8 intő jel, ami szívinfarktusra utalhat

A szívinfarktus nem játék és a korai tünetek felismerése túlzás nélkül életet menthetnek. A megfelelő ismeretek elsajátítása és testünk rezgéseinek fokozott figyelemmel történő követése mind-mind olyan tevékenység, ami segíthetnek a tünetek időben történő felismerésében. De vajon mik azok a tünetek, amikre érdemes lehet odafigyelnünk? Cikkünkben, most 8 intő jelet mutatunk be, amik árulkodhatnak a szívinfarktusról!

1. Mellkasi fájdalom

Az erőteljes mellkasi fájdalom a szívroham egyik legismertebb jele, ami azonnali orvosi vészhelyzetet eredményez. Amikor szívinfarktusról beszélünk, úgy a mellkasi fájdalom mellett megjelenhet a nehéz légzés, fokozott izzadás, szédülés vagy a hányinger is. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod, úgy mindenképpen hívj azonnali orvosi segítséget, mivel minden másodperc számít!

2. Hányinger

Nyilvánvalóan a hányinger megléte még önmagában kevés ahhoz, hogy szívinfarktusra gyanakodjunk. Viszont a hányinger mellé társuló erőteljes fájdalom mindenképpen intő jel lehet, különösen akkor, ha a mellkasban jelentkezik nyugalmi állapotban.

3. Hasi fájdalom, emésztési zavarok

Az emésztési zavarok és a hasi fájdalom, illetve az égető érzés a mellkasban mind-mind olyan tünet, ami a szívinfarktust is előre jelezheti. A szív, a gyomor és a nyelőcső szorosan közel találhatóak egymáshoz, így sok esetben még az orvosok számára is komoly feladatot jelent megállapítani, hogy pontosan melyik szervből eredhet egy-egy tünet.

4. Fokozott Izzadás

Az izzadás önmagában még nem jelent problémát, természetes reakcióként jelenik meg testünkön. Teljesen normális, ha leizzadunk egy-egy megerőltető tevékenységet követően vagy a túlzott melegben, azonban a fokozott izzadás nyugalmi állapotban már kevésbé normális. Különösen intő az az izzadás, ami mellé még valamilyen fájdalom is társul, ez esetben már alapos gyanúnk lehet a szívinfarktusra.

8 intő jel, ami szívinfarktusra utalhat
1. kép – 8 intő jel, ami szívinfarktusra utalhat

5. Karfájdalom

Karunk fájdalma alapvetően nem ad okot szívünkkel kapcsolatos aggodalomra. Azonban, ha ez a fájdalom hirtelen jelentkezik a bal karban, illetve kisugárzik a nyak irányába is, akkor mindenképpen érdemes lehet komolyan vennünk és azonnal orvosi segítséget kérnünk. Érdemes lehet még figyelni a fájdalom intenzitását, ami kicsit sem enyhül még az idő múlásával sem.

6. Állkapocs és hátfájdalom

Elsőre furcsán hangzik, de a szívinfarktus tünetei között akár megjelenhet az állkapocsba és a hátba sugárzó fájdalom is. Ritkább esetekben fordul elő és ezekről a tünetekről inkább nők számoltak be, míg a férfiak esetében jellemzően a mellkas területén kezdődik a fájdalom. Hasonlóan a karfájdalomhoz mindig érdemes figyelemmel kísérni a fájdalom intenzitását és kialakulásának idejét.

7. Nehézlégzés, fulladás

A hirtelen jelentkező fulladás és nehézlégzés szintén olyan tünetek lehetnek, amelyek a szívinfarktust jelezhetik előre. Bizonyos embereknél erőteljes fulladás alakulhat ki, míg mások szorító érzésről számolnak be a torkukban. Ezek a tünetek már önmagukban is igen félelmetesek lehetnek különösen akkor, ha hirtelen jelentkeznek, így mindenképpen aggodalomra adhatnak okot.

8. Szabálytalan szívverés

A szabálytalan, hirtelen felgyorsuló szívverés az egyik leggyakoribb tünet, amire a szívinfarktus esetében gondolnak. Érdekességként egy kutatócsoport azt találta, hogy ez a tünet sokkal ritkább jelentkezik szívinfarktusnál, mint ahogyan azt gondolnánk. Sőt, a szabálytalan szívverés általában jóindulatú és semmilyen okot nem ad a félelemre, könnyen kialakulhat egy kis izgalomtól is. Azonban, ha a szabálytalan szívmerés mellett émelygést és szédülést is tapasztalsz, úgy mindenképpen kérj azonnali orvosi segítséget.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a szívinfarktus életveszélyes állapot, ahol a tünetek korai felismerése életet menthet ezért is kiemelten fontos, hogy kellő ismeretekkel rendelkezzünk velük kapcsolatban. Léteznek általánosabb tünetek, amelyek önmagukban még nem adnak minden esetben okot a félelemre, mint például az izzadás vagy az étvágytalanság, azonban, ha ezek mellé súlyosabb tünetek is társulnak, mint a mellkasi vagy bal karban jelentkező fájdalom, úgy azonnali cselekedni kell. A lényeg, hogy figyeljük testünk rezgéseit és ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben inkább hívjon orvosi segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Szemtengely ferdülés és hatása a látásunkra

csü nov 9 , 2023
Mi az a szemtengely ferdülés és miért tud problémás lenni? A világ körülöttünk telis-tele van lenyűgöző látványokkal és részletekkel. Egyik legfontosabb érzékszervünk, a látás, ami lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük a környező világot, kommunikáljunk, és élvezhessük mindazt, amit az élet […]
Szemtengely ferdülés és hatása a látásunkra

Ez is érdekelheti