Körömágy gyulladás kezelése – így kerülje el a fertőzést!

A körömágy gyulladás egy bizonyos bőrfertőzés hatására jöhet létre a kéz és a lábujj körüli bőrfelületen. A fertőzés fő oka baktériumok vagy a Candida nevű gomba, melyek akár egyetlen fertőzésben is egyesülhetnek, így a körömágy gyulladás kezelése egy összetett feladatnak minősül.

A fertőzés okától függően elképzelhető, hogy a körömágy gyulladás csupán hirtelen jelenik meg, és 1-2 napig tart, azonban vannak olyan esetek, amikor lassan jelentkeznek a tünetek és akár hetekig is eltarthat. A tünetek könnyen észrevehetők, valamint könnyen kezelhetők anélkül, hogy sérülne a köröm vagy a bőr. Amennyiben a fertőzés súlyos, akár a köröm részleges vagy teljes elvesztéséhez is vezethet, ha kezelés nélkül marad a fertőzés.

Akut és krónikus körömágy gyulladás

A körömágy gyulladás lehet akut vagy krónikus. Az, hogy hova sorolható a gyulladás, függhet a megjelenés sebességétől, időtartamától és a fertőzés okától.

Akut körömágy gyulladás

Az akut fertőzés legtöbbször a körmök körül fordul elő, és viszonylag hamar fejlődik ki. Ez a fajta gyulladás a bőr körüli károsodás következménye, melynek fő oka a köröm vagy bőr rágása, de manikűr közben is előfordulhatnak kisebb balesetek. Ilyen esetekben a Staphylococcus és Enterococcus baktériumok okozhatják a fertőzést.

Krónikus körömágy gyulladás

A krónikus körömágy gyulladás esetén a kéz vagy a lábujj körmein jelennek meg a tünetek, melyek lassan fejlődnek. Több hétig is elhúzódhat és nem ritka a visszatérése sem. A fertőzés fő oka baktériumok vagy a Candida nevű gomba, vagy ezek egyesülése. Azok körében gyakori ez a típusú fertőzés, akik folyamatosan vízben vagy vízzel dolgoznak. Ennek hatására a folyamatosan nedves bőr és a túlzott áztatás megzavarja a kutikula természetes gátját, amely lehetővé teszi azt, hogy gombás fertőzés alakuljon ki, valamint, hogy a körömágy gyulladás kezelése még nehezebbé váljon.

A körömágy gyulladás tünetei

A fent említett típusú gyulladások tünetei nagyon hasonlóak. A különbség csupán annyi, hogy a megjelenés sebessége és a fertőzés időtartama eltérő. Ahogy említettük, a krónikus gyulladás lassan jelenik meg, és akár hetekig is eltarthat. Az akut fertőzés azonban gyorsan fejlődik ki, de nem tart tovább pár napnál. Mindkét fertőzésre az alábbi tünetek utalhatnak:

  • köröm körüli bőrpír
  • köröm körüli bőrérzékenység
  • gennyes hólyagok
  • köröm alakjának, színének vagy textúrájának megváltozása
  • a köröm leválása

A körömágy gyulladás diagnosztizálása

Sok esetben már maga a látvány is a diagnózis részét képezheti, hiszen a körömágy gyulladás tünetei szembetűnőek.

Azonban ha a kezelésre nem reagál a fertőzés, orvosa mintát küldhet a fertőzésből laboratóriumba, hogy meghatározzák a fertőző kórokozót. Ezáltal az Önnek legmegfelelőbb kezelésben részesülhet.

A körömágy gyulladás kezelése

Enyhe esetekben az otthoni kezelési módszerek is kiválóan alkalmasak lehetnek, például gennyes fertőzés esetén a fertőzött terület napi többszöri meleg vizes áztatás, majd alapos szárítás is megoldást jelenthet a problémára.

Emellett a körömágy gyulladás kezelése magába foglalhatja még az antibiotikumos kezelést is, amennyiben súlyos fertőzés áll fenn, vagy ha a fertőzés nem reagál az otthoni kezelésekre.

Körömágy gyulladás kezelése
1. kép – A körömágy gyulladás kezelése esetenként eltérő lehet

Ha a hólyagokat vagy tályogokat ki kell üríteni a gyorsabb gyógyulás céljából, mindenképp forduljon orvoshoz, hogy szakszerű kezelésben legyen része, ezzel elkerülhető a fertőzés terjedése. A kezelés során orvosa mintát vehet a fertőzésből, hogy megállapítsa annak okát.

Krónikus körömágy gyulladás esetén mindenképp az orvosi kezelést részesítse előnyben, mivel ez a fajta fertőzés nagy valószínűséggel nem fog reagálni az otthoni kezelési módszerekre. Erre a típusú körömágy gyulladásra a legvalószínűbb, hogy gombaellenes gyógyszert kell majd alkalmaznia. Emellett kiemelt fontosságú a fertőzött terület szárazon tartása is. Súlyosabb esetekben azonban műtétre is szükség lehet, hogy a köröm egy részét eltávolítsák.

A körömágy gyulladás megelőzése

Elsősorban fontos, hogy megteremtsük a megfelelő higiénikus környezetet annak érdekében, hogy a körömágy gyulladás ne alakuljon ki. Ennek elengedhetetlen tényezője a kezek és a lábak tisztántartása, így elkerülhető a baktériumok bejutása a körmök és a bőr közé. A köröm, vagy a köröm körüli bőr rágása szintén kerülendő, ha meg szeretnénk előzni az esetleges fertőzéseket.

A krónikus fertőzés megelőzése érdekében kerülje a túlzottan nedves környezetet, és tartsa a kezét és a lábát a lehető leszárazabban.

A hosszú távú kilátások

Akut körömágy gyulladás esetén a kilátások kiválóak, hiszen gyorsan fejlődik ki, és hamar el is múlik. Ilyen esetben a körömágy gyulladás kezelése egyszerű: otthoni módszerekkel (melegvizes áztatás, alapos szárítás) a fertőzés könnyedén kezelhető.

Krónikus fertőzés esetén azonban a gyulladás eltarthat akár hónapokig is. Ebben az esetben mindenképp konzultáljon orvosával a megfelelő kezelést illetően, lehetőleg a fertőzés korai szakaszában.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Gerincsérv lelki okai – ezek a lelki problémák állhatnak a háttérben!

csü okt 21 , 2021
A gerincsérv lelki okai között több probléma is meghúzódhat, azonban ha ezeket szeretnénk megérteni, úgy érdemes először is megismernünk gerincünk működését. A csigolyaközi porckorongok zselés anyagként vannak jelent a csigolyák között és céljuk, hogy a gerinc működését megfelelően támogassák. Ez […]
Gerincsérv lelki okai – ezek a lelki problémák állhatnak a háttérben!

Ez is érdekelheti