A laskagomba technikailag különbözik a növényektől, mégis nagyszerű kiegészítője lehet bármely ételnek vagy étrendnek. Körülbelül 40 féle laskagomba létezik, és mindegyik típusa fogyasztható, főleg tésztával.
Ez a fajta gomba ismert a lenyűgöző egészségjavító tulajdonságairól, sőt, számos erős vegyületet tartalmaznak. A hagyományos orvoslásban is már évszázadok óta használják, így nem hátrány, ha beépítjük ezt az ízletes gombafajtát étrendünkbe.
Cikkünkben a laskagomba 7 elképesztő előnyét gyűjtöttük össze, ami mindenki számára hasznos lehet.
1. Tápanyagokban gazdag
A laskagomba tele van rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és más fontos tápanyagokkal, ezenkívül alacsony szénhidráttartalmú, ennek köszönhetően kiváló választás lehet azok számára, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet követnek.
A laskagomba tartalmaz fehérjét, zsírt, rostokat, folsavat, káliumot, vasat, foszfort és cinket is, valamint kisebb mennyiségű egyéb tápanyagot is tartalmaznak, beleértve a D-vitamint és a szelént.
2. Antioxidánsokat tartalmaz
Az antioxidánsok segítenek csökkenteni a sejtkárosodást a szervezetben, éppen ezért a laskagomba fogyasztása fokozottan ajánlott, hiszen antioxidánsokat tartalmaz.
Ezek a típusú gombák aminosavakat is tartalmaznak, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek.
2007-ben rágcsálókon végeztek tanulmányt, mely során kiderült, hogy a laskagomba-kivonattal végzett kezelés javította az antioxidánsok szintjét és csökkentette bizonyos gyulladásos markereket az idősebb patkányokban.
Emellett 2020-ban is végeztek kísérletet patkányokon, és megfigyelték, hogy ez a kivonat antioxidáns hatással bírt, és segített csökkenteni a mérgező vegyszerek okozta májkárosodást.
A kémcsőben végzett vizsgálatok is igen ígéretesek: megállapították, hogy a szürke laskagombából származó kivonat gátolja az emberi artériás sejtek oxidatív károsodását, és megakadályozta a rossz koleszterin oxidációját.
A rossz koleszterin oxidációja részt vesz az érelmeszesedés folyamatában, amely számos negatív hatással lehet a szervezetre.
Habár a kísérletek azt sugallják, hogy a laskagomba antioxidánsokat biztosít a szervezet számára, további kutatásokra van szükség, amelyek nem csak a rágcsálókat vonják be.
3. Jótékony hatással lehet a szív egészségére
A laskagomba elősegítheti a szív egészségét azáltal, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást.
A laskagomba egyes típusai számos olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek a szív egészségét szolgálják, beleértve a béta-glükánnak nevezett rostokat.
A béta-glükánokat a bélbaktériumok fermentálják, hogy rövid szénláncú zsírsavakat termeljenek, amelyek segíthetnek csökkenteni a szervezet koleszterintermelését.
A laskagomba ezen fajtáit vizsgálták, és kiderítették, hogy csökkenthetik a vércukorszintet, a triglicerideket, a vérnyomást és az inzulinszintet, amelyek mindegyike csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Azonban a kutatások eredményei nem teljesen pontosak, ezért még több vizsgálatra lesz szükség ahhoz, hogy alátámasszák ezt az állítást.
4. Elősegítheti a vércukorszint szabályozását
A szív egészségének támogatása mellett a laskagomba segíthet a vércukorszint szabályozásában is.
22 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és nem szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálat során kiderült, hogy a por állagú laskagomba egyik típusa csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet.
Sőt, 2007-ben is vizsgáltak 30 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyt, mely során megállapították, hogy napi 150 gramm főtt laskagomba (P. ostreatus) elfogyasztása 7 napon keresztül 22%-kal csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, és átlagosan 23%-kal csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet.
Érdekes, hogy miután a résztvevők 1 hétig szüneteltették a gombafogyasztást, mind az éhgyomri, mind az étkezés utáni vércukorszint átlagosan 13%-kal, illetve 20%-kal emelkedett. A kezelés emellett jelentősen csökkentette a résztvevők vérnyomását, koleszterinszintjét és trigliceridszintjét.
5. Támogatja az immunrendszert
A laskagomba többféleképpen is támogathatja az immunrendszert. A laskagomba egyik fajtájáról, a P. ostreatusról kiderült, hogy immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul a gombák vírusellenes és antibakteriális hatással is büszkélkedhetnek.
A pleurán kezelésről kimutatták, hogy jelentősen javítja a tüneteket a visszatérő légúti fertőzésekben szenvedő gyermekeknél, és jelentősen csökkenti a felső légúti fertőzések előfordulását sportolóknál.
Egy 41 ember bevonásával végzett 8 hetes vizsgálat azt derítette ki, hogy a placebóval összehasonlítva a napi laskagomba-kivonat-kiegészítő bevitele fokozta az immunrendszer aktivitását.
Ezekről a gombákról kimutatták, hogy antivirális és antibakteriális hatással is rendelkeznek.
Azonban a kutatások még nem elegendők ahhoz, hogy 100%-ban kijelentsük, a laskagomba kivonatok és kiegészítők immunrendszer-egészségfejlesztő tulajdonságokkal rendelkeznek.
6. Egyéb lehetséges előnyök
A felsorolt egészségügyi előnyök mellett a vizsgálatok azt sugallják, hogy laskagomba más módon is javíthatja az egészséget:
- Daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik: Az állatokon végzett kutatások azt sugallják, hogy a laskagomba daganatellenes hatást fejt ki. Azonban az embereken végzett kutatások hiányosak.
- Hozzájárul a belek egészségéhez: Rágcsálókon végzett kísérletek bebizonyították, hogy a laskagombával való kiegészítése csökkentette a kórokozó baktériumok szaporodását és növelte a jótékony rövid szénláncú zsírsavak termelődését a bélrendszerükben.
- Gyulladáscsökkentő hatással bír: A laskagomba gyulladásgátló vegyületeket tartalmaz. Patkányokon végzett kísérletek megállapították, hogy a P. ostreatus kivonattal végzett orális kezelés jelentősen csökkentette a mancs indukált gyulladását.
7. Sokoldalú és finom
Az egészségügyi előnyei mellett a laskagombát kulináris felhasználása miatt is nagyra becsülik, mivel minden részük ehető.
Könnyedén beilleszthető az étrendbe, például:
- Levesekhez vagy pörköltekhez is hozzáadható.
- Megfőzhető, és tésztával tálalható.
- Olívaolajon és fokhagymával pirítható, hogy tápláló köret legyen belőle.
- Hozzáadható szószokhoz és mártásokhoz.
- Frittátához vagy omletthez is remekül passzol.
- Grill nyárson zöldségekkel és húsokkal elkészíthető.
Összegzésként elmondható, hogy a laskagomba fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Amellett, hogy rendkívül tápláló, elősegítheti a szív és az immunrendszer egészségét, valamint az egészséges vércukorszint szabályozását. Emellett antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt is bátran fogyasztható.