Reflux tünetei – Mikor hívjunk mentőt súlyos esetben?

Mi a reflux? Mik lehetnek a reflux tünetei?

A savas reflux egy meglehetősen gyakori betegség, amely akkor fordul elő, amikor a gyomorsavak és más gyomortartalmak az alsó nyelőcső záróizomzaton (LES) keresztül visszajönnek a nyelőcsőbe. A LES egy izomgyűrű, amely az emésztőrendszerben helyezkedik el, ott, ahol a nyelőcső találkozik a gyomorral. Ez az izom kinyílik, hogy ételt engedjen a gyomorba, majd nyelés után bezárul, hogy megakadályozza a gyomortartalom feljutását a nyelőcsőbe.

Ha a LES gyenge vagy sérült, előfordulhat, hogy nem záródik be megfelelően. Ez lehetővé teszi, hogy a gyomor káros tartalma visszajusson a nyelőcsőbe. A savas reflux tünetei kellemetlenek lehetnek mind fiatalok és a felnőttek számára egyaránt.

Becslések szerint a savas reflux az amerikaiak 20 százalékát érinti.

Keresse fel orvosát kivizsgálás céljából, ha:

 • naponta vesz be savlekötőt
 • heti több mint kétszer tapasztal savas refluxot
 • olyan tünetei vannak, amelyek jelentősen befolyásolják életminőségét

A gyakori savas reflux utalhat a gastrooesophagealis reflux betegségre (GERD), a savas reflux krónikus, súlyosabb formájára, amely súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet, ha nem kezelik.

A gyakori savas reflux tünetei

Amikor a gyomortartalom ismételten a nyelőcsőbe kerül, különféle tüneteket okozhat. A tünetek attól függenek, hogy a gyomorsav milyen szerveket érint. A savas refluxxal rendelkezők egyének tünetei eltérhetnek egymástól.

A tünetek enyhétől súlyosig terjedhetnek. A reflux tünetei a következő gyakoribb eseteknél jelentkeznek:

 • fekve vagy lehajolva
 • nehéz étkezés után
 • zsíros vagy fűszeres étkezés után

A savas reflux a nap bármely szakaszában bekövetkezhet. Azonban a legtöbb ember általában éjszaka tapasztalja a tüneteket. A fekvés ugyanis megkönnyíti a savnak a mellkasba való feljutását.

Gyomorégés

A gyomorégés a savas reflux leggyakoribb tünete. A gyomor védett a gyomorsav maró hatásaitól. Ha az alsó nyelőcső záróizom nem akadályozza meg a gyomorsav szivárgását a gyomorból a nyelőcsőbe, akkor fájdalmas égő érzést fog tapasztalni a mellkasában.

A gyomorégés a kényelmetlenségtől a fájdalomig terjedhet. Az égő érzés súlyossága azonban nem feltétlenül jelzi a nyelőcső tartós vagy hosszútávú sérülését.

Savanyú ízérzet

Ha a gyomorsav visszamosódása egészen a toroknak vagy a szájüregnek emelkedik, savanyú vagy keserű ízt okozhat a szájban. A torokban és a szájban égő érzés is kialakulhat.

Regurgitáció – Savas reflux tünetei

Néhány ember regurgitációt tapasztal. Ez az az érzés, amikor a folyadék, az étel vagy az epe a torokban felfelé mozog, nem pedig lefelé. Bizonyos esetekben az emberek akár hányhatnak is. A hányás azonban ritka felnőtteknél.

A gastrooesophagealis refluxban (GER) szenvedő csecsemők és gyermekek ismételt regurgitációt tapasztalhatnak. Ez ártalmatlan és teljesen természetes lehet 18 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél.

Gyomorbaj

A diszpepszia égő érzés és kényelmetlenség a gyomor felső középső részén. Emésztési zavarként ismert. A gyomorégés a dyspepsia tünete lehet. A fájdalom szakaszos lehet.

