A laskagomba 7 elképesztő élettani hatása

A laskagomba technikailag különbözik a növényektől, mégis nagyszerű kiegészítője lehet bármely ételnek vagy étrendnek. Körülbelül 40 féle laskagomba létezik, és mindegyik típusa fogyasztható, főleg tésztával.

Ez a fajta gomba ismert a lenyűgöző egészségjavító tulajdonságairól, sőt, számos erős vegyületet tartalmaznak. A hagyományos orvoslásban is már évszázadok óta használják, így nem hátrány, ha beépítjük ezt az ízletes gombafajtát étrendünkbe.

Cikkünkben a laskagomba 7 elképesztő előnyét gyűjtöttük össze, ami mindenki számára hasznos lehet.

1. Tápanyagokban gazdag

A laskagomba tele van rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és más fontos tápanyagokkal, ezenkívül alacsony szénhidráttartalmú, ennek köszönhetően kiváló választás lehet azok számára, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet követnek.

A laskagomba tartalmaz fehérjét, zsírt, rostokat, folsavat, káliumot, vasat, foszfort és cinket is, valamint kisebb mennyiségű egyéb tápanyagot is tartalmaznak, beleértve a D-vitamint és a szelént.

2. Antioxidánsokat tartalmaz

Az antioxidánsok segítenek csökkenteni a sejtkárosodást a szervezetben, éppen ezért a laskagomba fogyasztása fokozottan ajánlott, hiszen antioxidánsokat tartalmaz.

Ezek a típusú gombák aminosavakat is tartalmaznak, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek.

2007-ben rágcsálókon végeztek tanulmányt, mely során kiderült, hogy a laskagomba-kivonattal végzett kezelés javította az antioxidánsok szintjét és csökkentette bizonyos gyulladásos markereket az idősebb patkányokban.

A laskagomba 7 elképesztő élettani hatása
1. kép – A laskagomba rendkívül egészséges kiegészítője lehet étrendünknek

Emellett 2020-ban is végeztek kísérletet patkányokon, és megfigyelték, hogy ez a kivonat antioxidáns hatással bírt, és segített csökkenteni a mérgező vegyszerek okozta májkárosodást.

A kémcsőben végzett vizsgálatok is igen ígéretesek: megállapították, hogy a szürke laskagombából származó kivonat gátolja az emberi artériás sejtek oxidatív károsodását, és megakadályozta a rossz koleszterin oxidációját.

A rossz koleszterin oxidációja részt vesz az érelmeszesedés folyamatában, amely számos negatív hatással lehet a szervezetre.

Habár a kísérletek azt sugallják, hogy a laskagomba antioxidánsokat biztosít a szervezet számára, további kutatásokra van szükség, amelyek nem csak a rágcsálókat vonják be.

3. Jótékony hatással lehet a szív egészségére

A laskagomba elősegítheti a szív egészségét azáltal, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

A laskagomba egyes típusai számos olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek a szív egészségét szolgálják, beleértve a béta-glükánnak nevezett rostokat.

A béta-glükánokat a bélbaktériumok fermentálják, hogy rövid szénláncú zsírsavakat termeljenek, amelyek segíthetnek csökkenteni a szervezet koleszterintermelését.

A laskagomba ezen fajtáit vizsgálták, és kiderítették, hogy csökkenthetik a vércukorszintet, a triglicerideket, a vérnyomást és az inzulinszintet, amelyek mindegyike csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Azonban a kutatások eredményei nem teljesen pontosak, ezért még több vizsgálatra lesz szükség ahhoz, hogy alátámasszák ezt az állítást.

4. Elősegítheti a vércukorszint szabályozását

A szív egészségének támogatása mellett a laskagomba segíthet a vércukorszint szabályozásában is.

22 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és nem szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálat során kiderült, hogy a por állagú laskagomba egyik típusa csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet.

Sőt, 2007-ben is vizsgáltak 30 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyt, mely során megállapították, hogy napi 150 gramm főtt laskagomba (P. ostreatus) elfogyasztása 7 napon keresztül 22%-kal csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, és átlagosan 23%-kal csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet.

