Cöliákia – Lisztérzékenység, több, mint gluténérzékenység

Mi a cöliákia?

A cöliákia egy emésztőrendszeri rendellenesség, amelyet a gluténre adott abnormális immunreakció okoz. A cöliákia más néven:

  • lisztérzékenység
  • sprue
  • nem trópusi sprue
  • glutén-szenzitív enteropátia

A glutén egy olyan protein, amelyet az élelmiszerekből nyernek ki, azon belül is búzából, árpából, rozsból és tritikáléból. Ugyancsak megtalálható a zabban, amelyet más gabonafélék feldolgozása során nyernek ki. A glutén még bizonyos gyógyszerekben, vitaminokban és rúzsokban is megtalálható. A glutén intolerancia – más néven gluténérzékenység – ismert arról, hogy a test nem képes emészteni vagy lebontani a glutént. Néhány glutén intoleranciában szenvedő ember egyszerűen enyhén érzékeny a gluténra, mások cöliákia betegségben szenvednek, amely egy autoimmun rendellenesség.

Cöliákia esetén a gluténra adott immunválasz toxinokat hoz létre, amelyek elpusztítják a bélbolyhokat. A bélbolyhok apró ujjszerű kiemelkedések a vékonybélben. Amikor ezek megsérülnek, akkor a test nem képes felszívni a tápanyagokat az ételekből. Ez alultápláltsághoz és más súlyos egészségügyi szövődményekhez is vezethet, beleértve az állandó bélkárosodást.

A National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases szerint 141 amerikai közül kb. 1-nél van cöliákia. Ebben a betegségben szenvedő embereknek el kell távolítaniuk a glutén bármilyen formájának bevitelét az étrendjükből. Ez magában foglalja a legtöbb kenyérterméket, pékárut, sört és ételeket, amelyekben a glutént stabilizáló összetevőként használják fel.

Milyen tünetei vannak a cöliákianak?

A cöliákia tünetei általában a bélben és az emésztőrendszerben jelentkeznek, de a test más részeire is hatással lehetnek. A gyermekek és a felnőttek általában eltérő tünetekkel rendelkeznek.

Cöliákia tünetei gyermekeknél

A Cöliákia betegségben szenvedő gyermekek fáradtnak és ingerlékenynek érzik magukat. Ezen kívül az átlagosnál kisebbek lehetnek és pubertás kor eljövetele késhet. Egyéb gyakori tünetek a következők:

  • fogyás
  • hányás
  • haspuffadás
  • hasi fájdalom
  • tartós hasmenés vagy székrekedés
  • zsíros, kellemetlen illatú széklet

Cöliákia tünetei felnőtteknél

A cöliákia betegséggel küzdő felnőtteknél emésztési problémák léphetnek fel. A legtöbb esetben azonban másféle tünetek jelentkezhetnek a test más területein. Ezek pedig a következők lehetnek:

  • vashiányos vérszegénység
  • ízületi fájdalom és merevség
  • gyenge, törékeny csontok
  • fáradtság
  • rohamok
  • bőrbetegségek
  • zsibbadás és bizsergés a kezekben és a lábakban
  • fogak elszíneződése vagy a zománc elvesztése
  • sebesedés a szájban
  • szabálytalan menstruációs időszakok
  • meddőség és vetélés

A dermatitis herpetiformis (DH) a cöliákia másik gyakori tünete. A DH egy erősen viszkető bőrkiütés, amely dudorokból és hólyagokból áll. Előfordulhat a könyök, a fenék és a térd közvetlen környezetében. A DH az embereknek kb. 15-25% -át érinti. Azok, akik DH-t tapasztalnak, általában nem szenvednek emésztési problémáktól.

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek személyenként változhatnak, különféle tényezőktől függően:

  • az időtartam hosszúsága, amikor esetlegesen csecsemőt szoptatott
  • életkor, amikor valaki elkezd glutén tartalmú élelmiszereket fogyasztani
  • a glutén mennyisége, amelyet valaki eszik
  • a bélkárosodás súlyossága

Néhány cöliákiában szenvedő embernek nincs tünete. Ennek ellenére betegségük miatt továbbra is kialakulhatnak hosszú távú komplikációk.

Azonnal keresse fel orvosát, ha azt gyanítja, hogy Ön vagy gyermeke cöliákiában szenved. Ha a diagnosztizálás és a kezelés késik, a szövődmények nagyobb valószínűséggel fognak kialakulni.

Ki van kitéve a cöliákia kockázatának?

A cöliákia betegség gyakori családon belül. A Chicagói Egyetemi Orvosi Központ szerint minden 22. embernek van esélye arra, hogy cöliákia alakuljon ki, ha szüleik vagy testvéreik ilyen állapotban vannak.

Azoknál az embereknél, akik más autoimmun betegségekkel és bizonyos genetikai rendellenességekkel rendelkeznek, szintén valószínűbb a cöliákia kialakulása. A következők mellett lehet ennek nagyobb a valószínűség:

  • lupus
  • rheumatoid arthritis
  • típusú cukorbetegség
  • pajzsmirigy betegség
  • autoimmun májbetegség
  • Addison-kór
  • Sjögren-szindróma
  • Down-szindróma
  • Turner-szindróma
  • laktóz intolerancia
  • bélrák
  • bél limfóma

Cöliákia – Hogyan diagnosztizálják?

A diagnózis fizikai vizsgálattal és kórtörténet megismerésével történik.