Néhány diszpepsziás ember a következőket tapasztalja:

 • teltnek érzi magát
 • gyomorégése van
 • kényelmetlenül jól érzi magát
 • émelyeg
 • gyomorrontása van
 • sokat hány vagy böfög

Ezeket a tüneteket komolyan kell venni. Jelenthetnek egy másik rendellenesség jelenlétét, az úgynevezett peptikus fekélybetegséget. Az ilyen fekélyek saját krónikus tüneteket okoznak, és esetlegesen vérezhetnek. Néhány esetben, ha nem kezelik őket, a gyomorban végig barázdálódhatnak, ami perforációnak nevezett orvosi vészhelyzethez vezet.

Nyelési nehézség – Savas reflux tünetei

Nyelési nehézség vagy diszfágia évente 25 felnőttből legalább 1-et érint. Ez egy olyan állapot, amelyben a nyelés nehéz vagy fájdalmas. A diszfágia más, számos betegség lehetséges oka lehet. A GERD mellett a következők okozhatják:

Torokfájás

A savas reflux irritálhatja a torkot. A gyakori tünetek a következők:

 • torokfájás
 • rekedtes hang
 • a csomó érzése a torkában
reflux tünetei
A reflux tünetei között szerepel a torokfájás is

Egyéb savas reflux tünetek

Egyes felnőttek és a GERD-ben szenvedő 12 év alatti gyermekek többsége nem tapasztal gyomorégést, amely a savas reflux leggyakoribb tünete. Ehelyett más refluxos tüneteket tapasztalnak.

Száraz köhögés

A száraz köhögés a reflux gyakori tünete gyermekeknél és felnőtteknél. A felnőttek is érezhetik azt az érzést, hogy egy csomó van a torokban. Úgy érezhetik, hogy ismételten köhögniük vagy meg kell köszörülniük a torkukat.

Asztma tünetei

A reflux gyakran súlyosbítja az asztma tüneteit gyermekeknél és felnőtteknél. Az olyan tüneteket, mint a sípoló légzés, súlyosbítja a légutakat irritáló gyomorsav.

Sürgősségi savas reflux tünetei

Az American College of Gastroenterology szerint a GERD a nem szívizom mellkasi fájdalom miatt az ügyeletre tett látogatások 22–66 százalékát teszi ki. A tünetek azonban gyakran elég hasonlóak ahhoz, hogy komolyan vegyék őket, és kivizsgáljanak egy olyan súlyos állapotot, mint a szívroham.

Azonnal forduljon sürgősségi orvosi ellátáshoz, ha a következőket tapasztalja:

 • gyomorégés, amely a normálistól eltérőnek vagy rosszabbnak tűnik
 • súlyos mellkasi fájdalom
 • szorító, meghúzódó vagy összetörő érzés a mellkasában

A sürgősségi ellátás különösen fontos, ha a fájdalom fizikai aktivitás közben jelentkezik, vagy ha:

 • légszomj
 • hányinger
 • szédülés
 • izzadás
 • a bal karján, vállán, hátán, nyakán vagy állkapcsán sugárzó fájdalom

A szívroham mellett a GERD tünetei más súlyos orvosi problémákat is jelezhetnek. Hívja a mentőket, ha a széklet gesztenyebarna vagy kátrányfekete, vagy ha fekete anyagot hány, amely hasonlít a kávézaccra vagy vérre. Ezek jelei lehetnek annak, hogy a gyomor vérzik, gyakran a peptikus fekélybetegség miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Sjögren-szindróma – Mik lehetnek a tünetek?

szo okt 17 , 2020
A Sjögren-szindróma és az immunrendszer kapcsolata Egy normális, egészséges testben az immunrendszer megtámadja az idegen baktériumokat és behatolókat. Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor az immunrendszer tévedésből saját szervezetét támadja meg, mert tévesen úgy értékeli, hogy valamilyen behatoló jutott be a […]
1. kép - A Sjögren-szindróma egyik leggyakoribb tünete a szemszárazság

Ez is érdekelheti