Terhesség első jelei – 15 korai jel, ami a terhességre utal

Ugyan csak a terhességi teszt és az ultrahangos vizsgálat adhat egyértelmű választ a terhesség kérdésére, de bizonyos tünetek a terhesség első jelei lehetnek.

A legelső dolog pedig nem feltétlen az első elmaradt menstruációs ciklus. Észrevehető reggeli rosszullét, érzékenység a szagokra és fáradékonyság.

Mikor jelentkezhetnek a tünetek?

Kicsit furcsán hangzik, de a terhesség első hete, az utolsó menstruációs ciklustól számított első hétre tehető. Az utolsó ciklus vehető az első hétnek, annak ellenére, hogy még akkor Ön nem is terhes.

A terhességi idő kalkulálásánál az utolsó menstruációs ciklus első napját vesszük alapul. Ezért az első pár hét, ahol ugyan nem tapasztal tüneteket, szintén beleszámít a 40 hetes terhességi időtartamba.

Jelek és tünetekIdősávok (utolsó ciklushoz képest)
enyhe görcsök és foltok megjelenése1-4. hét
kimaradt menstruációs ciklus4. hét
fáradtság4. vagy 5. hét
hányinger4-6. hét
fájó, bizsergő mellek4-6. hét
sűrű vizelési inger4-6. hét
puffadás4-6. hét
mozgásszervi betegség5-6. hét
hangulatingadozások6. hét
testhőmérséklet változás6. hét
magas vérnyomás8. hét
extrém fáradtság, gyomorégés9. hét
magasabb pulzus8-10. hét
mell és mellbimbó változás11. hét
akné, pattanások11. hét
észrevehető súlygarapodás11. hét
terhességi kisugárzás12. hét

1. Görcsölés és foltok megjelenése a korai terhesség alatt

Az első héttől a negyedik hétig minden folyamat még csak sejt szinten történik. A megtermékenyített petesejtek blasztocisztát (ez egy folyadékkal telt sejtek csoportja) hoznak létre, amiből később a baba szervei és testrészei fejlődnek ki.

A 10. és 14. nap (4.hét) között, a fogamzás után, a blasztociszta beékelődik az endometriumba és a méh belsejébe tapad. Ezt enyhe vérzés kísérheti, amit emiatt összetévesztenek egy enyhe menstruációs ciklussal.

Az ilyen tapadási folyamat során történő vérzések tulajdonságai:

 • Szín: Rózsaszín, piros, barna
 • Vérzés: a vérzés az átlagos egyénenkénti menstruációs ciklushoz képest kell vizsgálni. A foltos megjelenés arra értendő, amikor vért talál törlés után.
 • Fájdalom: A fájdalom intenzitása lehet enyhe, közepes vagy súlyos. Egy tanulmány alapján, ahol 4359 nőt vizsgáltak, 28% a foltos megjelenés mellé egyhe vérzésről és fájdalamról számolt be.
 • Időtartam: A megtapadási folyamat kevesebb mint 3 napig tart és nincs szükség a kezelésre.

Kerülje a dohányzást, az alkoholos italok fogyasztását és bármilyen kábítószer használatát, ami egyébként erős vérzést eredményez.

2. Kimaradt ciklus a korai terhessé jelei között

Amint a blasztociszta megtapadása a méh falán megtörténik, a test elkezd humán koriongonadotropin termelni (hCG). Ez a hormon segíti a terhesség fenntartását. Továbbá jelzi a petefészeknek, hogy hagyja abba az petesejtek leválasztását havi szinten.

Ezért nagyvalószínűséggel a következő menstruációs periódus ki fog maradni a fogantatást követően. Amennyiben időben nem megfelelően jelentkezik a terhességi ciklus, vegyen terhességi tesztet a teljes megbizonyosodás céljából.

Több, otthon elvégezhető teszt is ki tudja mutatni a hCG hormonokat akár 8 nappal a kimaradt menstruációs ciklus után. A terhességi tesztek a vizeletben lévő hCG szintet tudják kimutatni és ebből következtethető a terhesség.

