Kalcium – 6 tény, amit érdemes tudnod róla

A kalcium egy olyan tápanyag, amelyre minden élő szervezetnek szüksége van, beleérve minket, embereket is. Kevesen tudják róla, hogy a szervezetben előforduló legnagyobb mennyiségű ásványi anyag, ami létfontosságú a csontok egészségéhez.

A testünkben megtalálható kalcium 99%-a csontokban és fogakban található, azonban szükséges az agy és a test más részei között történő kommunikáció fenntartásához is. Nem utolsó sorban szerepet játszik az izommozgásban, illetve a szív és érrendszeri működésben.

Cikkünkben, most 6 tényt mutatunk be a kalciummal kapcsolatban, amiről mindenképpen érdemes tudnod!

1. Szervezetünk nem képes előállítani

Hiába a kalcium a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, szervezetünk még sem képes önmagában előállítani, ezért is kiemelten fontos feladat megfelelő mennyiségű bevitele. Pótlására két lehetőség áll rendelkezésre: kalciumban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása vagy kalcium kiegészítők alkalmazása.

Magas kalcium tartalmú élelmiszerek lehetnek például a tejtermékek, mint a sajt, tej vagy joghurt illetve a sötétzöld zöldségek például a kelkáposzta, spenót, brokkoli vagy fehérbab. A felsoroltakon kívül jó választás lehet még a szardínia és a különböző gabonafélék.

2. Felszívódásához D-vitamin szükséges

A szervezetünknek D-vitaminra van szüksége a bevitt kalcium felszívódásához. Amennyiben erre nem figyelünk, úgy az elfogyasztott mennyiség bizonyos része nem fog megfelelően hasznosulni. Az olyan D-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása, mint a lazac vagy a tojás sárgája mind segíthetnek a kalcium hatékonyabb felszívódásában.

Fontos azonban megemlíteni, hogy az egyik legjobb és legtermészetesebb D-vitamin forrás a napfény. Tehát ha úgy gondolod, hogy nem viszel be elegendő D-vitamint, akkor nyáron mindenképpen érdemes lehet több alkalommal napoznod egy kicsit!

3. Nők számára még fontosabb

Számos kutatás már bebizonyította, hogy a kalcium fogyasztása a nők számára hasznosabbnak bizonyulhat, mint a férfiak esetében. Egy 2019-ban készült tanulmány például azt találta, hogy a kalcium fogyasztása enyhítheti a pre menstruációs szindróma (PMS) tüneteit. Ezt a következtetést arra alapozták a kutatók, hogy a PMS tünetei a vizsgálatban résztvevők esetében mindig intenzívebbek voltak azoknál, akik alacsonyabb kalcium, magnézium és szérum szinttel rendelkeztek.

4. Ajánlott mennyisége az életkortól függ

Honnan tudhatod hogy elegendő kalciumot fogyasztol-e? A National Institutes of Health kutatásaira támaszkova a felnőttek számára az ajánlott napi bevitel 1000 mg. Azonban az 50 év feletti vagy terhes nők esetében az irányadó mennyiség 1200 mg.

Kalcium – 6 tény, amit érdemes tudnod róla
1. kép – A kalcium ajánlott napi bevitele függ az életkortól

Természetesen a legjobb megoldás, ha az említett mennyiséget természetes módon próbálod bevinni szervezetedbe, azonban ha erre nincs lehetőséged, úgy jó alternatívát nyújthatnak a különböző kalcium készítémények.

5. Hiánya egészségügyi problémákhoz vezethet

A tartósan fennálló hiánya akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Többek között növelheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát illetve törékenyebbé teheti a csontokat, ami különösen az idősebb korosztály esetében jelenthet komolyabb veszélyeket.

Továbbá elengedhetetlen szerepet játszik a gyerekek növekedésében és fejlődésében. Azoknál a gyerekeknél, akik nem kapnak elegendő kalciumot előfordulhat, hogy nem fogják elérni teljes testmagasságukat vagy más, egészségügyi problémák alakulnak ki.

Végezetül pedig az is elmondható, hogy a kálicum pótlásának hiánya akár magasabb vérnyomást is eredményezhet.

6. A túl sok kalcium mellékhatásokkal járhat

Bármilyen fontos ásványi anyagról esetében a megfelelő mennyiség bevitele kulcsfontosságú, ellenkező esetben különböző negatív mellékhatások jelentkezhetnek. A túl sok kalcium fogyasztás tünetei lehetnek a székrekedés, puffadás illetve a túlzott gázképződés.

Amennyiben hosszú ideig túl sok kalciumot fogyasztunk, úgy továbbá megnövekedhet a vesekő kialakulásának a kockázata vagy a hiperkalcémia, ami a kalcium vérbe történő lerakódását jelenti.

Néhány már jelenleg is úgy gondolják a kutatóvilágban, hogy egyes kalcium kiegészítők rendszeres fogyasztása növelheti a szívbetegségek kockázatát, azonban ezen a területen egyelőre nem született olyan tanulmány, ami igazolná ezt az állítást.

Összegzés

A kalcium elengedhetetlen az általános, jó egészség fenntartásához. Pótlására lehetőségünk van természetes ételekből illetve táplálékkiegészítőkből is, hiánya növelheti a csontritkulás kialakulásának esélyeit illetve gyerekeknél fejlődési problémákat is okozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Sóska: Tápanyagok, előnyök, hátrányok, és receptek

szo jan 21 , 2023
A sóska savanykás ízéről és erőteljes pozitív egészségügyi hatásairól ismert növény. Ezt az élénk levelét és gyümölcsét használják arra, hogy levesek, mártások, saláták és italok ízét éles, citrusos ízzel gazdagítsák. Bizonyos fajtáit gyógyteák, tinktúrák és étrend-kiegészítők készítésére is használják. Mi […]
sóska

Ez is érdekelheti