Valóban létezik olyan, hogy C vitamin túladagolás?

A hűvösebb időjárás szinte mindig megával vonzza azt a tényt, hogy a szakember arra bíztatnak, szedjünk különféle vitaminokat annak érdekében, hogy a megbetegedések esélyét csökkentsük. A C-vitamin ezek körül az egyik legismertebb vitamin, mely főleg azért vált híressé, mert köztudottan megakadályozzák a megbetegedéseket. De vajon túlzásba is lehet esni, és a C-vitamin túladagolás is lehetséges?

Az aszkorbinsavnak is nevezett C-vitamin egyike a sok vízben oldódó tápanyagnak, amely a természetben is megtalálható gyümölcsökben és zöldségekben. Mivel sokan képesek túlzásokba esni, sok esetben felmerült a kérdés, hogy a C vitamin túladagolás valós veszély-e, illetve mennyire lehet egy ilyen természetes anyagot túladagolni.

A túl sok C-vitamin nemkívánatos hatásokat okozhat, azonban a súlyos túladagolás rendkívül ritka és valószínűtlen. Mint minden esetben, itt is a mérték az, ami kulcsfontosságú: tudja meg, hogy mekkora mennyiségű C-vitaminra van szüksége szervezetének.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, így a zsírban oldódó vitaminokkal szemben ez a fajta vitamin nem tárolódik huzamosabb ideig a szervezetben. Az elfogyasztott C-vitamin testnedveken keresztül jut el a szövetekbe, és az esetleges többlet kiválasztódik a vizelettel.

Következésképpen a szervezet nem tudja sokáig tárolni ezt a fajta vitamint, valamint önállóan nem képes előállítani, így a szükséges napi mennyiség fogyasztása elengedhetetlen olyan ételekből, amelyek C-vitaminban gazdagok.

Mire való a C-vitamin?

A C-vitamin egyfajta antioxidáns, amely segít megvédeni a testet az egészséges sejteket károsító és elpusztító hatásoktól. Ezenkívül segít a vas felszívódásának növelésében is, ami fontos a megfelelő növekedéshez és a test általános működéséhez.

Mivel említettük, hogy a C-vitamin túladagolás szinte lehetetlen, a fordítottja viszont annál inkább lehetséges és sokkal veszélyesebb is: hiánya potenciálisan halálos állapothoz vezethet, amelyet skorbutnak neveznek.

A gyümölcsök közül a narancs az egyik legismertebb C-vitaminforrás, azonban az alábbi ételekből is könnyedén hozzájuthatunk:

 • paprika
 • brokkoli
 • sárgadinnye
 • grapefruit
 • kiwi
 • burgonya
 • eper
 • paradicsom

Amennyiben sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, általában nincs szükség egyéb táplálékkiegészítőkre, hogy pótolja a C-vitamint.

Mikor beszélhetünk C vitamin túladagolásról?

Egy átlagos felnőtt nőnek napi 70 mg C-vitaminra van szüksége, míg egy átlagos felnőtt férfinak 90 mg a napi igénye. Azonban az ajánlott napi mennyiséget felülbírálhatja a terhesség és a szoptatás.

Minden esetben fontos, hogy konzultáljon orvosával. A maximálisan ajánlott mennyiség vagy felső határ napi 2000 mg.

Amennyiben ezt a felső határt, azaz 2000 mg-ot túllépjük, előfordulhatnak mellékhatások, mint:

Néhány esetben, mint a hemochromatosis-ban szenvedő betegek, a C-vitamin túladagolás sokkal veszélyesebb is lehet. Ez az állapot azt jelenti, hogy a szervezet túlzott mennyiségű vasat tárol. Ezt pedig súlyosbíthatja az, ha a beteg túl sok C-vitamint juttat be a szervezetébe. A következménye akár a test szövetének károsodásához is vezethet.

1. kép – az egyik legjobb C-vitamin forrás

Emellett a C-vitamin táplálékkiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos más gyógyszerekkel is. Ezek közé sorolható a szívbetegségek és a rák kezelésére szolgáló gyógyszerek. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy egyeztessen orvosával, még mielőtt bármilyen táplálékkiegészítő szedését fontolgatná.

Ezen kívül a felesleges C-vitamin oxalátként, testhulladékként választódik ki a szervezetből. Normál esetben ez az anyag a vizelettel távozik a szervezetből, ám bizonyos körülmények között előfordulhat, hogy megköthet ásványi anyagokat és kristályokat képezhet, amelyek vesekövek kialakulásához vezethetnek. Így a túlzott C-vitaminfogyasztás akár vesekövet is eredményezhet.

Sőt, a veseelégtelenség sem ritka jelenség azoknál, akik meghaladják a napi 2000 mg C-vitaminbevitelt.

Az immunrendszer javításának egyéb módjai

Annak ellenére, hogy sok fórum, illetve táplálékkiegészítő készítők elhitetik, hogy a C-vitamin valóban megakadályozza a különféle megbetegedéseket, ez nem feltétlenül igaz. Valójában ezek a (néhány esetben még) költséges kiegészítők csak kissé minimalizálják a megfázás időtartamát. Továbbá a C-vitamin bevétele már megbetegedés után egyáltalán nem segít.

Ahelyett, hogy különféle táplálékkiegészítőkből próbál hozzájutni a napi ajánlott mennyiséghez, inkább az étrenden változtasson oly módon, hogy elegendő C-vitamint kapjon a szervezet a természetes forrásokból.

Emellett a megelőző intézkedések a legfontosabbak, ha el szeretnénk kerülni a megfázás vagy az influenza kellemetlen hatásait. Ezt a következőképpen teheti meg:

 • megfelelő minőségű és mennyiségű alvás
 • rendszeres testmozgás
 • tápláló ételek fogyasztása
 • kerülje a koffein-és az alkoholfogyasztást

Összefoglalva

A C-vitamin általában biztonságos a legtöbb ember számára, ám ez főként akkor igaz, ha a természetes táplálékforrásokból kapja meg a szervezet a szükséges napi adagot.

Mint szinte minden esetben, a mérték megtartása jelenleg is fontos: a C vitamin túladagolás lehetséges, ám rendkívül ritka. Ha valaki túl sokat fogyaszt belőle különféle mellékhatásokat tapasztalhat, amelyek közül a leggyakoribbak az emésztési tünetek.

A komolyabb következmények közé sorolható a vas túlterhelést és a vesekövek kialakulása.

Azonban a fenti következmények elkerülése rendkívül egyszerű: csökkentse a napi C-vitamin adagját.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

7 jel, ami a D-vitamin hiány tünetei között is megjelenhet

csü márc 11 , 2021
Mik lehetnek a D-vitamin hiány tünetei? A D-vitamin egy különösen fontos vitamin, mivel a szervezetünkben megtalálható különböző rendszerek egészséges működésében kritikus fontosságú szerepet játszik. Más vitaminokkal szemben a D-vitamin hormonként működik és a testünk minden egyes sejtjének szüksége van rá. […]
7 jel, ami a D-vitamin hiány tünetei között is megjelenhet

Ez is érdekelheti