Miért számít szuperélelmiszernek a tojás? Mutatunk 9 bizonyított egészségügyi előnyt, amely bizonyítja, hogy a tojást bizony érdemes fogyasztani, és nem csak azért, mert tele van a szervezet számára fontos tápanyagokkal.
1. Hihetetlenül tápláló
A tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer: egy egész tojás minden olyan tápanyagot tartalmaz, amely ahhoz szükséges, hogy egyetlen sejtből csirkehús legyen.
Egyetlen főtt tojás tartalmaz A-vitamint, folsavat, B5-vitamint, B12-vitamint, B2-vitamint, foszfort és szelént.
Emellett a tojás még megfelelő mennyiségű D-vitamint, E-vitamint, B6-vitamint, kalciumot és cinket is tartalmaz.
Sőt, nyomelemek is találhatók benne, amelyek az egészség szempontjából fontosak.
A tojás azért nevezhető egy tökéletes ételnek, mert szinte minden szükséges tápanyagból tartalmaz egy keveset.
2. Magas a koleszterin tartalma, de nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét
A tojás magas koleszterintartalommal bír: egyetlen tojás 186 mg koleszterint tartalmaz.
Fontos viszont tudni, hogy az étrendben lévő koleszterin nem feltétlenül befolyásolja a vér koleszterinszintjét vagy a szívbetegség kockázatát.
A máj valójában minden nap nagy mennyiségű koleszterint termel. Ha több koleszterintartalmú ételt fogyaszt, a máj képes szabályozni a koleszterinszintet azáltal, hogy kevesebbet termel, hogy kiegyenlítse azt.
Ennek ellenére a tojásevésre adott válasz egyénenként eltérő lehet:
- Az emberek 70%-ánál előfordulhat, hogy a koleszterin fogyasztása nem, vagy csak enyhén emeli a vér koleszterinszintjét.
- A fennmaradó 30%-ánál a tojás vagy más étrendi koleszterinforrás a vér koleszterinszintjének jelentős emelkedéséhez vezethet.
3. Növeli a „jó” koleszterinszintet
Azoknál az embereknél, akiknél magasabb a HDL (azaz a „jó” koleszterin) szint általában alacsonyabb a szívbetegség, a stroke és más egészségügyi problémák kockázata.
A tojásevés nagyszerű módja a „jó” koleszterint növelésének. Egy tanulmány során kiderült. hogy napi 1-3 tojás elfogyasztása négy héten keresztül 6-13%-kal növelte a „jó” koleszterint fiatal, egészséges felnőtteknél.
4. Kolint tartalmaz
A kolin olyan tápanyag, amelynek létezéséről rengetegen nem is tudnak, mégis hihetetlenül fontos anyag, melyet gyakran a B-vitaminok közé sorolják.
A kolint sejtmembránok építésére használják, és számos más funkció mellett szerepet játszik az agyban lévő jelzőmolekulák előállításában.
A kolinhiány tünetei súlyosak lehetnek, de a legtöbb egészséges ember nem tapasztalja ezeket a tüneteket, mert a szervezet elegendő mennyiségű kolint termel.
A tojás egy kiváló kolinforrás, amely több mint 100 mg-ot tartalmaz ebből a nagyon fontos tápanyagból.
5. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
Köztudott, hogy a magas LDL koleszterinszint összefüggésben áll a szívbetegségek fokozott kockázatával.
Számos tanulmány végeztek a kutatók, amely során kiderült, hogy a túlnyomórészt kicsi, sűrű LDL-részecskékkel rendelkező embereknél nagyobb a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akiknek többnyire nagy az LDL-részecske mérete.
Még ha a tojás enyhén megemeli az LDL-koleszterinszintet egyes emberekben, úgy gondolják, hogy a tojás fogyasztása általában a nagyobb részecskéket növeli, ami megmagyarázhatja szívbetegség kialakulásának csökkenését.
Azonban a közelmúltban végzett kísérletek szerint a tojásfogyasztás összefüggésben áll a szívbetegségek miatti halálozás fokozott kockázatával. Emiatt a vegyes eredmény miatt több kontrollált vizsgálatra van szükség a tojásfogyasztás szív-egészségügyi előnyeinek megerősítéséhez.
6. Hatással lehet a szem egészségére
Az idő előrehaladtával a látás romolhat, viszont számos tápanyag segíthet ellensúlyozni a szemünket érintő degeneratív folyamatokat.
A 2 fő tápanyag, amely hatással lehet a szem egészségére, az a lutein és a zeaxantin. Ezek erőteljes antioxidánsok, amelyek a szem retinájában halmozódnak fel. A tojássárgája nagy mennyiségben tartalmaz luteint és zeaxantint is.
Kutatások során kiderült, hogy ezeknek a tápanyagoknak a megfelelő mennyiségű fogyasztása jelentősen csökkentheti a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatát.
A tojásban magas az A-vitamin, ami azért lehet fontos, mert az A-vitamin-hiány a vakság leggyakoribb oka a világon.
7. Csökkenti a trigliceridszintet
Természetesen nem minden tojás egyforma, hiszen tápanyag-összetételük a tyúkok takarmányozási és nevelési módjától függően változik.
A szabadon nevelt és/vagy omega-3-mal dúsított takarmányt kapott tyúkok tojása általában sokkal magasabb omega-3 zsírsavat tartalmaz.
Az omega-3 zsírsavak csökkentik a vér trigliceridszintjét, amely a szívbetegségek jól ismert rizikófaktora.
Kutatások kimutatták, hogy az omega-3-mal dúsított tojás fogyasztása hatékony módja a vér trigliceridszintjének csökkentésének.
A közelmúltban végzett kísérlet során 20 résztvevőt vontak be, akiknek 10%-kal csökkent a trigliceridszintjük úgy, hogy napi 2 omega-3-mal dúsított tojást fogyasztottak öt héten keresztül.
8. Magas minőségű fehérjeforrás
A fehérjék az emberi szervezet fő építőkövei, ezért nagyon fontos, hogy elegendő fehérje legyen az étrendben.
A tojás kiváló fehérjeforrás: 1 nagy méretű tojás nagyjából 6 gramm fehérjét tartalmaz.
A tojás emellett az összes esszenciális aminosavat megfelelő arányban tartalmazza, így a fehérjék teljes körű felhasználása biztosított.
Ha elegendő mennyiségű fehérjét fogyaszt, támogathatja a fogyást, növelheti az izomtömeget, csökkentheti a vérnyomást és optimalizálhatja a csontok egészségét.
9. Segíthet a fogyásban
A tojás hihetetlenül laktató, mivel magas fehérjetartalmú élelmiszer.
Egy 50 túlsúlyos és elhízott felnőtt bevonásával végzett tanulmányban a gabonapelyhek és tej helyett tojás és pirítós evése narancslével csökkentette az étkezést követő éhségérzetet, meghosszabbította az éhség hiányának időtartamát, és körülbelül 180 kalóriával kevesebbet ettek ebéd közben.
Egy másik kutatásban a tojásfogyasztás 38%-kal csökkentette a túlzott testzsírt, és 34%-kal alacsonyabb lett az elhízás vagy a has körüli zsigeri zsír kialakulásának kockázata.
Tehát a tanulmányok egyértelműen igazolják, hogy napi három egész tojás elfogyasztása teljesen biztonságos, azonban arra nincs bizonyíték, hogy ennek túllépése káros hatással lenne a szervezetre.
A tojás a természet tökéletes tápláléka, amely tele van hasznos tápanyagokkal.
Emellett könnyen elkészíthetők, szinte minden ételhez passzolnak, és fantasztikus az ízük.