrón vagy jegesen is fogyasztható.
Mivel a hibiszkusz tea természetes módon savanykás, gyakran adnak hozzá cukrot vagy mézet édesítőszerként, ami kalóriát és szénhidrátot ad hozzá.
A hibiszkusz tea szívre gyakorolt jótékony hatásait az antocianinok nevű vegyületeknek tulajdonítják, amelyek ugyanazok a természetben előforduló vegyi anyagok, amelyek a bogyók színét adják.
Típusok
A hibiszkusz a következő formákban kapható:
- teafilter
- ivásra kész tea
- virágszirmok
- folyékony kivonat
- kapszula
Hibiszkusz tea hatása – Mellékhatások és kockázatok
Egy tanulmányok arról számolt be, hogy a hibiszkusz-kivonat nagyon nagy dózisai potenciálisan májkárosodást okozhatnak. Ugyanez az áttekintés arról számolt be, hogy a hibiszkusz kivonat kölcsönhatásba lépett a hidroklorotiaziddal (vízhajtó) állatoknál és a paracetamollal embernél.
A gyógyteákat fogyasztó személyeknek tájékoztatniuk kell orvosukat, mivel egyes gyógynövények kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel.
Más források szerint a hibiszkusz fogyasztása nem biztonságos azok számára, akik klorokint, azaz malária elleni gyógyszert szednek, ugyanis a hibiszkusz csökkentheti a gyógyszer hatását a szervezetben.
A cukorbetegeknek vagy a magas vérnyomás-gyógyszereket szedőknek a hibiszkusz fogyasztásakor figyelemmel kell kísérniük vércukor- és vérnyomásszintjüket. Ez azért van így, mert csökkentheti a vércukor- vagy vérnyomásszintet.
Terhes vagy szoptató nők ne fogyasszanak hibiszkuszteát.
A hibiszkusz tea mértékkel történő fogyasztása általában biztonságosnak tekinthető. A hibiszkuszt tartalmazó egyéb termékek azonban nem szabályozottak és/vagy azt tartalmazzák, vagy nem azt, amit állítanak. Ezek közé tartoznak a következők:
- kiegészítők
- kapszulák
- kivonatok