Tanácsok

 • Vegyen egy terhességi tesztet, hogy megbizonyosodjon arról.
 • Amennyiben pozitív, konzultájon az orvosával és beszéljék meg az első vizsgálat időpontját.
 • Amennyiben gyógyszert szed, beszélje meg orvosával, hogy a használtuk milyen hatással lehetnek a gyermek fejlődésére.
terhesség első jelei
Bizonyosodjunk meg a terhességről teszttel!

3. Megnövekedett testhőmérséklet a terhesség első heteiben

A magas testhőmérséklet szintén a terhesség első jelei közé tartozik. A test belső hőmérséklete könnyen megemelkedik fizikai igénybevétel, vagy magasabb természeti hőmérséklet hatására. Ebben az időben figyeljen oda, hogy elegendő vizet fogyasszon, és figyeljen oda a fizikai igénybevételre.

4. Kimerültség a terhesség első jelei között

A kimerültség a terhesség teljes időtartama alatt kialakulhat. Ez a tünet igen gyakori a terhesség korai fázisában. A progeszteronszintje jelentősen megemelkedik, aminek hatására fáradékonyságot, álmosságot tapasztalhat.

Tanácsok

 • A terhesség korai heteiben kimerültnek érezheti magát. Törekedjen arra, hogy elegendő alváshoz jusson a szervezete.
 • A hálószoba hőmérsékletének csökkentése segíthet ebben, mivel a test hőmérséklet megemelkedik a terhesség korai szakaszában.

5. Megnövekedett pulzus a terhesség elején

A 8. és 10. hét környékén a szív gyorsabban és erőteljesebben kezd el verni. A palpitáció és a ritmuszavarok koraiak a terhességben, ami normális jelenség a hormonváltozás miatt.

A megnövekedett véráramlás a magzatban csak a terhesség egy későbbi szakaszában következik be. Viszont a folyamat kialakulása fogantatás után történik. Amennyiben mögöttes szívproblémával él együtt, konzultájon az orvosával. Az ő felügyeletével történhet gyógyszeres kezelés, ami a véráramlást serkentheti. Előfordulhat, hogy alacsony vérnyomás magas pulzus áll fent, amit szintén érdemes az orvossal megvitatni.

6. Terhesség első jelei a mellben: bizsergés, fájdalom, növekedés

A mell megváltozása a 4. és a 6. hét között történik. A hormonváltozások hatására valószínűleg, duzzadást és érzékenységet tapasztalhat. Ezek a tünetek általában egy pár hét múlva teljesen megszűnnek.

A mellbimbó és a mell megváltozása előfordulhat a 11. hét környékén is. A hormonok pedig annak megnagyobbodását is eredményezik. Az areola – terület a mell körül – színe sötétebb lehet a nagysága pedig megnőhet.

Ha a terhesség előtt előfordultak pattanások a testén, akkor a terhesség alatt szintén lehet erre számítani.

Tanácsok

 • Enyhítse a mell érzkenységét azzal, hogy kényelmes, anyukáknak szánt melltartót visel. Pamut anyagú, merevítő nélküli, ami ilyen esetekben a legkényelmesebb.
 • Válasszon olyat, ami állítható kapcsos, ezzel felkészülve a további növekedésre az elkövetkezendő hónapokban.
 • A párnázott típusok csökkentik a súrlódást és nem irritálják a mellbimbót.

7. Hangulatváltozás a korai szakaszban

Az ösztrogén és progeszteronszintje magas szintre emelkedik a terhesség ideje alatt. Ez hozzájárulhat a mindennapos hangulatának megváltozásában, aminek következtében sokkal érzelmesebb és lobbanékonyabb lesz a viselkedése. A hangulatingadozás gyakori jelenség a terhességnél, ahol a depresszió, szorongás, ingerlékenység és az eufória váltja fel egymást.

