Magas vérnyomás alacsony pulzus – vajon mit jelezhet?

Magas vérnyomás alacsony pulzus – vajon mit jelezhet?

Önnek is magas a vérnyomása, de egyben alacsony a pulzusa? Elgondolkodott már azon, hogy ez esetleg további problémákat jelenthet Önre nézve? Ebben a cikkben próbálunk segítséget nyújtani, hogy mikor érdemes komolyan venni a magas vérnyomás alacsony pulzus tünetegyüttest (előző cikkünkben az alacsony vérnyomás magas pulzus esetét vizsgáltuk).

Na de mi is az a vérnyomás? Mi az a pulzus?

A vérnyomás és a pulzus két különböző értékben méri a szív és egyben az ember általános egészségügyi állapotát. Igaz, hogy hasonló célra alkalmazzák mind a kettőt, mégis teljesen mást tudnak mesélni az Ön állapotáról is. A pulzus, azt hivatott mérni, hogy a szív mennyit ver 1 perc alatt. Általában a normális érték 60 és 100 közé helyezhető. A vérnyomás ezzel szemben azt mutatja meg, hogy nagyjából a vér milyen nyomást gyakorol az erekre. A doktorok között az átlag elfogadott szám a 120/80, ez hivatalos az átlagos, normális érték. Természetesen egyénenként ez teljesen eltérő lehet és vannak olyanok is, akiknek egész életükben alacsony a vérnyomásuk, mégis egészséges életet élnek.

Amennyiben Önnek magas vérnyomás alacsony pulzus tünetegyüttese van, az annyit jelent, hogy a vér túl nagy nyomást helyez az erekre, miközben a szíve nagyjából 60-at ver egy perc alatt. Na de vajon ez mit jelenthet?

Mi a kapcsolat a vérnyomás és a pulzus között?

Hogy megértse a kapcsolatot a vérnyomás és a pulzus között, nagyjából úgy kell elképzelnie, hogy a pulzus egy elektromos rendszer míg a vérnyomás egy vízvezeték rendszer. A pulzusa legtöbbször az elektromos impulzusok által van kontrollálva. Ezek az impulzusok utaznak a szervezetben és parancsot adnak a szívnek, hogy mikor milyen ütemben dobbanjon és pumpáljon vért. A stressz, a fizikai aktivitás, félelem és izgalom mind olyan dolog ami megemelheti a pulzusát, míg amikor teljesen nyugalmi állapotban van, akkor a pulzus lejjebb eshet.

1. kép – magas vérnyomás alacsony pulzus – vajon komoly dolgot jelez?

Az említett elektromos rendszer stimulálja a szívet, hogy a „vízvezeték” hálózatba vért pumpáljon. Amikor ebben a hálózatban nincsenek blokkoló tényezők, akkor a vér szépen, simán áramlik. Amennyiben az érfalak szűkebbek vagy valamilyen akadály jelenik meg az erekben, akkor szív vagy gyorsabban pumpál vagy erősebbet dobban, hogy a megfelelő vérmennyiség biztosan rendelkezésre álljon, ahol szükséges. Ez a folyamat okozza a magas vérnyomást. Amikor a vérnyomás és a pulzus nincsen megfelelő összhangban, akkor az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • szédülés, zavarodottság
  • nehezebben megy a fizikai aktivitás
  • ájulás, ájulás közeli állapot
  • fáradtság
  • légszomj
  • gyengeség, levertség

Mi okozhat a szerveztben magas vérnyomás alacsony pulzus tüneteket?

Megvastagodott szívszövetek – a tartósan magas vérnyomás alapvetően is alacsony pulzushoz vezethet. Amikor a szerveztben folyamatosan magas a vérnyomás, a szív izmai próbálnak alkalmazkodni az új helyzethez, így a szövetek megvastagodnak, hogy erősebben tudjanak pumpálni. A megvastagodott szövetek hátránya, hogy a korábban említett elektromos impulzusokat sokkal nehezebb közvetíteni, így a pulzus mértéke szép lassan lejjebb csökken.

Magas vérnyomást szabályozó gyógyszerek – néhány magas vérnyomás elleni gyógyszer, különösen a béta-blokkolók és kalcium csatorna-blokkolók szintén okozhatnak alacsony pulzust. Ezek a gyógyszerek úgy próbálják csökkenteni a szívre nehezedő terhet, hogy csökkentik a pulzus nagyságát a szervezetben.

Traumás sérülések vagy belső vérzés – egy traumás agyi sérülés után nem ritka, hogy a betegnek megnövekedik a vérnyomás, míg ezzel párhuzamosan lecsökken a pulzusa. A magas vérnyomás alacsony pulzus tünetegyüttes, igazából a sérülés velejárója.

Érdemes e aggódnia a magas vérnyomás alacsony pulzus esetében?

Amint láthatja, valamikor igen, valamikor nem. Amennyiben Ön is használ magas vérnyomást szabályozó gyógyszereket, úgy abban az esetben az alacsony pulzus a gyógyszer mellékhatásként tekinthető.

Amennyiben az említett tünetegyüttes az előbb említett gyógyszerek nélkül is fennáll, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnia háziorvosához, aki további vizsgálatok segítségével kiderítheti, mi okozza Önnél ezeket a tüneteket. Természetesen, ahogy már korábban említettük, nem szabad azonnal a legrosszabbra gondolni, hiszen rengeteg olyan ember van, akinek alapvetően magas a vérnyomása és alacsony a pulzusa és mégis 100%-os egészségügyi állapota van.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Tyúkszem eltávolítása házilag? Lehetséges?

pén febr 21 , 2020
Tyúkszem eltávolítása házilag? Vajon tényleg lehetséges lenne? Mielőtt a probléma megoldására koncentrálnánk, először vizsgáljuk meg közelebbről, hogy mi az a tyúkszem, miért alakul ki. Így kideríthetjük, hogy valóban tyúkszemmel, vagy egy átlagos hólyaggal küzd a szervezetünk. A tyúkszem egy olyan […]
2. kép - A megfelelő lábbeli kiválasztása kulcsfontosságú

Ez is érdekelheti