Tojás – 9 bizonyított tulajdonsága, amiért fogyasztani kell

Miért számít szuperélelmiszernek a tojás? Mutatunk 9 bizonyított egészségügyi előnyt, amely bizonyítja, hogy a tojást bizony érdemes fogyasztani, és nem csak azért, mert tele van a szervezet számára fontos tápanyagokkal.

1. Hihetetlenül tápláló

A tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer: egy egész tojás minden olyan tápanyagot tartalmaz, amely ahhoz szükséges, hogy egyetlen sejtből csirkehús legyen.

Egyetlen főtt tojás tartalmaz A-vitamint, folsavat, B5-vitamint, B12-vitamint, B2-vitamint, foszfort és szelént.

Emellett a tojás még megfelelő mennyiségű D-vitamint, E-vitamint, B6-vitamint, kalciumot és cinket is tartalmaz.

Sőt, nyomelemek is találhatók benne, amelyek az egészség szempontjából fontosak.

A tojás azért nevezhető egy tökéletes ételnek, mert szinte minden szükséges tápanyagból tartalmaz egy keveset.

2. Magas a koleszterin tartalma, de nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét

A tojás magas koleszterintartalommal bír: egyetlen tojás 186 mg koleszterint tartalmaz.

Fontos viszont tudni, hogy az étrendben lévő koleszterin nem feltétlenül befolyásolja a vér koleszterinszintjét vagy a szívbetegség kockázatát.

A máj valójában minden nap nagy mennyiségű koleszterint termel. Ha több koleszterintartalmú ételt fogyaszt, a máj képes szabályozni a koleszterinszintet azáltal, hogy kevesebbet termel, hogy kiegyenlítse azt.

Ennek ellenére a tojásevésre adott válasz egyénenként eltérő lehet:

  • Az emberek 70%-ánál előfordulhat, hogy a koleszterin fogyasztása nem, vagy csak enyhén emeli a vér koleszterinszintjét.
  • A fennmaradó 30%-ánál a tojás vagy más étrendi koleszterinforrás a vér koleszterinszintjének jelentős emelkedéséhez vezethet.

3. Növeli a „jó” koleszterinszintet

Azoknál az embereknél, akiknél magasabb a HDL (azaz a „jó” koleszterin) szint általában alacsonyabb a szívbetegség, a stroke és más egészségügyi problémák kockázata.

Tojás – 9 bizonyított tulajdonsága, amiért fogyasztani kell
1. kép – A tojás még a koleszterin szabályozásában is segítségünkre lehet

A tojásevés nagyszerű módja a „jó” koleszterint növelésének. Egy tanulmány során kiderült. hogy napi 1-3 tojás elfogyasztása négy héten keresztül 6-13%-kal növelte a „jó” koleszterint fiatal, egészséges felnőtteknél.

4. Kolint tartalmaz

A kolin olyan tápanyag, amelynek létezéséről rengetegen nem is tudnak, mégis hihetetlenül fontos anyag, melyet gyakran a B-vitaminok közé sorolják.

A kolint sejtmembránok építésére használják, és számos más funkció mellett szerepet játszik az agyban lévő jelzőmolekulák előállításában.

A kolinhiány tünetei súlyosak lehetnek, de a legtöbb egészséges ember nem tapasztalja ezeket a tüneteket, mert a szervezet elegendő mennyiségű kolint termel.

A tojás egy kiváló kolinforrás, amely több mint 100 mg-ot tartalmaz ebből a nagyon fontos tápanyagból.

5. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Köztudott, hogy a magas LDL koleszterinszint összefüggésben áll a szívbetegségek fokozott kockázatával.

Számos tanulmány végeztek a kutatók, amely során kiderült, hogy a túlnyomórészt kicsi, sűrű LDL-részecskékkel rendelkező embereknél nagyobb a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akiknek többnyire nagy az LDL-részecske mérete.

Még ha a tojás enyhén megemeli az LDL-koleszterinszintet egyes emberekben, úgy gondolják, hogy a tojás fogyasztása általában a nagyobb részecskéket növeli, ami megmagyarázhatja szívbetegség kialakulásának csökkenését.