8. Gyakori vizelési inger

A terhesség ideje alatt a szervezetnek több vért kell keringetni. Ennek következtében a vesék több folyadékot termelnek működésük során, ami több vizeletet majd gyakori mellékhelység látogatást eredményez.

A hormonok szintén nagy szerepet játszanak a hólyag egészséges működésében. Előfordulhat, hogy gyakrabban kell kimennie a mosdóba, egyes esetekben pedig szivárgást is tapasztalhat.

Tanácsok

 • Igyon kb. 300ml-el több folyadékot napi szinten.
 • Tervezze meg a mellékhelységbe való kitérést annak érdekében, hogy elkerülje az inkontinenciát.

9. A terhesség első jelei: puffadás és székrekedés

A menstruációs ciklushoz hasonlóan a puffadás tünete lehet a terhesség korai szakaszának. Ez szintén a hormonoknak köszönhető, ami lelassítja az emésztőrendszert. Ennek eredményeképpen teltséget, székrekedést érezhet.

A székrekedés növelheti a puffadás érzetét is.

10. Reggeli émelygés, rosszullét, hányás

A hányinger és a reggeli rosszullét általában a 4. és a 6. hét között jelentkezik. Annak ellenére, hogy reggeli rosszullétnek hívják, előfordulhat a nap bármelyik szakaszában, akár éjszaka is. Nem feltétlen bizonyított, hogy pontosan mi is okozza ezt, de szoros összefüggésben van a hormonokkal.

A terhesség első trimeszterében, a nők enyhe vagy akár súlyos rosszullétet is tapasztalhatnak. Ennek intenzitása egyre erősödik, ahogy az első trimeszter végéhez közeledünk, és gyengül, ahogy átlépünk a második trimeszterbe.

reggeli rosszullét a terhesség alatt
A reggeli rosszullét sok kellemetlenséget tud okozni a terhesség korai szakaszában

Tanácsok

 • Tartson egy kevéske sós kekszet az ágya mellett, egyen egy párat felkelés előtt, hogy enyhítse a reggeli hányingert.
 • Maradjon hidratált azáltal, hogy nagy mennyiségben fogyaszt folyadékot.
 • Konzultájon az orvosával, amennyiben a bevitt folyadék is táplálék nem marad meg a szervezetben.

11. Terhesség első jelei: magas vérnyomás és szédülés

A legtöbb esetben, a terhesség első jelei között a vérnyomás csökken. Ez szédülés érzését kelti, mivel az erek kitágulnak.

A magas vérnyomás, mint a terhesség egyik tünetét nehéz megállapítani. Hiszen a terhesség első 20 hetében a magas vérnyomás valamilyen háttérproblémának tudható be. Ugyan a terhesség korai fázisában tud kialakulni, viszont alapvetően is jelen lehet, amennyiben amúgy is valaki magas vérnyomással rendelkezik. Lényegében lehet a terhesség egy tünete, viszont nem lehet belőle egyből arra következtetni.

Az első terhességi vizsgálatnál az orvosa megállapítja az aktuális vérnyomását és ahhoz mérten fogja vizsgálni a bizonyos eltéréseket.

Tanácsok

 • Fontolja meg, hogy a jelenlegi testedzési szokásait, terhes barát tornára cseréli.
 • Nézzen utána, hogyan tudja könnyen ellenőrizni a vérnyomását.
 • Konzultájon háziorvosával, vagy dietetikussal, hogyan tudná csökkenteni a vérnyomását.
 • Igyon elegendő folyadékot és táplálkozzon megfelelően, hogy elkerülje a szédülést. Váltson lassan testhelyzetet, amikor ülő helyzetből feláll.

12. Érzékenység a szagokra és bizonyos ételek kerülése

A szagérzékenység a terhesség korai szakaszában egy elég gyakori tünet, amiről nagyon sokan számolnak be. A jelenség mögött van egy kevés tudományos magyarázat is. De ami fontosabb, hogy ez az érzékenység váltja ki az émelygést és a hányást. Ezenfelül pedig erős utálatot tud kiváltani bizonyos ételekkel szemben.

