Mit jelent az alacsony vérnyomás magas pulzus?

Mit jelent az alacsony vérnyomás magas pulzus?

Az alacsony vérnyomás magas pulzus akár utalhat szívritmus zavarra is, de ez természetesen nem minden esetben igaz.

Vannak olyan esetek, amikor az említett kombináció rövid ideig áll fenn, de nem kell a legrosszabbra gondolnunk, ilyen például, amikor hirtelen felállunk. A felállás során az alábbi folyamat megy végbe a szervezetünkben:

 • A vér leáramlik a lábainkba és a belekbe.
 • Ennek következményeként kevesebb vér tud jutni a szívbe, így nem tud a szív elegendő vért pumpálni.
 • Az idegrendszer érzékeli, hogy kevesebb a vérmennyiség, így megemeli a szív pulzusát, hogy több vért tudjon pumpálni.
 • Ennek következtében a vérnyomás kicsit lejjebb esik, mivel a vénák áthaladó ereje alacsonyabb lesz.

A fent említett példa esetében az alacsony vérnyomás magas pulzus csak egy nagyon rövid ideig fennálló tünetegyüttes. Természetesen, ha ez a kombináció tartósan fennáll akkor érdemes kicsit jobban utánajárni a dolgoknak.

Mikor jelent problémát az alacsony vérnyomás magas pulzus?

Amikor a szív elektromos áramkörei nem működnek megfelelően, annak a következménye lehet az előbb említett tünetegyüttes. Amikor a szívnek magasabb mint 100, de közel a 160-hoz a percenkénti dobbanása, akkor nagy valószínűséggel nem tud elegendő vérrel megtelni. Az eredmény?

1. kép - Alacsony vérnyomás, magas pulzus - vajon jelent ez valami komolyat?
1. kép – Alacsony vérnyomás, magas pulzus – vajon jelent ez valami komolyat?

Az alsó és felső kamra között a szívizmok nem tudnak megfelelően, összehangoltan működni. A nem megfelelően összehangolt szívműködés nem képes elengedő vért pumpálni a szervezetünkbe, aminek az eredménye az alacsony vérnyomás magas pulzus.

Abnormálisan gyors szívritmusod lehet..

A nem hatékony szívműködés következében, a szervek és izmok nem tudnak elegendő oxigént kapni, ami az alábbi tüneteket okozhatja:

 • légszomj
 • zavaros érzés a fejben
 • szapora szívverés
 • mellkasi fájdalmak
 • ájulás, ájulás közeli érzés
 • általános rosszullét, rossz közérzet

Mit tehet alacsony vérnyomás magas pulzus esetén?

Amikor a fent említett tünetek valamelyikét tapasztalja és bebizonyosodik a szívritmuszavar, akkor az elektrofiziológusok első sorban gyógyszerekkel próbálják lelassítani a pulzusszintet. Általában béta-blokkolókat szoktak felírni a betegek számára, de sajnos ezeknek a gyógyszereknek gyakori mellékhatása, hogy továbbra is alacsonyan fogja tartani a vérnyomást. Sokszor az említett gyógyszerek nem jelentenek végleges megoldást az alacsony vérnyomás magas pulzus problémára.

Ha a vérnyomás túl alacsony a gyógyszeres kezeléshez, akkor az egyenáramú kardioverziónak nevezett eljárás normalizálhatja a ritmust.

Az említett eljárásban a beteg mellkasának elülső és hátsó részére is kis párnákat helyeznek el, majd a beteg megnyugtatása után egy shokkot adnak a szívnek, amelynek köszönhetően a rendszertelen szívritmust visszatudják állítani annak normális ritmusába.

Amint a szív ritmusa normalizálódott, egy elektrofiziológus megvizsgálja, szükséges-e tartósabb kezelés. Ezek a kezelések az alábbiak lehetnek:

 • Abláció: Ez az eljárás hideg vagy meleg energiát használ a hibás elektromos jelek leállításához.
 • Pacemaker: Az orvosok egy kis eszközt helyeznek a bőr alá, hogy elektromos impulzusokat küldjenek, amelyek megváltoztatják a szívritmust.
 • Beültethető kardioverter defibrillátor (ICD): A szívritmus-szabályozóhoz hasonlóan az ICD úgy működik, hogy elektromos jelekkel érzékeli és leállítja a hibás szívritmust.
 • Műtét: A sebészek sebhelyi szövetet hoznak létre metszettel, hogy a szív hibás elektromos útjait tartósan megszakítsák.

Ahogy látható az alacsony vérnyomás magas pulzus jelenthet komoly problémákat, de nem szabad egyből a legrosszabbra gondolni. Valaki születéstől fogva az előbb említett kondíciókkal él együtt és mégis 100%-ban egészséges életet tud élni. Az ilyen tünetek esetében érdemes mindig körültekintően eljárni és meggyőződni arról, hogy valóban az okozza-e a problémát, amire gondolunk.

Az egészséges életmód és étkezés, a stresszmentes élet itt is rengeteget tud segíteni. Próbáljon odafigyelni, hogy minden nap legalább egy fél órát sétáljon.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mit tehetünk az afta ellen?

hét febr 17 , 2020
Mit tehetünk az afta ellen? Létezik módszer a megelőzésre? Mindenki számára ismerős lehet a száj belsejében kialakuló fehér, általában (vagy szerencsés esetben) apró és többnyire fájdalmas jelenség, amit aftának vagy szájfekélynek nevezünk. Sajnos evés közben a rágási folyamat során szintén […]
1. kép - az afta ellen házilag is lehetséges a védekezés

Ez is érdekelheti