Az orvosok különféle teszteket végeznek a diagnózis megerősítéséhez. A Cöliákia betegségben szenvedőknek magas a antidedomysium (EMA) és a szöveti transzglutamináz (tTGA) antitestek szintje. Ezeket vérvizsgálatokkal lehet kimutatni. A tesztek akkor a legmegbízhatóbbak, amikor azokat akkor végzik, amikor a glutén továbbra is az étrendben van.

A vérvizsgálatok során a következőket ellenőrzik:

  • teljes vérkép (CBC)
  • májfunkciós
  • koleszterin
  • lúgos foszfatáz szint
  • szérumalbumin

DH-s (dermatitis herpetiformis) betegeknél a bőr biopszia segíthet az orvosoknak a cöliákia diagnosztizálásában. A bőrbiopszia során az orvos eltávolítja a bőr szövetének apró darabjait mikroszkóppal történő vizsgálat céljából. Ha a bőr biopsziája és a vérvizsgálat eredményei cöliákia-ra jellemző utalást mutatnak, akkor belső biopsziára nincs szükség.

Azokban az esetekben, amikor a vérvizsgálat vagy a bőr biopsziájának eredményei nem egyértelműek, felső endoszkópiával lehet megvizsgálni a tüdőbetegséget. A felső endoszkópia során az endoszkópnak nevezett vékony csövet a szájon vezetik be egészen a vékonybél rendészeréig ellenőrizve a bélbolyhokat. Az endoszkóphoz csatlakoztatott kicsi kamera lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja a bélrendszert, és ellenőrizze, hogy nem sérült-e. Az orvos bélbiopsziát is végezhet, amely magában foglalja a szövetminta elemzést, mely során a belekből vesznek mintát.

Cöliákia- Hogyan kezelik?

A cöliákia kezelésének egyetlen módja az, hogy a glutént véglegesen eltávolítjuk az étrendből. Ez lehetővé teszi a bélrendszer gyógyulását és a tápanyagok megfelelő felszívódását. Orvosa megtanítja, hogyan kerülje el a glutént, miközben tápláló és egészséges étrendet követ. Ugyancsak utasításokat kaphat az élelmiszerek és a termékek címkéinek elolvasásához, hogy megfelelően azonosítsa a glutént tartalmazó összetevőket.

A tünetek néhány nap alatt javulhatnak, amint a glutamin kikerül az étrendből. Addig nem szabad abbahagynia a glutén evését, amíg nem diagnosztizálják. A glutén idő előtti eltávolítása befolyásolhatja a teszteredményeket, és pontatlan diagnózist eredményezhet.

Élelmiszer elővigyázatossági tánácsok

A gluténmentes étrend fenntartása nem könnyű. Szerencsére sok vállalat jelenleg is gyárt gluténmentes termékeket, amelyeket különféle és speciális élelmiszerboltokban vásárolhat. Ezen termékek címkéin „gluténmentes” felirat lesz olvasható.

Cöliákia betegség esetén fontos tudni, hogy mely ételek biztonságosak. Íme egy lista, ami segít meghatározni, mit kell enni és mit kell elkerülni.

A következő összetevőket kell kerülni:

  • búza
  • tönköly
  • rozs
  • árpa
  • tritikálé
  • bulgur
  • durum
  • liszt
  • graham liszt
  • búzadara

Kerülje, hacsak a címkén nem szerepel “gluténmentes” kifejezés:

  • sör
  • kenyér
  • sütemények és pite
  • cukorka
  • gabonafélék
  • keksz
  • diótörő
  • kruton
  • mártások
  • hús vagy tenger gyümölcsei utánzata
  • zab
  • tészta
  • feldolgozott ebéd húsok, kolbászok és forró kutyák
  • salátaöntetek
  • szószok (beleértve a szójaszószt is)
  • baromfi
  • levesek
cöliákia
A gluténmentes ételek fogyasztása szükséges cöliákia esetében

Eheti ezeket a gluténmentes gabonaféléket és keményítőket:

  • hajdina
  • kukorica
  • bársonyvirág
  • nyílgyökér
  • kukoricaliszt
  • rizsből, szójából, kukoricából, burgonyából vagy babból készült liszt
  • tiszta kukorica tortilla
  • quoina
  • rizs
  • tápióka

Az egészséges, gluténmentes ételek a következők:

  • friss húsok, halak és baromfi, amelyeket nem főztek vagy nem pácolták
  • gyümölcs
  • a legtöbb tejtermék
  • keményítőtartalmú zöldségek, például borsó, burgonya, beleértve az édesburgonyát, és a kukorica
  • rizs, bab és lencse
  • zöldségek
  • bor, desztillált likőrök, almaborok és szeszes italok

A tüneteknek az étrend megváltoztatásától számított napokon vagy heteken belül javulniuk kell. Gyerekeknél a bél általában három-hat hónapon belül gyógyul. A bél gyógyulása felnőtteknél több évig is eltarthat. Amint a bél teljesen meggyógyul, a test képes lesz a tápanyagok megfelelő felszívódására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Gluténérzékenység tünetei – 9 tipikus jel

ked jún 30 , 2020
A gluténérzékenység egy bizonyos immunválaszreakció, amely a glutén (a búzában, az árpában és a rozsban található fehérjét jelenti) fogyasztása miatt alakul ki a vékonybélben. Idővel ez a reakció károsítja a vékonybél bélését és megakadályozza bizonyos tápanyagok felszívódását. A bélkárosodás gyakran […]
Gluténérzékenység tünetei