Több kutatási jelentése számol be a szagérzékenység és a terhesség közötti kapcsolatról 1922 és 2014 között. A vizsgálatok során a kutatóorvosok figyelmesek lettek rá, hogy a terhes nők bizonyos szagokat és illatokat sokkal intenzívebbnek jellemeznek az első trimeszter alatt.

13. Súlygyarapodás a terhesség alatt

A súlygyarapodás sokkal jobban megfigyelhetőbb az első trimeszter végének közeledtével. Megfigyelhető egy átlagosan 1-2 kg közötti súlynövekedés az első pár hónapban. A kalória szükséglet ebben az időtájban nem növekedik számottevően az eddig megszokottakhoz képest, de az idő előrehaladtával viszont jelentősen.

A későbbi szakaszokban, a terhesség alatt felszedett tömeg az alábbiak szerint szokott megoszlani:

 • mellek (nagyjából 0.5 és 1.5 kg között)
 • méh (nagyjából 1 kg)
 • méhlepény (0,6-0.9 kg között)
 • magzatvíz (1 kg körül)
 • megnövekedett vér- és folyadék mennyiség (2.5-3.0 kg)
 • zsír (3 és 4 kg)

14. Terhesség első jelei: gyomorégés

A hormonok a gyomor és a nyelőcső közötti szakaszt ellazíthatják, ennek következtében a gyomorsav elkezd szivárogni, ami gyomorégéshez vezet.

Tanácsok

 • A terhességgel kapcsolatos gyomorégés megelőzhető azzal, ha napi szinten több, kisebb étkezést iktatunk be, szemben a többszöri nagyobb étkezésekkel.
 • Próbáljon meg napi szinten legalább egy órát függőleges ülő helyzetben eltölteni. Így az ételnek több ideje marad a megemésztődésre.
 • Beszéljen az orvosával arról, hogy mi lehet az Ön és a baba számára a legbiztonságosabb, amennyiben savcsökkentő gyógyszerekre van szüksége.

15. Szülési kisugárzás és pattanások

Sokan mondják manapság a terhes hölgyekre, hogy „ragyognak”. Ez a megjelenés a magas vérnyomásnak és a magasabb hormonszintnek köszönhető. A magasabb hormonszint viszont a faggyúmirigyek túlzott működéséhez vezethet.

Ez a megnövekedett aktivitás pedig a bőrnek egy puha, fényes külsőt kölcsönöz. Másrészről pedig a túlzott faggyútermelés a pattanások kialakulását eredményezik.

A terhesség első jelei csökkennek a második trimeszterben

Sok olyan testi tünet, amit a terhesség első trimeszterében tapasztal, szépen lassan eltűnik, ahogy a második trimeszterbe lép át. Keresse fel orvosát, amennyiben a tünetek valamelyike kellemetlen és nem összeegyeztethető a hétköznapi életével. Közösen olyan megoldást tudnak találni, ami által a terhesség kényelmesen és problémamentesen le tud zajlani a testében. Rengeteg olyan készülék vagy termék segíthet megkönnyíteni a terhességgel járó kellemetlenségeket, mint például a pocaktámasz, amely teljesen alkalmazkodik a pocak méretéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Magas vérnyomás alacsony pulzus – vajon mit jelezhet?

csü febr 20 , 2020
Magas vérnyomás alacsony pulzus – vajon mit jelezhet? Önnek is magas a vérnyomása, de egyben alacsony a pulzusa? Elgondolkodott már azon, hogy ez esetleg további problémákat jelenthet Önre nézve? Ebben a cikkben próbálunk segítséget nyújtani, hogy mikor érdemes komolyan venni […]
1. kép - magas vérnyomás alacsony pulzus - vajon komoly dolgot jelez?

Ez is érdekelheti