Azonban a közelmúltban végzett kísérletek szerint a tojásfogyasztás összefüggésben áll a szívbetegségek miatti halálozás fokozott kockázatával. Emiatt a vegyes eredmény miatt több kontrollált vizsgálatra van szükség a tojásfogyasztás szív-egészségügyi előnyeinek megerősítéséhez.

6. Hatással lehet a szem egészségére

Az idő előrehaladtával a látás romolhat, viszont számos tápanyag segíthet ellensúlyozni a szemünket érintő degeneratív folyamatokat.

A 2 fő tápanyag, amely hatással lehet a szem egészségére, az a lutein és a zeaxantin. Ezek erőteljes antioxidánsok, amelyek a szem retinájában halmozódnak fel. A tojássárgája nagy mennyiségben tartalmaz luteint és zeaxantint is.

Kutatások során kiderült, hogy ezeknek a tápanyagoknak a megfelelő mennyiségű fogyasztása jelentősen csökkentheti a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatát.

A tojásban magas az A-vitamin, ami azért lehet fontos, mert az A-vitamin-hiány a vakság leggyakoribb oka a világon.

7. Csökkenti a trigliceridszintet

Természetesen nem minden tojás egyforma, hiszen tápanyag-összetételük a tyúkok takarmányozási és nevelési módjától függően változik.

A szabadon nevelt és/vagy omega-3-mal dúsított takarmányt kapott tyúkok tojása általában sokkal magasabb omega-3 zsírsavat tartalmaz.

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a vér trigliceridszintjét, amely a szívbetegségek jól ismert rizikófaktora.

Kutatások kimutatták, hogy az omega-3-mal dúsított tojás fogyasztása hatékony módja a vér trigliceridszintjének csökkentésének.

A közelmúltban végzett kísérlet során 20 résztvevőt vontak be, akiknek 10%-kal csökkent a trigliceridszintjük úgy, hogy napi 2 omega-3-mal dúsított tojást fogyasztottak öt héten keresztül.

8. Magas minőségű fehérjeforrás

A fehérjék az emberi szervezet fő építőkövei, ezért nagyon fontos, hogy elegendő fehérje legyen az étrendben.

A tojás kiváló fehérjeforrás: 1 nagy méretű tojás nagyjából 6 gramm fehérjét tartalmaz.

A tojás emellett az összes esszenciális aminosavat megfelelő arányban tartalmazza, így a fehérjék teljes körű felhasználása biztosított.

Ha elegendő mennyiségű fehérjét fogyaszt, támogathatja a fogyást, növelheti az izomtömeget, csökkentheti a vérnyomást és optimalizálhatja a csontok egészségét.

9. Segíthet a fogyásban

A tojás hihetetlenül laktató, mivel magas fehérjetartalmú élelmiszer.

Egy 50 túlsúlyos és elhízott felnőtt bevonásával végzett tanulmányban a gabonapelyhek és tej helyett tojás és pirítós evése narancslével csökkentette az étkezést követő éhségérzetet, meghosszabbította az éhség hiányának időtartamát, és körülbelül 180 kalóriával kevesebbet ettek ebéd közben.

Egy másik kutatásban a tojásfogyasztás 38%-kal csökkentette a túlzott testzsírt, és 34%-kal alacsonyabb lett az elhízás vagy a has körüli zsigeri zsír kialakulásának kockázata.

Tehát a tanulmányok egyértelműen igazolják, hogy napi három egész tojás elfogyasztása teljesen biztonságos, azonban arra nincs bizonyíték, hogy ennek túllépése káros hatással lenne a szervezetre.

A tojás a természet tökéletes tápláléka, amely tele van hasznos tápanyagokkal.

Emellett könnyen elkészíthetők, szinte minden ételhez passzolnak, és fantasztikus az ízük.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Csillaggyümölcs - Tápanyagtartalom és egészségügyi előnyök

szo febr 11 , 2023
A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása ismétlődővé válhat, ha nem próbál ki különböző dolgokat. Szerencsére sok finom gyümölcs és zöldség létezik, amelyekkel változatosabbá teheti étrendjét. Van egy szokatlan gyümölcs, amely egyre népszerűbbé válik, a csillaggyümölcs. Mi a csillaggyümölcs? A csillaggyümölcs […]
csillaggyümölcs

Ez is érdekelheti