Érdekes, hogy miután a résztvevők 1 hétig szüneteltették a gombafogyasztást, mind az éhgyomri, mind az étkezés utáni vércukorszint átlagosan 13%-kal, illetve 20%-kal emelkedett. A kezelés emellett jelentősen csökkentette a résztvevők vérnyomását, koleszterinszintjét és trigliceridszintjét.

5. Támogatja az immunrendszert

A laskagomba többféleképpen is támogathatja az immunrendszert. A laskagomba egyik fajtájáról, a P. ostreatusról kiderült, hogy immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul a gombák vírusellenes és antibakteriális hatással is büszkélkedhetnek.

A pleurán kezelésről kimutatták, hogy jelentősen javítja a tüneteket a visszatérő légúti fertőzésekben szenvedő gyermekeknél, és jelentősen csökkenti a felső légúti fertőzések előfordulását sportolóknál.

Egy 41 ember bevonásával végzett 8 hetes vizsgálat azt derítette ki, hogy a placebóval összehasonlítva a napi laskagomba-kivonat-kiegészítő bevitele fokozta az immunrendszer aktivitását.

Ezekről a gombákról kimutatták, hogy antivirális és antibakteriális hatással is rendelkeznek.

Azonban a kutatások még nem elegendők ahhoz, hogy 100%-ban kijelentsük, a laskagomba kivonatok és kiegészítők immunrendszer-egészségfejlesztő tulajdonságokkal rendelkeznek.

6. Egyéb lehetséges előnyök

A felsorolt egészségügyi előnyök mellett a vizsgálatok azt sugallják, hogy laskagomba más módon is javíthatja az egészséget:

  • Daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik: Az állatokon végzett kutatások azt sugallják, hogy a laskagomba daganatellenes hatást fejt ki. Azonban az embereken végzett kutatások hiányosak.
  • Hozzájárul a belek egészségéhez: Rágcsálókon végzett kísérletek bebizonyították, hogy a laskagombával való kiegészítése csökkentette a kórokozó baktériumok szaporodását és növelte a jótékony rövid szénláncú zsírsavak termelődését a bélrendszerükben.
  • Gyulladáscsökkentő hatással bír: A laskagomba gyulladásgátló vegyületeket tartalmaz. Patkányokon végzett kísérletek megállapították, hogy a P. ostreatus kivonattal végzett orális kezelés jelentősen csökkentette a mancs indukált gyulladását.

7. Sokoldalú és finom

Az egészségügyi előnyei mellett a laskagombát kulináris felhasználása miatt is nagyra becsülik, mivel minden részük ehető.

Könnyedén beilleszthető az étrendbe, például:

  • Levesekhez vagy pörköltekhez is hozzáadható.
  • Megfőzhető, és tésztával tálalható.
  • Olívaolajon és fokhagymával pirítható, hogy tápláló köret legyen belőle.
  • Hozzáadható szószokhoz és mártásokhoz.
  • Frittátához vagy omletthez is remekül passzol.
  • Grill nyárson zöldségekkel és húsokkal elkészíthető.

Összegzésként elmondható, hogy a laskagomba fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Amellett, hogy rendkívül tápláló, elősegítheti a szív és az immunrendszer egészségét, valamint az egészséges vércukorszint szabályozását. Emellett antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt is bátran fogyasztható.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Zeller – 7 csodálatos tulajdonsága, amiket muszáj megismerned!

csü dec 22 , 2022
A zeller a zellerfélék családjába tartozó gyökérzöldség, amit már őseink is jól ismertek gyógyító hatásról. Manapság nem csupán gyógyító tulajdonságai miatt népszerű, hiszen számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami egészségünket igen pozitívan befolyásolhatja. Száronként mindössze 10 kalóriát tartalmaz – ezek után […]
Zeller – 7 csodálatos tulajdonsága, amiket muszáj megismerned!

Ez is érdekelheti